Intel Xeon
Elküldve: 2005. 11. 03. 00:19
http://www.theinquir.../?article=27311
Xeon 7040: 3GHz/667MHz fsb, MP ~3000$/db
Normálisak?
Paxville MP?
Mivel a paxville tualjdonképp 2 db összedrótozott irwindale, egy 4 procis paxville MP-s rendszer fogyasztásából ~800W csak a 4 proci.. milyen alaplap tudja ezt?
Szerkesztette: kraftxld 2005. 11. 03. 00:23 -kor
Elküldve: 2005. 11. 03. 18:55
Idézet: kraftxld - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 0:19
Paxville MP?
Mivel a paxville tualjdonképp 2 db összedrótozott irwindale, egy 4 procis paxville MP-s rendszer fogyasztásából ~800W csak a 4 proci.. milyen alaplap tudja ezt?
hat valszeg nem a gamerek veszik. standard ipari designu rack cuccok, akar 24V-os betappal siman tudjak. A SUN ultra 1xK-i 10 kilowattok korul zabalnak..
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2005. 11. 08. 18:43
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2
Elküldve: 2005. 11. 08. 19:27
Idézet: AzErdos[TM] - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 18:43
Tényleg érdekesnek tűnik.
Kíváncsi vagyok, hogy Special mennyire tartja relevánsnak a tesztet és mennyire tartja úgy általában jónak. Nekem is megvan a véleményem, de megvárom az övét.
Elküldve: 2005. 11. 08. 20:01
a specintrate viszonylag megbízhatónak tűnik, a viszonyítási pontok, az opteron és a paxville eredményei megfelelnek a Sun,a HP és az IBM értékeinek. a ~20%-os gyorsulás ~15%-os órajelnövekedés mellett. a háromszorosára nőtt memória-cpu szávszélesség, a dual-independent 1066 MHz busz és a magasabb órajel megteszi hatását, de jobb lesz megvárni az OEM-ek méréseit is, hiszen egy kereskedelmi forgalomban nem kapható gép kit érdekel, hogyan teljesít (ezt próbáltam kétszer is jelezni az AMD kiugró méréseivel kapcsolatban: senki nem vesz Tyan gépet, ha egyáltalán kapni: HP, IBM, Dell, Sun, Fujitsu, Hitachi, NEC, Bull sb.)
és akkor eljött az specfprate, ahol a spec.orgon jegyzett mérésektől teljesen elrugaszkodott értékeket látunk. ennyit a tesztoldalak megbízhatóságáról. persze a gamepc továbbra is hiteles. a 60 %-os gyorsulás is zavaros, kíváncsian várom rendes méréseket, valóban ennyire sávszélességkorlátos lett volna a paxville. kétségtelen, hogy a specfprate memóriaérzékeny, a paxville skálázódási hatékonysága 1-ről 4 magra 50% felett van picivel, az Opteroné (Sun Fire V4xxx) pedig 70% felett valamivel. ha ez a különbség nem lenne, a paxville kb. 33 %-kal érne el magasabb pontszámot fprate-ben, változatlan órajelen. ez azt jelenti, hogy a dempsey az új platformon (négycsatornás MC) jobban skálázódik 4-magig, mint az ddr400-as opteron.
itt is bepróbálkoztak renderelésekkel, ahol kaptak is egy alkalmazáson belül scene-nként, és szoftverről szoftverre változó eredményeket (kurva okosak lettünk tőle), de valójában a szerverpiac érdekel mindenkit.
konklúzió: a linpack és spec eredmények azt sejtetik, jelentős előrelépés törént platformszinten, amivel a Xeon szerverpiaci versenyképessége jócskán növekszik jövőre, így az Intelen csökken a nyomás az új mikroarchitektúra mielőbbi bevezetésével kapcsolatban. pláne igaz ez, hogy a pletykák szerint van még tartalék a chipben, így 3,47, 3,6, 3,73 ghz-es chipeket valószínűleg látunk, de ha ki kell húzni az időt, akor talán 4 gigahertzeseket is megpróbálnak bevetni, azaz további 5-15%-os gyorsulással is számolni lehet. de mindez nüansz a platform fejlődéséhez képest.
