Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 11:31
1 hétig idegeskedtem, és tanácstalankodtam, mire végre kiderült, hogy mitől fagy randomban az új gépem (4400+ x2, asus m3a lap, 2 giga ddr2 800, radeon 3850 512mb). Mindenre gyanakodtam, norhbridge hűtés, alaplaphiba, vkártya hiba, mire kiderült, hogy bizony egyik sem, hanem a cool and quiet volt az oka. Kikapcsoltam, és nincs fagyás. Processzorhasználat növelésnél fagyott általában (egyébként nem gyakran, talán hetente 4x, de idegesített ez is). Az a gyanúm, hogy felpörgetésnél a max frekvenciához még nem növekedett meg eléggé a tápfeszültsége, és akkor... (aki tuningolt már ismeri).
Namost az kéne kideríteni, hogy a lap, a lap biosa, vagy a vista 64 beépített cnq drivere bugos? Mert azért nem ártana ha vissza kapcsolhatnám. Tud valaki erről valamit?
Namost 1-2 dolog az AMD féle CnQ működéséről.
A legnagyobb probléma az, hogy a CnQ nem csak a 2 véglet között vált, hanem sajnálatos módon közbeiktat közbenső szorzókat.
Tudvalevő, hogy a memosztót közvetlenül befolyásolja a processzor szorzója.
Gondolom innen már egyértelmű a probléma.
Meg kell keresni a memosztóváltásokat és megnézni, hogy az aktuális tuningnál ez beleesik-e a tartományba.
Megoldás nagyon egyszerű: Right Mark Cpu Clock Utility (röviden RMClock) vagy CrystalCPUID programok használata.
A 10-es szorzó szvsz. a probléma. Itt esik le 5-re a memosztó DDR2-800 beállítás mellett.
Szerk.:
Persze mindez akkor jelent problémát, ha a magasabb órajelet nem bírja a memória az adott fesz mellett.
Pl.: 11x255 -> memosztó 6 -> DDR2-935MHz
10x255 -> memosztó 5 -> DDR2-1020MHz
Szerkesztette: sohta 2008. 05. 26. 13:04 -kor