HWSW Informatikai Kerekasztal: UPS - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPS Értékeld a témát: -----

#581 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 27. 16:59

APC Back UPS szakszerű féléves ellenörzése!

A lentebb ismertetett szervizelési tanács, többnyire más szünetmentesek ellenörzésére is használható.

1. Bontsuk ki a a szünetmentest a halyéről

Kép

2. Szabadítsuk meg a burkolattól.

Kép

3. Bontsuk ki az akkummulátort.

Kép

Tipikus esete annak, hogy a magyarok azt sem tudják, mifán terem a zselés akku...
Kép

4. Távolítsuk el az akku műanyag fedlapját, alatta láthatóvá válnak a cellák fedőkupakjai.

Kép

5. A kupakokat eltávolítva, szemléljük meg, hogy menyire vannak kiszáradva a cellák, illetve a cellák ólamsarasodását jelző barna elszineződések látszanak-e a kötőanyagon.

Kép

#582 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 17:01

6. Az akku oldalait nézzük körbe, hogy kidudorodás látható-e, ez a kiszáradt akku külső jele.

Kép

Kép

Kép

Amikor az akkuból kiszárad a sav, és így használjuk, akkor abban visszafordíthatatlan alakváltozás kezdődik, és az alábi módon válik láthatóvá az akkun. Az ilyen módon elváltozott akut, ne használjuk, mert balesetveszélyes, ugyanis a tárolóedényzet elrepedése esetén a sav kiszívároghat abból.

Kép

Kép

7. Szerezzük be a megfelelő töménységű előhígitott akkusavat, pl. benzinkúton.

Kép

Majd fecskendővel töltsük fel úgy a cellákat savval, hogy a cellába nézve, azt 1-2mm-re elfedje.
Ezt 20 percen keresztül ellenőrizzük, és az esetleges szintcsökkenést pótoljuk.

Kép

#583 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 17:02

8. Ha az akkut, normál tárolási helyzetéhez képest nem mozgatjuk, nem billentjük oldalra, nem állítjuk fejjel lefelé, általában az UPS-ek nagy töbségében így helyezkedenek el, akkor a + 1-2mm savat bennehagyhatjuk a cellákba, ezáltal a cellák kiszáradásának ideje nagyságrendel eltolódik.

9. Az akkura rakjuk vissza a fedőalkatrészeket, majd építsük azt vissza az UPS-be.

10. Ellenőrizzük az akku kondicióját!
Az akku üresjárati kapocsfeszültsége 12-13,5V között alakulhat töltöttségtől függően.

Kép

Ha az UPS-t beindítjuk, és "elvesszük" tőle a bemenő 230V-ot, akkor az akku kapocsfeszültsége terheletlen UPS esetén nem eshet 12V alá, ugyani ez az akku megnövekedett belsőellenállását jelenti, tehát, az akkut cserélni kell.

Kép

11. Töltőelektronika kalibrálása.
Az akkuk töltési végfeszültségét maximum 13,8V-ra állítsuk!
Gyárilag, 14-14,5V ez az érték, viszont az akkuk sokkal hamarabb öregednek, kiszáradnak, ugyanis, az akku állandó túltöltésben van, pezseg.

Kép

A gyári ajánlás is 13,8V-ban maximalizálja az állandó töltés, végfeszét.
Kép

12. Inverter beállítása.
Az UPS terhelésére egy 15-40W közötti 230V-os ízzót használunk, azt a kimenetre kötjük.
Ha a hálózati feszültség, 210-240V közé esik, akkor az inverter kimeneti feszültsége 200-230V között legyen.
Szemre is beállíthajuk, akkor az online, ill. offline üzemben az ízzó fényét állítsuk a lehető legközelebbre, az online fényhez.
Line interaktiv UPS-eknél (APC Smart sorozat) fontos, hogy az inverter feszültsége minél jobban közelítse a hálzat feszültségét!
Kép

Kép

http://solct.fpn.hu/...s_service/2.avi

UI.: Bocs, de a fórummotor nem engedte egyszerre a cikket.

#584 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 17:06

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 17:32

Esetleg a Powercom SMART KING 1500A ill. 2000A cuccait ismeri valaki?
Ket gepet (Dell Optiplex GN+ [P55C@166, kemeny egy szem vinyo] es hazikokany PII-400) es par egyeb cumot (switch, dsl bridge, berelt vonali modem, (backup) dialup modem, kesobb esetleg meg par hasonlo aprosag) kellene elvinnie, minel hosszabb athidalasi idovel.
Az ara 115/130k, rack valtozatban +20k, de ujabb 30 kilot nem birna el a falra ganyolt szekreny (meg hely sem nagyon van benne), ugyhogy marad a standalone valtozat;) Elvileg 2 ev gari vanik rajuk.
A stuff ele valoszinuleg egy tulfeszvedos eloszto is be lesz hekkelve.

