Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 5., csütörtök - 18:28
Már leírtam, leírom még egyszer:
Nos hazaértem, vacsoráztam, épp összefoglalót akartam írni, de ez most általad megtörtént. Menjünk tehát sorban:
Idézet
1. Mobil piac. Itt nagyon sokat lehet spórolni és nagyon versenyképes lehet egy teljesen integrált CPU (amikor a teljes chipset + GPU a CPU-ra kerül). Aki ezt először megcsinálja az hatalmas lépéselőnybe kerül. Egy ilyen rendszernél a külön GPU-nak fentartott chipset (vagyis igazából grafikus chip) nem versenyképes. Egy ilyen terméknél low-end vagy mid-range GPU-t kell a CPU-ra integrálni, emiatt vélhetőleg kell két CPU verzió is a különböző igények miatt, bár ezek lehetnek olyanok, hogy a GPU egy része kikapcsolható, azaz gyártható ugyanazona soron.
Két termék áll tehát szemben:
(1) integrált megoldás: CPU + alsó/közép kategóriájú GPU egyetlen lapkán (akár csak közös tokozás, akár közös szilícium)
(2) "hagyományos": külön a CPU, a GPU pedig az alaplapi chipset része
(természetesen mindkét esetben figyelembe vehetjük azt a tendenciát, hogy a CPU már eleve integrálja a memóriavezérlőt (ahogy az AMDnél ez máris így van, az Intelnél talán néhány éven belül), a hálózati vezérlőt (szerepelt már ilyen az AMD tervei között), illetve akár a teljes hagyományos "déli hidat")
Az előny az összfoglalód szerint annyi, hogy szerinted az (1) olcsóbb.
Én meg azt gondolom, hogy egyáltalán nem látom bizonyítva, miszerint olcsóbban integrálni tudunk egy adott low-end/mid-range GPU-t a processzorhoz, mint az alaplapi chipsetbe.
Azaz szerintem amennyivel megdrágít egy alaplapot az integrált GPU, legalább annyival megdrágítja a CPU-t az integrált GPU.
Valamint ehhez hozzájön, hogy a GPU alaplapi chipsetbe integrálásával már jelentős tapasztalatot szereztek a gyártók (mind tervezés, mind gyártás esetében), míg a CPU-GPU integráció esetében a tapasztalatmennyiség zérónullasemmi, azaz ami biztos, az az, hogy jelentős R&D-pénzekre lesz szükség.
Idézet
2. Low-end/mid-range desktop gépek alsó fele. Itt hosszabb távon szintén nem lesz chipset (bár szerintem hosszabb távon sehol sem lesz), de még ha van is chipset akkor is van előnye az integrált megoldásnak, mivel nagyobb teljesítmény érhető el, mint a chipsetbe integrált esetben (pl. azért, mert közelebb van a memóriához). Ha a chipset is a CPU-n van, akkor triviálisan jobb egy ilyen megoldás (olcsóbb és gyorsabb).
A szereplőink ugyanazok, mint az előző esetben.
Ezt írod:
"Ha a chipset is a CPU-n van, akkor triviálisan jobb egy ilyen megoldás (olcsóbb és gyorsabb)."
Én örülök, hogy Neked ez triviális, de nekem sajnos egyáltalán nem az.
Beszéljünk először az olcsóságról. Itt az érveim ugyan azok, mint fentebb, azaz a pluszköltségekben nem látom, hogyan spórolsz a CPU+GPU esetben a chipset+GPU esethez képest, míg az R&D viszont tényleg triviálisan többe fog kerülni a CPU+GPU esetében.
A "gyorsaság" kérdéséhez. Igen, ha közelebb hozzuk a GPU-t a CPU-hoz, akkor valóban van arra _esély_, hogy gyorsabb legyen. Viszont egyrészt kérdéses, hogy nem lesz-e a megoldás drágább (szerinted nem, szerintem igen, egyelőre viszont nem tudjuk/tudhatjuk), azaz megéri-e ezért akár többet fizetned?
Másrészt aki itt célközönség (egyértelműen nem a játékosok), azok vajon észreveszik-e a különbséget?
