HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#2601 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 21. 16:44

egy vakus kérdésem lenne:
tegnap próbálkozgattam bulifotózással. 350d+580ex. a vaku kihajtható diffúzorát használtam és azt tapasztaltam h a vízszintes képek jók lettek, de a függőlegesek sokkal életlenebbek, 0.5ös unsharp maskal értem el a vízszintes szintjét. ez mitől lehetett?

#2602 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 16:45

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 16:38

tudsz egy ilyenről képet vagy webcymet mutatni nekem?

parancsod számomra óhaj :)

imhol a link...

üdv!
.
.
.

#2603 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 16:46

Wyco:
http://www.freeweb.h...guard/huzat.htm

Szerkesztette: eszpe 2006. 05. 21. 16:50 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2604 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 17:00

Thnx
Kozben neztem hogy az én 300d-m és 70-200/4 em se igazan kompatibilis egymassal. Hulye szériabetegség, fagyogat tole a gép...
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2605 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 17:13

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 17:45

parancsod számomra óhaj :)

imhol a link...

üdv!

köszönöm :$

#2606 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 17:57

Idézet: Wyco - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 18:00

Thnx
Kozben neztem hogy az én 300d-m és 70-200/4 em se igazan kompatibilis egymassal. Hulye szériabetegség, fagyogat tole a gép...

Erről nem hallotttam. Használod és egyszercsak lefagy?
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2607 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:32

Wideness comparison
"Lenses used: Peleng 8mm, Canon EF-S 10-22mm, Zenitar 16mm, Canon EF 28/2.8, Canon EF 50/1.4 and Canon 100mm USM Macro"
A jobb alsó sarkokban az obi nevére is lehet kattintani. Érdekes az extra2 link, defishing nélküli peleng. :)

http://ttv.paksut.net/

#2608 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:51

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 18:57

Erről nem hallotttam. Használod és egyszercsak lefagy?

Igen, de már mintha olvastam volna rola.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2609 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 19:44

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 17:38

tudsz egy ilyenről képet vagy webcymet mutatni nekem?

Bővebb info.

#2610 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 19:45

Idézet: Wyco - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:51

Igen, de már mintha olvastam volna rola.

Már nekem is dereng valami. Ha jól emlékszem, akkor tavaly az aug. 20-i talin WiZARD 70-200-a is azt csinálta a Te kezedben, hogy egyszercsak ERR99. Váz ki-bekapcsolás és működött.

#2611 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 20:09

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 20:45

Már nekem is dereng valami. Ha jól emlékszem, akkor tavaly az aug. 20-i talin WiZARD 70-200-a is azt csinálta a Te kezedben, hogy egyszercsak ERR99. Váz ki-bekapcsolás és működött.

enyimben az IS tud behülyülni, váztól függetlenül, és olyankor err99...

pontosan nem tudom elmondani hogy mikor és miért csinálja, de érzem hogy mikor szállna el, és ha felengedem az expogombot, akkor nem száll el :)
így többszáz képet végigkattintok gond nélkül.... :)

ha sokáig van félig lenyomva az expo gomb, akkor történik, de pontosabban nem tudom behatárolni az okát.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2612 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 20:25

Sziasztok!

Intenzíven folyik a munka, dolgozom fel a képeket. A Tokina képek RAW-módban készültek, mert állítólag úgy jobb eredményt lehet elérni. Ha okos konverterrel dolgozik az ember, akkor az kiszedi a kromatikus aberrációt, ami az obi gyenge pontja. A Sigma 15-30 jpegbe dolgozott, ott elvileg inkább a becsillanás a mumus.

Eddig a 12 mm-en készült képeket nézegettem. Van egy sorozat a 4 Seasons hotelről, egy pedig a Lánchídról. Ezekből az f4 és az f11 blendéseket vetem őssze. Mégpedig úgy, hogy összeraktam Photoshop alatt léjerekre a képeket. Egy adott képet feldolgoztam a Canon saját RAW-konverterével, majd a Pixmantec Rawshooter Essentials (ingyenes, érdemes kipróbálni, tök jó, pumpkin good) konverterrel. Így kaptam egy sima konverziót és egy vele egyező pozíciójú és méretű javított képet. Ezeket majd megmutatom, érdekes a különbség.

Most pedig 15 mm-re nyergeltem át, itt már össze lehet vetni a Tokinát a Sigmával. Hasonló módszerrel megint. Most 3 layer van, egy Sigma 15-30, egy Tokina 12-24 gyári konverterrel és Tokina 12-24 Rawshooter konverterrel. Mindez f4-en, f11-en, a hotel homlokzatáról és a hídról.

Lesznek animált gifek, majd jól össze lehet vetni a különbséget, de feltöltöm a tiffeket is, amiket kivágtam a képekből.

