Meg egy pelda a dillentantizmusodrol.
http://www.rpgvault.hu/?id=1286 Gamer's Hell oldalanak forditasa:
A Gamer’s Hell lehozott egy meglehetősen elgondolkodtató és provokatív cikket... azt hiszem a cím önmagáért beszél. Hogy mennyire igaz az eszmefuttatás, azt mindenki gondolja át, én csak aszondom, több benne a velő, mint hinnénk.
(Előrebocsátanám, hogy meglehetősen szabadon kezeltem a szöveget, mert nem mindenhol boldogultam a fordítással, de azért a lényeg bőven benne van...)
A PC játék haldoklik. Na, hogy hangzik ez a nyitómondat egy olyan kemény PC játékostól, aki még akkor se nyúlna konzolhoz, ha maga Buddha hívná ki egy deathmatch játékra? Megvetem a konzol játékokat - mindig is megvetettem. Talán hasonló okokból gyűlölöm a TVs valóság-showkat, meg a nu-metált, vagy a heroint: bármelyik élvezetéhez elég, ha annyi IQ-val rendelkezel, mint egy palack víz, és most nem azokról a vidám kis vizes palackokról beszélek, amiket egy fitness boltban kapsz, hanem inkább arról a barnás iszapos löttyről, amit egy perui csapból engedsz magadnak. A fejlesztők vajon miért ugranak át a PC-ről a konzolokra? Nos, nézzünk utána a dolognak, s először vegyünk néhány esettanulmányt.
Esettanulmány 1 - Ion Storm, avagy hogyan tedd tönkre saját hírnevedet buta konzol verziókkal
Az Ion Storm 2000-ben, az Eidos-szal együttműködésben kiadta a Deus Ex-et, egy párját ritkító klasszikus akció RPGt, kiváló történettel. 35 év játéka díjat nyert és közel egy millió példányt adtak el belőle, ami meglehetősen szegényes mutató egy ilyen kritikus sikerhez, de még mindig elég megbízható egy PC játék esetében, és bőven elég ahhoz, hogy biztosítsa egy folytatás megszületését. 2003-ban ki is adták a folytatást, Deus Ex: Invisible War címmel (s ezt az első PCs verzió eladásai tették lehetővé), mint XBOX játékot, amit később, mintegy utógondolatként követett egy meglehetősen hitvány PC verzió. Meglehetősen kevesen törődtek azzal, mikor két héttel ezelőtt az Eidos bezárta az Ion Storm stúdiót, bár sajnálatos módon képesek voltak kiadni mind a Deus Ex, mind a Thief sorozat vacak konzol verzióit. Miért történt így mindez?
Esettanulmány 2 - Rockstar: Tőkésítsük a kereszt-platformokban rejlő lehetőségeket
A Rockstar (melyet DMA Design-nak neveztek) 1997-ben adta ki az eredeti Grand Theft Auto játékot PC-re, és a szabadság, a nem-lináris játékmenet, megfejelve azzal, hogy igazi nehézfiúkat játszhatott az ember és még rendőröket is ölhetett, egy olyan koktélt alkotott, aminek kevesen tudtak ellenállni. Az év egyik legnépszerűbb játéka volt és a fejlesztő elkészítette a GTA III-at és a GTA: Vice City játékokat, amelyek minden idők legnépszerűbb játékai közé tartoznak... PS2-n. Oké, ezeket leszállították PC-re is, és meglehetősen jól adaptálták a dolgot, de miért mozdultak el a PS2 fejlesztés felé és miért adták el azt a rajongói közösséget, akiknek első helyen köszönhették a sikert?
Esettanulmány 3 - Polyphony Digital: Soha még csak nem is érinti a PCs piacot
Ez az esettanulmány a legidegesítőbb mind közül, és talán ezek árulnak el a legtöbbet. A Polyphoni Digital a hihetetlenül sikeres Gran Turismo sorozat fejlesztője, és az, hogy a kiadó a SCEA (Sony Computer Entertainment of America - annak a cégnek a leányvállalata, amely kizárólagossá tette a játékot konzolra) nem igazán magyarázza meg a dolgot. A Sony nagyon sok játékot kiadott már PC-re, s vannak köztük kizárólagos játékok is (
egy példa erre az Everquest, mert a retardált PS2 verziót nem minősítem ugyanannak a játéknak), szóval teljesen biztos, hogy minden különösebb baj nélkül lehozhatták volna a Gran Turismot PC-re is, támogatva a jobb grafikát, irányítást és multi lehetőséget. Miért nem tették akkor ezt?
A fenti esettanulmányok mindegyikére egyszavas válasz adható, s már feltehetőleg előre látjátok, hogy mi lesz az: Pénz. Zseton. Lovetta. A pénz mozgatja körülöttünk a világot, és ez az EGYETLEN oka annak, hogy a PC egymás után kapja a szemetebbnél szemetebb játékokat, míg a konzol piac rekord fejlődést mutat.
2004-ben a konzol játékipar 6,2 milliárd USDt realizált a nagybani szoftver eladásból és 8%-os emelkedés következett be 2003-hoz képest, így az tisztán látszik, hogy a játék piac még a korábbinál is nagyobb behemóttá növi ki magát. Ugyanakkor, mikor a PC játékok eladási adatait nézi az ember, 2004-ben egy 1,2 milliárd USD értéket lát, ami 2003-hoz képest csökkenő adat... s ebből mindjárt lehet látni, hogy hova vezet ez az egész. A GTA: Vice City-t PS2 verzióját csak önmagában 5,1 millió darabszámban adták el, mindösszesen 250 millió dollárért. Ez a teljes, az egész világot átfogó PC értékesítés árbevételének egy ötöde. Egyetlen játék. Nézzük csak meg azokat a vacak játékokat, amiket valamilyen mozifilm reklám kampányának részeként adtak ki, mint például a Shark Tale, vagy a Bad Boys 2: Miami Takedown - Ezek a játékok, amiket csökkent agyi kapacitású játékosoknak készítenek rendkívül rövid fejlesztési ciklussal, folyamatosan jobb értékesítési adatokat produkálnak, mint a legnagyobb PCs játékok. A PCs játékok fejlesztése évekbe telik és ezek feltehetően sokkal többet érnek a szórakoztatás terén. Mit gondoltok, mit érezhet egy olyan tehetséges fejlesztő, mint az S2, mikor a csak PCre készült csúcs-szuper játéka, a Silent Storm (megközelítőleg) 20:1 arányban megy el a röhejesen rossz konzol játékhoz, a Bad Boys: Miami Takedown-hoz képest?
Szóval, eddig megállapítottuk azt a tényt, hogy a konzol játékokat messze, messze jobban el tudják adni, mint a PC játékokat, és a fejlesztőknek messze kevesebbet kell dolgozniuk a sokkal nagyobb bevételért... és akkor fel kell tennünk a következő kérdést: Miért vásárolnak az emberek konzol játékokat, és miért kerülik a PCs gammákat?
Nos, több válasz is létezik, de mindegyiket három egyszerű emberi tulajdonságból vezethetjük le.
Az első a türelmetlenség, és ez részben a PC játékfejlesztők hibája, mert sietve adják ki a játékokat, nem töltenek elég időt a fejlesztéssel, vagy a játék finomításával, szépítésével, így gyakran még az is előfordulhat, hogy a játékosnak órákat kell azzal tölteni, hogy egyáltalán működésre bírja a játékot, s arról még nem is beszéltünk, hogy megfelelően fut-e a cucc. Korábban már említettem, hogy három órát töltöttem a KotOR 2 hibáival, a problémák megoldásával a meglehetősen drága gépem mellett, és ez egy XBOX játék PCs verziója volt! Úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek szintén fejfájást okozott a dolog, különös tekintettel arra, hogy én rendszerint tudom, mit kell csinálni, ha valami baj van egy program futásával, míg a többség nem igazán. A hétköznapi ember a veleszületett lustaságával a hét bármely napján inkább elfogadja a konzol verziók gyenge irányítását, gyengébb grafikáját és a hosszabb töltési időt, mintsem hogy a PC verziók fejfájdító hibáival foglalkozzon... Ez az egyik oka annak, hogy ugyanannak a játéknak a konzol verziója szinte mindig lenyomja a PC változat eladási adatait.
