HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#2381 Felhasználó inaktív   Dallas-one 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 07. 12:27

Követő fókusz = baromság... szvsz... életemben talán 1X próbáltam használni, akármilyen gyors dolgot próbálok fotózni one shot mindig jobb és biztosabbnak tünik számomra... nem nyekerek és gondolkodik az A motor, mint azt teszi pár obinál.
Dallas-one

#2382 Felhasználó inaktív   Dallas-one 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 12:30

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 13:26

Jön ki valaki a HRingre? Gyorsasági OB van a hétvégén. Végre nem a 300D-vel kell szenvednem, követő AF miatt.
Részletek itt.

Egyszer már tényleg kimennék rallyt fotózni, kiváncsi vagyok rá, csak valahogy sose vonzott az amikor a háttérben ott a szép szines szallag meg a hülye nézők, olyan illuzió romboló. roszebb esetben egy baton placcon tekeregnek bólyákat kerülgetve... ezért kell kimenni dakart fotózni :>
Dallas-one

#2383 Felhasználó inaktív   Dallas-one 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 12:33

Úgy döntöttem, hogy most szét spamelem a topicot... szoval nézve a ringen ezt a pályakocsikázást, ezt is fotóznám... félek nem engednek csak úgy oda a szallagkorlát mellé... nézőtérről meg fotózna a halál akármilyen obival is... pályamellől a geg :> ha esetleg tudja valaki, hogy hogy lehet közel utni a kocsikhoz fotózás céljából sikítson
Dallas-one

#2384 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 07. 13:06

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 22:55

Igen. Állványt nem, mert nincs :( de 055prob lesz. Talán 1 hét múlva már használhatom :)
Fej pedig a 029-es 3d lett. Majd eccer lesz egy 488-as gömb is, de az most a wishlist végére került :Đ

Nekem a 3D fej a függőleges állíthatósága miatt nem jött be, nem lehet bedönteni akármilyen szögben. A gömbfejnél ilyen gond nincs. Szerintem sokkal gyorsabb a használata. Viszont egy kényelmetlensége van, ami szerintem nem gömbfej hanem inkább RC talp függő. Amikor veszem le az RC talpat (géppel), a biztosító elhúzásához akkora erő kell, hogy előtte jobb meghúzni a szorítókat különben csak nyeklik nyuklik. Ez azért hátrány, mert beállítom egy bizonyos szorítóerőre ahol még elfordul de már stabil (a forgatóját), így pedig lehet állandóan szorítgatni, kiengedni.

#2385 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 14:21

Idézet: Dallas-one - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 13:27

Követő fókusz = baromság... szvsz... életemben talán 1X próbáltam használni, akármilyen gyors dolgot próbálok fotózni one shot mindig jobb és biztosabbnak tünik számomra... nem nyekerek és gondolkodik az A motor, mint azt teszi pár obinál.

Látom nem fotóztál még autóversenyen.  :) A Ringen a célegyenes utáni kanyarból kijövet van egy egyenes szakasz. azzal szemben a kerítéshez pont be lehet állni, hogy szemből fotózd a szakaszt. Ott felgyorsulnak kb. 140ig. 300D, one shot AF, azaz félig lenyomom a gombot, fókuszál, majd exponál. Ez a mérések szerint 0,25s. 28m/s sebességnél az majd' hét méter.  :rolleyes:
Ezzel szemben a AF servo-val folyamatosan követi a fókusz az autót és akkor exponálok, amik nekem tetszik.

#2386 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 18:31

Nah szóval  :D

Eladóvá vált a következő objektiv

Canon 28-105/F3.5-4.5 USM EF II objektív, hozzá való
Canon EW63 II napellenző és Soligor UV szűrő

Kép

Az objektiv teljesen kifogástalan állapotban van, mindegyiknek megvan az eredeti doboza, papirjai. Ajánlatokat PÜ-ben lehet küldeni.

Szerkesztette: hamond 2006. 05. 07. 18:32 -kor

#2387 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 19:45

Idézet: Dallas-one - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 13:27

majd ha egyszer olyat fotózol ahol kell, akkor mást mondasz rá...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2388 Felhasználó inaktív   Dallas-one 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 19:54

jó, akkor menjünk ki a ringre fotózni, hogy meg tapasztaljam, milyen is ilyet fotózni :>
Dallas-one

#2389 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 20:57

Sziasztok!

