HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#1301 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 18. 08:16

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. márc. 18., kedd - 5:44

Elso korben azt kellene kideriteni, hogy milyen driver hajtja a wireless kartyadat, mert szokott gond lenni a wpa supporttal. Aztan ha ez megvan, akkor meg kell nezni, hogy a suse hogyan allitja be az ilyesmit, ha bealltja egyaltalan magatol. En sajnos max a ,,parancssoros borzalom'' uton tudok segiteni ebben :) (Megjegyzem, ez a hozzaallas meg sok szenvedest fog neked okozni :) )

Intel 3945 a wlan kartya. Az a driver van most installalva amit alapbol felrak a SUSE.
Orulok minden segitsegnek, a parancssoros beszolas csak azert volt mert utoljara DOS-ban hasznaltam, azota csak Windows, abban meg max ping meg ipconfig-ot hasznaltam...

egyebkent azert akarom a Linuxot felrakni mert az egyetemen a laborokban minden gepen az fut es a vizsgakon nem szeretnek szenvedni, hogy meg egy konyvtarat sem tudok letrehozni. Elso lepeskent egyebkent beszereztem a SUSE Linux for Dummies konyvet. :-) pont ilyen kezdoknek van mint en.

#1302 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 18. 08:44

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2008. márc. 18., kedd - 8:16

Intel 3945 a wlan kartya. Az a driver van most installalva amit alapbol felrak a SUSE.
Orulok minden segitsegnek, a parancssoros beszolas csak azert volt mert utoljara DOS-ban hasznaltam, azota csak Windows, abban meg max ping meg ipconfig-ot hasznaltam...

egyebkent azert akarom a Linuxot felrakni mert az egyetemen a laborokban minden gepen az fut es a vizsgakon nem szeretnek szenvedni, hogy meg egy konyvtarat sem tudok letrehozni. Elso lepeskent egyebkent beszereztem a SUSE Linux for Dummies konyvet. :-) pont ilyen kezdoknek van mint en.

Hat, ha tippelnem kell, akkor ezt hasznalja:
http://ipw3945.sourceforge.net/

wpahoz a wpa supplicant kornyeken kellene nezelodni, a honlap alapjan tudja a driver, keress ra csomagkezeloben, nem tudom, hogy van-e hozza bami grafikus ize, de azt kellene feltenni, megirni a konfigjat, azt go...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1303 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 20. 15:01

https://www.hwsw.hu/hirek/35592/novell_suse...x_migracio.html
"Légy szerény mint én..."

#1304 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 21. 07:43

Megoldódott a probééma, mégpedig úgy, hogy bekapcsoltam az ESSID-t a routerben.  :) ez után rögtön csatlakozott. Tudom ez nem teljes megoldás, de egyelőre megteszi. Ezek szerint a rejtett SSID zavarta meg. Ezt meg kell majd oldanom később, mert az egyetemen nem fogok tudni csatlakozni a hálózatra a notimmal.

Azt be tudom állítani, hogy más usernek más nyelven jelenjen meg a rendszer? A magyarhoz még hozzá adtam egy másik nyelvet, mind bill. kiosztás, ahogy az XP-ben is be van állítva, de hiányzik az a kis ikon a jobb alsó sarokból, nem tudom, hogyan lehetne azt megjeleníteni.

UI: közben megtaláltam, de nem az igazi. Utána olvastam több fórumban és a japán nyelvi bevitel eléggé bugos még. A Windows-ban elég faszán meg van csinálva, Linuxon még nem igazán.  :(

Szerkesztette: BoGyesz 2008. 03. 21. 08:02 -kor

#1305 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 21. 10:47

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 8:43

.... a japán nyelvi bevitel eléggé bugos még. ....

Keresgélj a japán fórumokon.  :)

#1306 Felhasználó inaktív   I1982 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 22. 23:00

Sziasztok!

Most kezdenék ismerkedni a Linux-al. VMware-vel virtuális gépet hoztam létre és ide telepítettem volna az openSUSE 10.3-t. Minden jól ment ,de a telepítés vége felé a "hardware configuration"-nál egyszerűen lefagy és fekete képernyő látszik csak vagy ilyen színes összevisszaság. Többször is próbáltam, de az eredmény ugyanaz volt. Tudna valaki segíteni ,hogy hogyan tudnám megoldani a problémát :confused:

Előre is köszi!

#1307 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 18:43

Idézet: I1982 - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 0:00

Sziasztok!

Most kezdenék ismerkedni a Linux-al. VMware-vel virtuális gépet hoztam létre és ide telepítettem volna az openSUSE 10.3-t. Minden jól ment ,de a telepítés vége felé a "hardware configuration"-nál egyszerűen lefagy és fekete képernyő látszik csak vagy ilyen színes összevisszaság. Többször is próbáltam, de az eredmény ugyanaz volt. Tudna valaki segíteni ,hogy hogyan tudnám megoldani a problémát :confused:

Előre is köszi!

