Elküldve: 2006. 04. 29. 21:30
Az felsőoktatást biztosan nem lehet egy "legyen 100ezer a tandjí és kész" mondattal elintézni. Magát a tandíjat egyébként én is támogatom, de azt is jó lenne néha figyelembe venni, hogy a munkaerő piacon mire van szükség, illetve milyen tudásra. Sehol sincs biztosítva, hogy aki végigszív 5 évet egy nehéznek titulált képzésben, az ténylegesen munkát is kap. Honnan a répából tudja egy 18éves, hogy vajon 5év múlva kikre/mikre lesz szükség? A felvételi pontszámokat le tudom kérdezni x évre visszamenőleg, karra, szakra, kisnyúlra lebontva. Arról miért nincs egy büdös szó, hogy mondjuk x évben ennyien tudtak elhelyezkedni az adott karról, ennyi az átlagfizetés, stb. Persze vannak erről információ morzsák, de ugyanolyan feltűnő helyen kéne lenniük (ha nem feltűnőbben) mint a pontszámoknak, meg az iskoláról szóló infoknak a tájékoztató könyvben. Lehetne bepakolni elemzéseket (biztos végeznek ilyet) hogy milyen szerkezeti változások várhatók, kikre lehet nagyobb szükség és kikből van már így is egy rahedli, aki x év óta munkanélküli.
Mivel megengedhetem, így tanulok ameddig még fog az agyam, tehát van némi összehasonlítási alapom és iszonyatos színvonalesést látok. Állítom, az hallgatói létszám 30%-a azért nem produkál semmi értékelhetőt, mert egyrészt a nagyszerű kreditrendszer látszat-szabadságot ad, másrészt minimális anyagi vonzata van. Ha nem lehetne csak mondjuk 2 tárgyból bukni egy félévben és 10ezer lenne az UV/IV és mondjuk kreditérték*2 a tárgy újra felvétele, valamint eltörölnék azt a roppant nevetséges szabályt, hogy egy 10 féléves képzést 20!!! félév alatt kell teljesíteni. Könyörgöm, aki nem tud megszerezni egy diplomát 6 év alatt, az ne szerezzen egyáltalán. Nyilván a külföldön/ösztöndíjjal stb. töltött dolgokat le lehet belőle vonni, de senki ne szórakozzon 300kredit megszerzésével 21/félév tempóval. Menjen ásni, aztán vagy megtetszik neki és gyorsul a nyári felújítás, vagy egyből 35-re kapcsol. (Csak zárójelben írom ide, de az oktatók is magasról szarnak arra, ki puskázik, ki másol, stb. Nyilván nehéz nekik vállalni a hallgató megalázása c. konfliktust, de azért mégis kiábrándítónak tartom, hogy totál természetes a cheat.)
Ezen kívül megint nem fűnyírózni kell, hanem sajnálatos módon becsukni pár egyetemet/főiskolát. Lassan ott tartunk egy diplomával, ahol régebben az érettségivel. Szart se ér. Ez senkinek sem jó. Annak is rossz, akinek látszatdiplomája van egy xy fősikoláról és kitörlheti vele, meg annak se, akinek van egy nevesebb képzésről, mert egyszerűen erodálja az értékét (yah, ojannom nekem is van öccsém).
Diákhitel már most is van, tehát egyre kevesebben vannak kiszorítva a tanulásból anyagi okokból.
Más. A rászorultsági dolog persze alapból jó, de még mindig állítom, nem tudod megmondani ki a rászoruló. Az áfacsökkentés lehet azért is volt elhibázott, mert a fogyasztási típusú adókkal elég jól megfoghatók a szürke és fekete jövedelmek. A telek/ingatlanadó pont ugyanezt szolgálná, de egyelőre csak a látszat luxusadóig jutottak, ami valljuk meg nem túl sok.