SuSE Linux SuSE Linux
Elküldve: 2008. 01. 05. 13:37
Elküldve: 2008. 01. 05. 21:21
Próbáltam a képernyő beállításait módosítani, de az erre szolgáló beállítást sem érem el, mert ott is hibaüzenetet kapok, ami szerint érvénytelen a képernyő beállítása, így nem tudom sem a felbontást, sem a színmélységet állítani.
Megpróbáltam azt is, hogy az erősítő helyett közvetlenül a plazmába dugom a hdmi kábelt, de változás így sincs. Gondolom az eredeti beállítások maradnak, és nem működik semmi plug n play, hogy a rendszer indulásakor felismerné a kijelzőt.
Most egy kicsit elfogyott a türelem, de azért fel még nem adtam. Köszi az eddigi segítséget!
Elküldve: 2008. 01. 06. 11:10
lenne egy egyszerű ( számomra bonyolult, de nektek tuti egyszerű :) ) kérdésem. Most kezdek ismerkedni a linuxos dolgokkal és feltettem az openSuse 10.3-at. Van egy nvidia 8600Gt kártyám és olvastam, hogy ebben az új rendszerben már van 3d támogatás, amitől "szebb" lesz a felület. Beállítottam az nvidia szervert a frissítéshez, rákerestem, fel is kínálta az x11-video-nvidiaG01 - nvidia GL drivers és az nvidia-gfxG01-kmp-default - NVIDIA gfx driver kernel module csomagokat, fel is telepítette szépen. A meghajtóknál kiírta a hogy
Gyártó: nVidia Corporation
Típus: GeForce 8600 GT
Meghajtóprogram: nvidia (3D támogatás)
Viszont amikor a hardverkezelőben be akarok menni a videókártya és montor részbe, akkor jön az üzenet, hogy a 3d gyorsítás nem támogatott...
Mi lehet a gond?
Előre is köszi a válaszokat.
Elküldve: 2008. 01. 07. 15:19
Lenne 1 kérdésem:
gondolom a 169-es drivert használod.
TV-OUT neked működik vele?
Elküldve: 2008. 02. 02. 08:48

Elküldve: 2008. 02. 03. 12:26
Idézet: horvath94 - Dátum: 2008. febr. 2., szombat - 9:48

Pontosabban?
Mit kért az nvidiád? Szerintem semmit. Te felraktál valamit, de nem tudjuk mit, és azt sem, hogyan.
Elküldve: 2008. 02. 03. 19:31
Elküldve: 2008. 02. 03. 19:34
Elküldve: 2008. 02. 03. 21:32
Idézet: horvath94 - Dátum: 2008. febr. 3., vasárnap - 20:31
Ki írja, mi írja, hogy ismeretlen?
Kicsit részletesebben, ha lehet.
Ez így olyan nekem, mintha kínaiul beszélnél. (Nem tudok kínaiul.

Az 1 click install miért nem volt jó?
Elküldve: 2008. 02. 04. 19:10
Elküldve: 2008. 02. 05. 09:07
Idézet: horvath94 - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 20:10
opensuse.org
Elküldve: 2008. 02. 09. 11:49

Gyártó: nVidia Corporation
Típus: GeForce 8600 GT
Meghajtóprogram: nvidia (3D támogatás)
Elküldve: 2008. 02. 09. 20:13
Szerkesztette: kepe 2008. 02. 09. 20:16 -kor
Elküldve: 2008. 02. 13. 22:45

Feltelepítettem az x64-es verziót. Minden szépnek és jónak nézett ki. Aztán gondoltam egyet : na ,akkor frissítem az Amarokot.
Vagyis csak frissítettem volna ,ha.....
Iszonyat mennyiségű függőségekkel települt fel ez a szutyok ! Még azt is meg merem reszkírozni hogy semmit sem lehetett volna YAST-tal felrakni. És a vicc az egészben : ez egy totál szűz OS volt ,semmi variálás ,stb a telepítésnél !
Na ,azóta van Mandriva-m......
(openSUSE 10.2 x64-gyel semmi bajom nem volt ,nagyon frankó kis oprendszer!)
Elküldve: 2008. 02. 14. 12:21
Idézet: wtf - Dátum: 2008. febr. 13., szerda - 23:45

Feltelepítettem az x64-es verziót. Minden szépnek és jónak nézett ki. Aztán gondoltam egyet : na ,akkor frissítem az Amarokot.
Vagyis csak frissítettem volna ,ha.....
Iszonyat mennyiségű függőségekkel települt fel ez a szutyok ! Még azt is meg merem reszkírozni hogy semmit sem lehetett volna YAST-tal felrakni. És a vicc az egészben : ez egy totál szűz OS volt ,semmi variálás ,stb a telepítésnél !
Na ,azóta van Mandriva-m......
(openSUSE 10.2 x64-gyel semmi bajom nem volt ,nagyon frankó kis oprendszer!)
Köszönjük az élménybeszámolót.

Újabb adalék a "user error" fejezethez.
Ha esetleg elárultad volna, miért pont (kizárólag) az amarokot akartad frissíteni, és elmondtad volna, hogyan fogtál neki, esetleg valaki talán segíteni tudott volna.
A linuxnak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy végrehajtja azt, amire utasítod.
Akkor is, ha hülyeség.
A részletes problémaelemzésedre azt tudom mondani mindenre kiterjedő részletességgel:
NEKEM MEGY MINDEN GOND NÉLKÜL.

