HWSW Informatikai Kerekasztal: emberfejlodesi paradoxonom :) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (13 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

emberfejlodesi paradoxonom :) valami nagyon nem vili nekem.... :( Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 10. 23:12

Azért kicsit belekeveredtek az ellentmondásokban. Lamentáltok, hogy nincs fejlődés.

Mi a fejlődés? Minél sikeresebb adaptáció a környezethez, a gének továbbvitele, a létfenntartás. Ennyi. Ti valami nemes, eszményi dolgokat vártok? Nem látom a regressziót.

Az ember igen sikeres túlélő.  Talán túl sikeres is.  A népesség megsokszorozódott az utóbbi évtizedekben. Mi ez, ha nem fejlődés? Nemcsak alkalmazkodik, hanem aktívan megteremti az ideális környezetet. A Mars bolygóformálása már a jelen része.

Ami a jövőt illeti, én nem ragadnék le a hús-vér embernél. Csak egy szerény kis lépcsőfok vagyunk az evolúció mozgólépcsőjén. A gépek lehetnek a következő fok. Vagy esetleg apránként információvá fogunk változni, és kilőjük magunkat az űrbe :D

Ha sikerül egy agyat teljes mértékben úgy digitalizálni, hogy működőképes maradjon az új környezetben, ismét léptünk egy fokot.

#142 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 10. 23:45

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 23:12

Ha sikerül egy agyat teljes mértékben úgy digitalizálni, hogy működőképes maradjon az új környezetben, ismét léptünk egy fokot.

De még előtte illene megtalálni a nátha ellenszerét.
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#143 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 00:08

A saját vizelet megivásával azonnal elmúlik a nátha. Csakhogy ez a nyugati kultúrában többé kevésbé undorítónak tartandó dolog.

#144 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 03:59

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 12:31

Én úgy gondolom, hogy az ember evolúciós fejlődése visszafordult és ismét elkezdett az állati lét felé vezető úton haladni. Azonban a visszafejlődéshez nem kell majd kétmillió év.

Az ember allat - mindig is az volt -, es nem csak rendszertani ertelemben. Ezen nincs mit sajnalkozni. Mar attol jobb lenne a helyzet, ha minden ember tisztaban lenne allat voltaval (meg meg nehany dologgal). :) Amugy egyetertek veled.

Mindenkinek ajanlom az "Izmael" (Daniel Quinn) illetve "Az Eden sarkanyai" (Carl Sagan) cimu konyveket.

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 0:12

A Mars bolygóformálása már a jelen része.

OFF: Gondolom ez a terraformalas magyaritasa (es nem te talaltad ki), de szamomra eleg ugyefogyottnak tunik. :)

#145 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 07:03

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 0:08

A saját vizelet megivásával azonnal elmúlik a nátha. Csakhogy ez a nyugati kultúrában többé kevésbé undorítónak tartandó dolog.

próbáltad?

#146 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 11. 07:07

Valószínűleg igaz az állítás. Egyetlen hibája, hogy a lépés irányát nem definiáltad. Szerintem a degradálás felé tett lépés lesz, viszont jó nagy.

#147 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 10:42

cx.core

Igen, a terraforming fordítása. Szerintem nem annyira béna, esetleg még szokatlan.

debaj

Nem szoktam náthás lenni. Amúgy meg szerintem nem kell egyből orvossághoz nyúlni, vannak más módszerek is. Meditálj :D

landler

Ezt filozófiai problémaként fogod fel. Szerinted visszalépés, szerintem meg elszakadás az anyagtól - bár ez lehet, hogy nem jó dolog. Mindenképpen meg kell tenni ezt a lépést, kötelez rá az evolúció.

Igazából mi az, hogy előre vagy hátra? Csak sikeres adaptáció van, és ez néha látszólagos visszalépéssel jár. Ha megint víz borítja majd a Földet, akkor talán úszóhártyák nőnek ismét az ujjaink közé. Esetleg visszanő a bundánk - vagy éppen nem.

A technika szintén az evolúció része. Én biológiai folyamatnak tekintem az atombombát is. Az orrszarvúnak szaruképződménye van, nekünk atombombánk. Lehet, hogy morálisan rossz dolog, mégis szükségszerűen kifejlesztettük. És ugyanez fog történni az elektronikus aggyal. Gőzerővel folyik a kutatás, holott leht, hogy valóban tévút, visszalépés.

A zsigerünkben van, hogy éljünk. A világegyetem nem más, mint a LÉTEZÉS AKARÁSA. A will to exist.  Az élet ennél még erősebb. Mindent életre akar kelteni. Mi a szilikonchip-be akarunk életet csiholni. Fel akarjuk támasztani a holt anyagot. És ez csak egy természetes biológiai folyamat.

