HWSW Informatikai Kerekasztal: Forma 1. IV - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Forma 1. IV Értékeld a témát: -----

#2421 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 07. 10:58

Új csapat jön a Forma-1-be

Vegre tobb kocsi lesz a rajtracson... bar a Sato antidrukkerek nem fognak orulni neki.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2422 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 10:59

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 10:39

Nálad a hit természetesen mindennek a magyarázatára elegendő, függetlenül attól, hogy sokan mondanak okot, te nem hiszed. Sem azt, hogy a gumit nem lehet felmelegíteni teljes mélységben úgy, ahogy az aszfalt teszi, sem azt, hogy könnyebb váltani, és persze sok minden mást sem.

Jól emlékszel, erre gondoltam. Az meg, hogy te hiszed, vagy sem, nem érdekel. Az, hogy az érveket azzal söpröd le, hogy nem hiszem, az már inkább, de legfeljebb levonom azt a tanulságot, hogy ha egyszer a fejedbe vettél valamit, akkor teljesen felesleges megpróbálni meggyőzni, mert nem fog sikerülni, elvégre te akkor sem hiszed. Szíved joga persze. Maradjunk is ennyiben.

(Szerk: gépelési hiba)

Igen, azt írom, hogy nem hiszem, de egyetlen érvet nem hozál, hogy egy elektromos melegírővel miért nem lehet a megfeleő hőmérsékletet elérni. Annyit írtsz csak, hogy nem lehet, nem lehet, nem lehet. Miért nem?
Ha itthon bedombom a sütőbe a gumit, akkor a belseje soha nem fog felmelegedni, csak a külső felület?

#2423 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 10:59

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 11:55

Én pedig semmi másról nem írtam, csak a hőmérsékletről, szerkezetről meg ilyesmiről nem.
Az hihetetlen csak, hogy nem tudják üzemi hőfokra, 100 fok körüli hőmérsékletre felmelegíteni. Egy elektromos vízforraló is tud melegíteni, nem is beszélve az elektromos sütőkről. Egy ilyen melegítővel nem csak a felületét tudod felmelegíteni, hanem az egész keresztmetszetét. Pár perc alatt biztos, hogy csak a felülete melegszik át, de ha otthagyod egy órát, akkor már biztos felmelegíti az egész gumit. Nem tudom milyen vastag lehet az F1-es gumi, de 3-4 centinál nem lehet vastagabb, ennyit meg idővel simán át lehet melegíteni.
A torzulásokból adódó szerkezetváltozásokat persze nem lehet így megoldani, de azzal nem is ellenkeztem.

Harmadszor írom le, hogy 99%, hogy nem egyenletes hőmérsékletre kell melegíteni.

#2424 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:04

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 11:52

No offense, de ennyire rossz passzban vagy? Minden egyszerű példába belekötsz.

Akkor ülj be egy 1979-es Porsche 930 Turboba, abban van szervó, a motor előtt ülsz és hátsókerekes is. Váltogass vele, de azzal ne 80-100 között, hanem mondjuk 180-200 között, egy kanyargós úton. Akkor forogja le ugyanis a harmadikat.

Ha valami kényelmetlen, azt nem nehezebb kezelni? Nem kell jobban figyelnie?

Egyébként pedig... sosem volt kézi szekvenciális váltó tudtommal a Forma-1-ben, miért az lenne? Én is a hagyományos kéziváltó mellett vagyok.

Nem vagyok rossz passzban, sőt! :)

Ezt viszont nem olvastad:

Idézet

Amúgy én nem azt mondom, hogy könnyebb lenne, de szerintem szinte elhanyagolható az a nehézség egy pilótának, amit egy váltás okoz.

Akinek a váltás nehézséget okoz, az ne menjen F1 pilótának.

Porschém sincs sajnos. :( :)

Nem írtam, hogy volt szekvenciális váltó az F1-ben, de a sima H-t szeritem nem fogják már visszahozni.

#2425 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:08

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 11:59

Harmadszor írom le, hogy 99%, hogy nem egyenletes hőmérsékletre kell melegíteni.