Nem kell nagy teljesítmény, max 400W/600VA, hanem inkább plussz akku Ah-ra költs!
Minimum 2*12Ah, legalább 24-40Ah legyen, ekkor már 3-5 órás áthidalás is lehetséges.

#585 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 17:10

Változás?

#586 Felhasználó inaktív   steve-o 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 27. 19:33

Valoban van olyan topic, de csak utana vettem eszre. Majd egy illetekes osszevonja.
Megprobalkozom a jovo heten a lakasbiztositassal, hatha ott kifizetik.
Holnap kimerjuk meg megkeresem a biztositekot.

Szerkesztette: steve-o 2004. 08. 27. 19:36 -kor

#587 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 19:52

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 18:06

Nem kell nagy teljesítmény, max 400W/600VA, hanem inkább plussz akku Ah-ra költs!
Minimum 2*12Ah, legalább 24-40Ah legyen, ekkor már 3-5 órás áthidalás is lehetséges.

Igazsag szerint ezzel semmikepp nem akarok ganyolni (pl. nem tudni, hogy mit szol a tolto elektronika nagyobb akkuhoz, stb, gyari allapotban meg talan mukodik egy darabig...), es ebbe az is beletartozik, hogy a gyari dobozba bele kell fernie, foleg, ha a rackelheto verzio mellett dontok.
BTW, ha jol emlekszem 2x21Ah-s akku vanik benne gyarilag (bar most nem talalom az info forrasat), 120 perces athidalasi idot irnak, gondolom ennyi terhelessel ennel joval tobb lesz.

Mondjuk meg csak addig jutottam, hogy kell egy UPS, es ha mar veszek valamit, akkor nem ilyen 5kilosmuanyagdobozosalulmeretezettgagyinemszinuszoskimenetu szar lesz.

Szerkesztette: NEUROFiRE 2004. 08. 27. 19:53 -kor

#588 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 20:02

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 20:52

Igazsag szerint ezzel semmikepp nem akarok ganyolni (pl. nem tudni, hogy mit szol a tolto elektronika nagyobb akkuhoz, stb, gyari allapotban meg talan mukodik egy darabig...), es ebbe az is beletartozik, hogy a gyari dobozba bele kell fernie, foleg, ha a rackelheto verzio mellett dontok.
BTW, ha jol emlekszem 2x21Ah-s akku vanik benne gyarilag (bar most nem talalom az info forrasat), 120 perces athidalasi idot irnak, gondolom ennyi terhelessel ennel joval tobb lesz.

Mondjuk meg csak addig jutottam, hogy kell egy UPS, es ha mar veszek valamit, akkor nem ilyen 5kilosmuanyagdobozosalulmeretezettgagyinemszinuszoskimenetu szar lesz.

Hi!

Használt, UPS-en gondolkodtál már?
Valami régebbi APC Back, vagy Smart szériából?
Igaz, csak a Smart szinuszos, de a négyszögkimenetűvel sem volt eddig semmi probléma.

Amúgy is, a táp egyenirányít, tehát, a négyszög számára még normálisabb jelalak, mint a szinusz.
Aktív PFC-s tápoknál jelenthet problémát, kirívó esetben.

Nekem is APC Back 400VA 250W-os van, eddig elvitt egy 17"-os NEC(SONY) moncsit, egy 1,1Ghz TUA Cerkát, 4HDD-vel, 2 optikával, 12percig, monitor nélkül 20 percet videokódolással...
Ebben van 1db 12V/7,2Ah-ás akku.

Ezt szervizeltem meg ma, a fenti cikkben.

#589 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 20:33

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 21:02

Hi!

Használt, UPS-en gondolkodtál már?
Valami régebbi APC Back, vagy Smart szériából?
Igaz, csak a Smart szinuszos, de a négyszögkimenetűvel sem volt eddig semmi probléma.

Amúgy is, a táp egyenirányít, tehát, a négyszög számára még normálisabb jelalak, mint a szinusz.
Aktív PFC-s tápoknál jelenthet problémát, kirívó esetben.

Nekem is APC Back 400VA 250W-os van, eddig elvitt egy 17"-os NEC(SONY) moncsit, egy 1,1Ghz TUA Cerkát, 4HDD-vel, 2 optikával, 12percig, monitor nélkül 20 percet videokódolással...
Ebben van 1db 12V/7,2Ah-ás akku.

Ezt szervizeltem meg ma, a fenti cikkben.

Ja, tudom, hogy a kapcsolouzemu tapoknak mindegy milyen jelet kapnak, de a ket modem meg a dsl bridge mezei trafo+graetz+puffer tapcsodaval van megaldva, ugyhogy negyszogjel kimenetu UPS kilove (hacsak nem akarok kulon ganyolni ezeknek is valami tapot...), raadasul a Dell csodagepben aktiv PFC-s tap van (bar ennek a napjai mar meg vannak szamlalva).

