HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#1021 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 19. 18:22

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 19., szombat - 16:30

A totalcommander fut wine alatt - ha már ennyire ragaszkodsz hozzá.  ;)
Továbbá: TkDesk, valamint a konquerort indíthatod rendszergazdai módban.

Ezt wine okosságot nézegettem már :) csak nem tudom össze akarom e piszkolni a suse-t windows-os programokkal... :) ééééss ki tudja mennyire OK ez a program.

#1022 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 19. 23:16

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 18., péntek - 23:50

Sziasztok, lenne egy béna kérdésem: létrehoztam egy mc-re mutató linket a desktopra és nem indul el...
A következőt tettem
-parancshoz beírtam ezt: '/usr/bin/mc'
-munkakönyvtárhoz nem írtam semmit, mert fogalmam sincs mi ez...mit csinál...egy temp könyvtár esetleg?  :think:
-beállítottam hogy futtatható legyen
-tuljadonosi jogoknál én vagyok a tulajdonos, a csoport pedig a users (amiben természetesen benne vagyok)
-hozzáférési jogoknál a tulajdonos kapott olvasási és írási jogot, a csoport  szintén ezeket a jogokat kapta, az egyéb nem kapott hozzáférést.
Ezek után mi az amit rosszul csináltam mi az amit másképpen kell? Köszi.

Szolti

Gnome-ban jobbklikk a desktopon, Create Launcher (de gondolom KDE-ben sem bonyolultabb).

Csatolt fájl:

-ZsOlTi-

#1023 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 11:04

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 0:16

(de gondolom KDE-ben sem bonyolultabb).

Felpiszkáltatok ezzel a "problémával".
KDE alatt:
Az 'Alkalmazás - Speciális beállítások' fülben található a 'Futtatás terminálban' opció.

(Legalább ezt is tudom, még az is elképzelhető, hogy valamikor használni fogom eme lehetőséget.  ;) )

#1024 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 12:03

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 11:04

Felpiszkáltatok ezzel a "problémával".
KDE alatt:
Az 'Alkalmazás - Speciális beállítások' fülben található a 'Futtatás terminálban' opció.

(Legalább ezt is tudom, még az is elképzelhető, hogy valamikor használni fogom eme lehetőséget.  ;) )

Megelőztél a válasszal :) közben én is megtaláltam...
Na de van egy másik problémám, ami nem is probléma csak engem zavar, tehát. Föltelepítettem az Azureust mert a Ktorrent ami alapból telepítve volt nem ismerte fel a torrent fájlokat azt mondta, hibás fájl vagy nem torretn fájl  :omg:
Tehát föltelepítettem, az opt-ba, ugyan oda fölraktam mellé az 1.5-ös JRE-t, teljesen jl működik ha paarancssorból indítom, de ha ikont szeretnék létrehozni hozzá akkor mindegy mit írok be mindig egy teljesen új azureus indul, varázslóval stb.
Tehát parancssorból ./azureus-ra szépen elindul, benne a már megkezdett torrentek, de ikonnál sehogy nem tudom elérni hogy a már beállított jnduljon. Remélem érthető amit mondani akarok, van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne ezt megoldani? THX

Szolti

#1025 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 13:10

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 13:03

Föltelepítettem az Azureust mert a Ktorrent ami alapból telepítve volt nem ismerte fel a torrent fájlokat azt mondta, hibás fájl vagy nem torretn fájl  :omg:
Tehát föltelepítettem, az opt-ba, ugyan oda fölraktam mellé az 1.5-ös JRE-t, teljesen jl működik ha paarancssorból indítom, de ha ikont szeretnék létrehozni hozzá akkor mindegy mit írok be mindig egy teljesen új azureus indul, varázslóval stb.
Tehát parancssorból ./azureus-ra szépen elindul, benne a már megkezdett torrentek, de ikonnál sehogy nem tudom elérni hogy a már beállított jnduljon. Remélem érthető amit mondani akarok, van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne ezt megoldani?

1. Az, hogy a ktorrent nem ismeri fel a fájlt, attól is lehet, hogy a fájl tényleg hibás. Én is jártam már így, másik szerverről ugyanaz a torrent fájl kezelhető volt.
2. Milyen verziójú a ktorrent programod? Ami a telepítőlemezen van, elég régi. Legalább kétszer frissítették azóta.
Nálam 2.0. Add a telepítési forrásokhoz:

http
software.opensuse.org/
download/KDE:/KDE3/SUSE_Linux_10.0/

és

http
software.opensuse.org/
download/KDE:/Backports/SUSE_Linux_10.0/

A ktorrent nagyon jól működik.