Ezzel nem is vitatkoztam sehol! (Írhatnám most azt amit Ti is nekem, hogy honnét tudod, ezt csak Te hiszed. ;) Azt se tudjuk, hogy okozhat e gondot az, hogy mindenhol meleg.)

Szerkesztette: Lipton 2005. 10. 07. 11:09 -kor

#2426 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:11

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:04

Nem vagyok rossz passzban, sőt! :)

1. Ezt viszont nem olvastad:

Akinek a váltás nehézséget okoz, az ne menjen F1 pilótának.

2. Porschém sincs sajnos. :( :)

3. Nem írtam, hogy volt szekvenciális váltó az F1-ben, de a sima H-t szeritem nem fogják már visszahozni.

1. De, olvastam. Te meg engem nem olvastál.

2. Belegondoltál a példámba? Még egyszer kérdem: van jogosítványod? Az, hogy olyan szépen elsiklottál a kérdés felett, sejteti, hogy nem sokat vezettél vagy egyáltalán vagy húzós tempóban.

3. Egyetlen szóval sem írtam, hogy azt írtad, nem tudom, miért hozod ezt fel.

#2427 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:14

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:08

Ezzel nem is vitatkoztam sehol! (Írhatnám most azt amit Ti is nekem, hogy honnét tudod, ezt csak Te hiszed. ;) Azt se tudjuk, hogy okozhat e gondot az, hogy mindenhol meleg.)

Nem mondtam, hogy vitatkoztál. Nem mondtam, hogy ezt vagy azt csak hiszed. Nem értem, miért nekem címezed ezt.

Okozhat-e gondot? Nem tudjuk, nem is számít. Viszont a használat során nem lesz egyenletesen meleg. Ha az életből vett tapasztalat és abból az analógia nem elég, akkor csak egy nagyon kis fizikai ismeret kell hozzá és levezethető, hogy miért nem.

#2428 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:21

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:04

Nem írtam, hogy volt szekvenciális váltó az F1-ben, de a sima H-t szeritem nem fogják már visszahozni.

Az F1-ben szekvenciális váltó van. A szekvenciális váltót válthatod kicsi karral, kormányra szerelt gyűrűvel, ez a rally, lefentyűkkel mint az F1-ben. A szekvenciális váltó felépítésileg 1 kézi váltó elektro-hidraulikus(pneumatikus) mozgatással, ezért lehet a rallyban kiváltani ha erromlik. Az automata váltó elektronikus vezérlése gombokkal a másik megoldás. Az automata alapú rendszerek nehezebbek és rosszabbul bírják az extrém terhelést, ezért sport célkora nem igazán alkalmas.

Kézi váltás időveszteséget okoz, írtam az élő friss példát, fölösleges rajta vitázni.

Gumimelegítő soha nem fogja tudni a gumi szerkezetét úgy felmelegíteni mint a dinamikus erőhatások.
A felületi tapadás növelhető vele, de a gumi megfelelő tapadásához szükséges egyéb részeknek a megfelelő hőfokon tartása csak menet közben érhető el.

#2429 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:32

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:11

1. De, olvastam. Te meg engem nem olvastál.

2. Belegondoltál a példámba? Még egyszer kérdem: van jogosítványod? Az, hogy olyan szépen elsiklottál a kérdés felett, sejteti, hogy nem sokat vezettél vagy egyáltalán vagy húzós tempóban.

3. Egyetlen szóval sem írtam, hogy azt írtad, nem tudom, miért hozod ezt fel.

Elolvastam mindent amit írtál. :up:

Van jogsim és vezettm is sokat ;), viszont nincs lehetőségem turbó porschéval mennem, ezért ezzel nem tudok vitába szállni. Majd ha kipróbáltam, akkor elmondom milyen volt.

Azt írtad, hogy harmadszor írod, hogy lehet, hogy nem egyenletes hőmérsékletre kell melegítani, mintha én azt állítanám, hogy de pedig kell.

#2430 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:37

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:32

Elolvastam mindent amit írtál. :up:

Van jogsim és vezettm is sokat ;) , viszont nincs lehetőségem turbó porschéval mennem, ezért ezzel nem tudok vitába szállni. Majd ha kipróbáltam, akkor elmondom milyen volt.

