HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2731 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 17. 11:11

Amikor kernelt fordítasz azért a use dma by default when available opciót multi-mode-t mindenképp válaszd ki, meg az ide taskfile accest, meg esetleg a ignore word93bitet. :think:

És nézz meg egy SMP+preemptív mentes kernelt is. hogy tényleg minden kernel problémát/macerát ki lehessen zárni. biztos ami biztos alapon, mielött végleg pálcát törsz az alaplap felett alatt egyéb. egy alaplap azért nem 2 Ft. :up:

Vinyók jumperelése megfelelő legyen (master/slave), BIOS beállításoknál vinyóra minden AUTO-n legyen, manuálisat lehetőség szerint inkább mellőzni.

#2732 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 13:56

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 12:11

Amikor kernelt fordítasz azért a use dma by default when available opciót multi-mode-t mindenképp válaszd ki, meg az ide taskfile accest, meg esetleg a ignore word93bitet. :think:

Én most a 2.6.21.1-es konfigot néztem:
use dma by default when available: ezt nem lelem  :rolleyes:
multi-mode: CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y tehát ez eddig is megvolt
ide taskfile acces: ez valóban nincs beállítva, teljesen nem értem mire jó. Amit megértettem, hogy közvetlen hozzáférés és gyorsabb adatvisszaállítás. Majd megpróbálom.
ignore word93bit: ha jól értettem ez egy udma kompatibilitási dolog, tehát jól jöhet, ezután beleforgatom

Idézet

És nézz meg egy SMP+preemptív mentes kernelt is. hogy tényleg minden kernel problémát/macerát ki lehessen zárni. biztos ami biztos alapon, mielött végleg pálcát törsz az alaplap felett alatt egyéb. egy alaplap azért nem 2 Ft. :up:

Az alaplap fél éves, tehát még most kell kiderítenem, hogy hibás-e mert garanciában cseréltetem.

Amit el fogok követni:
1. Új kernel az általad javasolt dolgokkal (bár ezt az alapértelmezett dma használat, ha elérhető opciót nem lelem  :( )
2. Ha ez nem segít kábelek cseréje (már itt van a táskámban)
3. Ha ez sem segít, akkor kiveszem a két ide disket és beteszek a helyükre két újat (ezek is megvannak már) és feltelepítek egy teljesen új etch-t és ott megnézem a telepítőmédia kernelével, majd a saját kernelemmel. (az eddig használttal és az általad javasolt módosításokkal forgatva is)
4. Ha ez sem segít, akkor marad az alaplap.

Idézet

Vinyók jumperelése megfelelő legyen (master/slave), BIOS beállításoknál vinyóra minden AUTO-n legyen, manuálisat lehetőség szerint inkább mellőzni.

A hdd-k jumperelve vannak, BIOS-ban semmi tuning, minden auto-n, csak eszközök engedélyezése, tiltása van (pl. firewire, párhuzamos port, infra stb. nem kell, ezek már BIOS-ban disabled). Bár szerintem ha a hdd-k cabel select-tel lenne beállítva, akkor sem lehetne gond.

Köszönöm a tippeket, majd jelentkezem, hogy mire jutottam.

Bye, Fifi

#2733 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 14:57

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 13:56

Én most a 2.6.21.1-es konfigot néztem:
use dma by default when available: ezt nem lelem  :rolleyes:

Itten van ni

Szerkesztette: gekmage 2007. 05. 17. 14:57 -kor

#2734 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 17:53

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 15:57

Ez kérem egy nyomi 2.6.18 kernel  :Đ
Én meg már a 2.6.21.1 hypersuper, jajdefrankó kernelnél tartok és abban bizony nincs.

Ime az én screenshotom.

#2735 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 19:04

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 11:11

Számít a bios ? ...mert szerintem a boot rekord betöltése után már semmit.

#2736 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 19:37

Ha már ennyire a kernel fordításnál tartunk.

Nem tud valaki esetleg egy olyan oldalt, ahol leírják, hogy melyik modul mire való?
Természetesen nem a file rendszer, illetve a közvetlen HW opciók érdekelnek, hanem pl. a hálózat, kernel opciók, fontosabb modulok amiket célszerű belefordítani stb.

Régebben talán a hup.hu-n volt valaki aki rászánta magát és leírta a 2.6.5 (vagy 2.6.9)-s kernel opcióit.

Érthető amit írok? :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2737 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 19:56

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 19:37

Nem tud valaki esetleg egy olyan oldalt, ahol leírják, hogy melyik modul mire való?
Természetesen nem a file rendszer, illetve a közvetlen HW opciók érdekelnek, hanem pl. a hálózat, kernel opciók, fontosabb modulok amiket célszerű belefordítani stb.

