HWSW Informatikai Kerekasztal: Nyugdíjpénztárak - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (247 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nyugdíjpénztárak Mégis melyiket? Értékeld a témát: ***-- 3 szavazás

#161 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 01. 15:51

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2009. ápr. 1., szerda - 15:39

Miért mész magándokihoz?
Kiváncsi lennék ha nem tehetnéd meg a magándokit akkor is így gondolkodnál-e. Ez a miért fizetem dolog szánalmas, mert aki ezt hangoztatja mindig csak a jelenlegi és csak a saját helyzetére gondol.

Én is felháborítónak tartom, hogy a legfontosabb intézményrendszer nem működik jól, el van lopva. És nem arról van szó, hogy nem fizetek érte szívesen, sőt, csak rosszul esik, hogy nem kapok érte szinte semmit.
Most mondjam, hogy kétéve elküldtek a szemésztől, mert miaz, hogy rutinellenőrzésre odamentem, hamár egyébként is mentem ekg-ra, meg vérvételre. Szerk.: És nehogy ezekután még visszamenjek oda mégegyszer, szerintem ennél lejjebb nincs. Én mindenkit utálok, de egy beteg emberbe nem tudnék mégegyet belerúgni.
Legutóbb egy egyszerű ultrahangra kaptam két hónapos várakozást? Ott is hagytam a fenébe az egészet és akár az életem is múlhatott volna rajta. Aztán visszamentem, de semmi eredmény.
Fizetek a fogorvosnak veszett sok pénzt, a háziorvos lehúz, az orvosok többsége lehúz, plusz hogy egy értelmes kivizsgálásra elmenjek arra még gyűjthetek egy keveset, ahelyett, hogy korrektül megnéztek volna állmilag finanszírozva.
És hangsúlyozom megint, nem azzal van a baj, hogy fizetni kell, meg egyébként is közösségi megoldást mellőzve elvileg pont magammal csesznék/cseszek ki, mert üresek a zsebeim. De egyszerűen nem kaptam érte semmit.

Ez így együtt sok. A fogorvos még ok, de a többi nem.

Szerkesztette: Ndrew 2009. 04. 01. 15:54 -kor

#162 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 29. 17:02

Azt hogyan tudom meg, hogy vagyok-e tag valamelyik magánnyugdíjpénztárnál? Erősen meg lennék lepve ha az lennék, de néhány jel arra utal. És ha igen, akkor jó lenne tudni, hogy hol. Mondjuk érdekes lenne, mert soha nem írtam alá semmi ilyesmit. Mindegy.

#163 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 29. 17:18

Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. ápr. 29., szerda - 17:02

Azt hogyan tudom meg, hogy vagyok-e tag valamelyik magánnyugdíjpénztárnál? Erősen meg lennék lepve ha az lennék, de néhány jel arra utal. És ha igen, akkor jó lenne tudni, hogy hol. Mondjuk érdekes lenne, mert soha nem írtam alá semmi ilyesmit. Mindegy.

Ha tag vagy, akkor kapsz tájékoztatókat, prospektusokat, és min évente egy éves értékelést.
Névre szólóan. Kb. úgy, mint egy bankszámla esetén, csak nincs havi kimutatás.
Szóval, minimális az esélye a magán-nyugdíjpénztári tagságodnak. Bérjegyzéket kapsz? Azon is tételesen szerepelnie kell az oda átutalt összegnek. Meg az adóbevallásban is. (ha van többletbefizetés saját részről), de a bevalláshoz adott tájékoztatón viszont rajta van minden.

#164 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 29. 17:28

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. ápr. 29., szerda - 18:18

Ha tag vagy, akkor kapsz tájékoztatókat, prospektusokat, és min évente egy éves értékelést.
Névre szólóan. Kb. úgy, mint egy bankszámla esetén, csak nincs havi kimutatás.
Szóval, minimális az esélye a magán-nyugdíjpénztári tagságodnak. Bérjegyzéket kapsz? Azon is tételesen szerepelnie kell az oda átutalt összegnek. Meg az adóbevallásban is. (ha van többletbefizetés saját részről), de a bevalláshoz adott tájékoztatón viszont rajta van minden.