A második a takarékosság, amivel jobb, ha szembenézünk. Az emberi lények zsugoriak. A cikk megírásának pillanatában egy PS2 csak 150 USD-be kerül. Ez körülbelül annyi, mint egy alacsony/közép kategóriájú grafikus kártya ára a PC-be (ez olyan valami, ami nélkül nem lehetsz meg, ha úgy akarsz játszani egy PCs játékkal, ahogy azt eredetileg tervezték). Jegyezzétek meg, hogy alacsony/közép kategóriát említettem - ha ki akarod szedni a PCs játékból a lehető legnagyobb élményt, akkor legalább 250-300 USDt kell fizetned, és ez csak a videó kártya! Ha figyelembe veszed azt sok alkotóelemet, ami egy igazán magas osztályú PC konfighoz kell, egyre kevésbé lesz vonzó a PC játék azoknak az embereknek, akik még azt sem tudják, hogy nyissák meg úgy a mailjeiket, hogy ne fertőzzék meg a gépüket tucatnyi vírussal.
A harmadik az ésszerűsség és a költségek. Azokat az embereket, akik eleget tudnak ahhoz a számítógépekről, hogy futtatni tudják a játékokat, rendszerint mindenki más tuskónak és pancsernek látja, elsősorban azért, mert a számítógépek világa (még mindig) az a világ, amit elsősorban olyan emberek népesítenek be, akik hetente csak egyszer vagy kétszer látják a természetes napfényt. “Számítógépes játékok? Óh ember, az csak a pancsereknek való. Én inkább a playstation-nél maradok.“ Már olyan sokszor hallottam ezeket a szavakat az elmúlt öt évben, hogy hányni tudnék tőle. S ennek a másik része - hogy egy kicsit a költségekről is szó legyen, visszautal arra - hogy mi mennyibe kerül: kevés ember engedheti meg magának hogy dollár ezreket költsön egy (közepes) konfigurációra, míg a 150 dolláros PS2 már egyáltalán nem hangzik olyan rosszul.
Mivel olyan (viszonylag) kevés pénzügyi ösztönzés áll a PCs játékok mögött, nem csoda, ha a fejlesztők kiugrálnak a hajóból. A számítógépes játék sohasem az avatatlanok hobbija volt. Az elmúlt években nagyon sokat tanultam a számítógépekről a hibák kijavítgatásával, kezelésével, s rájöttem, hogy a PC játék az értelmiségiek hobbija, nem azoké a lazsálóké, akik gyors szórakozásra vágynak.
Végül azt üzenem az összes játékfejlesztőnek: Ez nem a grafikáról szól. Nem a mozifilmekkel való kapcsolatokról. Nem a dupla pisztolyokról. Ez azokról a játékokról szól, melyek gondolkodásra, ésszerűségre, interakcióra késztetnek, és arra, hogy használjuk a fejünket. Ha ki akarom kapcsolni magam, akkor leülök a fotelbe egy PS2 irányítóval. A filmeket nézve minden más dolog csak másodlagos. Ha azt akarjátok, hogy dőljön a pénz, hagyjátok a PCs szórakoztató ipart, és térjetek át a kizárólagos konzol cuccokra. Ha az olyan idióta szarok, mint a SW: Republic Commando, vagy a The Guy Game soha nem jelennek meg PCn, én aztán nem fogok panaszkodni... Viszont ha kifejlesztetek valamit konzolra, aztán ezeket a szörnyű, pokolian rossz játékokat áthozzátok PCre, következetesen elnyomjátok az eredeti IP fejlesztését, s ezek az eredeti fejlesztések tették az PC játékok piacát olyan nagyszerűvé az elmúlt évek során. A PC játék meg fog halni, meglehetősen hamar, főleg ha nem állítjátok meg ezt az őrületet... én meg majd keresztbe fekszem a lábaitok előtt, miközben vádollak benneteket. A PC szeretete és a vágy, hogy valami eredeti és szórakoztató művészeti elemet hozzanak létre mozgatja a PC piacot... de az olyan kapzsi monopóliumok, mint az EA és az EIDOS, akik csak a bevétellel, és azzal foglalkoznak, hogy létrehozzák a legkisebb közös nevezőt, szét fogják tépni az egészet.