Egyenlőre az a tapasztalat, hogy a Sigma tág rekesszel elég homályos, a Tokina pedig elég elfogadható. F11-en megjavul a Sigma, de a Tokina már szárnyal. A részletek sokkal jobban kijönnek, a korlátok és kis díszítések megjelennek élesen. A Tokina sokkal egyenletesebb teljesítményt nyújt, tág rekesszel is nagyon impresszív.

Sajnos néha a Sigma teljesen elrontotta az élességállítást, a Tokina nem tudott hibázni, mert MF-re raktam és végtelenre.

A hangot is néztem (hallgattam) AF közben. A Sigma elég hangos, de gyors. Normális élességállításnál, amikor csak picit ránt a lencsetagokon elég hamar megvan. Ilyenkor „zakkan” egyet, nem visít. Ha viszont az egyik végletből át kell tekernie a másikra (a messzeségben élesítek, aztán benyúlok kézzel az obi elé és megpróbál oda élesíteni), akkor visít, mint egy kismalac. A Tokina sokkal halkabb, nem olyan visítós. Ráadásul ott könnyebb átváltani AF és MF között, mert nincs kapcsoló külön, csak a gyűrűt kell magam felé húzni és már tekerhetem is. Számomra a referencia a HSM/USM, de ez is jó.

Egyenlőre még nézem a képeket, de hamarosan (remélhetőleg hétvége előtt) lesz már valami képem a helyzetről. Aztán fel is töltöm a példákat, majd meglátjátok ti is.

Üdv!
.
.
.

#2613 Felhasználó inaktív   GP#2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 21. 21:15

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 20:09

enyimben az IS tud behülyülni, váztól függetlenül, és olyankor err99...

Err99-et nekem is sikerült előcsalni, többször is (20D + 70-200 f4). A másik obimmal (24-85) még nem csinálta egyszer sem, de mondjuk az nincs is sokat a vázon, szóval lehetősége is jóval kevessebb volt rá. Én úgy vettem észre, hogy két dolog tudja megzakkantani: 1, túl közelre szeretnék fókuszálni, úgy kb. a min. határ közelébe 2, ai servo mód. Persze ezek csak tippek, szándékosan még nem sikerült produkálnom a dolgot. Mindenesetre gyorsan orvosolható hibajelenség, de nálam volt két minősített eset is, amikor nem segített a kikapcs.-bekapcs. sem, csak az obi lecsatolása, majd vissza  :eek: Pont emiatt kontakthibának gondoltam sokáig, de nem látok semmi elváltozást, úgyhogy a fene tudja, hogy igazából mitől lehet...
Ezzel együtt nem tartom komoly problémának, kb. 2-3 havonta egyszer előfordul, azt simán kibírom (legalábbis még nem maradtam le semmi megismételhetetlen képről emiatt). Az idő többi részében meg nagy megelégedéssel használom a cuccot  :)

#2614 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 00:07

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 20., szombat - 12:54

a polárszűrő alkalmazása a többi képelemet, pl. fák nem sötétíti, mert ilyet hallottam, hogy sötétebb lesz tőle a kép, és akkor ugyanazt érem el, mintha simán rekeszelném vagy nem?

attol, hogy a polar szuro bizonyos modon szurjeszuronek is hasznalhato (arra igaz, hogy olyan, mintha rekeszelned, csak ugye neha nem akarsz..), attol meg nem ugyanaz.

a polar meglepo modon a polarizalt fenyt szuri. polarizalt feny tipikusan ket helyrol jo: tukrozes (ezert lehet hasznalni uveg vagy viz eltuntetesere, vagy naptol tukrozo vizfelulet tukrozesenek csokkentesere -- femtukrozesre nem jo), illetve a kek eg! igy az egbol nagyon sok fenyt kivesz, annak fenyesseget kozeliti a tobbi kepelemzhez. vagy melykek eget kapsz, vagy ha vannak felhok kvazi vihar elottit.

en nagyon szeretem, mert szep effektet lehet letrehozni vele (viharos vagy bugyikek eg), de mint minden effekt szuro ez is csak minden szokoevben hasznalando. (a masik a viz/uveg moge belatas gyakorlati haszna, de Te nem ezt kerdezted.) mivel a kerdesedbol ugy tunt, hogy allando, sok kepes megoldast keresel, valoban egy atmeneti szuro lehet a jobb megoldas.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2615 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 06:29

Sajnos nem volt igazan alklamam tesztelni, de nekem ugy tunt hogy a 200mm-re állítás zavarja meg egy kicsit, távtol fuggetlenul. Error 01 és 99 jön elő de persze nem tudom melyik micsoda, meg csak egyszer fordultak elo, bár ez annyibol gáz hogy egyszer használtam csak az obit is. Egyebkent baromi éles képeket csinál amikopr épp jol megy.