Zsír, reméljük a legjobbakat.
Nem dolgozom konkrétan, úgyhogy nincs aki fizessem utánam, meg szerintem arról is tudnék, ha én fizetnék be. Semmilyen papírt nem kapok. Nem írtam alá semmi hasonlót.
Viszont most szeretnék egyet, illetve nem, de mivel muszáj előbb-utóbb, legalább szeretnék magam választani. Csak most bonyodalmak vannak, mert, belépési nyilatkozat kitöltésése után kaptam levelet, hogy valami nem stimmel. De mivel sokadszorra átnézve is minden adatom jónak tűnik, végső elkeseredettségemben arra gondoltam, hogy talán ez lehet a bibi. És szeretném ezt a szálat rövidrezárni.

Kösz!

#165 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 30. 10:31

ha valahol bejelentve dolgoztál, akkor elvileg 5 évre visszamenőleg meg kell legyenek őrizve az ilyesfajta adataid, tehát max megpróbálhatod hogy előző munkáltatóidat felhívod és megkérded, megér egy próbát.
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#166 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 30. 10:33

Idézet: Hasse - Dátum: 2009. márc. 31., kedd - 22:00

Gyerekkötvény? :)

LTP valóban kamatadómentes, csak az nem tetszik, hogy a kamat is elég gyatra, csak az állami támogatás adja a hozam döntő részét gyakorlatilag. A 4 éve konstrukció - mivel a fix állami támogatás miatt egész szép EHM jön ki - még egész jó, csak a szabad 8 éves már kevésbé baráti, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a lakástámogatás sem biztos, hogy érinthetetlen marad a közeljövőben.

Az. :)

Elvileg a megkötött szerződésekhez nem nyúlhatnak. 4 éves konstrukció abszolúte - nekem - nem fekszik, a végén vagy lakást kell venni, vagy számlák alapján felújítani. Így csak a 8 éves konstrukció "marad".

#167 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 13:05

Na, itt már kicsit sikerült eltérni a tárgytól.

Akkor, melyik nyögdíjpénztárat válasszam? :)
<b>If you can't be famous, be infamous</b>
<a href='http://megmentesreerdemeshelyek.blogspot.com/' target='_blank'>Megmentésre érdemes helyek</a>

#168 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 14:46

Idézet: EGOKA - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 14:05

Na, itt már kicsit sikerült eltérni a tárgytól.

Akkor, melyik nyögdíjpénztárat válasszam? :)

Egyiket se, utáljuk őket! :reklamacio: Lehúzás.

#169 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 15:33

Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 15:46

Egyiket se, utáljuk őket! :reklamacio: Lehúzás.

Hát ha kötelezően választandó magánnyugdíjpénztár, akkor csak kell majd valamelyikbe lépnie. :)

Amúgymeg tökmindegy.

Az önkéntes az nagy hülyeség, még az állami támogatással is. 20 év múlva kivehető, de mennyi? Egy sima 8 év 3 hónapos * 2 lakáskassza többet hoz.

A második 8 évet meg az első 8 év kamatából be lehet fizetni.

#170 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 15:37

Tényleg ennyire tök mind1 lenne?
<a href='http://megmentesreerdemeshelyek.blogspot.com/' target='_blank'>Megmentésre érdemes helyek</a>

#171 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 15:43

Idézet: EGOKA - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 16:37

Biztos nem mindegy, nézd meg a teljesítményüket, az csak elmond valamit.

Szerk.:
http://www.privatban...ml/bef/6021.php

Mindjárt nézek újabbat is.

Ez:
http://www.klikkbank.hu/valsag/20090306-a-...befektetes.html
Meg ez:
http://www.klikkbank.hu/valsag/20090611-ma...bukas-utan.html
Ezis:
http://www.pszaf.hu/data/cms1534779/K__zz_...k_1999_2008.pdf

Szerkesztette: Ndrew 2009. 07. 01. 15:57 -kor

#172 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 16:08

Idézet: EGOKA - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 16:37

Nyilván sarkítottam, de mire odakerülsz rég ötvenszer átvariálják a rendszert. A 10 éves működés alatt is annyi variálás volt mint a fene.

Nem ez biztosítja igazán az alapot a nyugdíjas éveidre, ezt kell szem előtt tartani. Az eddigiek alapján nagyjából elmondható, hogy még az inflációt sem nagyon tudták követni a nyugdíjpénztári hozamok...

Szerkesztette: Kory 2009. 07. 01. 16:11 -kor

#173 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 17:14

Értem. Azért köszi a válaszokat. :)

#174 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 18:46

Idézet: EGOKA - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 18:14

Értem. Azért köszi a válaszokat. :)

Mit vártál? :D

Lépj be az 5 legnagyobb valamelyikébe és kész. Ing, Otp, Axa, Aegon.

