Nem hiszem, ne aggódj. Nem vagyok marketing expert és nincsen belelátásom a cégek ügyeibe, csak azt látom, amit le lehet szűrni a termékeikből. A két óriás nagyon jól elvan, ők dominálják a piacot. Éppen az ő dominanciájuk miatt nehéz belépni "új" gyártóknak belépni a piacra. Azért idézőjelben, mert azért a Minolta sem ma kezdett fényképezőgépeket (és sok egyéb más eszközt, ami a fénnyel kapcsolatos) gyártani.
A nagyok kábé 18 hónaponként váltanak le egy modellt, de februárban és szeptember környékén vannak a nagy bejelentések. Tehát érzésre fél évente megjelenik valami új modell. Ezt nagyon nehéz olyan gyártóknak követni, akik a forszírozott fejlesztést nem tudják megoldani. A Canon azért van nagyon nagy előnyben, mert most a technikai irányba elment a fotózás, mindenki azt nézi, hogy milyen AF, milyen a fehéregyensúly, milyen a burst mód, milyen custom function van, hasonlókat. A Nikon is azért került hátrányba egyes területeken, mert nem fektettek akkora nagy hangsúlyt az újításokra. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem csináltak semmit, mert akkor most nem lenne D200 és D2X, csak éppenséggel ők nem azt a technokrata vonalat követik, mint a Canon.
Például később jöttek ki az ultrahangos lencséikkel, késtek a stabilizált lencsékkel is. Cserébe viszont ők tényleg tudnak nagylátó lencséket csinálni, ebben jobbak. A Canon meg jobb teléket csinál. Nem véletlenül látsz olyan sok fehér lencsét a sporteseményeknél. De most nem akarok itt Canon-Nikon (vagy Nikon-Canon) összevetést csinálni, mert semmi értelme. BMW vagy Mercedes… mindenki azt vesz, amit akar, vagy amilyen lencséi vannak már. Tehát inkább szkippelje is mindenki ezt a bekezdést, nem vitát akarok indítani, csak megszaladt a billentyűzet...
A vakuzásról röviden.
Ha nagyon egyszerűen akarod megfogalmazni, akkor az a különbség, hogy hamar sül el a vaku vagy később. Ha hosszabb záridőt alkalmazol és közben vakuzol, akkor lehet olyan spéci képeket csinálni, amit leginkább extrém sportoknál (downhill bringások erdőben, sk8

, krosszmotoros triál) vagy bulikban készítenek. Tehát a háttér bemozdult, de a téma kimerevedik az előtérben.
Ha a hosszabb záridő elején sül el a vaku, akkor még az első állapotban merevedik ki a téma és aztán jön a bemozdulás. Ha viszont másodikra szinkronizálsz, akkor a végállapotot fogja meg a vaku. Attól függ, hogy mit akarsz elérni. Ezzel lehet vicces dolgokat is művelni, mert például fut valaki feléd, de te a végén még "rá is vakkantasz" a vakuval, akkor a megvilágítás függvényében elérhetsz olyan képet, hogy feléd warpol a bemozdulás miatt a futó, de aztán a képen ott van kimerevedve is az alakja. Vagy akármi mást is elérhetsz.
Ami engem érdekelne az a stroboszkópos vakuzás. Ott közben folyamatosan villogtat a vaku és meg tudsz örökíteni mozgásfázisokat is. Tehát elfut előtted egy futó és rávillant mondjuk 20-at a vaku és egy kockán belül látod, hogy miként mozognak a végtagjai. Érdekes dolgokat lehet így művelni, csak kísérletezni kell. Sajnos nincsen vakum, de egyszer volt már a kezemben egy 550EX nagy vaku és azóta is vágyom rá.
Remélem, hogy érthető voltam és nem sok tárgyi tévedéssel tűztem tele a hozzászólást!
Üdv!