#2616 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 07:26

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:25

Intenzíven folyik a munka, dolgozom fel a képeket.

Azt azért sajnálom, hogy a Sigmát és a Tokinát kicsit másképp használtad (AF-MF, Jpg-Raw), de azért kiváncsi vagyok, hogy melyik mellett fogsz végsőként voksolni...Mivel látom, hogy maximalista vagy.. :p
Még az a Sigma is versenyben volt anno nálam (15-30 + 12-24), de végül a Tokina 12-24 lett... ;)

#2617 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 08:45

Sziasztok!

Igen, lehetett volna MF-ben a Sigma is, de ott valami irracionális döntés folytán mégis AF lett. Úgy gondoltam, hogy menni kell annak úgy is. Hát, nem mindig ment sajnos. Egyik-másik kép katasztrófálisan OOF (out of focus) lett sajnos. Valós használatkor ezek az obik úgyis leginkább f11-en futnának nálam, kézi élességállítással, de úgy gondoltam, hogy menni kellene neki AF-ben is.

Azért is hagytam bekapcsolva az AF-et, mert tesztelgettem néha kézzel, hogy milyen gyorsan áll rá, mennyire tud követő AF-ben működni, ha a lerakott állványt cserkészem be. De való igaz, így nem teljesen azonos módon futott a teszt. Viszont f11-es álláson nem hibázott már a Sigma sem, teljesen jó lett az élesség. Valami miatt éppen ott gyengélkedett, ahol a legkevésbé vártam. Én úgy gondolnám, hogy a szűk rekesznél hajlamosak mellé élesíteni az obik, mert ott annyira mély a mélységélesség, hogy nem tud a nyomorult AF semmit találni, csak keres valami részletet és arra rááll. Pedig ilyenkor jobban járna egy fix végtelennel. Tág rekesznél viszont keresgélhet, több objektum is lehetséges célpont, mivel nem annyira mély a mélységélességi tartomány.

A RAW vs JPEG pedig azért alakult így, mert azt tudom, hogy a Tokina esetében a kromatikus aberráció a számomra leginkább kritikus tényező. Ha azt tudom kezelni, akkor gyakorlatilag eldőlt a meccs. Olcsóbb, szélesebb látószöget biztosít, kisebb, 1.6x-os vázon jobb választás. Erre leginkább barátnőm ébresztett rá furcsa módon. Próbáltam neki elmagyarázni a tényezőket és több próbálkozás után sikerült egy ruhás hasonlatot találni. Az volt a cél, hogy a jövőállóságot (1.6x-os váz vagy később esetleg nagyobb váz) elmagyarázzam. A mostani vázon jobb választás a Tokina, mert nem vignettál, nagyobb látószög és olcsóbb. Egy esetleges 1.3x-os vázon (ha kijön 30D méretű, de 1.3x-os váz, kábé 30D tudással, maximum 11 Mpixel elég lenne) viszont jobban járok a Sigmával, mert nem vignettál és azon már nagyon jó látószöge van. Viszont most jön a ruhás hasonlat: olyan ruhát kell venni, amit a jelenben hordhat az ember. Nem olyan nadrág kell, amibe majd belehízok/belefogyok, hanem ami most kényelmes. A Sigma inkább olyan lenne, amibe majd bele tudok hízni, ha lesz olyan megfizethető váz, ami vagy 1x-es vagy 1.3x-es tényezőjű. De még elég sokáig 1.6x-os vázam lesz, amire a Tokina egyszerűen jobb választás.

Viszont van a másik elmélet, miszerint a vázat cserélgeti az ember, de az obi inkább örök legyen. Nos, ezt igazán nehéz kivitelezni, mert egy nagyobb vázon már igencsak ki kell válogatni az obikat, hogy jól teljesítsenek. Gondoljunk az EOS 5D és a 17-40 obi pocsék nagylátós széleire. És ez egy válogatott gyári tesztkép volt, biztosan nem csak levettek a polcról egy obit, aztán gyerünk. Szépen leteszteltek többet is és a legjobbat tették a vadiúj vázra. És ennyire gyatra lett. Tehát számomra az EF 17-40 is maximum 1.3x-es vázig alternatíva. Legyen az 1D vagy valami eljövendő 30D utód. Ott tök jó, már nagylátó, de még nem jönnek ki annyira a hibái.