Azt írtad, hogy harmadszor írod, hogy lehet, hogy nem egyenletes hőmérsékletre kell melegítani, mintha én azt állítanám, hogy de pedig kell.

Akkor biztosan a mozgás közbeni melegedés reprodukálhatóságának nehézségeiről szóló okfejtésemet is olvastad. Arra viszont furcsamód nem reagáltál.

Az életből vett példára sem vagy hajlandó érdemben reagálni. Még mindig a példámmal kötözködsz, nem azzal, amit mondani akarok vele.

Ez nem vita. Mondunk észérveket, te pedig egy legyintéssel lesöpröd. Tényleg.

Szerkesztette: Carmaged 2005. 10. 07. 11:38 -kor

#2431 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:39

Idézet: Bucy - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:21

Az F1-ben szekvenciális váltó van. A szekvenciális váltót válthatod kicsi karral, kormányra szerelt gyűrűvel, ez a rally, lefentyűkkel mint az F1-ben. A szekvenciális váltó felépítésileg 1 kézi váltó elektro-hidraulikus(pneumatikus) mozgatással, ezért lehet a rallyban kiváltani ha erromlik. Az automata váltó elektronikus vezérlése gombokkal a másik megoldás. Az automata alapú rendszerek nehezebbek és rosszabbul bírják az extrém terhelést, ezért sport célkora nem igazán alkalmas.

Kézi váltás időveszteséget okoz, írtam az élő friss példát, fölösleges rajta vitázni.

Gumimelegítő soha nem fogja tudni a gumi szerkezetét úgy felmelegíteni mint a dinamikus erőhatások.
A felületi tapadás növelhető vele, de a gumi megfelelő tapadásához szükséges egyéb részeknek a megfelelő hőfokon tartása csak menet közben érhető el.

Arról beszéltünk, hogy olyan váltó nem volt az F1-ben, ahol a fokozatok egy sorban egymás után vannak, egy síkban.

Fogalmam sincs, hogy honnét veszed, hogy szerintem nem okoz időveszteséget a sima kézi váltó, amikor többször is írtam, hogy az autómata sokkal gyorsabban vált mint az ember. :think:

Megint a gumis dolog. :) Én elhiszem ezt a dolgot neked, ha alátámasztod valamivel. Csak a hőfokról írtam, semmi másról. Ha a kocsink gumiját bedobom a 100 fokos sütőbe egy órára, akkor egy óra múlva is csak 40 fokos lesz a belseje?

Más.
A mostani F1 kocsikban milyen a kuplung? Elektonikus és a pilóta csak az elektronikát szabályozza, vagy rendesen mechanikusan el van vezetve a kormányról?

#2432 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:44

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:39

A mostani F1 kocsikban milyen a kuplung? Elektonikus és a pilóta csak az elektronikát szabályozza, vagy rendesen mechanikusan el van vezetve a kormányról?

Hogy képzeled el a "kormányról elvezetést"?

#2433 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:46

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:37

Akkor biztosan a mozgás közbeni melegedés reprodukálhatóságának nehézségeiről szóló okfejtésemet is olvastad. Arra viszont furcsamód nem reagáltál.

Az életből vett példára sem vagy hajlandó érdemben reagálni. Még mindig a példámmal kötözködsz, nem azzal, amit mondani akarok vele.

Ez nem vita. Mondunk észérveket, te pedig egy legyintéssel lesöpröd. Tényleg.

Azt teljesen mindegy. hogy a hőfokot hogy érted el, az a lényeg, hogy meglegyen.  Tök mindegy egy gumilapnak, hogy súrolom és hajtogatom, vagy hogy forró közegbe helyezem és attól melegszik fel. Mondom, csak a hőmérsékletre vonatkozik ez!!! Az anyag szerkezete lehet, hogy más lesz a deformációk miatt, de hőmérséklet szempontjából mindegy, hogy az, hogy éred el.

Most mit válaszoljak egy olyan példára, hogy menjek 200-zal egy Porscéval, hogy ha nem tudok? Megint leírom, mint már sokszor. Lehet, hogy nezebb a sima váltóval, ok, de ez egy F1 pilótának nem jelethet nehézséget, annyira nem bénák.

