HWSW Informatikai Kerekasztal: H1N1, avagy sertés influenza - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (56 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

H1N1, avagy sertés influenza Értékeld a témát: -----

#91 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 04. 14:22

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos véleménye a H1N1 oltásról

Miért ellenzem?

- Mert nem ismerjük az összetételét, miközben néhány nap múlva el kellene kezdeni a vakcinációt!

- Mert az már biztosan tudható, hogy teljes sejtes vírust tartalmazó oltóanyagról van szó, amelyet az Európai Unió országaiban sehol nem alkalmaznak! Talán még Afrikában…

- Mert az oltóanyag kipróbálása mindössze negyven (40!) 3-18 éves gyermeken történt, és sem a hatékonyságról, sem a hosszú távú mellékhatásokról nincsenek információink.

- Mert az egyre szaporodó gyermekkori autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek és az oltások kapcsolatáról nincsenek érdemi információink.

- Mert a napi hírek állítása, miszerint már járványos szinten van a megbetegedések száma – hamis.

- Eddig mindenhol azt tanították, hogy 3 éves kor alatt nem szabad teljes sejtes vakcinát adni, most meg hirtelen 6 hónapos kor lett az ajánlott.

- Eddig teljes sejtes vakcinával tilos volt oltani a terhes nőket, ezért nincsenek is ilyen tárgyú vizsgálatok. Ennek ellenére most az első körben oltandók közé sorolták őket. Milyen magzati károsodások várhatók a későbbiekben? Vagy az összefüggést úgysem lehet majdan bizonyítani?

- Az oltás mögött komoly anyagi érdekek vannak, aminek jelei már kiszivárogtak (ld. Omninvest Kft. ügy)
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#92 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 15. 17:42

Elmentem a háziorvoshoz (úgy mentem oda hogy beadatom a H1N1 védőoltást), kikérdeztem hogy mik az előnyei, hátrányai, stb.
Elég sokat beszéltünk, elmondta, hogy a hivatalos álláspont (amit az ország fővirológusa írt egy szakmai orvosi folyóiratban), hogy az oltást javasolt beadni, mivel világjárványra lehet számítani és az ellen a különféle vitaminkészítmények nem védenek. 
De ez ugye a hivatalos álláspont. Konkrétan ez az orvos viszont eldöntötte magában, hogy senkit nem fog sem rábeszélni az oltásra, sem lebeszélni arról, azon az álláspontot van, hogy mindenki maga döntse el.
Nagyon korrekten tájékoztatott mindenről, elmondta hogy a Fluval P (ez az oltás neve) teljesen ugyanolyan technikával készül mint a "normál " influenza oltás a Fluval AB. Teljes sejtes, amik a legjobbak a piacon, a legjobb védettséget adják és hogy nagyon ajánlott főleg különféle betegségekben szenvedőknek vagy akiknek gyengébb az immunrendszere stb.

De aztán elkezdtünk beszélni a mellékhatásokról is, elég sok ijesztő dolgot sorolt fel, mondta hogy ennél több mellékhatást soroltak fel mint a normál influenzánál. Mondta pl. hogy higany vagy fémallergiánál figyelni kell, meg hogy okozhat ritka esetben izomgörcsöt, izombénulást, agyvelőgyulladást. Huh.  Mivel elég hipochonder típus vagyok, ennél a pontnál teljesen elbizonytalanított. Kérdezem hogyan lehet az hogy maga a vírus ezeket nem okozza, de az oltás igen, nem tudott rá válaszolni. Meg arra is emlékeztem hogy van valami fém allergiám.

Így egyelőre most nem adattam be.....

Otthon elkezdtem keresni az infókat, netezni
Van itt egy érdekes anyag is, érdemes átfutni:
http://www.ahkungarn.hu/fileadmin/user_upl...an_Pandemia.pdf

Aztán arra jöttem rá hogy az oltás mellékhatásait nem az elölt vírus hanem a segédanyagok okozhatják. Aztán fogtam és összehasonlítottam a Fluval AB és Fluval P tájékoztatóit.
Fluval AB tájékoztatói itt megtalálhatók:
http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/inde...ails&item=21913

Fluval P tájékoztatói itt:
http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/inde...ails&item=33901