Régebben talán a hup.hu-n volt valaki aki rászánta magát és leírta a 2.6.5 (vagy 2.6.9)-s kernel opcióit.

Érthető amit írok? :)

Ilyesmi ?

#2738 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:13

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 20:37

Hát szerintem a legjobb, ha elindítasz egy make menu/xconfigot és elolvasod az adott modul helpjét, igaz ha végig szretnéd olvasni, akkor szánj rá 4-5 órát min.  :Đ

Ha az a gond, hogy angol, akkor van egy-két leírás, amely a főbb dolgokat leírja:
például ez vagy talán ez

És ha a kernelt magyarul szeretnéd konfigurálni, ehhez találtam egy ilyet: http://tlktp.sourcef...et/download.php
Nem tudom, hogy mennyire kész, hogy mit fordítottak le -  mert sohasem próbáltam csak google súgta - és ez még a 2.6.17-es kernelhez van.

Bye, Fifi

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 17. 20:25 -kor

#2739 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:22

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 14:56

Amit el fogok követni:
1. Új kernel az általad javasolt dolgokkal (bár ezt az alapértelmezett dma használat, ha elérhető opciót nem lelem  :( )
2. Ha ez nem segít kábelek cseréje (már itt van a táskámban)

Na ezeken már túl vagyok. Az új kernel és a szép új 90cm-es ATA133 kerek kábelek sem segítettek, pedig darabja 1900,-Ft volt.

Már itt van mellettem 2db Seagate Barracuda 7200.10 200GB-os hdd, de ma már nem állok neki hdd-t kiszedni és telepíteni. Majd holnap, de előtte meg kell szabadítanom a gépet a benne lévő porállománytól, amitől a kábelek cseréjekor megborzadtam.

#2740 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:43

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 19:04

Számít a bios ? ...mert szerintem a boot rekord betöltése után már semmit.

számít bizonyos mértékig.

Pl. ha a vinyó nem auto-n van, vagy valamelyik DMA van disabled-en / pl. Primary MAster IDE UDMA mode asus biosban /, akkor a linux sem fogja megfelelően kezelni, de ha minden AUTO-n van akkor ez kiesik.

#2741 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:51

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 17:53

Ez kérem egy nyomi 2.6.18 kernel  :Đ
Én meg már a 2.6.21.1 hypersuper, jajdefrankó kernelnél tartok és abban bizony nincs.

Ime az én screenshotom.

Az a csak a lemezekre engedélyezett DMA az feltétlenül kell ? :think:

Amúgy meg jó ez a kis nyomi kernel, nem tudom mi bajod vele :smoker:

Szerkesztette: gekmage 2007. 05. 17. 20:51 -kor

#2742 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 21:34

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 21:51

Az a csak a lemezekre engedélyezett DMA az feltétlenül kell ? :think:

Nem, ezt csak most próbáltam ki. Miért? Azért, mert a dvd-rom-ra és a dvd-rw-re is jött bootnál a  DriveReady SeekComplete Error és gondoltam ha csak a hdd-ken lesz DMA, akkor talán megjavul. Hát nem.  :(

Idézet

Amúgy meg jó ez a kis nyomi kernel, nem tudom mi bajod vele :smoker:

Semmi  :D Nem a konfigodra értettem, Te nevezted el így (lásd screenshotod), én csak "átvettem" kicsit kiforgatva.  :smoker:

Összefoglalva amire gyanakszom:
1.) hdd-k haldokolnak <-> de akkor miért csak bootnál van hiba, üzem közbe soha
2.) a dist-upgrade sikerült félre és ott került valami kellemetlen a palacsintába
3.) alaplap rosszalkodik

Ahogy szerintem ez tisztázható:
1.) az új hdd-kre történő teljesen új rendszer telepítése
- ha itt gond lesz, akkor alaplap
- ha megszűnik a gond, akkor
2.) a jelenleg használt hdd-kre is új rendszer telepítése.
- ha nincs gond, akkor a dist-upgrade a lúdas,
- ha van, akkor a diskek öregedtek el.

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 17. 21:46 -kor

#2743 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 22:17

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 21:34

Semmi  :D Nem a konfigodra értettem, Te nevezted el így (lásd screenshotod), én csak "átvettem" kicsit kiforgatva.  :smoker:

Ahogy szerintem ez tisztázható:
1.) az új hdd-kre történő teljesen új rendszer telepítése
- ha itt gond lesz, akkor alaplap
- ha megszűnik a gond, akkor
2.) a jelenleg használt hdd-kre is új rendszer telepítése.
- ha nincs gond, akkor a dist-upgrade a lúdas,
- ha van, akkor a diskek öregedtek el.

hehe. ez a te configod egyébként amit kitettél ide vhova :D nagyjából legalábbis ugyanaz (pár HW support került csak bele pluszba), de nem produkálta a hibát.

