HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2141 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:01

Idézet: EV6 - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 11:54

Remekül használhatatlan lett ez a topic, amióta kedves ottokar kartárs megérkezett. Meg a többi is, amibe írogat. Sajnos, pedig szerettem is, hasznos is volt... :(

Téged fizetnek azért hogy hazugságot állíts? Mert azt mondani hogy én tönkreteszem az összes topikot, az mi szerinted? Azzal nem törödsz hány olyan tanácsot adtam ami hasznos volt? Miért is törődnél? Te nem azt nézed hogy mit írok hanem hogy ki írja. Tudod egyszer nem írtam két hónapig. Miért kezdtem újból? Mert volt egy kérdező aki nem kapott választ két hétig, és amikor válaszoltam neki nyugtázta hogy megoldódott a problémája. Annyi ezresem lenne ahányszor ez a visszajelzés meg volt. Persze ez téged nem érdekel, miért is érdekelne.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 03. 11:14 -kor

#2142 Felhasználó inaktív   PIEDONE 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:04

Félig off: hátha van, akit érdekel, a többiektől elnézést kérek

***************** Forwarded message *****************

Digitális fotózás terén széleskörű ismeretekkel rendelkező újságírókat / tapasztalt
felhasználókat keresünk hosszú távú együttműködés céljából.

Ha szeretnél egy fiatal, lelkes csapat részeként érdekes témákkal, eszközökkel foglalkozni, ha aktívan érdekel a fotózás, ha rendelkezel némi szabadidővel és nem félsz gondolataidat és véleményedet papírra (illetve képernyőre) vetni
akkor jelentkezz.

A jelentkezés feltételei:

- Fényképes önéletrajz
- Motivációs levél vagy rövid bemutatkozás
- 1-2 oldalas cikk amit te írtál egy általad jól ismert digitális fényképezőgépről

Jelentkezni kizárólag email-ben lehet, 2006. március 20-ig.
Legkésőbb március 31-ig mindenkit értesítünk.

Jelentkezz még ma, köszi. :-)

HILL MEDIA Kft.

level[kukac]hillmedia.hu

***************** End of message *****************

#2143 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:16

Idézet: EV6 - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 10:54

Remekül használhatatlan lett ez a topic, amióta kedves ottokar kartárs megérkezett.

Azért gyakran ír hasznos dolgokat is, csak a stíluson kellene csiszolni. Topicmentés céljából a személyeskedést nem lehetne a PÜ-k síkjára terelni?

ON: Canon gépekre milyen valószínűséggel/időközönként szoktak firmware-frissítést kiadni? Az A520-nak van pár bosszantó hibája, amit érdemes lenne kijavítani. (Pl. a vaku egyes üzemmódokban akkor is duplán villan, ha a vörösszem-csökkentést kikapcsolom. Pedig el szeretném kezdeni a fototranyó-kioldású segédvakum építését, de addig fölösleges, amíg a beépített vaku még exponálás előtt elsüti a másikat. A másik, hogy néha, amikor manuális fehéregyensúly-beálítást csinálok, "lefagy" a gép a villantás után, főleg hidegben, és kikapcs-bekapcs segít csak.)

Más: Az miért van, hogy vakuzáskor alig hallani a fénycső "elsülését", ha valamivel lágyítom a fényét (pl. egy papírlap), akkor meg hangosan reccsen egyet?

#2144 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:42

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 11:16

ON: Canon gépekre milyen valószínűséggel/időközönként szoktak firmware-frissítést kiadni? Az A520-nak van pár bosszantó hibája, amit érdemes lenne kijavítani. (Pl. a vaku egyes üzemmódokban akkor is duplán villan, ha a vörösszem-csökkentést kikapcsolom. Pedig el szeretném kezdeni a fototranyó-kioldású segédvakum építését, de addig fölösleges, amíg a beépített vaku még exponálás előtt elsüti a másikat.

