HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#1421 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 12. 21. 11:02

Gond nélkül installáltam fel a 11.1-est a notimra ma délelőtt. Úgy ahogy felismert mindent, sőt már a nagy monitorom is veszi rendesen a felbontást, amit eddig nem tudott. KDE 4.1 sokat javulhatott mert az előző verziót képtelen voltam helyesen beállítani, ez meg kapásból felismerte és még a felbontást is tudta. Annyi hibája van, hogy a kép pár mm-el el van tolódva balra és a Yast-ban hiába klikkelek a jobbra tolásra, nem történik semmi. Tipikus...
A KDE 4.1 felülete egyébként tetszik bár a ma oly divatos hatalmas ikonok és taskbar fura az XP után, de áttetsző ablakok mozgatáskor meg sok más új design elem sokat dob az eddig használt gnome-hoz képest.
Eddig mindent sikerült bekinfigurálnom kivéve a Logitech webkamerámat amivel nem keveset szívok. Egyszerűen nem értem miért nincs hozzá egy olyan megoldás ami az ilyen Windows-hoz szokott, de linux felé orientálódó felhasználóknak is egyzserű?! Találtam oldalakat a driverekkel, de azokat le kéne fordítani, a kernellel kéne vmit csinálni, persze a fordítás nem megy le, kapok valami "ki-tudja-mit-jelent" hibaüzenetet és fél órányi küzdelem után feladtam és reboot, majd vissza XP alá. Régen a 10.3 és a 11-el is ment, de nem emlékszem már hogyan csináltam, fel kellett volna írnom.
Mindig megpróbálok váltani a SuSE felé, de mindig van valami apró, de baromi bosszantó hibája és ilyenkor az XP szinte megnyugtat.  :Đ

#1422 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2009. 01. 01. 23:34

http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Env...bar-37174.shtml

Ezt nézte már valaki müködik 11.1 -es OpenSUSE-n ? Esetleg tudtok, hasonló oldalsávot linuxra?

#1423 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 11:35

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 0:34

http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Env...bar-37174.shtml

Ezt nézte már valaki müködik 11.1 -es OpenSUSE-n ? Esetleg tudtok, hasonló oldalsávot linuxra?

Miért ne működne? Csak fel kell tudni rakni. Az ablakkezelőtől függ, nem a disztribúciótól.

:offtopic: (ha attól függ, hogy kipróbálod-e a suse-t, akkor megkérdezhetném, hogy windows-ra miért nem keres senki linux-témákat?)...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1424 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 11:37

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 12:35

Miért ne működne? Csak fel kell tudni rakni. Az ablakkezelőtől függ, nem a disztribúciótól.

:offtopic: (ha attól függ, hogy kipróbálod-e a suse-t, akkor megkérdezhetném, hogy windows-ra miért nem keres senki linux-témákat?)...

Oké, és hogy kell felrakni, esetleg letudnád pontosan írni?

#1425 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 15:56

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 12:37

Oké, és hogy kell felrakni, esetleg letudnád pontosan írni?

A screenlets csomagot kell először telepíteni, ha nem lenne fenn. A py kiterjesztésű fájlok a screenletek, a sidebar is egy. Ezt kell majd belemásolni a "/usr/share/screenlets/..." könyvtárba.

Remélem a python is fel van rakva.

Itt most nem úgy van, hogy van egy exe, s tovább-bokkal lehet installálni, de azért readme-ben elég jól le van írva.

Remélem parancssorban némileg otthon vagy, másolni tudsz, ilyesmi. Milyen pontos leírás kellene? Ugyanis komplett install-szkript vagy bináris nem nagyon van (még), de kézzel meg lehet csinálni könnyen.

Tessen kipróbálni, s elakadás esetén ide írni. Hibaüzenettel, történéssel együtt.

:offtopic: Annyit teszek hozzá, hogy ha kipróbálod a compiz-t, a sidebar-t egy az egyben el fogod dobni. Egy kissé "veri" a vista aero-ját oda-vissza. Nopersze ki mit szeret, ki mennyire utazik a látványra. Csak azt akartam mondani hogy linux alatt (gnome és kde) kicsit több eszközöd van tweak-elni.

És: kde-look.org, és gnome-look.org siteokon elég sok témát, ikont, csomagot, akármit találsz e 2 ablakkezelőhöz... Mert linuxban az ablakkezelő is szabadon választható... :) Na jó, de offolok.

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 02. 16:04 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1426 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 20:13

Helló!

A szomszédom gépéről van szó, 32 bites Linux van rajta, és Geforce 4 MX 440-es 64 MB-os VGA, így most hirtelen nem tudom megnézni van e pyton rajta, a Compizt elindítottam, de nem tudom, hogy például a forgó kocka effektus mivel indul el?