Inverter+akkutelep+akkutolto parositasra is gondoltam, de tobb hely, es valoszinuleg (joval) dragabb is, bar cserebe akkora aksit hasznalok, amekkora elfer:) Hasznalt szunetmentes... nem tudom mennyire biznek benne, meg ha APC is (meg gari sincs, ha esetleg ugy alakul...)

#590 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 28. 05:58

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 21:33

Ja, tudom, hogy a kapcsolouzemu tapoknak mindegy milyen jelet kapnak, de a ket modem meg a dsl bridge mezei trafo+graetz+puffer tapcsodaval van megaldva, ugyhogy negyszogjel kimenetu UPS kilove (hacsak nem akarok kulon ganyolni ezeknek is valami tapot...), raadasul a Dell csodagepben aktiv PFC-s tap van (bar ennek a napjai mar meg vannak szamlalva).

Inverter+akkutelep+akkutolto parositasra is gondoltam, de tobb hely, es valoszinuleg (joval) dragabb is, bar cserebe akkora aksit hasznalok, amekkora elfer:) Hasznalt szunetmentes... nem tudom mennyire biznek benne, meg ha APC is (meg gari sincs, ha esetleg ugy alakul...)

Egy UPS-be mio szokott megdögleni?

1. Akku
2. villámcsapásnál az elektronika.

1. esetben, ha te veszel új akkut, akkor arra is van gari.

2. esetben azz új UPS-re sem érvényes a gari.

Tehát, no kockázat, és azt mondom.
Nagyon ritka, hogy az UPS minden előjel, ill. ok nélkül megpusztuljon.
Bár Centrallionnál gyakori, de az nem ide tartozik...

Nekem az APC-ről eddig ment: Monitor, 2*50W-os erősítő, nyomtató(lézer, és tintás), asztalilámpa.

A régi APC-k valójában nem négyszögkimenetűek, mert rendes szép nagy invertertrafójuk van, hanem inkább az a probléma, hogy a kapott 230-ban felharmonikus jelek is megjelennek.

Én csak anyit tapasztaltam lemezelt vasú trafónál, hogy jobban morog a kelleténél, de nem melegszik jobban.

Bár ez csak javaslat, nem kötelező megfogadni.

#591 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 28. 08:20

:up:
Gyönyörű lett. De: Megintcsak hiányzik a 18-as karika és az, hogy nem szakszerű nekifogásban az illető az életével játszik!!! Stol, ezt sose felejtsd el odaírni!
És még két apróság, hogy földi halandó, lelkes amatőr (átlag fórumolvasó) nem fogja tudni, hogy melyik alkatrész mit állít be és hol kell megmérni pl. a maximális akkufeszt. Az akkusavazás még nem nagy kunszt, de sokuknak ennyivel meg is áll a bátorság, hiszen egy eléggé bonyolult elektronikához kell hozzányúlni, nem kevés rizikóval (odapottyan a csavarhúzó, remeg a kéz és máris világít egy alkatrész). A lelkes, spórolni vágyó delikvenseknek legyen elég annyi, hogy normális esetben az elektronika nem lesz aggasztóan messze gyári beállításaitól és pusztán az akkuk savazásával is eleget spórol.
Az UPS-ben mi dölgik meg: Abban is vannak elektrolitkondik... :D De igaza van Stolnak Neuro, vegyél nyugodtan használtan! Főleg a régebbi smart-ok nagyon megéri-megvenni-gépek! Az enyém is 11 éves :) .
Stol, gratulálok! :up:
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#592 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 28. 09:19

ismét

Szerkesztette: didyman 2004. 08. 28. 09:23 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#593 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 28. 19:16

Irtam, hogy felsavazom az akksikat. Tuzetesebben megvizsgalva azonban, az egyiknek ki van repedve az oldala (pupos es van rajta egy 20mm hosszu repedes). Ezt felretettem.
Neztem a masikat. Kiszedtem a kupakokat, leveszem a gumifedot. A lyukon keresztul valami feher szivacsos anyagot latok, meg latok sajnos barna anyagot is.
E nagyon ertelmes es preciz megfogalmazast elolvasva, kerdem, erdemes savazni a meg jo akksit es venni melle egy vadonat ujat, vagy gyujtsek ket vadi ujra?
A repedt oldalut kidobjam, vagy jo lehet meg valamire?

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#594 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 28. 19:47

Modositok!

Olomsar nincsen a cellakban. Amit annak neztem, az valami barna vasfele, ami elvalaszt egymastol ket feher szinu, porozus szerkezetu cellat. Szoval olomsar nincs, ez jo hir!
Jelenleg az ups-ben az akkumulatorok fekvo helyzetben vannak. Erdemes oket talpra allitani? Azert allitanam oket, hogy tul tudjam tolteni oket savval, ahogy stol is irta. Vagy nem eri meg a veszodest?

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#595 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 28. 20:11

Jo leiras Stol, Gratula!

En egy Apc smart 1400-ast hasznalok. Tegnap megvizsgaltam benne az aksikat.
Jo allapotabn vannak: terheletlenul 13.7V, 200w-al terhelve is stabilan 12.3-4 V feszet mertem.
A toltoelektronika viszont tenyleg 13.8V folott tarttja az aksikat(14.3V).

Az aksikat szetszedve feltunt, hogy tulnyomas van bennuk, mindig mikor leszedtem a gumisapkakat akkor gaz tavozott az a cellabol. Volt olyan cella is amirol mikor leakartam venni a gumisapkat, a tulnyomastol leltotte magarol. Ezt a tulnyomast annak tulajdonitom, hogy az aksik 14.3V-os feszen vannak tartva a max 13.8 helyett, tehat for a sav, tehat gaz fejlodik, tehat kis tulnyomas lesz a cellakban.(Helyesen gondolom???)

A kotoanyag egyebb irant hofeher es nedves a kinezete. (2 evesek az aksik 12V/18Ah), nincs rajtuk semmilyen feluleti deformacio.

Igy nekem csokkenteni kellene a vegso feszt 13.8V ala, csak ezt nem latom, hogy tudnam megtenni.
Ennelkul egyebirant veszelyesnek tartom, ha felsavazom es rahagyok 1-2 mm savat, mert a forras miatt gaz fejlodik. ami szeritem hidrogen(jol gondolom???) ami a levego oxigenjevel keveredve nem a legbaratsagossabb....

Mivel a szuntementesemet nem akartam lekapcsolni, es amugy is van egy apc smart 1000-em is elfekvoben, azt szedtem szet. Az elektronikaja megegyezik az 1400-as elektronikajaval (99%-ban)
Nos ezen egyetlen egy potmetert talaltam,
ITT lehet latni rola ill az egesz elektronikarol kepeket.

Az invertert  nalam programbol lehet allitani. En anno ugy jartam el, hogy monitoroztam a bejovo fesz erteket 1 hetig percenkent, majd ennek vettem az atlagat, es az ehhez legkozelebbi erteket allitottam be.
Ebbol ugy gondolom, hogy lehet, hogy az allando toltes vegfeszet is programbol lehet allitani, csak az nem egy mezei PowerChute Plus, hanem vmi speci szervizes program. Na ezt a programot nagy jo volna megszerezni! Ha valakinek van, vagy meg tudja szerezni akkor  EN IS KERNEK SZEPEN 1 PELDANYT

:) !

#596 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 28. 20:17

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 28., szombat - 20:47

Modositok!

Olomsar nincsen a cellakban. Amit annak neztem, az valami barna vasfele, ami elvalaszt egymastol ket feher szinu, porozus szerkezetu cellat. Szoval olomsar nincs, ez jo hir!
Jelenleg az ups-ben az akkumulatorok fekvo helyzetben vannak. Erdemes oket talpra allitani? Azert allitanam oket, hogy tul tudjam tolteni oket savval, ahogy stol is irta. Vagy nem eri meg a veszodest?

PeppeR

Hi!

Ha sár nincs, akkor az akku savazható, a repedtel viszont ne kísérletezz.
Ha nem túl bonyolult átalakításokat kell végrehajtani a tárolórekeszen, akkor te döntöd el, hogy felállítod-e, vagy sem.
Mindenesetre az akkunak jobb, a kissé túltöltött savszint.
Ilyen mószerrel karbantartott akku nekem 6,5évig ment, utána az egyik cella leszakadt, egy ütéstől.

A fekete fém, az egyik elektróda, ólomból.
A porózus anyag rendszerint üveggyapot, de gagyibbakban papír is lehet.

#597 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 28. 22:27

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 28., szombat - 19:17

...

Koszonom! A savazott melle erdemes ujat parositani, vagy jobb ha ketto uj akksi van. Tehat, keverni szabad?

PeppeR

#598 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 29. 08:14

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 28., szombat - 23:27

Koszonom! A savazott melle erdemes ujat parositani, vagy jobb ha ketto uj akksi van. Tehat, keverni szabad?

PeppeR

Csakis abban az setben, ha a 2 akku kapacitása pontosan megyegyezik!

#599 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 29. 15:47

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 29., vasárnap - 7:14

Csakis abban az setben, ha a 2 akku kapacitása pontosan megyegyezik!

Marmint hogy mindketto x amper oras. Erre gondoltal?

PeppeR

#600 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 29. 15:51

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 29., vasárnap - 16:47

Marmint hogy mindketto x amper oras. Erre gondoltal?

PeppeR

Így, ahogy mondani tetszik!

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »