HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#721 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:13

ez egyébként pont a DSLR-ek egy érdekes hátránya: azokkal nemigen tudsz észrevétlen maradni, muszáj szemhez emelni, ha nem akarsz vaktában lőni

egy olyan géppel, ami a kihajtható kijelzőjén is tud keresőképet adni, könnyen észrevétlen maradhatsz, hiszen látszólag érdektelenül babrálod a nyakadban lógó cuccot

#722 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:17

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 15:09

LCD vs. manuál fókusz: hát pedig nem lesznek 14 colos monitorok a fényképezőgépeken :)

nem kell, a DSLR-ek keresője sem hatalmas méretű, hanem a fölbontásnak kellene növekednie

de eddig csak a Minolta A2 adott 640x480-as EVF-et és az A200-nál ők is visszaléptek a megszokott, negyedekkora fölbontáshoz

a másik pedig az lenne, h a CCD-t nagyobb fölbontással kiolvasni (és akkor nem digitális nagyítás, hanem valós lenne, akár alacsonyabb fölbontású EVF/TFT-n is)
ennek nyilván technikai oka van (sávszélesség, melegedés) - de remélhetőleg csak lesz fejlődés
önmagában nagyon jó dolog lenne egy elektronikus kereső, csakhát egyelőre...

#723 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:21

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 15:13

ez egyébként pont a DSLR-ek egy érdekes hátránya: azokkal nemigen tudsz észrevétlen maradni, muszáj szemhez emelni, ha nem akarsz vaktában lőni

egy olyan géppel, ami a kihajtható kijelzőjén is tud keresőképet adni, könnyen észrevétlen maradhatsz, hiszen látszólag érdektelenül babrálod a nyakadban lógó cuccot

Igen, ez tényleg probléma. Egy példa: múlt pénteken láttam, amint két hajléktalan agyalta egymást az utcán. Egy arra járó srác előkapta a kompaktját, feltűnés nélkül lekapta őket és ment tovább. Na most, én nyilván nem cipelem állandóan magamnál a gépem, főleg nem a zsebemben :D , na meg nem biztos, hogy még ha nálam is van, abban a helyzetben elő mertem volna venni.

Szerk: van ugyan ilyen csodakütyü, de egy vagyonba kerül. :eek:  A gép pedig még feltűnőbb lesz tőle.
Kép

Szerkesztette: Thrawn 2005. 12. 20. 15:27 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#724 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:22

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 15:30

Manuális fókusz: én két dolog miatt kerestem olyan (kompakt) gépet, amin van. A skála két széle. S1is esetén is az LCD közepének kinagyításával megy a dolog, de ez persze messze nem elég arra sem, hogy a 10 és 20 méter között választani tudjak. Nem erre találták ki. Vagy ha mégis, akkor rossz ötlet volt. Viszont valamelyik végpontra való kézi beállításnak már több jó képet köszönhetek.
Egy kérdés jutott eszembe a témáról: honnan mérjük a fókusztávolságot? Az érzékelőtől, az objektív optikai középpontjától, vagy az obi tárgyhoz közelebb eső végétől? A hiperfokális távolság beállításához kellene, eddig nem igazán jártam sikerrel. Az első opciómat talán csak egyszer próbáltam, a második és a harmadik között nem tudok dönteni, többszöri próbálkozás után sem sikerült elérni a kívánt hatást. Ugye az nem létezik, hogy ennyire lágy legyen az objektív képe?

Némelyik filmes gépen a házon kívül meg van jelölve a film síkja. De a digiteknél már nem tartják be ezt Ez különben képtávolság vagy tárgytávolság szabatosan. Bizony létezik hogy borzalmasan lágy az optika rajza, mert ha nem találsz éles részt valamely síkban akkor ez van és nem tudod beállítani azt ami nincs. Ha a gyárban rosszul lőtték be  az érzékelőt akkor is van élesség csak nem ott ahol lenni kellene, mert a kontrasztérzékelő a CCD-n levő élességet állítja be nem az optika helyzetét. A filmes gépnél előfordult hogy élesre állítottam kb 2 méterre és a skála 5m-t mutatott,Ez a kontrasztérzékelőnél nem fordulhat elő.

#725 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:39

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 15:22

élesre állítottam kb 2 méterre és a skála 5m-t mutatott,Ez a kontrasztérzékelőnél nem fordulhat elő.

ez nem - az viszont ne lepjen meg senkit, ha egy kontrasztérzékelős géppel automata élesítést kér, majd megnézi az milyen távolságra történt (már ha meg lehet nézni, persze) és az hasonlóképp eltér: a kis érzékelő miatt nagy a mélységélesség, és könnyen lehet, h bár az optika 2 méterre van állítva, egy kétszer akkora távolságra lévő tárgynál is még ott ad optimális kontrasztot
(végülis persze semmi jelentősége, hiszen az a lényeg, h a célpont éles legyen - csak eszembe jutott)

#726 Felhasználó inaktív   UZ Bence 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 20. 16:02

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 12:30

Főleg sok türelem és legalább annyi szerencse kell hozzá - erre a képre több napon át, órákig vártam, míg sikerült elkapni.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

de megérte.

Örülök, hogy rátaláltam e fórumra, bár két hete olvasgatlak csak Titeket, de a csipkelődéseitekből már sokat tanultam (mármint nem hogy hogy kell csipkelődni, hanem hogy hogy kell fényképezni), s ezek a képek mesések számomra. Remélem, nyomom majd 1-2 évig itt a zipart és majd én is tudok ilyeneket majdakkor :respect:
Ha má' itt vagy, vágj jó képet hozzá! JAJ, NE KERETTEL EGYÜTT!

#727 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 17:35

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 16:09

Ez mind nagyon szép és jó, csakhogy vki fentebb spontán képekre gondolt szerintem. Ha vkivel tudatod, hogy le fogod fényképezni, az soha nem lesz spontán.

Elnézést de ezzel nem értek egyet, linkelnék is neked egy cikket egy finn sráctól, sajna most nem megy az oldala :( Remek utcai fotókat készít rövid obikkal, gyakran még nagylátót is használ. Nagyon sok múlik a fellépésen és azon, hogy hogyan tudod "eladni" magad és nem feltétlen kell leszólítani az illetőt, testbeszéd is létezik...

#728 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 20. 21:01

Idézet: saen - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 18:35

Elnézést de ezzel nem értek egyet, linkelnék is neked egy cikket egy finn sráctól, sajna most nem megy az oldala :( Remek utcai fotókat készít rövid obikkal, gyakran még nagylátót is használ. Nagyon sok múlik a fellépésen és azon, hogy hogyan tudod "eladni" magad és nem feltétlen kell leszólítani az illetőt, testbeszéd is létezik...

De ha személyeket fényképez minek a nagylátószög, hiszen akkor az is éles lesz ami lényegtelen. Vagy éppen zavarhat. A tele nem csak arra jó hogy ne kelljen a képébe dugni valakinek az optikát hanem a lényeget kiemelni.

#729 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 07:35

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 22:01

De ha személyeket fényképez minek a nagylátószög, hiszen akkor az is éles lesz ami lényegtelen. Vagy éppen zavarhat. A tele nem csak arra jó hogy ne kelljen a képébe dugni valakinek az optikát hanem a lényeget kiemelni.

Utcai fotózáskor nem közeli fejlövéseket szokás csinálni, környezetet is bele kell komponálni és abból is jó ha éles valami.