Mert a Compizba a legtöbb látványos effekt bevan pipálva. Nvidia Driver fent van.

Illetve érdekelne, hogy Beryl ezen a konfigon 2200+-os AMD proci van benne, esélyes e elindulni?

Szóval a sidebar felejtős, de KDE 4.1 van fennt, és jó lenne témákkal egy kicsit feldobni.

#1427 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 20:40

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 20:13

A szomszédom gépéről van szó

jó lenne témákkal egy kicsit feldobni.

Te vagy a szomszédod szószólója?
Aztán majd téged fog szidni, hogy az öregecske videokártyáján ilyen erőforrás-zabáló szörnyetegeket futtatsz.

Nem fogja komálni a linukszot.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#1428 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 21:34

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 21:40

Te vagy a szomszédod szószólója?
Aztán majd téged fog szidni, hogy az öregecske videokártyáján ilyen erőforrás-zabáló szörnyetegeket futtatsz.

Nem fogja komálni a linukszot.

Internetezésre van a gép, nem játékra.

#1429 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 21:49

Tehát ő is tudja ,hogy mire van a gép, de jó lenne egy oldalsáv ami lehet akár Superkaramba skin is.

Szerk: Van egy 128MB-os ATI 9250-es VGA-ja is, lehet, hogy majd átteszük azt bele.

Szerkesztette: GoodSpeed 2009. 01. 02. 21:54 -kor

#1430 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 21:55

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 21:13

Helló!

A szomszédom gépéről van szó, 32 bites Linux van rajta, és Geforce 4 MX 440-es 64 MB-os VGA, így most hirtelen nem tudom megnézni van e pyton rajta, a Compizt elindítottam, de nem tudom, hogy például a forgó kocka effektus mivel indul el?

Mert a Compizba a legtöbb látványos effekt bevan pipálva. Nvidia Driver fent van.

Illetve érdekelne, hogy Beryl ezen a konfigon 2200+-os AMD proci van benne, esélyes e elindulni?

Szóval a sidebar felejtős, de KDE 4.1 van fennt, és jó lenne témákkal egy kicsit feldobni.

"Python"

A gf2mx400 tökéletes. Az ASUS EEE pc-n is simán fut a compiz. A beryl-t miért kérded, hiszen már compiz fusion a neve... :)

Idézet

if its enabled in ccsm, the key combination to rotate the cube is ctrl+alt+1st mouse button and drag, or ctrl+alt+left/right arrow keys.

A ccsm a compiz config settings manager.

A sidebar miért felejtős? A superkaramba nem skin, hanem a program neve.

Mennyire vagy otthon a linuxban?

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 02. 22:07 -kor

#1431 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 21:57

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 22:49

...
Szerk: Van egy 128MB-os ATI 9250-es VGA-ja is, lehet, hogy majd átteszük azt bele.

felesleges. max ha ati-hoz be tudod lőni az fglrx-drivert. bár a mai desktopoknál ez már csak "update"-kérdés.

Én anno slackware alatt 1 hónapot szívtam, de sikerült beizzítani a compiz-t. Naná, hogy a disztribúciónak nem része a gnome alapból... :)

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 02. 21:58 -kor

#1432 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 22:26

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 22:55

"Python"

A gf2mx400 tökéletes. Az ASUS EEE pc-n is simán fut a compiz. A beryl-t miért kérded, hiszen már compiz fusion a neve... :)

A ccsm a compiz config settings manager.

A sidebar miért felejtős? A superkaramba nem skin, hanem a program neve.

Mennyire vagy otthon a linuxban?

OpenSUSE-t már jó pár éve használok de csak annyi szokott lenni, hogy felteszem, és utána müködik, no meg bekonfigurálom a kopetet, vagy a pidgint illetve a mail klienset, viszont még mindig RPM-ből telepítek, az ilyen tar.gzip-es dolgok nem annyira fekszenek.

Szerkesztette: GoodSpeed 2009. 01. 02. 22:26 -kor

#1433 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 02. 22:45

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. jan. 2., péntek - 23:26

... viszont még mindig RPM-ből telepítek, az ilyen tar.gzip-es dolgok nem annyira fekszenek.

Hisz a suse rpm alapú! A forrásból való telepítés nem igényel jóval több hozzáértést, inkább plusz környezetek meglétét + readme olvasást.

Egyébként configure, make, make install. Ilyen egyszerű általában.

ps.: megvan mindkét módszernek az előnye/hátránya.

#1434 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 11:37

:offtopic: Néhány év alatt már illene megtanulni a gzip meg a tar használatát, főleg, hogy a manual-ja (a helpje) mindig rendelkezére áll: man gzip, vagy man tar.

A linuxban nem a grafikus felület a központi. Én ajánlanám, hogy próbálj ki fapadosabb rendszert is, már ha érdekel persze. Ha meg akarod érteni a linux "lényegét".