Mivel Canon specifikus a kérdés, ezért inkább ide írom, mint a generikus gépes témába. Van egy Zenitar 16 mm-es halszem optikám, ez most a nagylátó obim. És van egy ősrégi EOS 10D vázam, ami nem fogad EF-S obikat. Ezek a peremfeltételek.

Szeretnék majd valami jobb minőségű nagylátó obit, ami lehetőleg szép képet ad megfizethető áron. Tehát az egzotikumok kizárva (EF 14mm f2.8 L és hasonlók) sajnos.

Sok ideig lelkesedtem az EF 17-40 után, de az nem annyira nagylátó. Inkább egy standard zoom, ami ráadásul elég drága is. Cserében USM, ami nagyon nagy pozitívum számomra.

A másik versenyző a Sigma 15-30, amit sokan nem kedvelnek, létezik sok rossz darab a piacon, tehát könnyű melléfogni. De ha egy jó példányt fog ki valaki, akkor imádja. Én próbáltam már testközelben a Pálvölgy*ben, jó hangos az AF-motor, bár ilyen rövid lencsénél nem kell sokat dolgoznia. A mérete nagy, ez nem számít nekem. Egyedül a hatalmas frontlencse a gáz, becsillan könnyen és akkor a képnek reszeltek. De nagyon ott van a dobogón a lencse.

A Sigma 12-24 kiesik, nagyon drága és nagyon sötét lencse. Ráadásul ezt is "ki kell fogni"...

Nemrég került a látókörömbe a Tokina üdvöskéje, a 12-24 f4 lencse, ami "digitális", de nem EF-S bajonettes. Nem annyira érzékeny a becsillanásra, mint a FF társai, nem is túl drága. Sajnos valós tesztképeket még nem láttam vele, csak lekicsinyített (1024x768) képecskéket, ami nem sok elemzést tesz lehetővé.
Ez a lencse mennyire hangos? Hogy állítja az élességet? Sokat vadászik rá a hatalmas mélységélesség miatt vagy racionális idő alatt rákap valamire?

Még egy lencsén gondolkodom, a Sigma 10-20 obin. Ez HSM, bár erről is nagyon vegyes a kép. Sokan szídják, sokan szeretik, tehát teljes a fejetlenség.

Egy dolog aggaszt leginkább a crop factor obikkal kapcsolatban. Ezeket direkt 1.6x-es szorzóra tervezik, tehát elvész az az előny, hogy a váz a legjobb részt használja csak ki. Vagyis egyből látszik minden hiba. Cserében könnyűek és viszonylag olcsóak, a becsillanást is jobban tolerálják. És még egy hátrány: csak crop factor gépen működnek. Ha szeretnék egy filmes vázat (esetleg később egy FF digit vázat is), akkor ez az obi nem megy rajta.

Mondjuk lehet azt is mondani, hogy a filmes vázra jobban jár az ember egy valóban normális nagylátó lencsével, mert akkor nincs annyi kompromisszum.

Szóval a saját dugámba dőltem, túl sokat gondolkodtam. Ha crop factor lencsét választanék, akkor azt a géppel együtt kell használni (eladni úgysem szeretem a dolgokat). Ha FF lencsét választok, akkor ugyan drágább, becsillan, de más vázra is fel tudom tenni. Maradva a Sigma 15-30 lencsénél drámai hatást lehet elérni egy ilyen obival, teljes képkocka esetén eszméletlen látványt komponálhatok.

Ki rendelkezik megfelelő rálátással a témára? Ne habozzatok hozzászólni!
Köszi előre is, üdv!
.
.
.

#2390 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:17

17-40 jó, L, USM, Canon, drága.
tény hogy 1.6x mellett nem egy igazi nagylátó.

sigmát nem vennék, RiCS nemrég írt erről, pont egy 15-30al szívta meg...

tokinát nem ismerem, de azt tudom hogy az se canon :Đ
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2391 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:30

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 22:17

sigmát nem vennék, RiCS nemrég írt erről, pont egy 15-30al szívta meg...