Szerkesztette: special 2005. 11. 08. 20:10 -kor
Elküldve: 2005. 11. 08. 20:31
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 21:01
az egy dolog, hogy jobban skalazodik, de 100% felett??
ugyanis a 3.6-os Xeonhoz kepest tobb mint duplajara not a sebessege. ezt meg tudja valaki nekem magyarazni, mert en nagyon nem ertem. (es tobb ilyen kozel 2x-es eredmeny is van a 3.6-oshoz kepest.) vagy ennyire savszelesseglimitalt lenne
a specfprate?
egyebkent ha szerverben fontos, akkor nem 4 utasokat kene osszevetni? mert blade-ben nem igazan jo a Xeon ugye a fogyasztas miatt. (lasd Opteron EE es HE)
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2005. 11. 08. 21:55
Idézet
...
és akkor eljött az specfprate, ahol a spec.orgon jegyzett mérésektől teljesen elrugaszkodott értékeket látunk. ennyit a tesztoldalak megbízhatóságáról. persze a gamepc továbbra is hiteles.
Ha már összevetetted a GamePC-s teszttel (nem is értem miért
1. A GamePC tesztben közöltek egy ennél lényegesen komolyabb tesztkonfiguráció leírást. Itt amit ezen a néven műveltek, az egy vicc. De azért itt komolyabban próbálták megmutatni a dolgokat ám!
2. A GamePC-n nem közöltek a várható tesztektől elrugaszkodott eredményeket, az eredményeik kb. reálisak lettek. Itt meg fel sem tűntek nekik a SPEFfp tesztben kapott abnormális eredmények.
Idézet
Ezt már akkor sem értettem, milyen AMD-s gépről beszélsz? Akkor is elejtettél egy lenéző megjegyzést arról, hogy nem kapható gép, de ezt már akkor sem értettem. Semmiféle AMD-s gépről nem volt szó, ami eredményről ott beszélgettünk az a SUN új szervereinek az eredménye volt. Be is írtam, de aztán nem válaszoltál rá. Ma se értem, hogy ott mire gondoltál.
Aztán ott van ebben a tesztben az az érdekesség, hogy a memória olvasási értékek alacsonyabbak a mozgatásnál és az írásnál, ami azért finoman szólva is meglepő, de a kapitális baromság kifejezés kifejezőbb.
Ha jól nézem, akkor megmaradt a Linpack, meg a SPECint. A SPECint-nél az az érdekesség állt elő, hogy míg a Paxville értéke pont a spec.org-on közölt értékek közepébe esik, addig az Opteron eredménye 3-10%-al elmarad az ott közöltektől. Jó, ez a teszt nem bukott meg, de azért egy fejcsóválást kapott. Linpack eredmény korrektnek tűnik, de ott nagyon nagy meglepetés nem is volt várható.
Ettől függetlenül igazad van abban, hogy a Xeon végre megkapja azt a buszt, amire szüksége van a kiteljesedéshez és lényegesen megnövekedett teljesítményt várhatunk tőle. Ez a sok szintetikus benchmark elég kevés információval szolgált, egyedül a SPEC teszteknek láttam volna sok értelmét, ha jól csinálják meg, dehát nem így lett. Egy Apache teszt is jól jött volna.
