CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá
Elküldve: 2007. 08. 25. 13:46
nos, mar lassan eltelik az elso het a kiutazas ota. ekezet nincs, elnezest kerek. gyakoroljuk a Catia V5R16-ot, ezen a heten fundamentals volt. aztan egy het expert features (legyen az barmi), majd egy het surface. utana pedig kezdodik a munka. meg fogalmam sincs, hogy mit fogok vele dolgozni, de massziv surface lesz leginkabb.
a space mouse allati jo, egerrel kinszenvedes. hetvegen is benn vagyok es gyakorlok ezerrel, mert kell. mondjuk csak en, a tobbiek elmentek paintball-ozni. streber lettem vensegemre?
eleg mas a Pro/E utan. amitol (meg) fejfajast kapok:
- 2D sketch, nagyon mas
- sikok, pontok, tengelyek (teljesen mas)
- forgatas!!!
- assembly (na ez kicsinal, nagyon nehezkes a regi beidegzodeseket levetkozni)
- nagyon sok ikon van...
- rajzkeszites atom nehezkes, bar vannak benne jo dolgok
nem akarok itelni, mert egy het ehhez egy kicsit keves. de mondjuk 1 ev mulva majd mar jobban ralatok a dolgokra. egyenlore tetszik, de meg "semmit nem csinaltam" igazabol a progival.
udv!
.
.
Elküldve: 2007. 08. 26. 11:46
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 13:46
nos, mar lassan eltelik az elso het a kiutazas ota. ekezet nincs, elnezest kerek. gyakoroljuk a Catia V5R16-ot, ezen a heten fundamentals volt. aztan egy het expert features (legyen az barmi), majd egy het surface. utana pedig kezdodik a munka. meg fogalmam sincs, hogy mit fogok vele dolgozni, de massziv surface lesz leginkabb.
a space mouse allati jo, egerrel kinszenvedes. hetvegen is benn vagyok es gyakorlok ezerrel, mert kell. mondjuk csak en, a tobbiek elmentek paintball-ozni. streber lettem vensegemre?
eleg mas a Pro/E utan. amitol (meg) fejfajast kapok:
- 2D sketch, nagyon mas
- sikok, pontok, tengelyek (teljesen mas)
- forgatas!!!
- assembly (na ez kicsinal, nagyon nehezkes a regi beidegzodeseket levetkozni)
- nagyon sok ikon van...
- rajzkeszites atom nehezkes, bar vannak benne jo dolgok
nem akarok itelni, mert egy het ehhez egy kicsit keves. de mondjuk 1 ev mulva majd mar jobban ralatok a dolgokra. egyenlore tetszik, de meg "semmit nem csinaltam" igazabol a progival.
udv!
Hova utaztál ki? Dolgozni itthon fogsz vele? Érdekesek a tapasztalataid: egérrel kínszenvedés-miért? az űregeret (vagy a hagyományost) el kell eresztened a billentyű használatához, rajzkeszítes atom nehézkes - én amikor a ProE-t próbáltam alig tudtam nézetet generálni, CATIA alatt gyerekjáték...
Üdv
Elküldve: 2007. 08. 26. 14:59
Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 11:46
Üdv
sziasztok!
Goteborgban vagyok, ide koltoztem ki. itt is kell majd dolgozni vele.
az egeres forgatas a Pro/E utan nagyon mas, allandoan azt veszem eszre, hogy tudatosan koncentralni kell ra, ami lassit. biztos meg lehet szokni mondjuk. az ureger viszont nagyon jo, ez egy hatekony eszkoz szamomra.
en is billentyuzetes vagyok, de az egeret eresztem el ha billentyut nyomok.
a rajzkeszites szamomra (!) egy rettenet. most is azt gyakoroltam es meg mindig nem tudtam igazabol rahangolodni. a 2D sketch resze is kihivasokkal kuszkodik.
biztos beallitas kerdese (meg nem ertek hozza igazan), de az nagyon zavar, hogy a 2D sketch alatt nem dobja fel a meg hianyzo mereteket legalabb editalasra. majd vegig kell turni a beallitasokat, nem hiszem el hogy ezt nem tudna. csak nincs beallitva.