Index fotós részlegében van/volt egy slave vakuvezérlő építős topik, ahol megküzdöttek ugyanezzel a problémával, és olyan vakuvezérlőt építettek, ami csak az n. villanásra oldott ki.  Talán még vmi kapcsolóval szabályozni is lehetett, h hányadik villanásra várjon...
Keress rá, hátha nem kell firmware frissítésre várni (;

#2145 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:45

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 12:16

ON: Canon gépekre milyen valószínűséggel/időközönként szoktak firmware-frissítést kiadni? Az A520-nak van pár bosszantó hibája, amit érdemes lenne kijavítani. (Pl. a vaku egyes üzemmódokban akkor is duplán villan, ha a vörösszem-csökkentést kikapcsolom. Pedig el szeretném kezdeni a fototranyó-kioldású segédvakum építését, de addig fölösleges, amíg a beépített vaku még exponálás előtt elsüti a másikat. A másik, hogy néha, amikor manuális fehéregyensúly-beálítást csinálok, "lefagy" a gép a villantás után, főleg hidegben, és kikapcs-bekapcs segít csak.)

Más: Az miért van, hogy vakuzáskor alig hallani a fénycső "elsülését", ha valamivel lágyítom a fényét (pl. egy papírlap), akkor meg hangosan reccsen egyet?

Kompaktokra nagyon ritkán, inkább a DSLR-ekre jellemző. Én egy év óta csak pár gépre láttam frissítést, inkább kihoznak új gépet. Ha minden opciót kihasználnak az első szoftvernél akkor meg nem is lehet.Én azt hallottam hogy a dupla villantás a processzor vakuvezérlésének hibája, tulajdonképpen mindig vörösszem elővillantást csinál. Akik ezt a processzort építik be a gépeikbe azoknál van, ezt szervízesek mondták. A visszaverődéses ütközés miatt reccsen mint amikor a mikrohullámú sütőbe alufólia kerül.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 03. 11:48 -kor

#2146 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 12:19

Minden nap okosabb lesz az ember :)

A félreértésekkel kapcs annyit mondanék, hogy nem szabad mindent tényként állítani, mert van hogy sokat tud az ember, de nem eleget. De az a sok, az mindenképpen hasznos.

Egy sűrgős kérdés:
Vaci új NiMH akksikat először teljesen merítsük le, vagy rögtön rakjuk töltőre??

Szerkesztette: T-lore 2006. 03. 03. 13:03 -kor

A szatyor nem táska.

#2147 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 13:56

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 11:42

Index fotós részlegében van/volt egy slave vakuvezérlő építős topik...

Kösz, megtaláltam, a linket hazaküldtem, majd a hétvégén végigolvasom a topicot. :) Bár én inkább valami flip-flopos vezérlésnél maradok, azt, ha még nem hülyültem el teljesen, én is meg tudom tervezni.

T-lore: szerintem rosszat nem csinálsz vele, ha teljesen lemeríted. Elvileg gyárilag van bennük valamekkora töltés, és mondják, hogy töltőre rakás előtt mindig merítsük le.

#2148 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 19:15

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 14:56

T-lore: szerintem rosszat nem csinálsz vele, ha teljesen lemeríted. Elvileg gyárilag van bennük valamekkora töltés, és mondják, hogy töltőre rakás előtt mindig merítsük le.

Hát ha nem is időben jött a válasz, de az én logikám szerint is ez volt a helyes döntés :)
A szatyor nem táska.

#2149 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 19:46

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 19:15

Hát ha nem is időben jött a válasz, de az én logikám szerint is ez volt a helyes döntés :)

Csak nem egy digitális fényképezőbe kell ez az akksi?  :D
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2150 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 20:17

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 20:46

Csak nem egy digitális fényképezőbe kell ez az akksi?  :D

:cool: Hát igen, döntöttem :)

Nem igazán tudtam h mit akartam, úgyhogy sok gép között vaciláltam, egyik se volt 100 alatt, szívtam is a fogam rendesen..
Aztán a barátnőm szobatársának rendeltünk két hete egy pana lz1-et, aminek 6x optikai zoom-ja van, és egy hétig nyomkodtam a gépet, majd rádöbbentem, h nem nagyon tudnám még azt a 6x zoomot se, nemhogy egy 12x-eset kihasználni.. :)
Vagyis lehet h ki lehet használni, de nekem nagyon úgy érződött, h nincs rá igazán szükségem. 140 mm-nél ne legyen kevesebb.
És mivel nem találtam se olyan gépet, melynek minden paramétere impozáns, ill a zoom-tartománya megfelelő, elkezdtem a pana fz5, a kodak p880, és egy kolega oly c-8080-asa között vacillálni.
Az idő már szorított, a barátnő meg jól le.. a döntésképtelenségemért, így jött egy isteni szikra, találtam egy 4. gépet, ami szinte tökéletesen megfelel az igényeimnek, és ő pedig nem más, mint egy Canon Powershot A620.
Szerencsére az ára is kedvező, képminősége igazán meggyőző (eddig látott legszebb), teljesen manuális vezérlés, és egy csomó extra.
Mérete és súlya alapján kicsit kifelé kandikál a kompakt kategóriából, de kit zavar ez.. :)
Később írok róla részletes beszámolót, persze csak ha érdekel valakit :) Eddig nagyon tetszik a gép, már sikeresen le is merítettem a 4 alkáli elemet.. ehe :)
A szatyor nem táska.

#2151 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 20:23

Csoda történt  :D  :p

#2152 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 20:28

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 11:45

Én azt hallottam hogy a dupla villantás a processzor vakuvezérlésének hibája, tulajdonképpen mindig vörösszem elővillantást csinál.

nem
ez az elővillantás mérési célt szolgál: ez alatti fénymérés alapján dönti el a kamera, milyen erős igazi villantásra van szükség
gyakorlatilag minden komolyabb gép így dolgozik!
DSLR-ek is, különbség abban van, melyiknek mennyire gyors a feldolgozása, milyen gyorsan tudja követni az elővillantást a tényleges
pl Nikonok nagyon förgék ebből a szempontból, szinte észre sem venni a két villanást, míg a Minoltáknál jóval hosszabb idő telik el, ami miatt sokan panaszkodnak arra, h gyakori a becsukott szemű portréalany a képeiken (az elővillantásra uis reflexszerűen becsukja a szemét)

hasonló az oka a lágyított villanás eltérő működésének is: miután érzékeli, h sokkal kevesebb fény jut vissza, nagyobb teljesítményű villantásra kapcsol

#2153 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 03. 20:49

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 21:28

nem
ez az elővillantás mérési célt szolgál: ez alatti fénymérés alapján dönti el a kamera, milyen erős igazi villantásra van szükség
gyakorlatilag minden komolyabb gép így dolgozik!
DSLR-ek is, különbség abban van, melyiknek mennyire gyors a feldolgozása, milyen gyorsan tudja követni az elővillantást a tényleges
pl Nikonok nagyon förgék ebből a szempontból, szinte észre sem venni a két villanást, míg a Minoltáknál jóval hosszabb idő telik el, ami miatt sokan panaszkodnak arra, h gyakori a becsukott szemű portréalany a képeiken (az elővillantásra uis reflexszerűen becsukja a szemét)

hasonló az oka a lágyított villanás eltérő működésének is: miután érzékeli, h sokkal kevesebb fény jut vissza, nagyobb teljesítményű villantásra kapcsol

Van ilyen de olyan gagyi gépeknél is van tömegével kettős villantás amelyek nem érzékelnek semmit hiszen a kettős villantás után alexponáltak lesznek a felvételek.Szervízes mondta nekem hogy ezeknek a processzorai tulajdonképpen nem rendelkeznek több vaku üzemmóddal hanem mindegyik állás vörösszemes elővillantás. Lehet hogy félreérthetően írtam nem minden gépre vonatkozik hanam pont a gyengébbekre.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 03. 20:53 -kor

#2154 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 21:01

most egy konkrét típusról, a Canon 520-ról van szó: "My only complaint about the flash is that there is a noticeable delay between pressing the shutter and the picture being taken, due in part to the preflash burst used to calculate exposure."

#2155 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 21:43

Csak azt nem értem, hogy ha vannak benne olyan üzemmódok, ahol csak egyet villan a vaku, akkor ezt miért nem lehet az összes üzemmódban elérni. (Nincs hozzá eszközöm, hogy megnézzem, hogy mikor lövi el a burstöt, de annyi biztos, hogy egyes üzemmódokban be lehet állítani, hogy (szemmel láthatóan) egyet villanjon, itt egy öreg vaku szerintem "követni tudja" az elővillantásokat, viszont egyes üzemmódokban akkor is kettőt villan (ez szemmel látható), amikor a vörösszem-effektus-csökkentőt és az AiAF-ot is kikapcsolom. Gondolom, annak meg nem sok értelme van, hogy félig lenyomom az exponálógombot, kiírja, hogy mekkora zársebességgel és rekesszel, meg vakuval vagy anélkül fog lőni, és csak utána, a shutter teljes benyomásakor kezd méricskélni.

