HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#1561 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 24. 12:48

Sziasztok!

Régen félbehagyott analóg fotózásos hobbim újraélesztéseképp 1 (max 2 :) ) hónapon belül tervezem valamilyen nem SLR gép vásárlását. Hobbi szintre elég szerintem és nincs pénz SLR-re, valamint a kompaktok sok kényelmes dolgot tartanak egy amatőrnek. Teljes kompaktoktól írtózom, inkább bridge gépet keresek, eddig a Pana FZ30at szemeltem ki magamnak. Ha tudtok jobban ebben az árkategóriában (tudom,  Fuji 9500...) akkor szívesen várom a javaslatokat. Az új pana 1600as iso-ja tényleg nem érdekes annyira? FZ 30 mellett nem érdemes arra gondolni mint alternativa, vagy meggondolandó? Bár gondolom ha 400as iso-n már zajos akkor tökmind1 az 1600as, de lehet h rosszul gondolom.

Szóval FZ 30 ellen állítsatok valamit, max 150k-ig ;)
kuronya.hu                             Mediagalaxy.hu

#1562 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 14:51

Szerintem sem az FZ30 sem a 9500 nem bridge.

Egyébként FZ30 ellen 150k-ért ott vannak a belépőszintű DSLR-ek, kicsit hozzátéve megkapod hozzá a kitobit is. Ennyi pénzért én már nagyon meggondolnám, hogy érdemes-e kompakt gépet venni, csak azért, mert van rajta egy nagyzoomos stabilizált obi.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#1563 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 15:02

Idézet: EV6 - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 14:51

Egyébként FZ30 ellen 150k-ért ott vannak a belépőszintű DSLR-ek, kicsit hozzátéve megkapod hozzá a kitobit is. Ennyi pénzért én már nagyon meggondolnám, hogy érdemes-e kompakt gépet venni, csak azért, mert van rajta egy nagyzoomos stabilizált obi.

Hja, EVF...

Amugy pont ezekre gondoltam SLR-el szembeni előny, h van rajta egy "rendes" zoom, meg stabilizátor, ami esetenként súlyos plusszpénz SLRnél. Viszont ugye ISO, sebesség, és sok előny az SLR-el szemben (30s-es ISO 1600as képet láttam SLRel, kb olyan volt mint egy jobb kompakt ISO 200on :) ), gyönyörű szinek mellett.

De köszi, hátha 1-2 hónap aléatt megzuhannak a Konica-Minolták ;)

#1564 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 15:55

Idézet: EV6 - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 15:51

Szerintem simán lehet bridge gépnek nevezni ezeket, mert már csak azokban a tulajdonságokban térnek el, amiket a tükörreflexesek sajátjuknak mondhatnak (pl cserélhető obi, tükörreflexes kereső)
A képzaj, és a képminőség ugyanúgy jellemzője lehet egy gyenge slr-nek, szemben a presztizs értékének köszönhetően relative kisebb felbontásért, mint az FZ30 vagy S9500. És olyan zoomátfogást nem találni KIT objektívben.
Szvsz az illetőnek tényleg érdemes ilyen kompromisszum felé hajlania, mert minden meg van benne amire szüksége van, és mégis elérhető árban marad.
Persze ez csak az én véleményem :)
Ja, és jobbfajta kompatkoton előfordul a 60s, de jellemző a 30s záridő, szóval ez sem SLR függő :)
Sajnos szerintem az SLR ma magyarországon igencsak luxuscikknek számít.. :(

Szerkesztette: T-lore 2006. 01. 24. 16:00 -kor

A szatyor nem táska.

#1565 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 16:27

Idézet: EV6 - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 15:51

Hanem akkor mi?

Lehet venni annyiért vázat, de nem kapsz lencsét. Kis extra pénzért... 150k-t mondott maxnak, mondjuk talán a D50-es kit az, ami szóbajöhet ennyi pénzért, de annak az obijáról nem sok jót hallottam.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1566 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 17:01

Marhára számít, hogy kinek mennyire igénye a képminőség. Akinek az, megvásárol egy olyan dslr-t, amit meg tud fizetni kitobival, és később vásárol hozzá az igényeinek megfelelő, csakugyan nem olcsó profi, félprofi optikákból kettőt-hármat, ami lefedi az igényeinek megfelelő gyújtótávot. Ha valaki profi optikákat akar, akkor félő, hogy hogy mire ezzel végez a rászánt összeg alulról fogja nyalni az egymillát. Hobbi szinten a mai átlagkeresetek mellett ez nem kevés. 