Az én configom nem a nyomi, hanem:

oscon@osconsfortress:~$ uname -a
Linux osconsfortress 2.6.18-limbo #1 Mon May 14 20:33:32 CEST 2007 i686 GNU/Linux
oscon@osconsfortress:~$

Mivel a kernel problémázik dist-upgrade bug kb. kizárható. Én mivel intel lapról van szó, a 2B verzióra teszem a vodkatonicot. :smoker:

Szerkesztette: gekmage 2007. 05. 17. 22:19 -kor

#2744 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 08:43

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 23:17

hehe. ez a te configod egyébként amit kitettél ide vhova :D nagyjából legalábbis ugyanaz (pár HW support került csak bele pluszba), de nem produkálta a hibát.

Tuuuudooom  :p  De te elnevezted nyominak - screenshot - és ezzel akartam viccelődni, de nem jött be  :rolleyes:
Hanyagoljuk!  ;)

Idézet: gekmage

Mivel a kernel problémázik dist-upgrade bug kb. kizárható. Én mivel intel lapról van szó, a 2B verzióra teszem a vodkatonicot. :smoker:

Én is erre hajlok, meg a smartctl old_age értekei is ezt támasztják alá, de egy hibás hdd-nél menet közben is kellene dobálnia a hibaüzeneteket, nem csak bootnál elejteni egy-kettőt.

Ha az új diskeken meglesz az új rendszer és ott nincs gond, akkor belepakolom még plussz ezeket a régieket is és megnézem úgy is mi a helyzet, ráküldöm majd az fsck-t blackblock vizsgálattal (több minta írás, olvasás teszttel) aztán azután eldöntöm, hogy kuka vagy tartalék diskeknek mehetnek a polcra.

#2745 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 16:16

Sziasztok!

Egy kérdés: megoldható-e valahogy, hogy csomag frissítéskor bizonyos csomagokat ne vegyen figyelembe - automatikusan :confused:

Helyzet az, hogy forrásban töltöttem le egy csomagot, amit patch-eltem, lefordítottam, majd dpkg -i paranccsal telepítettem.
A gond akkor jön, ha ezen patchelt, lefordított, telepített csomagból talál újabb (nagyobb verziójú) csomagot a csomagkezelő. Ekkor ugyanis szépen befrissítené a nem patchelt változatra.
Az lenne az igazi, ha akár konzolos apt-get-es frissítés, akár Synaptic, stb. frissítés során ez a fajta kizárás megmaradna, automatikusan.
A szóban forgó dolog amúgy postfix, vélhetően nem sok olyan dolog frissülne be, aminek ez lenne a függősége, így nagy hibát - szerintem - nem követek el.

Tudtok erről valamit :think:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2746 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 18:20

Valaki használ Core 2 Duo-val Debian-t?

Melyik kernel-t érdemes használni alatta? Én a 2.6.18-4-686-ost használom. Ami érdekes, hogy azt írja ki a cpuinfo -ra hogy csak sse,sse2 van benne. Pedig a proci támogatja az SSE3-t is. :think:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#2747 Felhasználó inaktív   Nagyika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 19:36

Idézet: Mono - Dátum: 2007. máj. 18., péntek - 17:16

Az lenne az igazi, ha akár konzolos apt-get-es frissítés, akár Synaptic, stb. frissítés során ez a fajta kizárás megmaradna, automatikusan.

Holdba kell rakni a csomagot, hogy ne frissítse.
echo "postfix hold" | dpkg --set-selections

#2748 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 19. 07:51

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 18., péntek - 9:43

Idézet: gekmage

Na kb 2,5 órán át takarítottam a gépet, szétszedtem teljesen, ami por volt benne, az már félelmetes.

Új diskeket belepakoltam és indult az etch install. Gondoltam egyet bátor leszek és guis magyar nyelvű telepítésnek estem neki. Hát a raid device-oknál valami loopba került, mert mindig úgyanazt az md-t akarta létrehozni (ha jól emlékszem az első négy után), de lehet, hogy én voltam a béna és az egerészés megzavart :think:

Szóval újraboot és a jó öreg ncurses + angol felület és biztos ami biztos konzolt váltva kézzel csináltam meg a raid tömbjeim.