Pláne, hogy úgy marketingelik mellé a Canon méregdrága slave vakuját, amin én semmifajta állítgatási, késleltetési lehetőséget nem láttam.

#2156 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 21:58

félreérted a folyamatot: amikor kiírja, h milyen rekeszt és milyen záridőt fog használni, még elképzelése sincs a tényleges megvilágítási igényről! (föltéve persze, h sötét van. Világosban, ha a vakut csak derítésre használod, nyilván nem is végez elővillantást - úgysem azt mérné, hanem a főfényt)

így mondjuk az 1/100, f/5 nem a fényviszonyoknak fog szólni - hiszen ahhoz túl sötét van

az majd a vaku feladata, h pont ennek megfelelő megvilágítást hozzon létre
ezt pedig csak valamilyen visszacsatolással tudja megtenni
önálló (automata) vakuk saját érzékelővel teszik ezt, ami többnyire tökéletesen meg is felel - de egy TTL, lencsén keresztüli fénymérés nyilván pontosabb

persze valóban lehetne félig lenyomásnál is mérővillantást elsütni, de az sem lenne tökéletes: hányszor megesik pl, h csak fókuszrögzítés végett nyomod le vmi jó kontrasztot adó tárgyon a gombot félig, majd átkomponálod a képet - így a végső villantási igény már akár teljesen más is lehet

#2157 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 03. 22:06

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 22:43

Csak azt nem értem, hogy ha vannak benne olyan üzemmódok, ahol csak egyet villan a vaku, akkor ezt miért nem lehet az összes üzemmódban elérni. (Nincs hozzá eszközöm, hogy megnézzem, hogy mikor lövi el a burstöt, de annyi biztos, hogy egyes üzemmódokban be lehet állítani, hogy (szemmel láthatóan) egyet villanjon, itt egy öreg vaku szerintem "követni tudja" az elővillantásokat, viszont egyes üzemmódokban akkor is kettőt villan (ez szemmel látható), amikor a vörösszem-effektus-csökkentőt és az AiAF-ot is kikapcsolom. Gondolom, annak meg nem sok értelme van, hogy félig lenyomom az exponálógombot, kiírja, hogy mekkora zársebességgel és rekesszel, meg vakuval vagy anélkül fog lőni, és csak utána, a shutter teljes benyomásakor kezd méricskélni.

Pláne, hogy úgy marketingelik mellé a Canon méregdrága slave vakuját, amin én semmifajta állítgatási, késleltetési lehetőséget nem láttam.

Programmódot akartál írni gondolom. Totál automata állásban marhaság lenne vakut állítani hiszen azért automata teljesen hogy semmit ne lehessen állítani. Ezért ott a vaku is csak automatikus lehet. Van a totál vaku ahol nem villanthat egynél többet mert akkor meg nem lenne totál vaku hiszen az első villantás csökkentené a zárnyitáskori villantást. A totál vakunál mindig villant a vaku teljes erővel döntően napfényben derítésre használják a legtöbb esetben sok gép ismertetőjében úgy is szerepel hogy derítés vakuval.

#2158 Felhasználó inaktív   UZ Bence 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 06. 11:51

FZ-7 beugró kishazánkban
Ha má' itt vagy, vágj jó képet hozzá! JAJ, NE KERETTEL EGYÜTT!

#2159 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 06. 12:21

Idézet: UZ Bence - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 12:51

Kézi élességállítás nista Pista? Hát nem valami sokat combosodott az FZ5-höz képest. A keresője az enyémnek féloldalt van ennél összekenném a monitort.

#2160 Felhasználó inaktív   eddie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 17:17

Manuál fókusz a kis joystick-al.

Kép

forrás: dpreview

Szerkesztette: eddie 2006. 03. 06. 17:20 -kor

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +