HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#721 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 02. 18:29

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. márc. 2., vasárnap - 17:56

Dobjál fel valami témát és szedjük ízekre.

Egy újabb édekes téma, amiről még nem hiszem, hogy volt itt szó. Ugyebr elviselném, ha az Optimalizálás nem napokig tartana a gépemen, és vannak ilyen "SETI-s" megoldások, hogy gépek összekapcsolódnak valamilyen felületen a neten, és a többi gép besegít a számolásba az egyik gépnek. Még csak most keresgélek ezügybe, szóval eléggé tájékozatlan vagyok, de ha jól sejtem, ezt hívják "Grid"-nek, vagy ez csak egy program neve, ami erre való, nem tudom, de ahogy mondja egy évfolyamtrsam, ez a Grid támogatja a Catiát is, szóval jó helyen járok. Sőt eMule-on találtam ilyet is:
Fixed Grid Finite Element Analysis In Structural Design And Optimisation.pdf.zip

Ti mit tudtok erről a témáról?

#722 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 03. 03. 08:05

Idézet: bopeti - Dátum: 2008. márc. 2., vasárnap - 19:29

Egy újabb édekes téma, amiről még nem hiszem, hogy volt itt szó. Ugyebr elviselném, ha az Optimalizálás nem napokig tartana a gépemen, és vannak ilyen "SETI-s" megoldások, hogy gépek összekapcsolódnak valamilyen felületen a neten, és a többi gép besegít a számolásba az egyik gépnek. Még csak most keresgélek ezügybe, szóval eléggé tájékozatlan vagyok, de ha jól sejtem, ezt hívják "Grid"-nek, vagy ez csak egy program neve, ami erre való, nem tudom, de ahogy mondja egy évfolyamtrsam, ez a Grid támogatja a Catiát is, szóval jó helyen járok. Sőt eMule-on találtam ilyet is:
Fixed Grid Finite Element Analysis In Structural Design And Optimisation.pdf.zip

Nem tudom h. windowsos környezetben menyirre hatékonyan működik ez, ha működik egyáltalán. UNIX ill. Linux alatt persze ez megy alapból gond nélkül. A dolog szépséghibája h. az V5 Win-re van kitalálva és siralmasan fut UNIX alatt. :(

Anno még fősulin az SG O2-esek szépen össze voltak kötve egymással. Van is errrő 1 érdekes sztorim. Egyszer 1 analízis futtam az eggyik gépen. Piszkosul elgondolkodott rajta a gép, mert már akkor is motortblokkot terveztem. Aztán egyszer csak a szomszédos monitoron jelent meg a végeredmény... :eek:
Valahogy eltévedt az infó a sok gép között. :D

Más:
Épp most mondja a kollégám, h van a CATIÁból 1 un. "Portable" verzió. Nagyon érdekes megoldás. Egy 360MB-os .exe file az egész és 1 pendriveról is elfut, nem kell telepíteni sem.

Nem tudom, h. ez 1 "gyári" megoldás v. valami ügyes hekker kreálta... :confused:

Szerkesztette: CDman 2008. 03. 03. 08:26 -kor

"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#723 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 03. 17:56

Sziasztok!

Tud olyat a Catia, hogy egy bonyolult vázlatból készít rácsszerkezetet? Kicsit bővebben:
Több sketch segítségével felépítünk egy (mondjuk csak egynesekből álló) rácsszerkezet rajzot. Na és a vonalakat mondjuk cső zártszelvénnyel kellene "feltölteni". Nekem ott akadt gondom, hogy ha két különböző sketchen ( nem párhuzamos, egybeeső síkon) lévő egynes vége ugyanoda esik, és erre szeretnék kihúzni csövet, akkor a találkozásuknál nem kapok olyan alakzatot, mint a valóságban lenne.
Üdv!
Ákos

u.i. remélem érthető voltam :)

#724 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 20:24

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 17:56

Sziasztok!

Tud olyat a Catia, hogy egy bonyolult vázlatból készít rácsszerkezetet? Kicsit bővebben:
Több sketch segítségével felépítünk egy (mondjuk csak egynesekből álló) rácsszerkezet rajzot. Na és a vonalakat mondjuk cső zártszelvénnyel kellene "feltölteni". Nekem ott akadt gondom, hogy ha két különböző sketchen ( nem párhuzamos, egybeeső síkon) lévő egynes vége ugyanoda esik, és erre szeretnék kihúzni csövet, akkor a találkozásuknál nem kapok olyan alakzatot, mint a valóságban lenne.
Üdv!
Ákos

Valami képet mutathatnál a jobb érthetőség kedvéért.
Structure Design térben próbáld, vagy az Equipment Support Structures térben. Utóbbiban egyszerűbb az egyedi profilt (Nálad pl. cső) létrehozni.
A Grid paranccsal egyszerű létrehozni azt az úgynevezett drótváz-geometriát, amit Part térben tovább alakíthatsz.

#725 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 20:30

Idézet: bopeti - Dátum: 2008. márc. 2., vasárnap - 18:29

Mindig csak az analízis.  :( Annyi érdekes terület van a programban. A többiben mind jártas vagy, vagy csak nem érdekelnek?

#726 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 00:43

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 20:30

Mindig csak az analízis.  :( Annyi érdekes terület van a programban. A többiben mind jártas vagy, vagy csak nem érdekelnek?

Természetesen kiismerem magam a Catia többi moduljába is, de most még 1-2 hónaig biztos továbbra is csak végeselem lesz, és ennek egyetlen oka a SZAKDOLGOZATOM  :mad:

#727 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 07:38

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 18:56

Sziasztok!

Üdv!
Ákos

Asszem sejtem mire gondolsz. Én is csináltam már csővázakat.

Az eggyik megoldás ha csomóponti lemezeket használsz, ezeket sima kiosztással helyre lehet tenni a csövekkel eggyütt. sajnos ez csak közelítő megoldást ad.

A profi megoldás az ha speciálisan erre kitalált analízist használod. Sajnos Én sem tudom pontosan hogy kell ezt megoldani. A lényeg hogy kvázi drótvázat csinálsz csak a rácsszerkezetre és a rudakhoz meg hozzá lehet rendelni 1 profilt (cső v. zártszelvén).
"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#728 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:14

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 17:56

Sziasztok!

Üdv!
Ákos

Probald ki azt, hogy generativ shape desigban osszerakod a vazszerkezetet. A kulonbozo sikokban levo vazlatokat/egyeneseket osszkerekited, connect curve-vel, vagy cornerral. Ha darabokban van a drotvaz akkor joinold ossze. Hegeszd ossze ugy, hogy legyen egy folyamatos vazad. Ha meg van akkor rib funkcioval vegig tudod rajta hozni a prifilod.
Athatasok letrehozasahoz hasnald a boolean muveleteket.
Remelem nem ertettem felre a dolgot.

Balazs

#729 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 15:39

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:14

Probald ki azt, hogy generativ shape desigban osszerakod a vazszerkezetet. A kulonbozo sikokban levo vazlatokat/egyeneseket osszkerekited, connect curve-vel, vagy cornerral. Ha darabokban van a drotvaz akkor joinold ossze. Hegeszd ossze ugy, hogy legyen egy folyamatos vazad. Ha meg van akkor rib funkcioval vegig tudod rajta hozni a prifilod.
Athatasok letrehozasahoz hasnald a boolean muveleteket.
Remelem nem ertettem felre a dolgot.

Balazs

Na ez működik így! Köszi! Most már asszem fel fogom tudni építeni a csővázamat!:D
Üdv!
Ákos

#730 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 14:57

Szeretném ezt a görbét Kép1 felosztani pontokkal úgy, hogy az osztások közét ne íven mérje hanem egyenesen. Megoldható ez?
Más:
A csap és a furat távolságára voltam kiváncsi, de a mérés nem úgy mérte ahogy gondoltam. A tengelyvonalak távolsága érdekelne. Milyen beállításokat kell használni, hogy megfelelően mérjek?
SW program ilyenkor rajzolt egy derékszögű háromszöget és azon rajta volt mindkét távolság. Kép2

#731 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 18:23

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 14:57

Szeretném ezt a görbét Kép1 felosztani pontokkal úgy, hogy az osztások közét ne íven mérje hanem egyenesen. Megoldható ez?