Elküldve: 2008. 02. 14. 20:52
Beraktam a DVD-t az olvasóba ,majd rebootoltam.

Komolyan mondom ,semmi különleges nem volt. Simán feltelepítettem. Már nem emlékszem hogy az install folyamán mik voltak ,de azt tudom hogy tényleg semmit nem variáltam. Mindent 'default'-ban telepítettem.
Mikor kész volt ,gondoltam hallgatok egy kis zenét miközben bekonfolom a SUSE-t ,de előbb YAST-tal ,a szokásos módon update-elek egyet az Amarokon. Na,AKKOR jött ez a sok függőség. De miért ?? Rejtély.
Ja ,hazudtam. Elöbb bepötyögtem Packman repojat a YAST-ba.
A vasam :
Asrock AM2-NF3 VSTA
7600 GT 512
x2 4600
Így már jó ?

Mint mondtam ,semmit sem csináltam ,csak telepítettem. Lásd feljebb.
Nos ,ehhez valaki hozzá tud szólni ? (Egyébként sajnalom hogy 10.3 nem lett jó. Jobban bejön mint Mandriva.)
Elküldve: 2008. 02. 14. 22:59
Idézet: wtf - Dátum: 2008. febr. 14., csütörtök - 21:52
Beraktam a DVD-t az olvasóba ,majd rebootoltam.

Komolyan mondom ,semmi különleges nem volt. Simán feltelepítettem. Már nem emlékszem hogy az install folyamán mik voltak ,de azt tudom hogy tényleg semmit nem variáltam. Mindent 'default'-ban telepítettem.
Mikor kész volt ,gondoltam hallgatok egy kis zenét miközben bekonfolom a SUSE-t ,de előbb YAST-tal ,a szokásos módon update-elek egyet az Amarokon. Na,AKKOR jött ez a sok függőség. De miért ?? Rejtély.
Ja ,hazudtam. Elöbb bepötyögtem Packman repojat a YAST-ba.
A vasam :
Asrock AM2-NF3 VSTA
7600 GT 512
x2 4600
Így már jó ?

Mint mondtam ,semmit sem csináltam ,csak telepítettem. Lásd feljebb.
Nos ,ehhez valaki hozzá tud szólni ? (Egyébként sajnalom hogy 10.3 nem lett jó. Jobban bejön mint Mandriva.)
Simán telepítetted. Mit? Milyen ablakkezelőt választottál?
Ha vindózos szokás szerint ráböktél a legfelsőre, akkor gnome felületet telepítettél.
Az ablakkezelő kiválasztás panelen a lehetőségek abc-sorrendben vannak. (gnome, kde, xfce)
Ha így történt, érdemes tudni, hogy az amarok a kde-hez tartozik, tehát fenti esetben a fél kde-t magával rántja.
Továbbá: az amarok (nem hivatalos - mint pl. packman) frissítései többnyire feltételezik a kde folyamatos karbantartását. Tehát a telepítési forrásokhoz érdemes felvenni a kde repo-kat is.
Saját tapasztalat szerinti telepítési eljárásom nagy vonalakban:
- előző rendszer frissítése, telepítés közbeni update futtatása
-repo-k hozzáadása:
a) (oss és non-oss hozzáadása, amennyiben lusta vagyok készenlétben tartani a telepítő dvd-t)
b) kde források hozzáadása - ezután az összes lehetséges frissítés lefuttatása (kde-t használok, nekem jobban kézreáll, mint a gnome - nyilván azért, mert megszoktam)
c) gnome források hozzáadása - programfrissítések futtatása (továbbiakban pf)
d) packman hozzáadása - pf
Ezután a saját szükségleteimnek megfelelő programok telepítése, további repo-k hozzáadása.
(vlc, mozilla, OOo, wine, Educations stb. - de ez teljesen egyéni igényektől függ)
Ezen a módon eddig mindig stabil rendszert kaptam eredményül.
Igaz, így nem 15 perc a ráfordított idő, de nekem megéri.
Elküldve: 2008. 02. 15. 08:33

De mondom ,érthetetlen hogy alapból függőségek voltak. Az hogy hozzáadok egy repo-t vagy sem ,nem jelent semmit. Vagy mégis ?!
Elküldve: 2008. 02. 15. 20:03
Idézet: wtf - Dátum: 2008. febr. 15., péntek - 9:33

De mondom ,érthetetlen hogy alapból függőségek voltak. Az hogy hozzáadok egy repo-t vagy sem ,nem jelent semmit. Vagy mégis ?!
Vagy mégis.

Az amarok KDE Backports repón található változata nem azonos a Packman repón lévővel. Pedig mindegyik a 10.3-hoz van, és állandóan fejlesztés alatt.
Nem csak a verziószámban különböznek, hanem licencjogi megfontolások alapján némileg funkcionalitásban is.
Ezért van pl. az a jelenség, hogy egy valahonnan letöltött .rpm függőségeit sokszor nem lehet feloldani, pedig látszólag fel vannak telepítve. Csakhogy esetleg más a gyártó. Csak akkor működik, ha az rpm lelőhelye (értem alatta: repo-ja) fel van véve a telepítési források közé.
Ha gondolod, túráztathatod még ezen magadat, de nem érdemes.

Így működik, ez van.
Elküldve: 2008. 02. 16. 13:46