Akkor most a konklúzió (tézis és ellentézis után ennek kell jönnie)

Ha tehát adott egy vázam, aminek a folytatása vélhetően szintén 1.6x-os, de maximum 1.3x-es, akkor nagyon meg kell gondolni, hogy dédelgetek-e FF álmokat az obik esetében. FF esetén biztos, hogy csak jó minőségű fix obival gondolkodnék, leginkább egy Sigma EX 20mm f1.8 lenne a nagylátó, mert az egy megfizethető és kitűnő minőségű üveg. Legalábbis az ár/érték arány kitűnő. Vannak sokkal jobb üvegek is, de a Canon alternatívák arany árban vannak. És annyira nem jók sajnos. Az EF 24mm f1.4 L USM már nem annyira nagylátó, de atom drága. Az EF 14mm L pedig csillagászati.

Így akkor visszatérve a jelenbe és a lehetséges jövőbe: crop factor gépben gondolkodva jó választásnak tűnik a Tokina. De a képminőséget ki kell vizsgálni. Figyelemben tartva azt is, hogy egy-egy mintát néztem csak meg, nem statisztikát. Viszont úgy gondolom, hogy a tesztképeket megfelelően összevetve ki tudok majd alakítani egy döntést. Ha pedig azt meghozom, akkor úgyis csak magamat okolhatom, tehát jól kell dönteni.

Az eddigi tesztképek alapján Tokina, mert f4-en is tök jó, viszont f11-en már atom jó. De meg akarom nézni az f5.6-ot is, valamint az f8-at, mert nem mindig süt úgy nap. És olyan fókusztávolságokon vizsgálódom, ahol a Sigma is működik, tehát lesz összevetés.

Eddig megvan már f4-en és f11-en a 12mm, itt a gyári és a Pixmantec konverter eredményeit vetem össze. De elkészült már a 15mm-es teszt egy része is, f4 és f11, de még csak az egyik téma, a hotel homlokzata. Jön még a Lánchíd is, és van még pár fókusztáv, amit szintén fel kell dolgozni.

A verseny tehát nyitott, nem határoztam még. Lesznek hamarosan tesztképek, aztán majd meg tudjátok köpködni a vizsgálatot is.

Üdv!

U.i.: köszönöm még egyszer az aktív segítséget, nélkületek nem jött volna létre a teszt! Thumbs up mindenkinek!
.
.
.

#2618 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 09:18

Ákos, szerintem egyértelműen a Tokina a jobb neked. Vennél egy drágább, gyengébb obit ami lehet, hogy jó lesz majd 5 év múlva? Ráadásul a full-frame gépeken még rosszabb lesz, mint a mostanin... Szerintem vedd meg a Tokinát, olcsóbb, jobb, aztán majd ha lesz FF vázad akkor meg úgyis lesznek jobb obik is amiből lehet válogatni. Ráadásul te sem vagy az a tipus aki állandóan a vázakat cserélgeti. Emellett a 10D még ma is igen korrekt darab imho.

Szerkesztette: saen 2006. 05. 22. 09:18 -kor

#2619 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 22. 09:39

"vagy melykek eget kapsz, vagy ha vannak felhok kvazi vihar elottit."

Én ezt a tintakék eget nem értem, mert inkább divattá kezd válni mint szükséges. Miért nem jó az égszínkék ég? Arról nem is beszélve hogy alulexponált lesz az ég és az alatta levő táj is legtöbbször alexponált.

Szerkesztette: ottokar 2006. 05. 22. 09:42 -kor

#2620 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 10:58

Sanos én nem tudtam menni a tesztre, de ha lehetséges, tegyetek fel Tokinával készült teljes méretű, CA manipuláció nélküli képeket valahová. Az egyik lehetséges jelölt nekem is a Tokina, csak riaszt a CA. Több képpel találkoztam a neten, mégis, a Ti képeitekben jobban megbízom, mert biztos, hogy elfogultságból eredő manipulálástól mentesek.
Ami számomra a Tokina mellett szól, az az EF bajonett, tehát, ahogy donphobos is írta, felmegy bármilyen vázra, legfeljebb 1,3-as, vagy full frame vázon 20-24 mm körül használható, de azokon már így is elég nagy látószöget adna. Hogy ilyenkor milyen lesz a kép szélének minősége, az más kérdés, majd WIZARD teszteli.
A másik jelöltem az EF-S 10-22, ami drága, csak EF-S kompatibilis vázon használható (farigcsálástól most tekintsünk el), viszont eddigi "kutatásaim" :Đ  alapján az APS-C mezőnyben a legjobb. Jó lenne kipróbálni. Kérdés, meddig viszi még a Canon az APS-C méretet, ezzel az EF-S bajonettet? :think: Most úgy tűnik, még jónéhány évig, hiszen lassan, de azért egyre gyarapodik a választék. Ha viszont a Tokina CA-ja kézben tartható, akkor nagyon csábító darab. Szóval most teljesen tanácstalan vagyok, ezért örülnék a Tokinás képeknek. :respect:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.