a rajzokbol meg csak olyat gyakoroltam, hogy valami foleg solid alkatreszt probalok. elegge nehezkes, Pro/E alatt dolgoztam ennel nagysagrendekkel komolyabb ontvenyekkel (klima kompresszor haza) es a rajz siman kezelheto. itt nagyon nehezen tudom elkepzelni ugyanazt a rajzot.
de ismetelni kell magamat: meg csak egy hete latom a progit, tehat a tudasom finoman szolva is hianyos. majd idovel valtozni fog a velemenyem. par dolog elegge tetszik, vannak benne jo otletek. de a Pro/E beidegzodest nehez lesz hatterbe szoritani. hiaba mar oreg vagyok
udv!
.
.
Elküldve: 2007. 08. 26. 16:27
Például Pro/E-ben (legalábbis 2000i2-ig) rémálom kijelölni a nézeti síkot a testen, ha már sok van belőle, mert nem lehet a Pro-ban külön-külön a síkok megjelenítését ki-be kapcsolni, ez a Catiaban egy nagyságrenddel könyebb, és utána feldobálni néhány nézetet vagy egyszerűbb metszősíkú metszetet már pillanatok kérdése csak.
Viszont elég hitvány a méretező része, nem mindig követi a modell módosulásait (ha felvett ponthoz méretezel például). Ettől függetlenül én azt mondom, hogy a Catia összeségében sokkal használhatóbb mint a Pro/E, persze úgy mondom ezt, hogy az újabbakkal (Wildfire) már nem volt lehetőségem dolgozni.
Azért a Pro-ban szerzett tapasztalatok nem jönnek rosszul itt sem, legalábbis van az embernek rálátása, hogy milyen 3D-ben dolgozni, hogy épül fel egy test (kíhúzások, kivágások fogalma), ilyesmi.
Elküldve: 2007. 08. 26. 17:26
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 14:59
az egeres forgatas a Pro/E utan nagyon mas, allandoan azt veszem eszre, hogy tudatosan koncentralni kell ra, ami lassit. biztos meg lehet szokni mondjuk. az ureger viszont nagyon jo, ez egy hatekony eszkoz szamomra.
a rajzkeszites szamomra (!) egy rettenet. most is azt gyakoroltam es meg mindig nem tudtam igazabol rahangolodni. a 2D sketch resze is kihivasokkal kuszkodik.
biztos beallitas kerdese (meg nem ertek hozza igazan), de az nagyon zavar, hogy a 2D sketch alatt nem dobja fel a meg hianyzo mereteket legalabb editalasra. majd vegig kell turni a beallitasokat, nem hiszem el hogy ezt nem tudna. csak nincs beallitva.
a rajzokbol meg csak olyat gyakoroltam, hogy valami foleg solid alkatreszt probalok. elegge nehezkes, Pro/E alatt dolgoztam ennel nagysagrendekkel komolyabb ontvenyekkel (klima kompresszor haza) es a rajz siman kezelheto. itt nagyon nehezen tudom elkepzelni ugyanazt a rajzot.
de ismetelni kell magamat: meg csak egy hete latom a progit, tehat a tudasom finoman szolva is hianyos. majd idovel valtozni fog a velemenyem. par dolog elegge tetszik, vannak benne jo otletek. de a Pro/E beidegzodest nehez lesz hatterbe szoritani. hiaba mar oreg vagyok
udv!
Méret szerkesztéséhez 2x katt rá, magától nem teszi meg. Van ott automata méretezés ikon. Rajzban a méretek átvétele a 3D modellről a gyenge pont (legalábbis nálam), alig-alig hoz át néhányat belőle. :confused:
Szerkesztette: 3DFan 2007. 08. 26. 17:29 -kor
Elküldve: 2007. 08. 26. 17:37
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 18:42
Egyerőre itt tartok, jól látható, hogy valóban hegesztésként viselkedik a hegesztés. A jobb alsó kis képen látható, hogy tudja a program, hogy a két egymásra merőleges lemez különálló test, de a varrat helyén fixen kapcsolódnak, és ha az egyik testre húzóerő hat, a másikat is húzza, de csak a varratok helyén, elvégre csak ott van kötés, szerintem jól néz ki
A hegesztés méretét bele tudod kalkulálni a számításokba valahogy? Pl ha erősebb sarokvarratot teszel adott helyre akkor nyilván szilárdabb lesz a szerkezet is. Vagy itt a hegesztés "csak" annyit jelent a programnak, hogy adott helyen össze vannak kötve az elemek, tképpen egyfajta kényszerezés?