#730 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 07:42

Ez a kép pl 5D + 35mm-es prime-mal készült emlékeim szerint és totál ismeretlenek a fotós számára az emberek:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#731 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 21. 09:54

"Ez a kép pl 5D + 35mm-es prime-mal készült emlékeim szerint és totál ismeretlenek a fotós számára az emberek:"

Na ez az amit mondtam sok felesleges dolog van rajta. A másik meg a pózolás. Nem egy elkapott pillanat. A kép lényeges része az ellentét a hippik és a mögöttük levő idősebb nő között. A növényzet a korlát teljesen felesleges csak ront a képen.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 21. 10:03 -kor

#732 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 10:31

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 21., szerda - 10:54

Na ez az amit mondtam sok felesleges dolog van rajta. A másik meg a pózolás. Nem egy elkapott pillanat. A kép lényeges része az ellentét a hippik és a mögöttük levő idősebb nő között. A növényzet a korlát teljesen felesleges csak ront a képen.

A véleményünk a képről alapvetően eltér, szerintem ez úgy jó ahogy van és ez egy elkapott pillanat...

#733 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 10:54

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 21., szerda - 9:54

"Ez a kép pl 5D + 35mm-es prime-mal készült emlékeim szerint és totál ismeretlenek a fotós számára az emberek:"

Hihetetlen, ahogy félreértelmezed a dolgokat. :omg:  Nem értem, miért esik nehezedre belátni, hogy a nagylátószög igenis kiváló kompozíciós lehetőségeket ad. A fenti kép pl. egy jól sikerült pillanatkép, igaz, a fejük felett még jól jött volna egy kis 'tér'. Szerintem a növényzet és a korlát adja a kép városi jellegét, de nem kevered a dolgot a portréfotózással :confused:

#734 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 11:04

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 21., szerda - 9:54

Megis mi az ami szerinted felesleges?
Szerinted ki a hippi a kepen?
Akkor lenne beallitott, ha ugye lebontanank a korlatot, hogy ne zavarjon... teged.
Annak pont jo helye van ott... a tema kornyezetbe helyezeseben is segit (varos) meg ad egyfajta keretet a kepnek.
Hogy nezne mar ki nehany punk a pusztan? :smoker:
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#735 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 11:46

Ize, ez a tema a fenykepezogepekrol szol, a fenykepezesrol egy masik...

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#736 Felhasználó inaktív   UZ Bence 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 21. 13:25

Boldog ünnepeket mindenkinek, sok villanó vakuval és szilveszteri blendepuffogtatással. Részemről idén már nem nagyon fogok bekukkantani.

Macy!  E reményteli ünnepen jó ha tudod: a lepényhal meg utoljára.... ;)  

Szerkesztette: UZ Bence 2005. 12. 21. 13:27 -kor

Ha má' itt vagy, vágj jó képet hozzá! JAJ, NE KERETTEL EGYÜTT!

#737 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 13:50

Hasonlo jokat neked is es mindenkinek...

Krinyo

#738 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 14:14

Idézet: saen - Dátum: 2005. dec. 21., szerda - 11:31

A véleményünk a képről alapvetően eltér, szerintem ez úgy jó ahogy van és ez egy elkapott pillanat...

Mindenki egyenesen a kamerába néz és mosolyog (a maga módján...), szóval ezt én nem nevezném elkapott pillanatnak. Számomra az elkapott pillanat az, ahol az emberek nem (igazán) számítanak arra, hogy kép készül róluk, nem a fényképezőgéppel foglalkoznak.
De persze ez is csak egy vélemény.

És hogy fényképezőgépről is szó legyen: kíváncsi vki, mire képes az FZ30 videofelvevője?
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#739 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 14:46

Idézet

kíváncsi vki, mire képes az FZ30 videofelvevője?

Persze. Bar sok meglepit nem fog okozni. :D

Krinyo

#740 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 14:59

Idézet: Krinyo - Dátum: 2005. dec. 21., szerda - 15:46

Persze. Bar sok meglepit nem fog okozni. :D

Krinyo

na most a 2 perc 10 másodperces video 180 mega, újrakódolva csak 17, de ugyebár újrakódolás = minőségvesztés. Érdekel a 180 megás, vagy a 17 is elég (bár az nem mutatja meg, mire képes teljesen a kamera).
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.