#148 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 11:04

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 11:31

de azért nagy általánosságban nem látom, hogy az elmúlt 100 évben bármiféle fejlődés lenne az ember, mint fogalom és mint az evolúció csúcsa esetében

A természetnek száz év aligha több, mint neked egy másodperc. Te mit tudsz csinálni egy másodperc alatt? :)
Másrészt amiket te írtál, az nem fejlődés, hanem fejlesztés, saját kútfő, hogy úgy mondjam. Pont az vezetett a technikai fejlődés újabb és újabb állomásaihoz, hogy nem elégedtünk meg a természet által biztosított körülményekkel, lehetőségekkel, de innentől kezdve mi a saját malmunkban őrölünk és próbáljuk jobban kihasználni e lehetőségeket. És bizony, korántsem biztos, hogy amit csinálunk az sokáig fenntartható és folytatható, de ez igazából csak nekünk fontos. A fejlődésbe az is beletartozik, hogy a hosszú távon életképtelen formációkra pusztulás vár. Ha ügyesek vagyunk, mi léphetünk tovább, ha nem, jön helyettünk más.

Szerkesztette: Netmaster 2005. 11. 11. 11:06 -kor

#149 Felhasználó inaktív   szabinar 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 11:08

Idézet: debaj - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 7:03

próbáltad?

En inkabb fujom az orrom par napig :D

#150 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 11:59

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 10:42

Nem szoktam náthás lenni. Amúgy meg szerintem nem kell egyből orvossághoz nyúlni, vannak más módszerek is. Meditálj :D

Én így ősszel szinte végig az vagyok. Orvossághoz nem nyúlok, mert nincsen :) A vizelettel meg úgy vagyok, hogy nem azért jött ki, mert annyira vissza szeretne menni ;)
Egyébként lehet benne valami, az ammónia gőze (eltekintve attól, hogy mérgező ;) ) tényleg kitisztítja az orrot egy pár percre :)

#151 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 12:31

Aztan jonnek a mindenfele kibernetikai implantok, amik nelkul majd letezni sem tudunk.
Meg a kozponti tudat ugy dont, hogy oneki meg tobb agyra van szuksege, mert az ugy jo.

"Mi vagyunk a borg, most asszimilalni fogjuk onoket. Az ellenallas hasztalan.
Biologiai es etnikai ismereteit magunkeva tesszuk. Kulturajukat a mienkbe olvasszuk."

#152 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 13:00

Idézet: nyunyu - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 12:31

Aztan jonnek a mindenfele kibernetikai implantok, amik nelkul majd letezni sem tudunk.
Meg a kozponti tudat ugy dont, hogy oneki meg tobb agyra van szuksege, mert az ugy jo.

Neked is, mindannyiunknak rengeteg kibernetikai implantja van - már most. Természetesen nem fizikai értelemben. Ezek nélkül létezni sem tudnánk (létezni sem engednének), és ezeket kivülről kaptuk. Ilyenek az általános moralitás, a vallás, a szokások, a társadalmi konvenciók. Ezeket mind mesterséges úton juttaták belénk, hogy sikeresen adaptálódjunk egy mesterséges központi agyhoz, melyet társadalomnak nevezünk.

És igen, a központi agy MINDIG úgy dönt, hogy több agyra van szüksége. Esetleg több életre. Ilyenkor szoktak az emberek meghalni egy 'nemes cél', 'hazaszeret', 'végső győzelem' érdekében. Hitler egészen jól csinálta ezt.

...

Ha én egész nap egy falat bámulnék, és ragaszkodnék ahhoz, hogy továbbra is bámulhassam, bevinnének Lipótra, mondván, katatónikus depresszióban szenvedek. Miért van ez? Mert szokatlan. Holott senkinek nem ártottam.

Implantok.

#153 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 11. 18:55

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 10:42

landler

Ezt filozófiai problémaként fogod fel. Szerinted visszalépés, szerintem meg elszakadás az anyagtól - bár ez lehet, hogy nem jó dolog. Mindenképpen meg kell tenni ezt a lépést, kötelez rá az evolúció.

A gépiesedés elszakadás az anyagtól?  :think: :)

Hát nem tudom, szerintem összecsúsznak itten fogalmak jócskán.

#154 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 19:10

Idézet: landler - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 18:55

A gépiesedés elszakadás az anyagtól?  :think: :)

Digitalizálásról volt szó. A bitek és byte-ok természetéről meg gondolom nem kell mesélni :).

Amúgy nem áll szándékom beleszólni az ezirányú vitába.

#155 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 11. 19:18

Idézet: Netmaster - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 19:10

Digitalizálásról volt szó. A bitek és byte-ok természetéről meg gondolom nem kell mesélni :).

De, légy szíves mesélj róla. :)
Valahogy nekem nem tűnik anyagtalannak, sőt.
Az összes csúcstechnikánk a természet primitív koppintása. :)

#156 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 19:27

Idézet: landler - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 19:18

Valahogy nekem nem tűnik anyagtalannak, sőt.

Elméleti konstrukciók, hogy ne lennének azok? Lehet, hogy előfordulásában egyik sem anyagtalan (habár belegondolhatsz ma a bit anyaga éppen amikor hullámformában utazik a levegőben), de anyagtól független, másolható, továbbítható, kitörölhető, megváltoztatható.