Szerkesztette: hvuk 2005. 11. 08. 21:58 -kor
Elküldve: 2005. 11. 08. 22:11
Pedig szájnbencs egy intel official teszt, azzal mérték jóna bát is saját kezűleg
Elküldve: 2005. 11. 09. 00:25
Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 20:31
ugyanis a 3.6-os Xeonhoz kepest tobb mint duplajara not a sebessege. ezt meg tudja valaki nekem magyarazni, mert en nagyon nem ertem. (es tobb ilyen kozel 2x-es eredmeny is van a 3.6-oshoz kepest.) vagy ennyire savszelesseglimitalt lenne
a specfprate?
egyebkent ha szerverben fontos, akkor nem 4 utasokat kene osszevetni? mert blade-ben nem igazan jo a Xeon ugye a fogyasztas miatt. (lasd Opteron EE es HE)
Megyek aludni, így a részletekbe nem megyek bele: az órajelet diszkontálva magonként mindössze 20%-kal gyorsabb a Dempsey. Tekintettel a magasabb sávszélességre (4,3 vs 3,2 GB/s/mag), a magasabb buszfrekvenciára (2x1066 vs. 800 MHz), valamint az új memóriaalrendszerre (FB-DIMM vs. DDR), és feltételezve, hogy az Irwindale-lel azonos hatékonysággal skálázódi a Dempsey, úgy gondolom, ekkora különbség elképzelhető a busz- és memóriaalrendszer ugrásszerű javulásával. Igen, ez azt jelenti, hogy a Xeonok a régi buszokon éheznek. De mielőtt ennek analizálásába belemennénk, van már egy ennél sokkal megbízhatóbb forrás:
itt a különbség diszkontálva alatta marad a 100%-nak valamivel, ami azt jelenti, az új buszrendszerrel a DC skálázódás közel lineáris specfprate alatt.
érdekes, hogy specintrate alatti skálázódás jól reflektál az specjbb2000 szervertesztben látható relatív eredményekre, azaz itt is lineáris a skálázódás.
a szerverek között az 1-2 utas (foglalatos) gépek viszik a volumen derekát, mivel a négyutas gépek árszínvonala már egy lépcsővel felettük van, ráadásul a legtöbb üzleti igényre, pláne a kétmagos processzorokkal, elegendő egy kétutas gép, általában a memória fogy el, vagy a diszkalrendszer lassú.
Elküldve: 2005. 11. 09. 01:16
Idézet
spec_int: 14% too low
spec_fp: 70% too low
...
spec_fp_base_rate: claim 42.4, actual 71.9
...
Tecchannel claims 2 x Opteron 280 score 62.9 in Spec_int_rate_base.
The actual 2 x Opteron 280 base Spec int rate? 71.8, putting it in the lead.
kiemelik, hogy biza a Dempsey ertekei az Inteltol jonnek, tehat szepen ki vannak pingalva az ertekek, az Opteron ertekei pedig a nemetektol, akik ICC 9-et hasznaltak a spec forditasahoz, ami ugyebar olyan binarist ad, ami azzal kezdodik hogy:
Idézet
Emellett sok egyeb is felmerul, mint a fogyasztas, hogy a Dempsey fel evig sehol nincs meg, hogy mire lesz Dempsey lesz AMD-nek DDR2, SPEC szabalyok megsertese esatobbi esatobbi...
Lehet olvasgatni itt: Ace's forum
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2
Elküldve: 2005. 11. 09. 10:07
Elküldve: 2005. 11. 09. 10:18
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 0:25
itt a különbség diszkontálva alatta marad a 100%-nak valamivel, ami azt jelenti, az új buszrendszerrel a DC skálázódás közel lineáris specfprate alatt.
Hol? Lehagytad a linket!
A múltkor írtad ezt és akkor erre nem reagáltam:
Idézet
Ez alatt mit értettél? Általánosságnak szántad? Mert annak azért elég nagy hülyeség lenne, hiszen akkor soha senkinek sem hihetnénk: se a tesztoldalaknak (most írtad), de a gyártóknak (mert azoknak ugyan miért hinnénk?). Azzal viszont egyetértek, hogy: "ennyit a ennek a tesztoldalnak megbízhatóságáról."
Elküldve: 2005. 11. 09. 11:23
Idézet

Mellesleg 130 Wattos TDP-vel fog rendelkezni 3.2 GHz-en.
Szerkesztette: hvuk 2005. 11. 09. 11:25 -kor
Elküldve: 2005. 11. 09. 13:02
Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 11:23
Tényleg lemaradt bocs. Igen, erre gondoltam.
A 130 W TDP szerintem most is termékvonalra igaz, legalábbis nehezen képzelem el, hogy megjelenne gyorsabb változat, ha nem így volna.
Ezt a pauolos megjegyzést pont tőled pedig szóra sem méltatom.
Szerkesztette: special 2005. 11. 09. 13:04 -kor
Elküldve: 2005. 11. 09. 15:53
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 1:25
/off/ akkor az Itaniumokat is ebben a kategoriaban kene nezni?
es miert nem eleg 64 GigaByte memoria?
http://www.iwill.net...p?p_id=102&sp=Y /off/
amugy komolyan nem ertem. :confused: kizarod a 2 socket feletti reszt, mert nem volumen. a chipset meg legalabb 2 socketet feltetelez (ugye 1 socketnel mit ertsunk a kulon fsb-n..) akkor most csak es kizarolag a 2 utas rendszerekrol beszelunk?? en eddig azt hittem, hogy a vizsgalt kerdes az, hogy jogos-e a Dell felvetese, miszerint 2006-ban az Intel (koszonhetoen ezeknek a fejleszteseknek tobbek kozott) visszaveszi a technologiai vezeto szerepet. akkor meg nem a teljes termekpalettat kene nezni inkabb?
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 1:25
nos az, hogy ez egy sokkal jobb forras-e (persze lehet, hogy attol meg megbizhato) azert vitaba szallnek. egyfelol szerinted ugye az 1-2 utas szervereket kene nezni. de akkor miert a HPS szegmensben fontos tesztekkel vizsgaljuk
idezek a cikkbol: "Both LS-Dyna and Star CD are classic HPC and engineering workloads in commercial use throughout the world [...] LINPACK is the ever popular dense linear equation solver used in the TOP500 list."
masfelol szerinted nem a WS a cel, ennek meg ez mond ellent: "The SPEC_rate (base) benchmarks are CPU benchmarks that generally reflect workstation performance, rather than server performance."
akkor most mit is merunk
harmadfelol: ez ugye nem egy teszt "performance comparisons, from Intel". plane, hogy a grafikonok alapjan az olvasonak kell utanaszamolnia, hogy is aranylik a teljesitmeny a 2.20es DC Opteron helyett a 2.4-eshez kepest. hogy masnak ne kelljen szamolnia idemasolom
ja, es az eredeti kerdesemhez: a SPEC tesztek skalazodasa valoban 100% alatt van. de az OLTP, LS-Dyna, Star CD -je viszont nehol 100% felett 1-2%-al. akarhogy csurjuk csavarjuk ez azert eros... nem?
Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 09. 16:01 -kor
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2005. 11. 09. 16:30
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 14:02
http://www.2cpu.com/review.php?id=110
eleg furcsa, hogy 3.2-es processzorokrol szolnak az "estimated" hirek, mikozben a fenti linken ket napja van 3.46-os(!) teszt(!). ebben egyebkent a 3.46-osrol mondjak a 130W-ot, ami a meresekbol ki is jon (2x20W=40W kulonbseg a 3.8-as Nacona 110W-jahoz kepest.)
persze special-nak ez a teszt sem lesz megfelelo, gondolom...