A legegyszerűbben úgy, hogyha nem virtuális gépre telepíted.
Gondolom, van egy vindózod. Szabadíts fel helyet a süsülinux számára.
Egy partícionálatlan terület kéne neki, a telepítője ezt megtalálja, partícionálja és formázza a telepítőben lévő automatika.
A két rendszer szépen megfér egymás mellett. A linux létrehozza a rendszerindítót, bekapcsoláskor választhatsz, melyik induljon.
WMware-ben meglehet, teljesen másképp viselkedik egy linux rendszer - nincs róla tapasztalatom.

#1308 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 19:05

keresnék olyan susehoz érto (hasznalo) emberkeket, akik hajlandok volnanak howtokat irni kedvenc rendszerukrol, magyarul :)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1309 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 19:20

Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 20:05

keresnék olyan susehoz érto (hasznalo) emberkeket, akik hajlandok volnanak howtokat irni kedvenc rendszerukrol, magyarul :)

Mire gondolsz? Csak úgy a vakvilágba' ennek nem tudom, mennyi értelme van.
Egyébként:
http://hu.opensuse.org/%C3%9Cdv%C3%B6z%C3%...rg_oldal%C3%A1n
http://hu.opensuse.o...t%C3%A1ci%C3%B3

És hova kerüljenek ezek a hautuk? Van ennek hivatalos oldala, bárki megteheti ezt ott.

Ha valami konkrétabbat szíveskednél...

#1310 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 19:22

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 19:20

Mire gondolsz? Csak úgy a vakvilágba' ennek nem tudom, mennyi értelme van.
Egyébként:
http://hu.opensuse.org/%C3%9Cdv%C3%B6z%C3%...rg_oldal%C3%A1n
http://hu.opensuse.o...t%C3%A1ci%C3%B3

És hova kerüljenek ezek a hautuk? Van ennek hivatalos oldala, bárki megteheti ezt ott.

Ha valami konkrétabbat szíveskednél...

a hogyan-os oldalamra (hogyan.org). jo lenne pár suse iras is, de Én nem ismerem annyira ezt a rendszert.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1311 Felhasználó inaktív   I1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 20:28

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 18:43

A legegyszerűbben úgy, hogyha nem virtuális gépre telepíted.
Gondolom, van egy vindózod. Szabadíts fel helyet a süsülinux számára.
Egy partícionálatlan terület kéne neki, a telepítője ezt megtalálja, partícionálja és formázza a telepítőben lévő automatika.
A két rendszer szépen megfér egymás mellett. A linux létrehozza a rendszerindítót, bekapcsoláskor választhatsz, melyik induljon.
WMware-ben meglehet, teljesen másképp viselkedik egy linux rendszer - nincs róla tapasztalatom.

Köszi!

#1312 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 00:36

4-es KDE-t fel szabad rakni a 10.3-as SUSEhez?

#1313 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 02:16

Elméletileg benne kell, hogy legyen. ;)

Ha esetleg nincsen benne, akkor

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=kde4+i...es%C3%A9s&meta=

Ott van 1-2 leírás.

Olvasgass.

Üdv.:
Vasy
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r7
Windows XP with Service Pack 3
blackPantherOS 5.2.8 (Sea) - 2.6.24.2-bP - blackPanther Beta Testing Man

#1314 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 08:39

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 1:36

4-es KDE-t fel szabad rakni a 10.3-as SUSEhez?

Már miért ne?
Az "összeállítások"-nál kijelölöd a "kde4 alaprendszer"-t, a yast -  /etc/sysconfig szerkesztő - desktop-ban beállítod, hogy az induljon, a telepítési forrásokban hozzáadod a kde4 repo-kat (ízlés szerint akár az 'unstable'-t is), így folyamatosan tudod frissíteni.
Momentán a 4.0.2-nél tart a dolog.
Az már más kérdés, mennyire bugos még ez az egész.
A magam részéről ezzel várok, mert a gépet/gépeket élesben munkára használom, nincs enrgiám kísérletezgetésekre.

De egyébként semmi akadálya.

Szerkesztette: Macskajancsi 2008. 03. 25. 08:39 -kor

#1315 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 02:22

Kellene telepítenem linux-hoz antivírus/spyware/rootkit/tűzfal programokat?  :think: Már megszoktam, hogy xp-hez minden kell, de valahol azt olvastam, hogy linuxhoz nem igen kell ilyesmi, merthogy csak root-ként lehetne garázdálkodni, ahhoz meg jelszó kell, stb, stb. Mi az igazság?
Az itsecurity.com többek közt ezeket ajánlja: Clam AntiVirus/AVG/Avast, chkrootkit, Firestarter, BullDog...
ez a teljes lista: http://www.itsecurity.com/

#1316 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 04:33

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 3:22

Kellene telepítenem linux-hoz antivírus/spyware/rootkit/tűzfal programokat?  :think: Már megszoktam, hogy xp-hez minden kell, de valahol azt olvastam, hogy linuxhoz nem igen kell ilyesmi, merthogy csak root-ként lehetne garázdálkodni, ahhoz meg jelszó kell, stb, stb. Mi az igazság?
Az itsecurity.com többek közt ezeket ajánlja: Clam AntiVirus/AVG/Avast, chkrootkit, Firestarter, BullDog...
ez a teljes lista: http://www.itsecurity.com/

Antivirus, spyware hanyagolhato... ha nagyon paranoias vagy, belerakhatsz egy clamavot a levelezodbe, de a winre irt virusok ugyse fognak mukodni, szoval ez max annyit jelent, hogy az idiota levelrol nem csak magad fogod latni, hogy egy neked nem artalmas virus van benne, hanem o is csipogni fog miatta :D

Tuzfalazni ha nagyon akarsz, akkor ott az iptables, vannak hozza ilyen kattogtatos frontendek is, ha nem akarod megerteni... De inkabb kapcsolgasd ki a nem hasznalt tavolrol elerheto szolgaltatasokat, sokkal tobbet szamit.

Lehet neha chkrootkitet hasznalni, de azt vegyuk eszre, hogy idonkent o hazudik... Lehet tovabba tripwiret, vagy valami egyeb checksumozo, es checksum adatbazissal allapotot osszehasonlito dolgot felrakni. Illetve ha jol remlik, az rpm magatol tudja verifikalni azokat a fileokat, amiket csomagbol raktal fel.

Szoval artani nem arthat, de nagysagrendekkel kisebb a jelentossege mint windows alatt (gyak egy darab nyitott ssh porttal, foleg, ha csak kulcsos authot engedsz, akkor nem nagyon fogjak megtorni), illetve nem art el is olvasni, hogy hogy mukodnek az adott eszkozok, mert nem mindig trivialis megerteni, hogy mit bofognek ki magukbol.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1317 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 07:18

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 5:33

Antivirus, spyware hanyagolhato... ha nagyon paranoias vagy, belerakhatsz egy clamavot a levelezodbe, de a winre irt virusok ugyse fognak mukodni, szoval ez max annyit jelent, hogy az idiota levelrol nem csak magad fogod latni, hogy egy neked nem artalmas virus van benne, hanem o is csipogni fog miatta :D

Tuzfalazni ha nagyon akarsz, akkor ott az iptables, vannak hozza ilyen kattogtatos frontendek is, ha nem akarod megerteni... De inkabb kapcsolgasd ki a nem hasznalt tavolrol elerheto szolgaltatasokat, sokkal tobbet szamit.

Lehet neha chkrootkitet hasznalni, de azt vegyuk eszre, hogy idonkent o hazudik... Lehet tovabba tripwiret, vagy valami egyeb checksumozo, es checksum adatbazissal allapotot osszehasonlito dolgot felrakni. Illetve ha jol remlik, az rpm magatol tudja verifikalni azokat a fileokat, amiket csomagbol raktal fel.

Szoval artani nem arthat, de nagysagrendekkel kisebb a jelentossege mint windows alatt (gyak egy darab nyitott ssh porttal, foleg, ha csak kulcsos authot engedsz, akkor nem nagyon fogjak megtorni), illetve nem art el is olvasni, hogy hogy mukodnek az adott eszkozok, mert nem mindig trivialis megerteni, hogy mit bofognek ki magukbol.

Köszi a gyors választ.  :) Szerintem hagyom az egészet most, Linuxot amúgy is csak akkor használok, amikor az egyetemi netre csatlakozom ssh-val, ráadásul routeren keresztül netezem, nem vagyok közvetlenül netre csatlakoztatva.

#1318 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 07:22

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 8:18

Köszi a gyors választ.  :) Szerintem hagyom az egészet most, Linuxot amúgy is csak akkor használok, amikor az egyetemi netre csatlakozom ssh-val, ráadásul routeren keresztül netezem, nem vagyok közvetlenül netre csatlakoztatva.

Megkerdezhetem, hogy ahhoz mi a frasznak linux? :D Ott a putty, ott a terraterm, meg ott van meg ezerketszaz masik lehetoseg, hogy be tudjal sshzni windowsrol... :)

#1319 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 09:30

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 8:22

Megkerdezhetem, hogy ahhoz mi a frasznak linux? :D Ott a putty, ott a terraterm, meg ott van meg ezerketszaz masik lehetoseg, hogy be tudjal sshzni windowsrol... :)

Mert linuxon ellenőrzik a programokat amiket írunk, és linuxon írom meg fordítom, hogy tuti működjön bent is. Mivel minden egyetemi gépen linux fut, meg a vizsgán is azt kell használni, gyakorolnom kell a környezetet, hogy ne legyek sík hülye linuxhoz.

#1320 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 11:35

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 10:30

Mert linuxon ellenőrzik a programokat amiket írunk, és linuxon írom meg fordítom, hogy tuti működjön bent is. Mivel minden egyetemi gépen linux fut, meg a vizsgán is azt kell használni, gyakorolnom kell a környezetet, hogy ne legyek sík hülye linuxhoz.

Ja, hogy nem csak az sshzasrol van szo, akkor nem szoltam... :)

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.