Tényleg nem vita, mert Te se vagy hajlandó érveket írni. Az nem értv, hogy de pedig az más. Indokold meg.

#2434 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:51

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:44

Hogy képzeled el a "kormányról elvezetést"?

Ha jól tudom, akkor most a "kuplungpedál" a kormányon van. Ha mechanikusan van megoldva (mint ahogy a kocsinál benyomod a kuplungot), akkor valahogy el kell vezetni, erre rengeteg megoldás van. A motoroknál is a kormányon van és ott pl bofdennel van megoldva.
Az érdekelne, hogy ez ilyen vagy hasonló megoldással van megcsinálva, vagy a pilóta csak egy elekromos kuplungot szabályoz a karral.

#2435 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 11:59

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:46

Azt teljesen mindegy. hogy a hőfokot hogy érted el, az a lényeg, hogy meglegyen.  Tök mindegy egy gumilapnak, hogy súrolom és hajtogatom, vagy hogy forró közegbe helyezem és attól melegszik fel. Mondom, csak a hőmérsékletre vonatkozik ez!!! Az anyag szerkezete lehet, hogy más lesz a deformációk miatt, de hőmérséklet szempontjából mindegy, hogy az, hogy éred el.

Most mit válaszoljak egy olyan példára, hogy menjek 200-zal egy Porscéval, hogy ha nem tudok? Megint leírom, mint már sokszor. Lehet, hogy nezebb a sima váltóval, ok, de ez egy F1 pilótának nem jelethet nehézséget, annyira nem bénák.

Tényleg nem vita, mert Te se vagy hajlandó érveket írni. Az nem értv, hogy de pedig az más. Indokold meg.

Egyetlen apró bibi van a gondolatmenetedben: nincs egy adott hőmérséklet. Azt a hőmérséklettérképet, amit a pályán bemelegítve elérsz, azt nem éred el paplannal. Hogy miért? Lehetetlen megmérni. Hogy miért? Mert mire el tudnád kezdeni mérni, elkezd kiegyenlítődni a hőmérséklet és amellett hűl is.

Az autós példát azért hoztam, hogy legalább belegondolj... ezért kezdtem az elsőkerekessel is. Azt hittem, hogy megpróbálod megtalálni az analógiát. Szerintem meg is találtad (remélem). De valamiért kényelmesebb kötözkötni.

#2436 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 12:00

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:39

A múltkor kitárgyaltuk. Itt a link újra.

Szerk: a lényeg:

Idézet

The Sachs engineer explains why: „In contrast to a normal car with a clutch pedal, the Formula 1 driver doesn‘t feel a pressure point with his paddle. He must remember in which paddle position the gear is engaged. It is a balancing act.
Nem érzik az erőt vsak a kar pozíciójából rutinból tudnak kuplungolni, ami sokkal nehezebb.

Szerkesztette: Bucy 2005. 10. 07. 12:07 -kor

#2437 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 12:00

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:51

Ha jól tudom, akkor most a "kuplungpedál" a kormányon van. Ha mechanikusan van megoldva (mint ahogy a kocsinál benyomod a kuplungot), akkor valahogy el kell vezetni, erre rengeteg megoldás van. A motoroknál is a kormányon van és ott pl bofdennel van megoldva.
Az érdekelne, hogy ez ilyen vagy hasonló megoldással van megcsinálva, vagy a pilóta csak egy elekromos kuplungot szabályoz a karral.

Akkor egyre gondoltunk. Passz. ;)

#2438 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 12:14

Idézet: Bucy - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 13:00

A múltkor kitárgyaltuk. Itt a link újra.

Szerk: a lényeg:Nem érzik az erőt vsak a kar pozíciójából rutinból tudnak kuplungolni, ami sokkal nehezebb.

Erre nem emlékeztem, köszi. Már csak az a baj, hogy nem tudok annyira angolul, hogy az egészet megértsem. :)

Azt a részt pont értettem, hogy nem érzik rendesen a nyomáspontot.

#2439 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 05:47

Ajj, szegény Fisico, pont akkor szakad le az ég amikor ő megy ki a páláyra...
JóSebesség

#2440 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 05:49

basszus, pedig jó időt ment. azért remélem holnap is lesz eső nem csak most .
JóSebesség

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.