#175 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 25. 21:35

Ez szerintem egy elég jó cikk
http://zalaihirlap.hu/gazdasag/20091123_a_...yar_ellatas_uni

#176 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 16. 11:27

Idézet

Egyéni hátrányok, közösségi előnyök

Az előbbi komoly változást jelent a magánnyugdíjrendszerben - az eddigi pénztári rendszert biztosítóivá alakítaná át a kormány, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A kormány indoklása szerint a cél az öngondoskodás és a nyugdíjrendszer hosszútávú fenntarthatóságának a megteremtése, ennek érdekében 2013-ig a jelenlegi magánnyugdíjpénztárak zárt körű részvénytársaságként működő biztosítókká alakulnának át.

Ezzel megváltozik a kifizetés rendje is, a magánnyugdíjszámlán keletkezett megtakarításokat csak bizonyos összeghatár alatt lehet majd egy összegben felvenni. Erre a javaslat szerint csak akkor lenne lehetőség, ha a felhalmozott követelés alapján megállapítható, egy életre szóló járadék összege nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 5 százalékát. Az ezt meghalladó felhalmozás esetén kizárólag kétféle járadéktipus, a garantált összegű, illetve az inflációkövető között választhat a magánnyugdíjpénztári tag.

Megszűnik a magánpénztárakban felhalmozott tőke örökölhetősége is, illetve azt csak a szerződésben megnevezett kedvezményezett örökölheti, és csak akkor, ha a magánnyugdíjas még a felhalmozási időszakban meghal. Ha már megkezdődött a járadékfizetés, a befizetett összeget csak a társjáradékos kaphatja meg, és ő is csak járadék formájában. Minden egyéb esetben a magánnyugdíj-biztosítói befizetések az államra, illetve az állami nyugdíjalapra szállnak át. Összességében tehát a közösségi előnyökért fizetünk egyéni hátrányokkal.

Ezentúl talán még annyira sem lesz érdemes befizetni...

#177 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 16. 14:20

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2009. dec. 16., szerda - 11:27

Ezentúl talán még annyira sem lesz érdemes befizetni...

:omg:
Nem elég, hogy elveszik és jól megélnek belőle, de vissza se nagyon akarják adni. Mit kell ezen ennyit variálni? El fogom magam tartani akárhány évesen is, ha meg nem és élősködöm másokon, akkor nyugodtan lőjenek bele a legközelebbi árokba. Nem kell semmilyen nyugdíj, nekem legalábbis. Mások nyugdíját se nagyon akarom fizetni, nem az én hibám, hogy idáig jutottunk, és fenntarthatatlan az egész. Nem én éltem fel a sok lóvét, tőlünk csak elvettek. Hagyjanak békén, elvegyok én egyedül is. :Đ

#178 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 21:08

Nos, kinek mi a véleménye az aktuális helyzetről?

(hogy miről van kb. szó : http://www.origo.hu/...rvenyekrol.html )

A magánnyugdíjpénztáromtól az alábbi közleményt kaptam:

"Rendkívüli közlemény magánnyugdíjpénztári tagjaink részére
2010.10.14

A 2010. október 13-ai kormánybejelentés kapcsán tájékoztatjuk magánnyugdíjpénztári tagjainkat, hogy a tagok eddig befolyt tagdíját a jogszabályok szerint kezeljük, azok továbbra is kamatoznak a tagok egyéni számláján.

A jelenlegi jogszabály módosítási elképzelés – amennyiben elfogadja a Parlament – arról rendelkezik, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok számlájára a következő 14 hónapon keresztül nem érkezik majd pénz.

Bízunk benne, hogy a pénztártagok elmaradó 14 havi tagdíjának későbbi kompenzációjára sor kerül majd. Amennyiben bővebb információ áll rendelkezésünkre, úgy értesítjük tagjainkat a honlapunkra kihelyezett közlemény formájában."
-------

Az ING nyilatkozata:
https://www.ing.hu/p...tent/mnyp-oct13

Szerkesztette: Kory 2010. 10. 25. 21:14 -kor

#179 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 21:43

Valszeg át fogok lépni az államiba. Főként azért mert elég sokan fognak átmenni és akkor már hozamról nem nagyon lehet majd beszélni. Arról most sem nagyon, hiszen jó pár hónapig "lenyúlják a lóvét".