A másik probléma: (nem használom az azureust, mert minden erőforrást felzabál  ;) )
Honnan telepítetted az azureus-t? Amíg használtam, semmi működésbeli zavar nem mutatkozott.
Valamelyik repository-n fent van a süsü rpm.

(Mi az a torrent fájl, amire hibát ír? Megnézném.)

#1026 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 13:34

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 13:10

1. Az, hogy a ktorrent nem ismeri fel a fájlt, attól is lehet, hogy a fájl tényleg hibás. Én is jártam már így, másik szerverről ugyanaz a torrent fájl kezelhető volt.
2. Milyen verziójú a ktorrent programod? Ami a telepítőlemezen van, elég régi. Legalább kétszer frissítették azóta.
Nálam 2.0. Add a telepítési forrásokhoz:

http
software.opensuse.org/
download/KDE:/KDE3/SUSE_Linux_10.0/

és

http
software.opensuse.org/
download/KDE:/Backports/SUSE_Linux_10.0/

A ktorrent nagyon jól működik.

A másik probléma: (nem használom az azureust, mert minden erőforrást felzabál  ;) )
Honnan telepítetted az azureus-t? Amíg használtam, semmi működésbeli zavar nem mutatkozott.
Valamelyik repository-n fent van a süsü rpm.

(Mi az a torrent fájl, amire hibát ír? Megnézném.)

Szia, a torrent fájl tuti jó volt mert a bittorent és később az azureus is elkezdte tölteni.
A verzió számát, nem tudom. Igazság szerint winxp alatt is Azureus-t használtam és ott nagyon megtetszett, szóval eredetileg is ezt akartam SUse alatt használni, és mivel a Ktorrent elsőre nem ment, ezért nem is próbálkoztam tovább.

Az azureus telepítését ez alaján csináltam: http://azureus.sourc...howto_linux.php
Nem tudom mennyi erőforrást emészt föl az azureus, de azt már tapasztaltam hogy ha elindul akkor nem lehet netezni :) na jó ez tulzás a lényeg hogy fogaj a sávszélességet rendesen.

A torrent fájl a 2006-os Sensation Black volt, megvolt már, régebben letöltöttem, csak kíváncsiságból kezdtem tölteni, hogy megnézzem hogy megy Lunix alatt a torrent.

A problémám továbbra is fenn áll, bár most már nem érdekel :) elindítom parancssorból, ha kell. Közben ráj9ttem arra is hogy ha parancsikont hozok létre neki akkor nem hajlandó rendesen működni mert nincs jogosultsága könyvtárat létrehozni :) nya mindegy...további szép napot.

Szolti

#1027 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 13:59

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 14:34

Az azureus telepítését ez alaján csináltam: http://azureus.sourc...howto_linux.php

van egyszerűbb: az azureus létezik süsülinuxra rpm-fájlként. Pl.:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...1.i586.rpm.html

A régi verziószámmal nem kell foglalkozni, automatikusan frissíti magát a legújabbra.
Az ikonja megjelenik a programlistában.

A torrent fájlt megnéztem ktorrent-tel, gond nélkül elindult.

A kde-hez tartozó csomagok frissítését javaslom a ktorrent-től függetlenül is.

#1028 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 08:58

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 13:59

van egyszerűbb: az azureus létezik süsülinuxra rpm-fájlként. Pl.:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...1.i586.rpm.html

A régi verziószámmal nem kell foglalkozni, automatikusan frissíti magát a legújabbra.
Az ikonja megjelenik a programlistában.

A torrent fájlt megnéztem ktorrent-tel, gond nélkül elindult.

A kde-hez tartozó csomagok frissítését javaslom a ktorrent-től függetlenül is.

Szia, annyira nem volt bonyolult (ha már én is képes voltam rá :)), na de komolyan, jó lenne ez az rpm-es módszer, csak hiányzik 1-2 komponens, azokhoz ismét hiányzik 1-2 és így tovább... Ezt mondjuk meg lehet oldani, csak kicsit idegesítő hogy az interneten nem találom a kereset fájlt (vagyis megvan csak nem lehet letölteni mert nincs fenn a szerverren  :confused: ) és a dvd-t pedig nem olvassa  :omg:  :) na mindegy, ha lesz kis időm játszom majd vele. Ami most inkább foglalkoztat az az hogy hogyan tudom megoldani azt hogy biztonságosan kezeljem ez Windows XP alatt létrehozott ntfs partíciókat. Ehhez valami ötlet? (nézelődtem már ntfs-3g stb, de gondoltam megkérdezem...) THX

#1029 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 09:48

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 9:58

Szia, annyira nem volt bonyolult (ha már én is képes voltam rá :)), na de komolyan, jó lenne ez az rpm-es módszer, csak hiányzik 1-2 komponens, azokhoz ismét hiányzik 1-2 és így tovább... Ezt mondjuk meg lehet oldani, csak kicsit idegesítő hogy az interneten nem találom a kereset fájlt (vagyis megvan csak nem lehet letölteni mert nincs fenn a szerverren  :confused: ) és a dvd-t pedig nem olvassa  :omg:  :) na mindegy, ha lesz kis időm játszom majd vele. Ami most inkább foglalkoztat az az hogy hogyan tudom megoldani azt hogy biztonságosan kezeljem ez Windows XP alatt létrehozott ntfs partíciókat. Ehhez valami ötlet? (nézelődtem már ntfs-3g stb, de gondoltam megkérdezem...) THX

Lehet, hogy még nem mondtam, de ha a telepítési forrásokat beírod, az lefedi a csomagfüggőségek legnagyobb részét. http://en.opensuse.o...ge_Repositories
"...a dvd-t pedig nem olvassa ..." - ne haragudj, elvesztettem a fonalat. Mit, miért, hogy, merre, meddig?  ;)

NTFS: amit nézelődtél, (ntfs-3g) biztos jó, nem próbáltam.
Az egyik gépemen van win és linux is - a közös adatterületet ext3-ra formáztam.
Ezt egy segédprogrammal tudom írni win alól, viszont a linuxos rendszerterületet (reiserfs) a win nem is látja, a win rendszerterületet (ntfs) meg a linux nem tudja írni - mivel nem használok erre való programot.

#1030 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 14:28

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 9:48

Lehet, hogy még nem mondtam, de ha a telepítési forrásokat beírod, az lefedi a csomagfüggőségek legnagyobb részét. http://en.opensuse.o...ge_Repositories
"...a dvd-t pedig nem olvassa ..." - ne haragudj, elvesztettem a fonalat. Mit, miért, hogy, merre, meddig?  ;)

NTFS: amit nézelődtél, (ntfs-3g) biztos jó, nem próbáltam.
Az egyik gépemen van win és linux is - a közös adatterületet ext3-ra formáztam.
Ezt egy segédprogrammal tudom írni win alól, viszont a linuxos rendszerterületet (reiserfs) a win nem is látja, a win rendszerterületet (ntfs) meg a linux nem tudja írni - mivel nem használok erre való programot.

:)

Nos, az a baj, hogy eddig windowst használtam otthon, de gondoltam kipróbálom a linuxot is mert a win-t már nem tudtam tovább konfigolgatni :) kellett valami kihívás...
itt jön a lényeg :) minden adatom winxp álltal formázott, használt ntfs partíción van és szeretném ezeket használni, írni hozzá, törölni. Olvasni olvassa rendesen...egy darabig játszottam azzal hogy usb-s noti vinyóra (ami fat32 -re volt formázzva) mentettem az adatokat, és így "hidaltam át a a 2 rendszer közötti hézagot :) De kicsit babrás... és a DVD-el sem boldogul. Háát ennyi :)

#1031 Felhasználó inaktív   milan_ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 28. 15:15

Sziasztok!

laptopra felraktam a Suse 10 b.
grafikus felület nem akar működni, elindított a
sax -l parancsot, továbbra is színes hangyák egy kis keresztcsikókkal mosolyognak vissza rám

választ előre is Köszi!

#1032 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 15:42

Idézet: milan_ - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 16:15

Sziasztok!

laptopra felraktam a Suse 10 b.
grafikus felület nem akar működni, elindított a
sax -l parancsot, továbbra is színes hangyák egy kis keresztcsikókkal mosolyognak vissza rám

választ előre is Köszi!

Milyen laptop? (Milyen videovezérlő?)
Mi az a Suse 10 b? Ilyen nincs. (10.0, 10.1 van.  ;) )
Mi az a sax -l ?

---------------------------------------------------------------------------------
Ctrl + Alt +F2
Login: root
Password: (root jelszó)
init 3
sax2
(beállítás után:)
init 5

#1033 Felhasználó inaktív   Gor Findalas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 19:35

Megmondaná valaki, hogy mekkorára érdemes beállítani a firefoxban a legkisebb betűméretet, mert valahogy linux alatt nagyon aprók egyes oldalak betűi. Mekkora lehet az a legkisebb betűméret, amit beállítva nem torzítja el nagyon a weboldal arányait?  9,10,11,  ?

