Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 10:30
486RC2 - gömb
vagy
141RC - 3D
kb. egy árban vannak. Eddig a gömbfejért voltam oda, de makróhoz lehet macerás lenne

Egyfelől tetszik a gömb gyorsasága, viszont meginogtam egy csöppet, hogy azzal nem nagyon lehet precízen állítani.
Neked kell számbavenned, h mi fontosabb, és az alapján csak te tudod majd eldönteni, h mit hogyan.
Pl. 141RC karjai kiállnak mindenfelé, úgyhogy ha szempont, h könny(ebb)en lehessen szállítani, akkor inkább gömbfej. Ha a makrón kívül másra is szeretnéd használni, ahol fontos a gyors beállítás, akkor szintén a gömbfej. Meg úgy általában hosszabb távon a gömbfej egyszerűen csak kényelmesebb.
Ha tényleg a makró a legfontosabb, akkor meg szerintem tökmindegy, amíg nincs (két) makrósíned, addig mindkettő csak elég nehézkesen használható (;
Nekem 486RC2 van, és fordított objektívvel szoktam makrózni (több mint 1x nagyítás), és nem az zavar leginkább, h a gömbfejet nem lehet elég precízen állítani, hanem h amikor beállítottam és rögzítettem a fejet, akkor a markolatot elengedve az objektív súlya miatt az egész egy kicsit lekonyul a gyorscseretalpon lévő gumi rugalmassága miatt. Ha a 141RC-vel tudsz olyat, h a karok segítségével a fényképező érintése nélkül beállítod a megfelelő pozíciót, akkor egy bosszúsággal esetleg kevesebb (; De akármelyik fejet is válasszad, a gépet függőlegesen emelni/süllyeszteni vagy vízszintesen odébbrakni továbbra is csak durva módon tudod, és hosszútávon ez is bosszantani fog (;
btw, a 488RC2 állítólag csak nem sokkal kerül többe, mint a 486RC2, és annál már külön csavar rögzíti a gömböt és a panorámatalpat... Ez is jó dolog tud ám lenni.