Számítástechnikai alapismeretek óránkat hallották :D.

#157 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 11. 19:31

Idézet: Netmaster - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 19:27

Lehet, hogy előfordulásában egyik sem anyagtalan (habár belegondolhatsz ma a bit anyaga éppen amikor hullámformában utazik a levegőben), de anyagtól független, másolható, továbbítható, kitörölhető, megváltoztatható.

Belegondoltam. Ezek szerint az energia nem anyag. Akkor viszont nincs energiamegmaradás sem. :)

Idézet

Különösen az aktualitás szempontjából érdekes lehet az is, hogy a konkrét térképmű, melyik formáját digitalizáljuk. Az első fejezetben már szóltunk arról hogy az angliai nagyméretarányú felmérést a helyi földmérési csoportok egy úgy nevezett master példányon ceruzával folyamatosan vezetik, míg a nyomtatott papír térképek újbóli javított kiadása csak hosszabb időintervallumban (3-6 év) gazdaságos. Bár Angliában az alaptérkép friss digitális változata beszerezhető ezért ott elvileg már nem kell digitalizálni, a példa olyan országra pld. hazánkra is kiterjeszthető, ahol sok területen nem áll rendelkezésre digitális térkép. Nálunk a földmérési alaptérkép változásait a Földhivatalok műanyag fóliákon vezetik, ezért ha valóban aktuális nagyméretarányú térképet akarunk digitalizálni, úgy ezekről a nyilvántartási térképekről kell lehetőleg fólia másolatot beszerezni.

A papír térképek digitalizálása nem csak a tartalom korszerűsége szempontjából kritikus. A papír ugyanis különösen a nedves fénymásolási eljárások során jelentős alakváltozásokat szenved, de alakváltozások jöhetnek létre a szakszerűtlen tárolás következtében is. A nyomtatott térképeknél pedig különösen a többszínnyomás esetén léphetnek föl jelentős helyzeti hibák az egyes színek között.

Mivel a topográfiai térképeket a színeknek megfelelő bontásban külön nyomólemezekkel készítik, célszerű a digitalizáláshoz a nyomólemezek eredeti filmjeiről készült fólia másolatot beszerezni. A korábbi időkben a papír alakváltozásának csökkentésére hazánkban az eredeti felmérési térképeket fémlemezre kasírozott rajzpapírra készítették. Sajnos ezek a lapok a fémbetét árnyékoló hatása következtében kézi digitalizálással nem digitalizálhatók.

Fel kell még hívni a gyakorlatlan felhasználók figyelmét a topográfiai térképek két olyan sajátosságára, amelyeket a digitalizálás során figyelembe kell venni. A topográfiai térképeken bizonyos objektumokat alaprajzban, más objektumokat azonban méreten felüli ábrázolással szimbólumokkal (egyezményes jelekkel) jelölnek. Ez utóbbi jelölés esetén az objektum alakját nem lehet a digitalizálással meghatározni. A másik sajátosság az előbbiből következik és a digitalizálás szempontjából még több problémát jelent. Arról van szó, hogy a méreten felüli ábrázolás következtében egyes objektumok eltakarnák egymást ezt elkerülendő eltolt ábrázolást alkalmaznak, mégpedig azt az objektumot tolják el, amely a szabvány ítélete szerint kevésbé fontos. Hogy hol van ilyen eltolás azt csak a térkép szerkesztői tudják, ezért különösen felelősségteljes esetekben célszerű a digitalizálást a térképész intézménnyel elvégeztetni.

Emmeg a digitalizálás. :)

#158 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 19:41

Idézet: landler - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 19:31

Belegondoltam. Ezek szerint az energia nem anyag. Akkor viszont nincs energiamegmaradás sem. :)

Ám mint láthatod, anyagtól független :).

Idézet

Emmeg a digitalizálás. :)

Mármint egy térképé. Általánosabban valami ilyesmi: "Digitális jelfeldolgozásnak (angolul Digital Signal Processing, DSP) vagy digitalizálásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy fizikai tárgyat valamilyen módon számítógéppel feldolgozhatóvá teszünk."

#159 Felhasználó inaktív   landler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 11. 19:45

Idézet: Netmaster - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 19:41

Ám mint láthatod, anyagtól független :).

Mármint egy térképé. Általánosabban valami ilyesmi: "Digitális jelfeldolgozásnak (angolul Digital Signal Processing, DSP) vagy digitalizálásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy fizikai tárgyat valamilyen módon számítógéppel feldolgozhatóvá teszünk."

Szóval a gépiesedés az anyagtól való függetlenedés?  :think:

Azt hiszem rengeteg újat tanulok. De a hasznosságában kételkedem. :)

#160 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 11. 22:06

Idézet: landler - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 19:45

Szóval a gépiesedés az anyagtól való függetlenedés?  :think:

A gépiesedésen a digitalizálást érted? Az 1-esek és 0-ák sorozata konkrétan milyen anyagtól függ?  :think:

Téma megosztása:

• (13 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.