Ettől függetlenül ez a magán nyugdíjpénztári rendszer is távol állt a tökéletestől. 2008-ban ha jól emlékszem veszteséget termelt, közben az OTP simán elkönyvelte a milliárdos profitot, azért se vállalta senki a felelősséget. Akkor kellett volna jól megbüntetni ezeket a pénztárakat, hogy elkóklerkedték a pénzemet. Ezért senki sem kártalanított, az amit az IGN ír az egy vicc. Mégis milyen kompenzációra számítanak? Nem olvastam a törvénytervezetet, de még ha törvénybe is lesz foglalva valamilyen jóvátétel akkor is 2/3 birtokában mindent meg lehet csinálni.

Összességében azt mondom, hogy ennek a 3 pilléres nyugdíjrendszernek ez a 2. pillére nagyon megrogyott és nem is biztos, hogy van értelme a továbbiakban fenn tartani. Nyugdíjra viszont már egyáltalán nem számítok, úgyhogy a pénzt inkább az önkéntesbe tolom, azt talán nem merik elvenni, bár kitudja. Ja jut eszembe ott is veszteséget termeltek... No comment.

#180 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 26. 10:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Warton - Dátum: 2010. 10. 25. 22:43

Valszeg át fogok lépni az államiba. Főként azért mert elég sokan fognak átmenni és akkor már hozamról nem nagyon lehet majd beszélni. Arról most sem nagyon, hiszen jó pár hónapig "lenyúlják a lóvét".

Ettől függetlenül ez a magán nyugdíjpénztári rendszer is távol állt a tökéletestől. 2008-ban ha jól emlékszem veszteséget termelt, közben az OTP simán elkönyvelte a milliárdos profitot, azért se vállalta senki a felelősséget. Akkor kellett volna jól megbüntetni ezeket a pénztárakat, hogy elkóklerkedték a pénzemet. Ezért senki sem kártalanított, az amit az IGN ír az egy vicc. Mégis milyen kompenzációra számítanak? Nem olvastam a törvénytervezetet, de még ha törvénybe is lesz foglalva valamilyen jóvátétel akkor is 2/3 birtokában mindent meg lehet csinálni.

Összességében azt mondom, hogy ennek a 3 pilléres nyugdíjrendszernek ez a 2. pillére nagyon megrogyott és nem is biztos, hogy van értelme a továbbiakban fenn tartani. Nyugdíjra viszont már egyáltalán nem számítok, úgyhogy a pénzt inkább az önkéntesbe tolom, azt talán nem merik elvenni, bár kitudja. Ja jut eszembe ott is veszteséget termeltek... No comment.

Nem tudom emlékszel-e, de 2008 a válság éve volt. OTP év elején: 8-9000? Év végén: 3000 alatt?
Ennyi.

Befektetni bárki be tud ebbe... és nem másba. Az állami nyp-ben sem lesz másban a pénz, az a gond. Vagy átteszik államkötvénybe? Hát valamivel biztosabb, de egyrészt ezt a magánpénztárban is megteheted, hisz választható a portfolió, másrészt meg a részvényüzlet ilyen: alapvetően hosszú távon ugyanúgy jobb hozammal kecsegtet, mint a kötvény, nem hibába teszik abba a pénzed, ha messze még a nyugdíj.
A befektetés meg így működik, amennyi a piacon az ára annyit ér a portfolióban, mindegy, hogy a cég mennyi profitot termelt. A párna alá meg nem tudod (tudják) a pénztárak kimenekíteni. Megvannak a befektetési elvek, attól eltérni nem lehet. És nem is tanácsos a nagy mozgástér, mert megszűnik a biztonság és nem is működőképes ha boldog, boldogtalan ad-vesz tonnaszámra mindent.

Az már egy más kérdés, hogy a magánpénztárakat azért rendbe lehetne szedni egy kicsit, mert hajlamosak ezt-azt elkótyavetyélni is, ill mondjuk költséget faragni, ami tényleg sok. Ennyi, de ez egy kis része a "veszteségnek" és a hátrányoknak.

Alapvetően rossz az irány szerintem. Jó szabályozások kellenek és annyi. Nem megoldás mindenre, hogy az állam veszi át az egész ügyet. Pedig divat lett nagyon... legyen állami kézben a nyugdíj... meg állami kézben a MAL, meg minden szar... pedig ha visszagondolunk pár 10 évre akkor megállapíthatjuk, hogy semmi nem jó/hatékony állami kézben sem! És akkor még finoman fogalmaztam. A kereteket kéne feszesebbre szabni és kész.

szerk: Az Önkéntest miben érzed másnak, mint a magánt? Ugyanaz az ember nyomogatja ott is a gombot.

Szerkesztette: vipi 2010. 10. 26. 10:26 -kor

Téma megosztása:

• (247 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.