Húú....hát számomra nem volt teljesen egyértelmű a kérdés, de (ahogy kivettem a szavaidból) megoldható a dolog szerintem úgy, hogy kéne hozzá 1 segédegyenes (az a bizonyos "construction element), és AZT osztod fel pontokkal, arra merőleges segédegyenesek, amik metszik a görbédet, és metszéspontokra pontok. Lehet van egyszerűbb megoldás is, de ez tuti működik:
Kép

#732 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 19:21

Idézet: bopeti - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 18:23

Húú....hát számomra nem volt teljesen egyértelmű a kérdés, de (ahogy kivettem a szavaidból) megoldható a dolog szerintem úgy, hogy kéne hozzá 1 segédegyenes (az a bizonyos "construction element), és AZT osztod fel pontokkal, arra merőleges segédegyenesek, amik metszik a görbédet, és metszéspontokra pontok. Lehet van egyszerűbb megoldás is, de ez tuti működik:
Kép

Ez nem tűnik jónak: Kép
Alighanem külön-külön kell az egyes elemeken (körív, egyenes) megcsinálni a kiosztást.

#733 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 10. 21:54

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 19:21

Ez nem tűnik jónak: Kép
Alighanem külön-külön kell az egyes elemeken (körív, egyenes) megcsinálni a kiosztást.

Ha én most jól értem, akkor szeretnéd, hogy a görbén lévő pontok távolsága (legrövidebb távolság) egyenlő legyen. Először azt hittem én is, hogy úgy érted, mint bopeti.
Szerintem ha a görbére leraksz véges számú pontot (ahányat akarsz) majd a pontok közötti távolságot méretezed (egyet megadsz, a többit ehhez kötve) akkor megkapod amit szeretnél. remélem:D
Üdv!
Ákos

#734 Felhasználó inaktív   Bazsessz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 10:22

Sziasztok!

Segitsegeteket kernem a kovetkezo megoldasaban.
Az asszociativitast szeretnem kihasznalni a catiaban.
Van egy agy egy D furattal, amit parameteresen adtam meg, ez egy part.
Szeretnek beletenni egy tavtartot aminek a kulso atmeroje legyen az agy furatanak D atmeroje.
Hogyan tudnek hivatkozni arra a masik part-ban definialt parameterhez?
Szoval ha az agy D-jét változtatom, akkor a tavarto D-je is valtozzon, es ne kelljen minden
alkatresznel kulon folvenni az amugyis azonos parametereket.
Elore is koszi a segitseget!

Udv,
Balazs

#735 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 11:09

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 21:54

Ha én most jól értem, akkor szeretnéd, hogy a görbén lévő pontok távolsága (legrövidebb távolság) egyenlő legyen. Először azt hittem én is, hogy úgy érted, mint bopeti.
Szerintem ha a görbére leraksz véges számú pontot (ahányat akarsz) majd a pontok közötti távolságot méretezed (egyet megadsz, a többit ehhez kötve) akkor megkapod amit szeretnél. remélem:D
Üdv!
Ákos

Igen, a legrövidebb távolságra gondoltam. Persze megoldható egyesével is, de valami egyszerűbb lehetőséget kerestem. Mivel nem találtam marad a Rotate ill. a Translate külön az ívre és az egyenes szakaszokra.

#736 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 11:19

Idézet: Bazsessz - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 10:22

Sziasztok!

Segitsegeteket kernem a kovetkezo megoldasaban.
Az asszociativitast szeretnem kihasznalni a catiaban.
Van egy agy egy D furattal, amit parameteresen adtam meg, ez egy part.
Szeretnek beletenni egy tavtartot aminek a kulso atmeroje legyen az agy furatanak D atmeroje.
Hogyan tudnek hivatkozni arra a masik part-ban definialt parameterhez?
Szoval ha az agy D-jét változtatom, akkor a tavarto D-je is valtozzon, es ne kelljen minden
alkatresznel kulon folvenni az amugyis azonos parametereket.
Elore is koszi a segitseget!

Udv,
Balazs

1. Szerintem vidd be az alkatrészeket egy összeállításba és akkor megoldható.
2. Esetleg a távtartót másold be az agy-ba egy új body-ba kapcsolattal az eredeti modellhez.
3. A távtartót eleve az agy partjában hozod létre külön testként majd azt másolod ki kapcsolattal, az eredeti modellben pedig elrejted.
......
1 jó, 2 nem jó, 3 jó.