Gondolom a Line Analysis Connection majd a Seam Welding Connection Property parancsokat alkalmaztad. Előtte összekényszerezted az elemeket? De ezeket a kényszereket nem kellett átkonvertálni, mivel a hegesztések működtek kényszereként. Jól sejtem a dolgokat?
Szerkesztette: 3DFan 2007. 08. 26. 17:49 -kor
Elküldve: 2007. 08. 26. 19:07
Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 17:37
Gondolom a Line Analysis Connection majd a Seam Welding Connection Property parancsokat alkalmaztad. Előtte összekényszerezted az elemeket? De ezeket a kényszereket nem kellett átkonvertálni, mivel a hegesztések működtek kényszereként. Jól sejtem a dolgokat?
Igen, jól sejted, Line Analysis Connection majd a Seam Welding Connection Property, és én is furcsálottam, hogy pl. a varrat méretére nem is kíváncsi a Catia, valóban csak egyszerű kapcsolatok lehetnek a testek között.
Mellesleg ma már a reteszkötéssel történő nyomatékátvitelt is megoldottam, így mégis csak reálisabb az eredmény. Csak az a bökkenő, hogy valamiért a Von Mises Strass Image-nél nem deformált képpel animálja, pedig azt is kiszámolta. A Deformed Mesh-nél, és a Displacement-nél tökéletesen szemlélteti a deformációt, de a feszültségnél mozdulatlan az animáció, csak a feszültség terjedését muttja a színekkel a mozdulatlan testen, nem tom, miért.
Elküldve: 2007. 08. 26. 20:46
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 19:07
Mellesleg ma már a reteszkötéssel történő nyomatékátvitelt is megoldottam, így mégis csak reálisabb az eredmény. Csak az a bökkenő, hogy valamiért a Von Mises Strass Image-nél nem deformált képpel animálja, pedig azt is kiszámolta. A Deformed Mesh-nél, és a Displacement-nél tökéletesen szemlélteti a deformációt, de a feszültségnél mozdulatlan az animáció, csak a feszültség terjedését muttja a színekkel a mozdulatlan testen, nem tom, miért.
Pedig nem lenne utolsó szempont a varratok szilárdságának ellenőrzése egy hegesztett szerkezetben
Hegesztés térben is tud érdekeset a program. Egy kicsit túlbuzgó amikor a hegesztéshez szükséges lemunkálásról van szó. Esetleg van erre megoldás?
Kép
Elküldve: 2007. 08. 26. 21:24
Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 20:46
Hegesztés térben is tud érdekeset a program. Egy kicsit túlbuzgó amikor a hegesztéshez szükséges lemunkálásról van szó. Esetleg van erre megoldás?
Kép
Őőőő....mi a kérdés?
Csak keveset foglalkoztam a Weld Desige-nal, de ahogy néztem, kicsi kis modulocska. Ott csak egyszerű testként berak egy varratot, azt automatikusan külön part-ként elmenti, összekapcsolja a hegesztett szerkezet kapcsolódó elemeihez, mint Assemblybe mi más testeket, és ennyi. Ahogy néztem, a végeselem modul leszarja a Weld Designe varratokat. De szóljatok, ha el lehet fogadtatni a Weld Designe varratot Generative Assembly Structural Analysis varratként!!!
Elküldve: 2007. 08. 27. 10:36
Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 19:58
CDman: meg szabad kérdeznem, hogy milyen témakörben okítottak?
FMP - Functional Molded Parts modult tanultam.
(Az még kérdéses van-e licenc-ünk hozzá
Amúgy nagyon érdekes, és merőben különbözik a Part Design-tól.
Aki ismeri a Sheetmetalt annak talán nem olyan drasztikus a különbség.
Lényeg, h. aki fröcsöntött alkatrészeket tervez annak nagyon hasznos. Rendkívül le tudja egyszerűsíteni a tervezést.