Én meg a 300D-vel szívtam ősszel tükörcsere miatt. Mégsem tértem át az N-betűs hitre. :Đ

donphobos!
másik topichoz válasz: nekem hétközben is jó a Lánchíd, mert a Deák térnél dolgozom.
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2392 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:30

Hát akad errefelé pár T12-24-es tulaj azért :)
Pl én. Igazábol nem tudom hogy mennyire egyedi az én obim, kvázi mekkora a szórás, de általában elégedett vagyok vele. Sajna nem nagyon van 6mpx-es képem amit tudok neked mutatni, max pár db csak. A hanggal nincs bajom, bár biztos hogy a 70-200/4L-em halkabb és gyorsabb is nála, de ez más tészta. A sebessége okés, de nincs viszonyítási alapom. Mindenesetre nem találtam lassunak. Amit nem szeretek hogy néha keres és nem talál éles pontot, pedig igazábol csak végtelenre kellene állítania, hiszen minden ami 2 méternél messzebb van, az már végtelen ennek az obinak. Ilyenkor jol jön a nagyon kényelmes AF/MF kapcsolo (az egész obit hátrahuzod és már MF-ben is van). [erről egyebként szívesen vennék visszajelzést a többi Tokina 12-es tulajtól, hogy csak nekem ilyen buta, vagy másnak is?]
Az élessége okés, bár nem mindig tökéletes, az esetek 80%-ában viszont jó. Mondjuk százharmincezerért elvárnék ennél többet is, de a leírások alapján minden más obinak is épp elég baja van. A Sigma nem jobb, a Canon meg 2x ennyi, és még roszabb is.

Egyebkent minden hulyesége ellenére javaslom a Tokinát, és csak 77 millis, kibirható.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2393 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:35

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 22:30

Én meg a 300D-vel szívtam ősszel tükörcsere miatt. Mégsem tértem át az N-betűs hitre. :Đ

akkor olvasd el mit írt RiCS.
nem az a fő baja, hogy pont kifogott egy szart, hanem szervizes mondta, hogy erre összes canonos sigmánál számítani lehet... (én is beszéltem a faszival, és nekem is mondta)

#2394 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 22:28

Elolvastam és hiszek RiCS-nek, de akkor szólni kéne a külföldi fórumozóknak is. :)
A fredmiranda-n és a dpreview-n sok vélemény van a 15-30-ról, de a többi Sigmánál (12-24, 24-70, 70-200, 100-300, 50-500) sem láttam olyat, hogy szalagkábel törésre panaszkodtak volna. Ezért kicsit erősnek találom azt az általánosítást, hogy a Sigma zoom-ok jelentős részénél a szalagkábel miatt erre lehet számítani.
Bár lehet, hogy a szervizesnek van igaza, és "only time will tell". :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2395 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 22:31

huhh erről jut eszembe, ma picit odakoccintottam korláthoz a 28-135öt, és kitört kis műanyag, ami anno vissza volt ragasztva. vissza kéne ragasztanom megint :)

#2396 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 07:09

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 21:57

Nemrég került a látókörömbe a Tokina üdvöskéje, a 12-24 f4 lencse, ami "digitális", de nem EF-S bajonettes. Nem annyira érzékeny a becsillanásra, mint a FF társai, nem is túl drága. Sajnos valós tesztképeket még nem láttam vele, csak lekicsinyített (1024x768) képecskéket, ami nem sok elemzést tesz lehetővé.
Ez a lencse mennyire hangos? Hogy állítja az élességet? Sokat vadászik rá a hatalmas mélységélesség miatt vagy racionális idő alatt rákap valamire?

Én már megjártam ezeket a köröket, rengeteget bújtam a netet nagylátó ügyben. Ha APS-C obit akarsz venni Canonhoz, akkor úgy tűnik, a Tokina a legjobb választás. A végigböngészett oldalak alapján ennél is jobb a Canon 10-22, de az neked nem jó a 10D-re.  >>Itt<< van néhány teljes méretű, Tokinával készült fotó, sajnos kicsit buherált képek, mivel a CA ennél az obinál sajnos elég nagy. Nagyjából ez az egyetlen hibája az obinak.

Szerk: >>Itt<< van még egy teszt Ken Rockwelltől, igaz, ez Nikon végű obikat tesztel, de ennek most nincs jelentősége. A Nikon 12-24 mellett a Tokina 12-24, a Sigma 10-20 és a Tamron 11-18 van terítéken, ez utóbbi három Canon véggel is létezik.

Szerkesztette: Thrawn 2006. 05. 08. 07:16 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2397 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 08:27

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, értelmezem és átgondolom. A Sigma néha nagyon lutrinak tűnik, de sajnos ugyanígy nagyon sok elégedetlen Canon felhasználót is láttam. Kicsit minden optika lutri, ezért a kockázat megvan. Mindenképpen fogok majd PÜ küldeni és szervezni találkozót, ha van időtök, ki szeretném próbálni a való életben mindkét obit. Akkor tudok magam előtt is mondani érvet valamelyik mellett.

Később érdekelne a full-frame. Vagy egy filmes (dia) vagy egy digit (ez sokkal később, mert atom drága) vázzal. Ezért meggondolandó, hogy milyet választok. Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a FF fotózáshoz vélhetően szükség van egy "komoly" sima obira is, ami szépen leképezi a teljes képkockát. A 15 mm dián drámai lehet, de ilyen fókusztávolságoknál már a szélek elég ramatyok szoktak lenni. Viszont dián még a köznapi 28-135 is teljesen mást produkál, mint a crop factor digit vázon. Vélhetően a FF fotózáshoz úgyis begyűjtenék valami arra való optikát, ott még a Sigma 20 mm f1.8 is nagyon nagylátó. Ekkor viszont a Tokinát (vagy a 10-20-as Sigmát) nem tudnám használni a nagylátó vázon.

Ha meglátom, hogy számomra mennyire evidens a becsillanás és mennyire tudok úgy fotózni vele, hogy erre kompenzáljak, akkor tisztább képet tudok alkotni a dologról. Extrém nagylátónak itt van a Zenitar, ez tényleg nagyon nagyot lát (ha élhetek a képzavarral :) ), de a 28-135 és a halszem közé kéne valami használható és jó minőségű nagylátó. A 15-30 pont a nagylátás határáról indul és belenyal a 28-135 tartományába. De kirándulásnál vagy utazásnál nagyon jó szolgálatot tehet. Pilótafülkében úgyis a Zenitar a nyerő, mert szűk helyeken verhetetlen.
Itt jön be újra a képbe a becsillanás. Ha annyira kezelhetetlen számomra, hogy a hagyományos való életben való fotózást keseríti meg, akkor a 15-30 sajnos kiesik a pakkból.

A Canon 17-40 nagyon tetszik, de az a közel 3 mm veszteség elgondolkodtató. Ha ilyet választanék, akkor lenne egy újabb pont a későbbi felhasználás mellett és az USM is a szívem csücske. FF vázon még elmegy a képe (itt bejön a lutri tényező, bármennyire is tiltakozunk ellene, egyes példányok gyönyörű képet adnak FF, mások pocsékok), a 10D-n pedig kiváló alap optika. Gyakorlatilag a 28-135 feleslegessé válik vele. Igaz, hogy lenne egy luk a Zenitar és közte, de alap obinak jobb választás, mint a 28-135.

Szóval agyalok ezerrel. Most gyűjtöm az infót, mert a memóriakártyán levő képek alapján tudok csak dönteni. De nagyon fontos szempont lenne az USM és az is, hogy elölre fel tudjak tenni egy 82 mm-es polárt, mert imádok polárral fényképezni. A 17-40 simán fogadja a szűrőt, csak egy közgyűrű kell. A 15-30 is tudja elvileg, de ott a becsillanást érzékelnem kell.

Üdv!
.
.
.

#2398 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 09:12

már korábban is felmerült, de szervezhetünk egyszer egy topictalit...

#2399 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 08. 09:34

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 10:12

már korábban is felmerült, de szervezhetünk egyszer egy topictalit...

...mondjuk az őszi Királyrétre? :)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2400 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 08. 10:18

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 1:10

Úgy látszik hogy a kompaktoknál se egyforma a követő AF mert a Fuji 5500-nál nem kellett nyomni a gombot és zümmögött a motor állandóan állított az AF sőt a kezelésiben  le is volt írva hogy ne nyomjuk félig a gombot hanem exponáljunk ha jó helyen van a téma. A Pana 20nál meg nyomni kell a gombot. A Minolta Z3 meg gombnyomás nélkül állít halkan de látni hogy elmozdításkor ugrik az élesség az AF keret közepére.

Vissza az egész fütyije van a kismenyasszonynak!

A Pana FZ5 és az FZ20 is gomblenyomás nélkül állít élesre CAF (követő) módban, a gomblenyomásra meg rögzíti a fókuszt. Az vágott át hogy fenn volt a tele feltét és akkor a követő mód nem működik! A kezelésiben meg elfelejtették megemlíteni.
Viszont a követő mód sokkal lassabb mint a one shot ezért gyorsabb élességállítást igénylő esetekben nem érdemes használni.

Szerkesztette: ottokar 2006. 05. 08. 10:28 -kor

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.