Ezzel szemben pl az fz30-al megvásárolsz egy egész jó képességű gépet, de ha közben rájössz, hogy képminőségben nem felel meg az igényidnek, a gyújtótáv tartomány nem elég hosszú vagy rövid, vagy zárt térben szeretnél fotózni és combos fényerejű, erős rendszervakura lenne szükséged, esetleg egy olyan vázra, ami kicsit magasabb iso-n is (200,400) is kis zajszűrés után nagyon szép képeket produkál akkor kidobtad a kukába az fz30 árát, vagy jobb esetben az eladásán elbukott összeget. Vannak még apróságok, eyelevel viewfinder is jó dolog, sőt. A fejlettebb, egyes optikáknál villámgyors AF és jó fénymérési rendszerek, rövid shutter lag csak hab a tortán. A különféle dslr-ekhez gyártott gripek ergonómiai előnyeire is sokan legyintenek, pedig rengeteget jelentenek és többségük lehetőséget ad két akku együttes használatára amivel 1000 kép felett lehet kattintani egy jelenleg futó gépet és egy erősebb stabos obit alapul véve.

Egyébiránt, hogy megfelel-e az igényeidnek az a hosszabb időtartamú használat során derül ki. Mikor kint vagy a ragyogó napsütésben és fotózol, tömör gyönyör képeket kaphatsz, de ha a család szülinapot ünnepel  és az ebédnél szeretnéd, hogy mindenki rajta legyen (nagylátószög) a képen akkor kellemetlen, hogy valaki bemozdul mert hosszú lesz a záridő, szintén kellemetlen, hogy nagy iso-n bezizisedik, beépített vaku nem derít megfelelően, gyári rendszervaku vagy nincsen, vagy drága és nehezen beszerezhető. Másik alkalommal szeretnél akciót fotózni, pl lovas ugróversenyt és hasonlókat, de a shutter lag és az af idézőjeles lassúsága, a digitális evf törvényszerű késése kitol veled és akkor még az esetlegesen hosszú záridőről nem is szóltam.

Majd otthonról folytatom a gondolatébresztést, addig is várom az építő jellegű válaszokat. ;)

Szerkesztette: RiCS 2006. 01. 24. 17:03 -kor

#1567 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 17:07

Idézet: Kuronyab - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 13:48

Sziasztok!
stb...

Nekem FZ30-am van, elmondhatom a véleményem róla.

Negatívumokkal kezdem kapásból:

- túl laza manuális fókusz gyűrű, nagyon könnyű eltekerni
- ISO400 tényleg zajos, megjegyzem, monitoron, nyomtatni még nem próbáltam
- ISO200 viszonylag világos körülmények között szépet produkál, alacsony fényviszonyok között már az is kicsit zajos (de zajcsökkentővel szépen rajta segíteni, bár ezzel még nem játszottam, inkább RAW-val szoktam játszani így)
- vakunál az előnézet nem kalkulál a vakuval, tök sötét LCD-vel/EVF-fel kell belőni a képet, bár asszem ki lehet kapcsolni az előnézetet, csak én még nem találtam meg :)
- sokan panaszkodtak, hogy nincs külső ISO váltogató gomb. Én nem nagyon találtam ez problémásnak, hisz' hamár hozzászoksz, akkor nagyon gyorsan lehet váltani a menüben. Tény, hogy gyorsabb és kényelmesebb lenne a külső gomb.
- OIS váltó tényleg egy kicsit hülyén lett megoldva. Ha megnyomom, akkor előugrik egy menü, ahol lépegetnem kell, ahelyett, hogy maga a külső már váltaná az OIS módot.

Tehát van pár meggondolatlanság, de:

- 35-420mm, nagyon jó lencse (alacsony hordóhatás, nagyon alacsony tűpárna(?, tudjátok, pincushion ;)) hatás), alacsony kromatikus aberráció, éles kép - összefoglalva: Leica minőség ;)
- baromi jó fogni, nagyon jó design (meg szép is, dehát ugye ez sokakat nem érdekel :))
- jó belső vaku, de van hotshoe (meg kéne már tanulnom a magyar kifejezéseket, netán vakupapucs?), érdemes kihasználni
- a zaj, amit sokan felhoznak az FZ30nál, az egyszerűen túlzás. Én tegnap nyomtattam ki egy boltban egy 30x20 cm-es képet, és zajnak nyoma nincs.
- fix lencse: gyors felállási idő, nem motorizált manuális zoom (nagyon fontos!!!)
- ált. jó expozíció az automatikus módokban, azért néha korrigálni kell
- hosszú expozíciós idők (max. 60mp), gyors shutter (sokan kevésnek mondják az 1/2000-et, de minek ennél gyorsabb?)
- stb.

Személyes véleményem:
imádom a gépet :) Nagyon jó kézben tartani, élvezet vele képeket készíteni. Sajnos alacsony fényviszonyok között gyengén teljesít, mint ahogy a többi kompakt is. A nagy zoomátfogású lencse miatt muszáj kis lapkát belerakni. Ha le tudsz mondani a zoomról, és nagy érzékelős gép kell alacsony zajjal magas ISO-n is, akkor DSLR vagy Sony RC1 kell neked. DSLR-nél nem kell lemondani a zoomról, csak egy rakat pénzbe fog kerülni az egész :)
Gyönyörű, részletgazdag és éles képeket készít. Nézz körül a DPreview Panasonic fórumban, ha kíváncsi vagy párra.
A negatívumokkal szerintem lehet élni, engem leginkább a laza fókuszgyűrű zavar, de mivel az autofókusz nagyon jó, ezért ezzel is lehet élni. Reméljük, hogy majd a jövőbeli modelleknél gondolnak ezekre.

Egyébként állítólag bejelentette a Panasonic, hogy bemutatja első DSLR-jét a PMA-n, amit az Olympus-szal fejlesztettek. Most éppen az a téma a DP-n, hogy remélhetőleg nem Oly gép lesz Pana márkajelzéssel, ahogy a Samsung DSLR valójában Pentax, csak Samsung névvel.
http://reviews.cnet....5.html?tag=blog

És akkor adok egy képet is példaként:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: zomgwtf 2006. 01. 24. 17:12 -kor

Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1568 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 17:29

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 18:01

Ha valaki profi optikákat akar, akkor félő, hogy hogy mire ezzel végez a rászánt összeg alulról fogja nyalni az egymillát.

Alulról?  :think:
Ha valaki rászánja a pénzt a profi optikára akkor rá kell szánni a profi állványra, profi szűrőkre, meg minden másra is ami kiszolgálja és úgy már kicsit több lesz a végösszeg...

Kezdetnek szerintem tökéletesen jók a kompakt/bridge/nem dslr gépek, ha később igény van rá akkor úgyis el lehet adni és venni helyette DSLR-t.

#1569 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 17:51

Erre valaki!? :cool:

Idézet: tőlem - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 10:26

Hello

Meg tudná mondani valaki, a Nikon Coolpix 4600-t usb-n rákötve a számítógépre kártyaolvasóként megjelenik és egyszerüen lemásolhatóak a képek, vagy valami más módon müködik, esetleg szükséges valamilyen segédprogram telepítése a képek lementéséhez?

Illetve usb-n összekötve müködik e webcameraként, esetleg csatlakoztatása esetén videoeszközként megjelenik és a látott kép rögzíthető a gépre pl. movie makerrel vagy virtualdubbal?

Egyébként jó választás lenne ebben az árkategoriában?

Előre is köszi.

Üdv
szabi

az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

#1570 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 18:00

Ha ránézel a programválasztó tárcsájára, láthatod, hogy nincs rajta webcam mód. Azt írja róla majdnem mindenki, hogy beltéri fotózásra nem jó, manuális beállítási lehetőség nem sok van, de összességében, annyi pénzért, ha nem akarsz "komolyabb" képeket készíteni, nem rossz gép az.

Itt a teszt: http://index.hu/tech...t_mc?formid=750

#1571 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 18:57

Köszönöm a válaszokat, negatívat, pozitívat egyaránt.

Alapvetően tehát szeretnék elkezdeni fotózgatni, régi mániám szerint belső-térben a legkevésbé, szóval ha zárt térben csak "közepes" minőséget érek el egy kompakt géppel akkor sem fakadok sirva. Leginkább pedig nem szeretnék abba a hibába esni, hogy mikor egy család 300ezer forintért vesz egy szgépet azért hogy aztán a feleség pasziánszozzon rajta esténként :cool: Tehát kezdésnek szeretnék egy gépet, amivel azonban ki tudom bontakoztatni magam (ezért kell egy legalább SRL like, felépitésben, funkcionalitásban), aztán ha 2 év mulva is 300 képet ellövök vele egy hétvégén, akkor majd ráérek egy nullát a keret mögé biggyeszteni. (hejj, bár ott tartanék :) ). De mivel anyagi helyzetem diákként egyenlőre kilátástalan és hónapok alatt tudom összekaparni ezt a (nekem egyáltalán nem kevés) pénzt is, és szeretnék esetleg egy olyan gépet amivel hobbi-amatőr szinten éveket kihúzok, akkor nem tudok SLR-ben gondolkodni. Uh SLR bármilyen jó, nincs rá keret.

Az elmúlt 2 hétben végigolvastam a legjelentősebb fórumokat, review-kat és egyéni véleményezéseket is, igy álltam meg erősen a Panasonic-nál, de ha valaki rábeszél a Fuji-ra vagy valami másra, akkor próbálja meg legyen szives :)

zomgwtf-nak külön köszönöm a kifejtést, nehéz lesz a Pana-ról lebeszélni ;)

#1572 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 19:41

Idézet: Kuronyab - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 19:57

Az elmúlt 2 hétben végigolvastam a legjelentősebb fórumokat, review-kat és egyéni véleményezéseket is, igy álltam meg erősen a Panasonic-nál, de ha valaki rábeszél a Fuji-ra vagy valami másra, akkor próbálja meg legyen szives :)

Házifeladat megvan, mehetsz vásárolni :) Szerintem vedd meg nyugodtan a Panát, meglepődnék ha csalódnál benne.

#1573 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 19:49

Egy pár kép tőlem is: http://tsz.jaisz.hu/...otoim/index.php

Az exif előjön az egyes képek felett lévő kék kor alapon látható i gombra.

#1574 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 19:51

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 18:00

Ha ránézel a programválasztó tárcsájára, láthatod, hogy nincs rajta webcam mód.

Cimborámnak van egy fuji gépe ott sincs külön webcam mód a gépen, a menüben kell beállítani, hogy most erre akarja használni.
Ilyen gépet nem használ itt senki?

Idézet

Azt írja róla majdnem mindenki, hogy beltéri fotózásra nem jó, manuális beállítási lehetőség nem sok van, de összességében, annyi pénzért, ha nem akarsz "komolyabb" képeket készíteni, nem rossz gép az.
Mindenféle képeket csinálnák vele, de nem vagyok profi, és az ár behatárolja az egészet. Ez a beltéri dolog nyugtalanít.
A fent emlitett fuji (s3500) képei pl. nekem nagyon tetszenek, az eddig általam látott képek közül az általa készítettek tetszettek a legjobban. Igaz eddig csak kompakt gépek által készített gépekkel találkoztam, 6-8 különböző tipussal, igy nagy tapasztalatom nincs ez ügyben, a legtöbb paramétert azt sem tudom eszik e vagy isszák :)  de ha már ennyit szánok rá akkor ebben a kategoriában szeretném a legjobb vételt.

Idézet

Ezt már olvastam régebben.

Üdv
szabi
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

#1575 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:07

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 19:41

Házifeladat megvan, mehetsz vásárolni :) Szerintem vedd meg nyugodtan a Panát, meglepődnék ha csalódnál benne.

Köszi, én is valahogy így gondolom :)

Addig is itt van két kép amiket szeretek és egy full kompakt géppel sikerült kiszenvedni :)
Ezen csak a keret az utómunka:
Kép

Ezen egy kis sötétités mintha lett volna, már nem emlékszem, de spot metering-el amugy is sikerült nagyon eltalálni  a dolgot:
(Szerk: megtaláltam az eredetiket, nincs benne PS csak megvágtam)
Kép

És akkor 1,5 hónap mulva itt vagyok az első tapasztalataimmal ;)

Szerkesztette: Kuronyab 2006. 01. 24. 20:10 -kor

#1576 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:35

Szép képek.

Idézet: Kuronyab - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 20:07

Ezen miért ilyen szürke a szirmok belseje?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1577 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:50

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 19:35

Szép képek.

Talán azért, mert túl sok segítséget kapott a Photoshoptól...
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#1578 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:50

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 20:35

Szép képek.

Nemtom, az egész képnek olyan érdekes szinei vannak, mintha 256 szinü lenne :) Gondolom a gépnek köszönhető (mind2 egy Sony P72vel lett csinálva szal...)
Tudod, erre a programozók azt mondják: "it's not a bug, it's a feature" :)

#1579 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:54

Pár képet feltöltöttem ide, a Galériába. Most, hogy nézegetem, valami hihetetlen rossz minőségűek lettek a feltöltés után. (Vinyóról nézve ugyanazt a képet, nem látszik egyáltalán a JPEG tömörítés, ezek meg mintha kettes-hármas "fokozatban" lettek volna elmentve.) Ez mitőllehet? Krinyo, ha olvasod: a fórummotor tömörít még egyet a képeken?

#1580 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:59

Idézet: alexha - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 20:50

Talán azért, mert túl sok segítséget kapott a Photoshoptól...

?
Mint irtam, nem lett photoshoppal hozzányúlva, de lehet hogy elkerülte a figyelmedet a fenti szövegem, bár ezt kétlem.
Sajnálom ha rosszindulattal fogadják az új hozzászólókat, engem rosszul érintett  :rolleyes:

Itt az eredeti kép linkje

Szerkesztette: Kuronyab 2006. 01. 24. 20:59 -kor

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81