Szerkesztette: 3DFan 2008. 03. 11. 11:45 -kor

#737 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 19:45

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. márc. 10., hétfő - 14:57

Más:
A csap és a furat távolságára voltam kiváncsi, de a mérés nem úgy mérte ahogy gondoltam. A tengelyvonalak távolsága érdekelne. Milyen beállításokat kell használni, hogy megfelelően mérjek?
SW program ilyenkor rajzolt egy derékszögű háromszöget és azon rajta volt mindkét távolság. Kép2

Sziasztok!

3DFan: Megcsinalod a konturt sketch-ben. Aztan kilepsz es generativ shape designben elinditod a pont parancsot. Ott valaszd az on curve tipust. Megadod a gorbet es a kezdopontot, majd pedig valaszd az euclidean kapcsolot es ugy ird be a kivant erteket. Ekkor nem a gorben meri a szoftver a tavolsagot hanem ugy hatarozza meg a pont helyzetet, hogy a megadott startpontba tesz egy kort aminek a radiusza az altalad megadott ertek es ahol a vazlatban keszitet gorbe es ez a kor metszi egymast ott lesz az uj pont!
Egymas utan haladsz vegig a pontokon. Az utoljara letrehozott lesz mindig a start pont.

Balazs

#738 Felhasználó inaktív   Bazsessz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 20:42

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 11:19

1. Szerintem vidd be az alkatrészeket egy összeállításba és akkor megoldható.
2. Esetleg a távtartót másold be az agy-ba egy új body-ba kapcsolattal az eredeti modellhez.
3. A távtartót eleve az agy partjában hozod létre külön testként majd azt másolod ki kapcsolattal, az eredeti modellben pedig elrejted.
......
1 jó, 2 nem jó, 3 jó.

Sajnos meg nem jott ossze.

1. Nekem ez lenne a legszimpatikusabb megoldas. Bevittem egy osszeallitasba,
az osszeallitashoz vettem fel egy parametert, gondoltam igy globalisan fog vonatkozni mindenre
az osszeallitasban. Hiaba volt egy osszeallitasba, amikor az atmerore akartam hivatkozni, akkor azt irta, hogy ilyen nincs definialva.

2. Ajanlasodra nem is probaltam :)

3. Hogyan kell kimásolni kapcsolattal?

#739 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 21:09

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 19:45

Sziasztok!

3DFan: Megcsinalod a konturt sketch-ben. Aztan kilepsz es generativ shape designben elinditod a pont parancsot. Ott valaszd az on curve tipust. Megadod a gorbet es a kezdopontot, majd pedig valaszd az euclidean kapcsolot es ugy ird be a kivant erteket. Ekkor nem a gorben meri a szoftver a tavolsagot hanem ugy hatarozza meg a pont helyzetet, hogy a megadott startpontba tesz egy kort aminek a radiusza az altalad megadott ertek es ahol a vazlatban keszitet gorbe es ez a kor metszi egymast ott lesz az uj pont!
Egymas utan haladsz vegig a pontokon. Az utoljara letrehozott lesz mindig a start pont.

Balazs

Köszönöm!  :respect:

#740 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 21:15

Idézet: Bazsessz - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 20:42

Sajnos meg nem jott ossze.

1. Nekem ez lenne a legszimpatikusabb megoldas. Bevittem egy osszeallitasba,
az osszeallitashoz vettem fel egy parametert, gondoltam igy globalisan fog vonatkozni mindenre
az osszeallitasban. Hiaba volt egy osszeallitasba, amikor az atmerore akartam hivatkozni, akkor azt irta, hogy ilyen nincs definialva.

2. Ajanlasodra nem is probaltam :)

3. Hogyan kell kimásolni kapcsolattal?

Bazsessz: Van az alkatreszed ami tartalmazza a furatot. A furat atmerojet egy altalad letrehozott parameter vezerli. Ezt a parametert bepublikalod. (Tools->Publication es ott hozza adod) Aztan mentes.

A publikalt elemet utanna atmasolhatod barmelyik masik fajlba (partba) es ott felhasznalhatod.

A beillesztesnel valaszd a paste special->as result with link.

Igy ha valtoztatod az eredeti parameter akkor update utan valtozik a tobbi partban is az atmero erteke.

Balazs

Szerkesztette: Balazs4 2008. 03. 11. 21:17 -kor

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »