HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2181 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 09. 12:02

Idézet: Max Payne - Dátum: 2006. márc. 8., szerda - 21:18

Digitális fényképezőgépet szeretnék venni, de teljesen kezdő vagyok a témában. Ezért kezdtem el olvasgatni a topicot, gondoltam felvilágosulok kicsit, de nem sokra jutottam. Muszáj hozzászólnom és a segítségeteket, tanácsotokat kérnem. :) Dpreview-n és edigital-on nézegettem a gépeket. A választék nagy, de sikerült szűkitenem a kört. Amikor elhatároztam a gépvásárlást, úgy terveztem, hogy 60 ezerből ki fog jönni. De valamiért a 60-80 ezer közötti gépek tetszenek.  :think:  :D  A lényeg, hobbi célra és általános használatra kéne. Család, haverok meg mindenféle fényképezésére. :D Később nem akarom fejleszteni, pénzem sincs rá, ezért a kompakt kategória bőven megfelel nekem. Viszont valami minőségi cuccot szeretnék, amivel szép képeket lehet készíteni minden helyzetben. További szempontok: min. 5 Mp felbontás, videó felvétel 640x480 felbontásban 25 vagy 30 fps-el.
Amiket eddig nézegettem:
  • Nikon Coolpix 7900
  • Nikon Coolpix L101
  • Canon PowerShot A530 / A540
  • Canon PowerShot A610 / A620
Ha van róluk tapasztalatotok, infotok, légyszi osszátok meg velem. Nyugodtan megvehetem ezek közül bármelyiket? Nem szeretnék belefutni valami bosszantó dologba és azon rágódni, hogy nem kellett volna megvenni. Határozatlan és döntésképtelen vagyok. :D Ha tudtok jobbat a kategóriában, akkor ajánljatok mást.

Panasonic DMC-LZ3

Nincs ugyan manuális módja, viszont 6× optikai zoom, képstabilizátor, fun... :)

Olympus SP-500 UZ

Video csak 320×240, de full manuál és 10× optikai zoom

Esetleg:

Sony DSC-W17

Carl Zeiss optika, 640×480, manuáli módok 7,2 megz!!! :)

Ezeket is érdemes megnézni.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#2182 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 09. 12:58

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 12:56

Nagy lovag!
A kolléga ebből nem fogja megérteni, miről beszélek. Ugyanis ő most szeretne gépet vásárolni, nem profi fényképezőgép-szakértő. Nem Önnek írtam a hozzászólásom, hanem neki.

Ha egy kezdő fotós kezdőknek szóló könyvet vesz a kezébe ott is mindjárt a szakkifejezéseket találja. A magyar nyelv fotós kifejezései nagyon jók,és pontosan kifejezik a tényleges fogalmat, felesleges pót kifejezéseket használni mert abból csak keveredés lesz mint ahogy sokszor össze is kevernek fogalmakat. Széles látószögről beszélnek, pedig az nagy látószög. Az egyik fotós áruház adatlapjain valós képet mutató keresőnek írják az átnézeti optikai keresőt rendre.Ha egy kezdő azt írja hogy neki 10 megapixel felbontás kell de a képminőség nem számít akkor ki kell igazítani hogy a rossz minőség estleges optikai vagy expozicíós hiba miatt elveszik a nagy megapixel legtöbb előnye.Le is írtam hogy a topik inkább a hibák kiigazítására való mint hogy fotós könyvet írjunk az oldalakra.

#2183 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 13:28

Nem tudom, hogy miért kell belekötni abba, hogy egy, a témához nem konyító embernek nem a szakkifejezéseket tolom. A kezdő fotósoknak szóló könyv a szakkifejezéseket rögtön konyhanyelvre fordítja, a magyar nyelv fotós kifejezései valóban jók, ha érted, mi áll mögöttük, el tudod képzelni a jelentésüket. 
A "lila derengés"-ből szerintem jobban el tudja képzelni a kolléga a hiba természetét, mint a közérthető "kromatikus aberráció"-ból, nem beszélve a roppant informatív "színi eltérés"-ről. Mutasd meg, hogy ebben az esetben hol kevertem össze egymástól eltérő fogalmakat ;)

#2184 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 09. 13:59

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 14:28

Nem tudom, hogy miért kell belekötni abba, hogy egy, a témához nem konyító embernek nem a szakkifejezéseket tolom. A kezdő fotósoknak szóló könyv a szakkifejezéseket rögtön konyhanyelvre fordítja, a magyar nyelv fotós kifejezései valóban jók, ha érted, mi áll mögöttük, el tudod képzelni a jelentésüket. 
A "lila derengés"-ből szerintem jobban el tudja képzelni a kolléga a hiba természetét, mint a közérthető "kromatikus aberráció"-ból, nem beszélve a roppant informatív "színi eltérés"-ről. Mutasd meg, hogy ebben az esetben hol kevertem össze egymástól eltérő fogalmakat ;)

A színi eltérés és a kromatikus aberráció ugyanaz csak az egyik latinul, CA-nak is hívják (chromaticus aberratio)

#2185 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 14:44

A lila derengés viszont csak egy fajtája a kromatikus aberrációnak.
Utóbbiból tényleg nem fogja megérteni, miről van szó. A színi eltérés meg nem igazán írja le jól a jelenséget szerintem, hisz' ezalatt akár a fehéregyensúly eltolódását is lehetne érteni (az is a színek "eltéréséhez" vezet, csak másképp).
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2186 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:00

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 13:59

A színi eltérés és a kromatikus aberráció ugyanaz csak az egyik latinul, CA-nak is hívják (chromaticus aberratio)

Színi eltérés: aberratio coloris, legyünk má' pontosak. Egyszerű is lenne a latin nyelv, ha csak simán a magyarosított kifejezéseket kellene visszalatinosítani. :) A CA az angol "chromatic aberration"-ből jön, és a görög chroma (szín) és a latin aberrare (eltévedni) szavakból ered.

#2187 Felhasználó inaktív   Twelve 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:18

Idézet: Max Payne - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 8:46

Egyik haveromnak 5 Mpixeles gépe van. Egész jó képeket készít vele, amikkel meg vagyok elégedve, ezért döntöttem úgy, hogy ennél lejjebb nem adom...

Nekem pl Pana FZ5-öm van ami ugyebár tud 5Mp-t de általában 3Mp-n használom. Csak ha tudom, hogy most igazán fontosat/szépet fogok fényképezni állítom 5-re. Egyrészt sokkal memóriaigényesebb az 5mp, másrészt jóval nagyobb lehet a zajosodás.
Video: 640x480@30fps sztereo videoból egy 512-es kártyára jó ha 2 percet fel tudsz venni. Szal sok értelme nincs.

#2188 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:19

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 15:44

A lila derengés viszont csak egy fajtája a kromatikus aberrációnak.
Utóbbiból tényleg nem fogja megérteni, miről van szó. A színi eltérés meg nem igazán írja le jól a jelenséget szerintem, hisz' ezalatt akár a fehéregyensúly eltolódását is lehetne érteni (az is a színek "eltéréséhez" vezet, csak másképp).

Na épp ezért kell szignifikánsan megkülönböztetni hogy a CA lencsék hibája míg a WB az érzékelő és a hozzátartozó feldolgozórész hibája.

#2189 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 17:28

Baszogassátok csak egymást, ha mindkét félnek jól esik, de nem lenne jobb egyszerűen megkérdezni az érintettet, hogy van-e igénye a szakkifejezésekre illetve azok magyarázatára, vagy konyhanyelven kényelmesebben olvas? Hogy szeretne igazán értőn fotózni előbb-utóbb (és ezért szükséges az szakkifejezések ismerete), vagy csak (nem rossz értelemben vett) totál amatőr módon fényképezni szeretne jóval inkább az emlékek, semmint a művészeti érték kedvéért?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2190 Felhasználó inaktív   fferi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 18:19

:D
qtyqrutty.Lógaki,kilóga...Logika !!!
AMD Athlon™ XP2400+,Asrock K7S8X,Samsung 2x512 DDR400,GeForce4 MX440,Samsung 160Gb/7200/2M,Hitachi 160Gb/7200/8M,Pioneer DVR-109,LG GSA4163B,Codegen 300x,Sampo Alphascan 777,Canon MPC 190

#2191 Felhasználó inaktív   Max Payne 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 19:53

Idézet: Twelve - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 15:18

Video: 640x480@30fps sztereo videoból egy 512-es kártyára jó ha 2 percet fel tudsz venni. Szal sok értelme nincs.

Végülis nem olyan fontos a videó. Tömörítetlen formátumba mentenek, hogy ekkora a mérete?  :eek:  Egyébként 512-es vagy 1 gigás kártyát szeretnék majd venni. Olvastam itt a topicban, hogy az SD gyorsabb, de nem számottevően. Van jelentősége a sebességének a fényképezésnél vagy csak a számítógépre való másolás ideje függ tőle? :Đ
Hogyan kérdezzünk okosan...

They come, they fight, they destroy, they corrupt. It always ends the same.

#2192 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:04

Idézet: Max Payne - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 19:53

Végülis nem olyan fontos a videó. Tömörítetlen formátumba mentenek, hogy ekkora a mérete?  :eek:  Egyébként 512-es vagy 1 gigás kártyát szeretnék majd venni. Olvastam itt a topicban, hogy az SD gyorsabb, de nem számottevően. Van jelentősége a sebességének a fényképezésnél vagy csak a számítógépre való másolás ideje függ tőle? :Đ

Igen, tömörítetlenül mentenek. Épp ezért, ha gyakran fogod videókészítésre használni a gépet, akkor az 1GB lesz az alap.
Az SD kicsit gyorsabb kicsit drágább, az xD nem kicsit drágább, a CF meg általános - mondja ezt egy Canonos. :) De CF-ből is találsz gyorsabbat - aranyáron. Amikor csak nyomkodod a gombot egyik haverről a másikra, akkor nem fogod érezni a kártya sebességét. Ennek igazán (nekem) sorozatképek készítésekor van jelentősége, hogy ne kelljen egy akár csak tízes sorozat után párceket várni, amíg minden képet kiír a gép.
Erről jutott eszembe egy kérdés: miért tart (Canon S1is-emen) kb. kétszer annyi ideig egy kép elkészítése, mint a rekeszidő? (Ez persze hosszú rekeszidőnél zavar.) Első nagy fázis a rekesz nyitása, fénygyűjtés, ez rendben van. De rekeszzárás után ugyanannyi időre kiírja, hogy Busy, ekkor mit csinál?

#2193 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:09

Asszem, a CCD melegedéséből adódó képhibák kiküszöbölésére való. Legalábbis hosszú záridőnél. A régebbi gépek melegedő CCD-je foltokban elszíneződött képet adott. A melegedés ma is megvan, viszont az első félidőben az "éles" képet készíti, a másodikban korrigálja, hallhatsz is egy kattanást a végén. Akkor (ha jól értelmeztem) készít egy "referenciaképet", amihez korrigálhatja az "éles" képet.

Szerintem a memóriakártya gyorsaságát két esetben lehet észrevenni: ha nagyméretű RAW-ban fotózol, vagy ha sok képet akarsz áttölteni a számítógépre. Az én canonomon még nem kellett a memóriakártyára várni, sokkal idegesítőbb, hogy a vaku iszonyat lassan tud töltődni.

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 09. 20:12 -kor

#2194 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:11

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 20:09

Asszem, a CCD melegedéséből adódó képhibák kiküszöbölésére való. Legalábbis hosszú záridőnél a régebbi gépek melegedő LCD-je foltokban  elszíneződött képet adott. Az első félidőben a képet készíti, a másodikban korrigálja a képet, hallhatsz is egy kattanást a végén. Akkor (ha jól értelmeztem) készít egy "referenciaképet", amihez korrigálhatja az "éles" képet.

Tényleg rémlik valami kattanás a végéről, de az biztos, hogy a rekesz félidőben bezáródik (akkor is van kattanás, és láthatóan zárva van utána). De akkor mikor és miből csinálja a referenciaképet?

#2195 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:16

Nem emlékszem már pontosan, régen olvastam a cikket, de mintha a második félidőben hűtené a CCD-t, a végén hallható kattanás meg fotósszemmel használhatatlan "képet" ad, a fényeloszlást mutatja.

#2196 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:22

Elsőnek  végzi az exponálást, másodszor megismétli ugyanazt, csak zárt rekesszel, és a két képet kivonja egymásból. Így jó eredménnyel lehet pl. hot pixeleket kiszűrni.

#2197 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:32

Tényleg, akkor csak magát a CCD melegedéséből meg a megbolondult pixelekből származó "képet" menti.

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 09. 20:32 -kor

#2198 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:41

A rekeszt általában nem lehet összezárni, az írisz blendét a szerkezeténél fogva egyáltalán nem. Nem a zárlemezek csukódnak össze véletlenül?

#2199 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:45

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 20:41

A rekeszt általában nem lehet összezárni, az írisz blendét a szerkezeténél fogva egyáltalán nem. Nem a zárlemezek csukódnak össze véletlenül?

De.

#2200 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 21:12

Én is észrevettem a jelenséget - ma is okosabb lettem valamivel :D
A szatyor nem táska.

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első