Másik kérdésem, melyik betűtipusból lehetne a legszebb megjelenítést kihozni? Már végigpróbáltam egy csomót, élsimítással és anélkül, hintingel és anélkül, illetve ezek kombinációit, de valahogy nem az igazi egyik sem. Még az MS féle (legális boltban vett példányból másoltam ki !) Tahoma Trebuchet és Verdana sem tetszett .
Miért furcsák ennyire linux alatt a betűk ? Technikai oka van, vagy csak jogi kérdés ? Nagyon tetszik ez linux világ, csak ezek a betűmizériák ne lennének:(
Toron Powa !

#1034 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 19:47

Idézet: Gor Findalas - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 20:35

Megmondaná valaki, hogy mekkorára érdemes beállítani a firefoxban a legkisebb betűméretet, mert valahogy linux alatt nagyon aprók egyes oldalak betűi.

Miért furcsák ennyire linux alatt a betűk ? Technikai oka van, vagy csak jogi kérdés ? Nagyon tetszik ez linux világ, csak ezek a betűmizériák ne lennének:(

1. Ami jó a szemednek. Ctrl+ +-ra növeled a méretet, Ctrl+ - -ra csökkented.
2. Ezt a furcsa betű problémát nem bírom felfogni. Nekem linux és windows alatt is ugyanúgy néz ki egy adott weboldal.

#1035 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 20:50

Idézet: Gor Findalas - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 20:35

Megmondaná valaki, hogy mekkorára érdemes beállítani a firefoxban a legkisebb betűméretet, mert valahogy linux alatt nagyon aprók egyes oldalak betűi. Mekkora lehet az a legkisebb betűméret, amit beállítva nem torzítja el nagyon a weboldal arányait?  9,10,11,  ?

Másik kérdésem, melyik betűtipusból lehetne a legszebb megjelenítést kihozni? Már végigpróbáltam egy csomót, élsimítással és anélkül, hintingel és anélkül, illetve ezek kombinációit, de valahogy nem az igazi egyik sem. Még az MS féle (legális boltban vett példányból másoltam ki !) Tahoma Trebuchet és Verdana sem tetszett .

Én is küzdök ezzel a problémával, már végigpróbáltam pár betűtípust, de mindtől kifolyik a szemem.
Sima Ariel kéne, de az nincs. :(

Szerkesztette: Ndrew 2006. 08. 28. 21:31 -kor

#1036 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 21:47

Idézet: Ndrew - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 20:50

Én is küzdök ezzel a problémával, már végigpróbáltam pár betűtípust, de mindtől kifolyik a szemem.
Sima Ariel kéne, de az nincs. :(

Én ez alapján állítottam be a suse-t most nagyon király:
http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_MS_T...Desktop_on_SuSE

#1037 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 22:00

Be szeretném állítani, hogy egy adott iso minden indulásnál autómatikusan fel mountolodjon és ne kelljen mindig beírni ezt:
mount -t iso9660 -o loop /windows/E/Videos/DVD_VIDEO_RECORDER_NEW.ISO /mnt/video/
/etc/fstab -ba kellene valahogy ezt beírni, de nem értem a szintaktikát... valakinek ötlet? THX

#1038 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 22:46

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 22:47

Én ez alapján állítottam be a suse-t most nagyon király:
http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_MS_T...Desktop_on_SuSE

Fantasztikus lett! Köszi!

#1039 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 28. 22:56

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 23:00

Be szeretném állítani, hogy egy adott iso minden indulásnál autómatikusan fel mountolodjon és ne kelljen mindig beírni ezt:
mount -t iso9660 -o loop /windows/E/Videos/DVD_VIDEO_RECORDER_NEW.ISO /mnt/video/
/etc/fstab -ba kellene valahogy ezt beírni, de nem értem a szintaktikát... valakinek ötlet? THX

hasra:

/windows/E/Videos/DVD_VIDEO_RECORDER_NEW.ISO /mnt/video/ iso9660 auto,ro,loop=/dev/loop0 0 0

?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1040 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 29. 07:10

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 22:56

hasra:

/windows/E/Videos/DVD_VIDEO_RECORDER_NEW.ISO /mnt/video/ iso9660 auto,ro,loop=/dev/loop0 0 0

?

Ránézésre Ok :)
Amint hazamegyek kipróbálom...van erről valami leírás, hogy mit jelentenek pl az hogy auto,ro? Vagyis hogy milyen funkciója van? Mert végül is azt még tudom érelmezni, hogy auto :)

Meg is válaszolom a kérdésem, http://wiki.linuxque....org/wiki/Fstab
(Lehet előbb utánna kellene olvasni a dolgoknak ... :))

Szerkesztette: Szolti 2006. 08. 29. 07:41 -kor

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.