Sok dolgot meg lehet 1 paranccsal csinálni amit Part Design-al 4-5 lépés
Persze vannak benne érdekességek amiket szokni kell.
--------------------------------------------------------------------------------------
Föltettem ezt az Intel-féle csodát, de egyenlőre semmi különbséget nem tapasztaltam.
Amúgy az CATIA oktatóm mondta, h. időkorlátos. Nem tudom honnan szedte, számomra ez nem derült ki. A regisztrációnál adott 1 kódot, de nem említi semmi, h. korlátos a telepítésnél sem... :confused:
Douglas Adams
Elküldve: 2007. 08. 27. 11:32
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 16:17
Természetesen ehhez is van!
elment...
Ez valami Freestyle-os dolog?
Douglas Adams
Elküldve: 2007. 08. 27. 16:50
Idézet: CDman - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 11:32
elment...
Ez valami Freestyle-os dolog?
Egy atomdúrva modul, pillanatok alatt összerakhatsz LÁTSZÓLAG felületmodellel összekombinált dolgokat, egeret, porszívót, stb, csak itt nem kell a felületmodellezővel vacakolni
Én csak néééééztem, mindenkinek ajánlom a Flasheket, nagyon kemények
http://www.3ds.com/f...nd-shape-v5r17/
Elküldve: 2007. 08. 27. 18:14
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 16:50
Én csak néééééztem, mindenkinek ajánlom a Flasheket, nagyon kemények
http://www.3ds.com/f...nd-shape-v5r17/
Tényleg nagyon látványos, főleg ha így látni egy hozzáértő munkája közben. R 14 alatt is volt már .
Másik szívfájdalmam, hogy a szerkezetépítő térben készült elemek FEA analizálásakor csak azt a vonalat deformálja ami jelképezi az adott elemet. Milyen látványos lenne egy hegesztett szerkezet deformációja :confused:
Elküldve: 2007. 08. 27. 18:19
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 14:59
udv!
Bekapcsolod a Sketch Tools eszköztárat és elem rajzolásakor az ott megadott értékek megjelennek méretként a geometrián.
Elküldve: 2007. 08. 27. 18:38
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 21:24
Csak keveset foglalkoztam a Weld Desige-nal, de ahogy néztem, kicsi kis modulocska. Ott csak egyszerű testként berak egy varratot, azt automatikusan külön part-ként elmenti, összekapcsolja a hegesztett szerkezet kapcsolódó elemeihez, mint Assemblybe mi más testeket, és ennyi. Ahogy néztem, a végeselem modul leszarja a Weld Designe varratokat. De szóljatok, ha el lehet fogadtatni a Weld Designe varratot Generative Assembly Structural Analysis varratként!!!
Álltalában a varratok nem jelentenek anyagtöbletet, hiszen előtte az összekötendő anyagokból lemunkálnak. Kivételt képez a sarokvarrat. Gondolom a program azt feltételezi, hogy a hegesztés megfelelő szilárdságú. De ez csak amolyan okoskodásféle.
Te a Rigid opciót használtad a hegesztésnél? A Shell-nél megadható Thickness érték is. A Spring-Rigid-Spring és a Rigid-Spring-Rigid beálítások vajon mit eredményezhetnek?
Elküldve: 2007. 08. 27. 18:48
Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 18:14
Másik szívfájdalmam, hogy a szerkezetépítő térben készült elemek FEA analizálásakor csak azt a vonalat deformálja ami jelképezi az adott elemet. Milyen látványos lenne egy hegesztett szerkezet deformációja :confused:
Hát igen.....erre kéne rájönnie valakinek, próbálgassátok ti is, ahogy én is, hátha valaki rájön.
Elküldve: 2007. 08. 27. 19:01
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 18:48
Már mire kell rájönni?
Elküldve: 2007. 08. 27. 20:12
Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 18:48
Nos próbálgattam:
-megcsináltam a kívánt elemet, átvittem az analízis térbe
-töröltem a modellfából az 1D Mesh-t ill. az Imported Beam Property-t (ekkor a material is törlődik)
-3D mesh készítése az elemre, user anyag létrehozása, property készítése.....
Kép
Szerkesztette: 3DFan 2007. 08. 27. 20:16 -kor

Súgó
A téma zárva.