Idézet: shabba - Dátum: 2005. szept. 2., péntek - 15:28
Lassan csökken az előnye lightnak az olcsó csomagok piacán. Míg év elején akár havi 1500ft-os megtakarítást előnyt kínált, most az új szereled magad ADSL csomagok mellett ez egyre csökken. Pl. Datanetnél már havi bruttó 6 rongyért adnak 1 év hűség mellett 512kbps-es korlátlan ADSL-t. És a hűségidő lejárta után vagy lehet kötni másik határozott idejűt vagy határozatlan idejűvé vélik maximálisan 7 rongyos havidíj mellett.
Ez már egész jó ajánlat, árban rátronfolni csak a 2 éves hűség díjával tud Chello ott is max 500 pénzt. Azonos időszak mellett egálba kerültek és határozatlan díjban is jobb lett Datanetes csomag. És a DSL-nél még 5GB-os limit utáni sebességi korlátozással sem kell számolni.
Azért örvendetes hogy a light-tal UPC beindította az árak csökkenését az alsó szegmensben. Kérdés hajlandóak lesznek-e újabb hasonló tettre vagy itt megállnak az árak az elkövetkezendő évekre.
Szerintem egyik szolgáltatónak sem érdeke, hogy gyilkos árversenybe menjen bele. Bár a datanet féle easy és easy_c csomagok tényleg odavágósak. Ilyen csomagok akciózásáról meg árakról a marketing meg a sales csapat dönt mindenhol, erre meg nekem sok rálátásom nincs, nem is nagyon érdekel a téma

, de szerintem a light árcsökkenése nem ma lesz. Nemrég indult, és a 6-7k körli szegmenst célozta meg akkor, amikor erre nem nagyon volt DSL fronton alternatíva. Most van, de ha marketinges lennék, várnék, több okból is:
- egyrészt egyelőre a chello van köztudatban, a csapból is a light 5490,-es ára folyik, ehhez képest a Datanet nem mutat akkora marketingerőt, a matáv eleve nagykereskedő, talán majd ha a t-online is csinál valami hasonlót barbierózsaszínben és elkezdi nyomni, akkor mozdulhat valamit a piac, addig csak a geek-ek tudnak róla, ők viszont eleve nem a light-ot vennék (a korlát miatt)
- másrészt most indult az őszi chello kampány, amiben új bekötéseknél fél-1 év telefon előfizut kapsz ajándékba a matávhoz képest 10-30%-kal alacsonyabb percdíjakkal, ott pedig az ADSL árához még hozzá kell adnod 3k jó magyar forintot. Ezt beleszámolva már kb 50%-kal dágább a datanet csomagja, igaz korlátlan.
- harmadrészt az év fel van bontva marketingszempontból periódusokra, ha megfigyeled, kb minden szolgáltató egyszerre jelenti be az újdonságait - ezek kb a negyedévekhez vagy hasonlókhoz köthetők, plusz 1-2 spéci időszak (karácsony, farsang, nyár...). Mivel most jött ki az új kampány, eleve biztos, hogy 2-3 hónapig marad minden a jelenlegi állapotban
Továbbá lassan érdemes a gazdaságossági szempontokat is figyelembe venni, egy 3000 pénz körüli csomagnál szerintem egy szolgáltató már a megtérülés határán mozgolódik, hiszen abból évente 36k huf jön be, ennek a harmadát eleve elviszi a modem, a bekötésnél van kábelezés, szerelékek, egy kiszállás autóval a szekrényben bekötés és installálás miatt, és ha még hibát is jelent be 1-2x, amihez ki kell menni szerelni, ehhez még hozzájön a humánerőforrás és minden egyéb adminisztrációs költség (számlanyomtatás, posta), akkor közeledünk a nullszaldóhoz.