Na most, az aktív tartalom:
Fluval AB szuszpenziós injekció
(a 2009/2010-es szezonra)
1 adag (0,5 ml) vakcina összetétele: inaktivált teljes vírust tartalmaz

Aktív összetevők (Haemagglutinin mennyiség):
A/Brisbane/59/2007 (H1N1)-szerű IVR-148 reassz. törzs ( min 15,0 µg HA)
A/Uruguay/716/2007 (H3N2)-szerű NYMC X-175C reassz. törzs ( min 15,0 µg HA)
B/ Brisbane /60/2008 törzs (min 15,0 µg HA)

FLUVAL P szuszpenziós injekció
1 adag (0,5 ml) vakcina összetétele:

Aktív összetevő:    (Haemagglutinin mennyiség)
A/California/7/2009(H1N1)-szerű NYMC X-179/A reassz. törzs    (min. 6 µg/0,5 ml)

Segédanyagok
A segédanyagok szóról szóra ugyanazok a két oltásnál  (Alumínium-klorid-hexahidrát, trinátrium-foszfát-dodekahidrát, kálium-klorid, tiomerzál, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, kálium-dihidrogén-foszfát, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Mindkettő 0,33 milligramm Aluminíum foszfátot tartalmaz.

Ellenjavallatok

Erre is gyakorlatilag tök ugyanazt írták mindkét oltásnál
(Tojásfehérje iránt túlérzékeny egyének, továbbá azok, akiknek az összetételben szereplő anyagok közül bármelyikkel szembeni allergiája ismert, Fluval AB vakcinával való oltása ellenjavallt. Annak ellenére, hogy a vakcina csak nyomokban tartalmaz gentamicint, neomicint, vankomicint, ciprofloxacint, az olyan egyéneken, akik ezekre allergiásak, a vakcinát nem szabad beadni. )

Mellékhatások

Na itt már van egy kis különbség.
Az általános reackiók annyira nem érdekesek:
Fluval P:
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:
Gyakori: fájdalom, bőrpír, duzzanat és beszűrődés az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet.
Nem gyakori: fejfájás, ízületi fájdalom, verítékezés, izomfájdalom, láz.
Ezen reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is 1-2 napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

De még utána írja az alábbiakat a Fluval P:
Nem gyakori (>1/1 000 és <1/100):
általános bőrreakciók, mint viszketés, hólyagos bőrelváltozás, csalánkiütés

Ritka (>1/10 000 és <1/1 000):
• súlyos szúró vagy lüktető fájdalom egy vagy több idegen (Neuralgia)
• bizsergés  (paraesthesi)
• görcsök (konvulziók)
• átmeneti vérlemezkeszám csökkenés (átmeneti thrombocytopenia)
• allergiás reakciók, amelyek a vérnyomás veszélyes leesésével, sokkos állapot kialakulásával járhatnak

Nagyon ritka (<1/10 000):
• a véredények szűkülete vagy elzáródása veseproblémákkal (asculitis átmeneti veseérintettséggel)
• gyulladás az agyban vagy a gerincvelőben (encephalomyelitis)
• átmeneti ideggyulladás (neuritis), amely fájdalmat, gyengeséget és bénulást okoz a végtagokban és gyakran ráterjed a mellkasra és arcra is (ideggyulladás, Guillain-Barré szindróma)

A Fluval AB papírja ezek közül a Guillain-Barré szindrómát és az agyvelőbántalmat említi, a többit nem.

Azért elgondolkoztam, hogy amit ő "nagyon ritkának" hív, az mennyi. Pl. ha tegyük föl 1 millióan kapnak oltást Magyarországon, akkor a "nagyon ritka" az 100-nál kevesebb. Szerintem az elég sok.....
A "ritka" ami szintén súlyos mellékhatásokat ír (szerintem), az pedig 1 milliónál 100 és 1000 közötti.  :think:

Na mindegy, még utána keresgéltem és úgy láttam hogy ezek a mellékhatásokat a gyártó valószínű más influenza oltások papírjairól gyűjthette, meg gondolom amik az irodalomban fellelhetőek. Felteszem már csak azért is írtak bele ennyi mindent, mert az oltás még nem nagyon kipróbált, és inkább védik magukat ezzel. Különben, úgy tudom beleegyező nyilatkozatot kell aláírni az orvosnál amúgy is, mert ők nem vállalnak felelősséget.
De pl. találtam alábbi két másik influenza papírt is:
http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/E...ned-h1015hu.pdf

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/E...H-957-PI-hu.pdf

Ezekben ahogy nézem hasonló idegrendszeri mellékhatások szerepelnek.

