Idézet: donphobos - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 13:27
Sziasztok!
Nem vagyok igazán hozzáértő, ezért is teszek fel kérdést a témában.
A helyzet a következő: újrainstalláltam barátnőm gépét, miután kapott egy kombinált féreg/vírus támadást. Teljes gyalu volt, de most már úgy próbáltam megcsinálni, hogy kisebb legyen a fertőzés esélye. Van egy 4.5 gigás rendszer partíció, a maradék pedig az adatoknak és progiknak készült. XP Sp2 van rajta, plusz néhány féregirtó és vírusölő és egy tűzfal.
És most jön a lényeg: a felhasználók sima "user"-ek, nem rendszergazdik, így elvileg kevesebb gonoszság fér hozzá a lényeghez. Ebből is fakad a probléma: nem tudom kellőképpen beállítani a rendszert.
Van egy telebankos program, ami csak rendszergazdaként fér hozzá a biztonsági kulcsához, sima userként indítva hibaüzenettel megtagadja az engedelmességet. Létezik olyan opció vagy kapcsoló, amivel rá lehet bírni a rendszert, hogy a sima júzer is rendszergazda jogokkal futtathassa azt az egy programot? A jelszót nem akarom megadni barátnőnek, mert csak elfelejti, aztán meg a vesződséget sem szereti, hogy "run as" és hasonlók. Tehát kapásból rootként kéne futnia a programnak. Erre megoldás?
A másik dolog nem ilyen fontos, de talán erre is lehet megoldást találni. Minolta PagePro1300W nyomtató van a gépen, aminek van egy kis monitorozó programja. Ez elindul minden alkalommal és mutatná a toner állapotát, a papírok helyzetét és mindenfélét.
Nos, ez sima user esetén nem látja a spooler-t, ezért hibaüzenettel leáll. Erre is tudtok megoldást?
Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv!
1. Legegyszerubb, ha a programokat az adott felhasznalonal telepited. Addig rendszergazdai jogot adsz neki, mert igy a letrejovo konyvtarakra megfelelo jogosultsaga lesz a felhasznalonak. Persze ez csak egy felhasznalonal igaz. (Banki szoftvernel es a nyomtatonal is)
2. Megnezed a runas /savecred kapcsoloval, ha nem home az XP. (Banki)
3. A bonyolultabb, hogy megnezed az adott program (banki es nyomtato) mit muvel, hova nyulkal valojaban es oda kiosztod a megfelelo jogosultsagokat:
http://www.sysintern...ssExplorer.html