HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#1845 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:47

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 14:35

egy 35mm -es objektívnek a mélységélessége 2.8 -as blendével 10 m-re állítva a tárgytávolságot 6 és 32 m közé esik, mig egy 300-asé 9.9 és 10.1 közé!!!

a 35-össel 10 m-ről az már tájkép lesz...
alig vmivel 1 méter fölötti távolságról töltené ki pont ugyanannyira a képet mint a 300-assal - és a mélységélesség ekkor ugyanolyan szűk lenne!
(de természetesen sokkal nagyobb torzítással)

#1846 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:51

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 14:31

Háttérelmosás semmi?

Esetleg még annyi, bár ez sem háttér elmosás, hanem homogenitás...
Szóval mivel tele esetén messzebbről fotózol, ezért a perspektíva miatt a képen ugyanakkora "fejméret" esetén a szűkebb látószög miatt a háttérnek kisebb szelete látszik, ezért vmivel könnyebb homogénabb hátteret találni.  Ez is fontos szempont, főleg ha nem műtermi mesterséges háttér előtt fotózik az ember.

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 14:35

Ez a két szempont is mérvadó lehet, ám az is tény, hogy egy 35mm -es objektívnek a mélységélessége 2.8 -as blendével 10 m-re állítva a tárgytávolságot 6 és 32 m közé esik, mig egy 300-asé 9.9 és 10.1 közé!!!

Polikarpov, ez tény, de nem lényeges.

Azt hiszem, h nem a megfelelő irányból közelítitek meg a dolgot.
A kép a lényeg, nem a mindenféle számok, fókusz- és tárgytávolságok.
Egy arckép esetében az a lényeg, h a képet az alany arca jó közelítéssel kitöltse -- használjon a fotós akármilyen objektívet is.  Ennek megfelelően ha telét használ, akkor nyilván messzebbről fog fotózni, ha nagylátószögű objektívet, akkor pedig közelebbről, de mindig olyan messziről, h a képet kitöltse a fej. 
Innen nézve pedig teljesen mindegy, h ugyanolyan tárgytávolság esetén hogyan alakul a mélységélességi tartomány nagysága a fókusztávolság függvényében.

Szerkesztette: szeder 2006. 02. 13. 14:51 -kor

#1847 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:07

Idézet: szeder - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:51

Polikarpov, ez tény, de nem lényeges.

Hát, ha szerinted a mélységélesség nem lényeges dolog, akkor talán hagyjuk a vitát... :D
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1848 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:08

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:07

Hát, ha szerinted a mélységélesség nem lényeges dolog, akkor talán hagyjuk a vitát... :D

Ha nem olvasod el az egész hozzászólást, akkor szerintem is hagyjuk...

#1849 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:28

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:07

Hát, ha szerinted a mélységélesség nem lényeges dolog

nem lényegtelen - hanem ugyanakkora...

a saját oldaladon lévő kalkulátorba beírod a 35 mm-es formátum mellett a 300-as fókusztávot, 2.8-as rekeszt, 10m-es távolságot: 18 centi a mélységélesség tartománya

most ugyanitt 35 mm-re cseréled az obit, azonban sokkal közelebb mész, a távolságot a kb ugyanakkora képkivágást adó 1.1 m-re cseréled (mivel nem tájképet, hanem továbbra is portrét készítesz): és ugyanúgy 18 centi az éles tartomány!

#1850 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:35

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:28

nem lényegtelen - hanem ugyanakkora...

a saját oldaladon lévő kalkulátorba beírod a 35 mm-es formátum mellett a 300-as fókusztávot, 2.8-as rekeszt, 10m-es távolságot: 18 centi a mélységélesség tartománya

most ugyanitt 35 mm-re cseréled az obit, azonban sokkal közelebb mész, a távolságot a kb ugyanakkora képkivágást adó 1.1 m-re cseréled (mivel nem tájképet, hanem továbbra is portrét készítesz): és ugyanúgy 18 centi az éles tartomány!

Ha közelebb mész, akkor persze hogy csökken, ezt nem is vitattam! Én azt mondtam (ami mellett kitartok), hogy ugyanolyan feltételekkel a nagyobb gyújtótávolságú objektívvel készitett képnek kisebb a mélységélessége.
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1851 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:41

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:35

Ha közelebb mész, akkor persze hogy csökken, ezt nem is vitattam! Én azt mondtam (ami mellett kitartok), hogy ugyanolyan feltételekkel a nagyobb gyújtótávolságú objektívvel készitett képnek kisebb a mélységélessége.

Nézőpont kérdése, h mik az "ugyanolyan feltételek".  Nálam inkább az, h a téma ugyanakkora legyen a képen.

#1852 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 11:56

Én nem szoktam a hasamra ütve csak úgy mondani valamit.

:nevet2:
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#1853 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:46

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:35

de mi az "ugyanolyan feltétel"? az utóbbi hozzászólásokban végig a portrékészítésről volt szó: arról, h miért telével szokták készíteni
egy portrénál vajon nem része az "ugyanolyan feltételek"-nek a képet jól kitöltő arc? dehogynem, éppenhogy ez fontos - és nem az, h milyen távolságról készítette a fotós! (ha 10 méterről egy nagylátószögűvel lősz, azt már nem is hívhatod portrénak...)

ígyhát valóban kijelenthető, h a nem a szűk mélységélesség a tele választásának az oka - mivel az ugyanolyan kompozíció esetén ugyanakkora lenne nagyobb látószögű obival is

#1854 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:48

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:35

Az elemi dolog hogy összehasonlítani csak egyforma adatok megléte esetén lehet két dolgot. Optikánál egyforma tárgytávolság és egyforma rekeszérték mellett lehet. Mi az hogy az egyik optikánál 8m-re állítok a másiknál meg 2m-re? Ez képtelenség.

#1855 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:51

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:46

de mi az "ugyanolyan feltétel"? az utóbbi hozzászólásokban végig a portrékészítésről volt szó: arról, h miért telével szokták készíteni
egy portrénál vajon nem része az "ugyanolyan feltételek"-nek a képet jól kitöltő arc? dehogynem, éppenhogy ez fontos - és nem az, h milyen távolságról készítette a fotós! (ha 10 méterről egy nagylátószögűvel lősz, azt már nem is hívhatod portrénak...)

ígyhát valóban kijelenthető, h a nem a szűk mélységélesség a tele választásának az oka - mivel az ugyanolyan kompozíció esetén ugyanakkora lenne nagyobb látószögű obival is

Akkor pontosítsunk: ugyanolyan feltétel, ha egyezik

- a blende
- a formátum
- a tárgytávolság

és ha ezek egyeznek, akkor a nagyobb gyújtótávolságú objektívnek kisebb a mélységélessége. A portrét pedig természetesen ezentúl is mindenki úgy készíti, ahogy akarja...  :)

#1856 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:54

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:46

a képet jól kitöltő arc?

Kép
:D

#1857 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:06

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:51

A portrét pedig természetesen ezentúl is mindenki úgy készíti, ahogy akarja...  :)

természetesen...
csak egy ilyen képet nem nagyon fog portrénak hívni:

Kép

#1858 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:10

Degeczi,2006. febr. 13., hétfő - 17:06] természetesen...
csak egy ilyen képet nem nagyon fog portrénak hívni:

Ez csak a CCD méretétől függ...  :D  Egy 10-20 megásból simán kivágható mondjuk egy 600x800 -as kép, amin az eredeti felvételen szereplő 20 ember egyikének a feje látszik csak, és mindjárt portré lesz! Ez egésszel csak annyit akartam mondani, hogy portrét sokan, sokféleképpen készítenek (még ez a szerencse! :) ) a mélységélesség viszont igenis konkrét, számítható valami.

Szerkesztette: Polikarpov 2006. 02. 13. 16:12 -kor

#1859 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:23

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:10

a mélységélesség viszont igenis konkrét, számítható valami.

... és ami az életlenedési körtől, a blendétől valamint a tárgy és a tárgy film/érzékelő síkjában megjelenő képe méretének arányától függ. (;

szerk.:  mégpedig:
DOF = 2 * életlenedési_kör * (leképezési_arány + 1) / leképezési_arány^2

Szerkesztette: szeder 2006. 02. 13. 16:28 -kor

#1860 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:28

Idézet: szeder - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 17:23

... és ami az életlenedési körtől, a blendétől valamint a tárgy és a tárgy film/érzékelő síkjában megjelenő képe méretének arányától függ. (;

Hát látod ezekre nem is gondoltam... ;)  De ez nem befolyásolja azt, amit írtam:

ha egyezik

- a blende
- a formátum
- a tárgytávolság

akkor a nagyobb gyújtótávolságú objektívnek kisebb a mélységélessége

#1861 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:29

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:10

Egy 10-20 megásból simán kivágható mondjuk egy 600x800 -as kép, amin az eredeti felvételen szereplő 20 ember egyikének a feje látszik csak, és mindjárt portré lesz!

persze, ki lehet tekerni a dolgokat így is...

azzal viszont nyilván magad is tökéletesen tisztában vagy, h
- egy tipikus portré nem a kép 95%-ának eldobásával készül
- a kívánt kompozíció közelről nagylátószöggel is elérhető lenne, de
- a torzítás az oka, amiért évizedek óta nem nagylátószögű optikát használnak ilyen célra

márpedig ennyi volt az alapkérdés - kár lenne ebbe mást belemagyarázni

#1862 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:31

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:28

Hát látod ezekre nem is gondoltam... ;)  De ez nem befolyásolja azt, amit írtam:

ha egyezik

- a blende
- a formátum
- a tárgytávolság

akkor a nagyobb gyújtótávolságú objektívnek kisebb a mélységélessége

Senki nem állította, h ez nem igaz.
Én csak azt mondom, h a kép szempontjából ez az összefüggés nem lényeges.

#1863 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:36

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 17:29

- egy tipikus portré nem a kép 95%-ának eldobásával készül

Persze, ebben igazad van - de ha pl. látok egy jellemző arckifejezést valahol/valakin, és

1. nincs nálam megfelelő teleobjektív
2. nincs időm cserélni
3. a lehető legtávolabbról, észrevétlenül akarom elkészíteni a portrét

ez esetben az általam felvázolt eljárás igenis segít a probléma megoldásában. Tehát megint csak azt tudom mondani: mindenki úgy és azzal készíti el a saját képeit, ahogyan és amivel akarja - a végeredmény a lényeg.

#1864 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 17:13

Idézet

Az elemi dolog hogy összehasonlítani csak egyforma adatok megléte esetén lehet két dolgot.

Itt még egyetértünk.

Idézet

Optikánál egyforma tárgytávolság és egyforma rekeszérték mellett lehet. Mi az hogy az egyik optikánál 8m-re állítok a másiknál meg 2m-re? Ez képtelenség.

Ez nem képtelenség, hanem ésszerűség. Fotózni úgy szokás egy bizonyos szint felett, hogy elgondolod, hogy milyen képet szeretnél. Tehát nem azt gondolod el, hogy hány méterre állj, hanem azt, hogy mi legyen a képen és ehhez választasz eszközt. Innentől kezdve totál baromság amit állítasz, ugyanis ha fejlövést szeretnék akkor fejlövést csinálok, ha egészalakos portrét akkor egészalakosat. Ehhez kell a megfelelő objektívet kiválasztani és így már ugyanaz lesz a mélységélesség különböző gyújtótávolság esetén. Lehet ezt ragozni, de minek, olvass el bármilyen normálisabb fotóskönyvet/leírást és ott is ezt fogod találni...

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.