A grafikus felület csak egy "modul", ami ablakkezelőstől, x-szerverestől, vga-driverestől, mindenestül egyszerűen lecserélhető akár másikra, újraindítás nélkül. Nem asztalra lett kitalálva, de rém jól alakít manapság. Olyan dolgokat lehet megcsinálni működés közben, mintha az autóban menet közben gyújtógyertyát cserélnél - más rendszerekhez szokottak szemszögéből lehetetlennek tűnő operációkat. Csakhogy linuxban ez természetes.
Azért a linux sem csodarendszer, csak másképp működik, más a lényege, az alapkoncepció. Mindenesetre szükség van a felhasználóra itt is...:)

#1435 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 12:39

Én is ezzel szívok most mert a webkamera driverét nem értem hogyan kell felinstallálni.  :think: A dokumentáció nem az a lépésről lépésre fajta, feltételezi, hogy értem miről beszél, pedig dehogy.  :) Azért jó lenne, ha mondjuk egy Logitech termékhez alapból lenne linux támogatás, vagy legalább egy olyam rpm telepítő ami az ilyen linux-lámáknak való. Elhiszem, hogy meg kéne tanulnom a parancssori kezelését a linuxnak, de egyelőre csak az ismerkedés fázisába vagyok és nincs időm túl sokat randizni.  :cool:

(például a kép el csúszva balra egy pár pixellel, szeretném jobbra tolni, de a menüből ezt nem tudom megcsinálni, hiába klikkelek a jobbra tolás gombra  :Đ )

#1436 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 13:28

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 13:39

... Azért jó lenne, ha mondjuk egy Logitech termékhez alapból lenne linux támogatás, vagy legalább egy olyam rpm telepítő ...

Linuxban "más" a driver-kérdés.

Ha maga a kernel nem támogatja (mert ha igen, akkor többnyire simán működik, max. a vonatkozó kernel modulokat kell kivenni/betölteni), akkor pl. külső forrást kell szedned, amit lefordítva előállítod a kernel modult, amit be tudsz immáron tölteni, s használni (ati, nvidia vga kernel modulok pl. ilyenek - azok szkripteltek, s adott esetben lefordítja a szkript a modult).
Legtöbbször ezt szkript elvégzi, neked nincs más dolgod, mint a readme-ben megadott környezetet biztosítani (megfelelő lib-ek megléte pl.), s elindítani, ill. hiba esetén nézelődni. Azért valóban bonyolultabb, mint egy windows-os driver felrakása, szerteágazóbb, ugyanakkor jóval többet megtanulhatsz magáról a rendszerről, miközben csinálod, ha figyelsz.

:offtopic:
Sokan azt szűrik le az első pár "csalódás" után, hogy a linux nem nekik való. Ez hiba. De valóban van, aki csak használni akarja a gépet, nem akar vele vacakolni, megérteni. Kérdés az, van-e értelme mindenféle hozzáértés nélkül használni akarni a gépet... :)

#1437 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 14:42

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 13:28

Kérdés az, van-e értelme mindenféle hozzáértés nélkül használni akarni a gépet... :)

Ez olyan mint jó vezetési tudás nélkül sportautót venni?  :cool: Mert akkor egyet értek!  :Đ

#1438 Felhasználó inaktív   gigi571 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 03. 17:26

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 15:42

Ez olyan mint jó vezetési tudás nélkül sportautót venni?  :cool: Mert akkor egyet értek!  :Đ

Hello!

Kérdezném, hogy a telepítési forrásokat hozzáadtad-e a telepítési forrásokhoz, vagy csak a dvd-t használod?
Ha hozzáadtad, csak beírod a szoftverkezelő keresőablakába a logitech nevet és kiad két kernelmodult, ami közül azt kell
kiválasztanod amilyen kernel van feltelepítve a gépedre.

Nem garantálom, hogy jó lesz, nekem nem Logitech-em van, de szerintem anélkül nem fog menni.

Üdv: Gigi
<a href='http://vasaroljneten.com' target='_blank'>Otthoni internetes munka</a>

#1439 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 00:16

Idézet: gigi571 - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 18:26

Hello!...

Hát ha van az install medium-on kernel modul, ami kimondottan az installált kernelhez való, akkor no problem. Just read the documentation.

#1440 Felhasználó inaktív   gigi571 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 04. 14:46

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 1:16

Hát ha van az install medium-on kernel modul, ami kimondottan az installált kernelhez való, akkor no problem. Just read the documentation.

Szia!

Rákerestem, és volt logitech quickcam-hoz kenelmodul.

Űdv: Gigi
<a href='http://vasaroljneten.com' target='_blank'>Otthoni internetes munka</a>

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.