Telepítés hamar megvolt. DriveReady hibaüzenet sehol. Fordítom a saját kernelem újraboot hibaüzenet sehol.  :D
Ez már erősen hajnalban volt, ezért nem akartam zajongani a szereléssel, így ma visszaraktam az egyik régi disket is. Hibaüzenet most sincs  :eek:
root@blackdragon:~# grep DriveReady /var/log/syslog
root@blackdragon:~# mount
/dev/md1 on / type xfs (rw,nobarrier)
tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620)
/dev/md0 on /boot type ext3 (rw)
/dev/md6 on /home type xfs (rw,nobarrier)
/dev/md2 on /opt type xfs (rw,nobarrier)
/dev/md5 on /tmp type xfs (rw,nobarrier)
/dev/md3 on /usr type xfs (rw,nobarrier)
/dev/md4 on /var type xfs (rw,nobarrier)
/dev/hdb1 on /mnt/old_boot type ext3 (rw)
/dev/hdb2 on /mnt/old_system-root type xfs (rw,nobarrier)
/dev/hdb3 on /mnt/old_opt type xfs (rw,nobarrier)
/dev/hdb5 on /mnt/old_usr type xfs (rw,nobarrier)
/dev/hdb6 on /mnt/old_var type xfs (rw,nobarrier)
/dev/hdb8 on /mnt/old_home type xfs (rw,nobarrier)
root@blackdragon:~# 

Még majd megpróbálom, hátha a másik diskem volt a lúdas visszatenni azt, hátha az miatt volt az egész, de az megint szerelés, mert tele a ház IDE cucokkal és most hétvége a családra is kell idő.  :cool:
Viszont ha azzal  a diskkel sem lesz gond, akkor már egyértelmű, hogy a dist-upgrade kavart be valamit  :o  De mit?  :confused:

#2749 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 19. 19:51

Idézet: Mono - Dátum: 2007. máj. 18., péntek - 17:16

Sziasztok!

Egy kérdés: megoldható-e valahogy, hogy csomag frissítéskor bizonyos csomagokat ne vegyen figyelembe - automatikusan :confused:

Helyzet az, hogy forrásban töltöttem le egy csomagot, amit patch-eltem, lefordítottam, majd dpkg -i paranccsal telepítettem.
A gond akkor jön, ha ezen patchelt, lefordított, telepített csomagból talál újabb (nagyobb verziójú) csomagot a csomagkezelő. Ekkor ugyanis szépen befrissítené a nem patchelt változatra.
A szóban forgó dolog amúgy postfix, vélhetően nem sok olyan dolog frissülne be, aminek ez lenne a függősége, így nagy hibát - szerintem - nem követek el.

Tudtok erről valamit :think:

Többféle megoldás közül választhatsz.

- utasíthatod, hogy a csomagot ne frissítse automatikusan (hold állapotba teszed a csomagot). Ezt megoldhatod az
echo csomagnév hold | dpkg --set-selections
paranccsal, vagy az
aptitude hold csomagnév
paranccsal. Arra figyelj, hogy (legalábbis én így vettem észre) a kettő nem teljesen ugyanazt csinálja, mintha az aptitude hold eredményét nem venné figyelembe az apt-get, de lehet, hogy annak idején én bénáztam el valamit, mindenesetre nem árt kipróbálni, hogy az általad használt frissítést melyik akasztja el.

- megadhatod apt-pinning segítségével, hogy az adott csomag melyik verziójához ragaszkodjon  Ehhez az /etc/apt/preferences file-t kell szerkesztened (ha nincs, akkor létre is hoznod), alapja a
man apt_preferences
. Valahogy így tudod megoldani:
Package: postfix
Pin: version ateverziódszáma
Pin-Priority: 1000

- ha amúgy is te csináltad a csomagot, akkor a verziószám elé tegyél egy ún. epoch tagot. Ez agyonüti a verziószámozást, pontosabban egy szinttel nagyobb prioritást jelent, magasabb epoch számú csomagot sosem upgrade-el automatikusan a rendszer alacsonyabbra, még ha az epoch után álló verziószám magasabb is lenne. Az epoch egy kettősponttal van elválasztva a verziótól, valahogy így:
Version: 3:1.0svn
Ez egy általam készített csomag (hogy miből, az nem fontos), a csomag verziószámából látszik, hogy az epoch érték 3 (a disztribúciőbeli csomagé 2), és így garantáltan nem íródik felül. Az epoch számot a csomag készítése előtt a verziószámba kell beletenni, a debian/changelog file-ba.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2750 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 20. 18:09

Na kezd kiborítani.

Most tettem fel az Etch-et a gépemre. Van benne egy SATA (sda) és egy ATA disk.
Első boot alkalommal hdf-nek ismerte fel (Ubuntu is). Beállítottam az fstab-ot nem is volt vele gond.
Következő boot-nál már hdb lett. Gondoltam lehet előzőleg volt valami gixer ami miatt rosszul ismerte fel.

Na most azóta öüssze-vissza változtatja. Hol hdb, hol hdf. :think:

Kicsit idegesít. Találkozott már valaki ilyennel? Gigabyte GA-965 S3 lap. Előzőleg is volt fent Ubuntu, Etch és nem volt gond. Most kicsit átparticionáltam, azért lett újrahúzva....

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.