Elküldve: 2005. 11. 09. 18:58
Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 15:53
es miert nem eleg 64 GigaByte memoria?
http://www.iwill.net...p?p_id=102&sp=Y /off/
amugy komolyan nem ertem. :confused: kizarod a 2 socket feletti reszt, mert nem volumen. a chipset meg legalabb 2 socketet feltetelez (ugye 1 socketnel mit ertsunk a kulon fsb-n..) akkor most csak es kizarolag a 2 utas rendszerekrol beszelunk?? en eddig azt hittem, hogy a vizsgalt kerdes az, hogy jogos-e a Dell felvetese, miszerint 2006-ban az Intel (koszonhetoen ezeknek a fejleszteseknek tobbek kozott) visszaveszi a technologiai vezeto szerepet. akkor meg nem a teljes termekpalettat kene nezni inkabb?
tudod a Dempseyt elég nehéz lesz 2-way felett mérni, ugyanis Xeon DP, ahogyan a Bensley is DP platform. azaz nem legalább, hanem pontosan 2 foglalatot feltételez.
az IPF-et is lehet ebben a kategóriában nézni nyugodtan, ahogyan a RISC-eket is, azt te majd biztosan megmondod, minek.
azt a 64 gigabájtot az FB-DIMM biztosítja, eddig 16 volt, továbbá arra próbáltam utalni, hogy pl. OLTP területen jellemzően nem a processzor fogy ki először, hanem a hálózati I/O, a ram, a storage I/O. elemezz TCP-C, SAP teszteket. továbbá a front-end dolgok (webserver, auth. szerver) általában masszívan párhuzamosíthatóak, így a dobozok halmozásával finoman lehet növelni a kapacitást kétutas gépekkel.
milyen termékpalettáról beszélsz? most a dempsey/bensley eredményeit néztük. hogy mint mond Dell, legyen az ő baja.
a kétutas gépek egyébként az európai x86-szerverszállítások közel 75%-t teszik ki, globális adatom most hirtelen nincs, de feltételezem, hasonló a helyzet máshol is.
Idézet
nos az, hogy ez egy sokkal jobb forras-e (persze lehet, hogy attol meg megbizhato) azert vitaba szallnek. egyfelol szerinted ugye az 1-2 utas szervereket kene nezni. de akkor miert a HPS szegmensben fontos tesztekkel vizsgaljuk
idezek a cikkbol: "Both LS-Dyna and Star CD are classic HPC and engineering workloads in commercial use throughout the world [...] LINPACK is the ever popular dense linear equation solver used in the TOP500 list."
masfelol szerinted nem a WS a cel, ennek meg ez mond ellent: "The SPEC_rate (base) benchmarks are CPU benchmarks that generally reflect workstation performance, rather than server performance."
akkor most mit is merunk
miért próbálsz a számba adni dolgokat? kérdezted ha szerver, miért nem 4-utas. mondtam mert a 2-utas az eladások dereka.
hol hivatkoztam én azokra az eredményekre? a specfprate skálázódását taglaltam, mert azt hittem, kérdezel, nem pedig kötekedni akarsz nekiállni.
és ha a szerverek számítanának csak, miért rontaná el a többi mérés tanulságát oda nem illő teszt? gondolkodni szoksz, baze? úgy egyébként computation node-okról, klaszterekről hallottál már? azokat milyen gépekből is építik többnyire? ja hogy kétutasokból.
a specfp pedig lehet, hogy inkább technical workstationre releváns, de valami rossebbes ok miatt a sok marha OEM beméri a szervereket is vele. akár a 64 utasakat is, vagy felette. ha a szerző egy megjegyzése, meglátása ilyen hatással van rád, akkor vigyázz, horoszkópot ne olvass.
végül, a szerverek és a ws-ek elég jól ekülönülnek piacilag, technikailag, és definíciós szempontból is. a renderfarmok nem ws-ek, illetve lehet ws-eket gridbe kötni, de ez már más tészta. tudod ws-re nem is bensley van, hanem egy külön ASIC-ra épülő chipsettel jövő platform.
Idézet
komolyan mondom, ez szörnyű, ki kell számolni...
Idézet
új memórialrendszerrel, új chipsettel, nagyobb sávszélességgel valóban megdöbentő kell hogy legyen a hibahatáron belüli lineáris feletti skálázódás.

Súgó
A téma zárva.