Harmadrészt tényleg gyorsabb lesz? Ehhez meg kell oldani, hogy a GPU és a CPU ugyanazon a buszon keresztül ne egymás elől zabálják el az erőforrásokat
(mellesleg eme busz fogadja a GPU nélküli processzorokat is. Ott meg teljesen fölösleges képességei lesznek...)
Idézet
3. HCP szegmens. Ide különösebb magyarázat nem is kell.
Bocsánat, de én meg egyáltalán nem így gondolom...
Adott két rendszer: (I) az egyikben van X darab CPU és Y darab GPU (külön-külön socketben), míg (II) a másikban Z darab integrált CPU-GPU szendvics. A kapcsolat közöttük interkonnekt jellegű, azaz a szenvicsen belüli gyors kapcsolat előnye összességében elenyésző.
Én állítom, hogy az (I) esetben X és Y változtatásával jobban tudok az éppen a saját application-öm igényeihez alkalmazkodni, amihez a rendszert a vendortól veszem.
Valamint az én processzoraiim erősebbek lehetnek, mint a Te verzóid. Mondjuk én vehetek 8 magos CPU-kat és 4 magos GPU-kat, míg Te csak "4 CPU jellegű mag + 2 VPU jellegű mag" szendvicseket (persze hipotetkus példa)
* * * * *
Veled ellentétben én egyetlen helyen látom ennek az egésznek a létjogosultságát, mégpedig pontosan ott, ahol a legnagyobb teljesítmény szükségeltetik és ahol kihasználható lenne a közvetlen CPU-GPU kapcsolat teljesítménybeli előnyei (nagy sávszélesség, alacsony késleltetés)
Mindazonálltal egyértelműen látom a hátrányokat, merthogy itt bizony csúcskategóriás, nagy tranzisztorszámú cuccokat kell integrálni, ezt ki kell fejleszteni, aztán le kell gyártani, majd meg kell oldani egy csöppet sem egyszerű memória-alrendszert.
A várható előnyök (a PC piaci trendek alapján) egyelőre nem nagyon látszanak: én nem tapasztalom, hogy a számítógépes grafikát (legyen szó akár játékokról) jelenleg a CPU és GPU közötti kapcsolat hátráltatná.
Ellenben létezik már erre példa, mégpedig az xbox360.
Itt a hárommagos CPU 10,8 GB/s sávszélsséggel kapcsolódik a GPU "Parent" részéhez. A "Parent" 500 MB/s sávszélességgel kapcsolódik a southbridge-hez, 22,4 GB/s sávszélességgel a rendszermemóriához, valamint 32 GB/s sávszélességgel a GPU "Dauther" részéhez, amely egyébként tartalmaz még 10 MB embedded DRAM-ot, amivel 256 GB/s a sávszélessége.
Namost első körben nem sikerült megoldaniuk még a Parent és a Daughter integrálását sem, de (legalábbis azt olvastam) ahogy majd fejlődik a process, először ez fog megtörténni. Aztán _talán_ még a CPU-t is integrálni szeretnék majd, ezt most nem tudom.
Viszont ez egy _konzol_, aminek az életciklusa végéig rögzített a felépítése (és ráadásul az R&D költségek terítésében a játékbevételek játszák a főszerepet, nem a hardvereladások)
Nem kell bővíthetőnek, kombinálhatónak lennie sem.
Na ezért mondom, hogy én egyedül a konzoloknál látok ebben fantáziát.
* * * * * *
Idézet
Az egyetlen terület, ahol nincs létjogosultsága az, ahol kell a diszkrét chipek által nyújtott teljesítménytöbblet. Szerintem még a mai 35-45 ezer nettó-ba kerülő kártyák (pontosabban azoknak akkori verziói) is kiválthatók lesznek ilyen integrált megoldással.
Hát _jelenleg_ egy ilyen kártya belső sávszélességénél ott tartunk, hogy 256 bites és mondjuk DDR600-800 mhzes (effektív 1200-1600) memóriabusz (és már nem kell sok idő az 512 bites buszhoz)
Hát hol van ettől egy mai CPU? Hogy fogja ezt a jövőben akárcsak megközelíteni is, _hacsak_nem_ integrálják rá még a RAM-ot is, ugye...