Szóval, a végére azt gondolom, hogy a Fluval P-nek kb ugyanaz a mellékhatása illetve kockázata mint a normál influenza oltásnak .
Én más 5-ször adattam be magamnak a Fluval AB-t így szerintem akinek az nem okozott gondot, annak nagy valószínűséggel ez sem fog. (Pedig fém allergiám is van, de az oltásban nagyon kevés van ebből.) A H1N1 oltás helye lehet hogy fájni fog 2 napig kicsit, de gondolom az azért lenne mert a sima influenzával az ember minden évben találkozik, viszont a a mostanival még nem (csak az öregek találkozhattak már vele), így gondolom az elölt vírusnál is lehet egy minimális reakció.

Így a végére azt hiszem hétfőn megyek és beoltatom magam.

SZERK: mindent úgy mondtam mint hozzá nem értő! Nem vagyok orvos!

Szerkesztette: batagy 2009. 10. 15. 17:50 -kor

Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#93 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 20:30

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 16:49

Csak ilyenkor szoktam fokozottan kezet mosni, ha jön az influenza.
De sokszor mégis elkapom.

Mivel a kézmosás nem segít az influenza ellen. Egy csomó minden ellen igen, de spec az influenza levegőben terjed.

#94 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 20:44

Idézet: 7of9 - Dátum: 2009. okt. 1., csütörtök - 15:12

0., 3., 7., 14. és 30. napon egy-egy adag, elsőre én duplát kaptam, hasfalba nyomták mindet, kurvára fáj.
Lelkileg megviselt a dolog, egészen egyszerűen tudatában vagy annak, hogy egy iszonyatos lefolyású halálos cuccról van szó, ha nem kezelnek. Megbélyegezettnek éreztem magam, bár tudtam, hogy semmi bajom nem lehet. Környezetemben meg éreztem, hogy húzódnak el tőlem az emberek.
Néha azt lestem, hogy mikor kezd el folyni a nyálam, szar volt, na.

Ez mikor volt?

Gyermekként engem harapott meg kutya, és pont az ilyen rémtörténetek miatt inkább eltitkoltam, szerencsére nem lett belőle semmi csak a nyoma sokáig megmaradt a lábamon. Később nutria harapott meg a kézfejemen, ennek haloványan most is látszik a nyoma. Erre körülöttem levők mondták, hogy ettől nem kell félni és hát igazuk lehetett, gyulladás nélkül extrém gyorsan gyógyult a seb. Ekkoriban egy menekülő patkánynak amit hajkurásztunk, elálltam az útját, és a dögnek sikerült a nadrágom szárába belebújni és felmászni belül a seggem vonaláig, ahol megszorult. 12 éves voltam, és gőzöm nem volt róla, hogy milyen veszélyes, de a körülöttem levő felnőtteket a falfehér guta kerülgette. Nagy nehezen ott ütötték agyon egy vassal a nadrágon keresztül, ettől jobban fostam, (hogy melléütnek, merthát remegett a pali), mint a harapástól. Nem harapott meg a patkány, meg sem karmolt, mert háttal állt felém, a nadrágba kapaszkodott.

Később értek balesetek, amire kaptam tetanuszt. Sima mezei szuri volt, semmi különös...

#95 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 20:51

Remélem a H1N1 sem szupervírus, nincsenek szuperebb terjedési képességei a sima megszokott influenzához képest. Volt szerencsém a sok évvel ezelőtti járványokban részt venni vagy 3x, mielőtt ezeket az oltásokat kidolgozták volna. Az kemény volt, bár mindet lábon hordtam ki, de nem tudom hogy vészeltem át napokat. Mindenki szédült akkoriban, buszon, melóban akinek sikerült hamarabb betegácsiba menni, az hiányzott, akinek nem, azt marasztalták, mert nem maradt volna ki dolgozzon...
Pénztárban ültem, és nem láttam a pénzt sem. Ezer szerencse, hogy az emberek jobban figyeltek mint én, nem lett baj.

Később jött az oltás, és sokan, még a családból is elkezdték magukat oltani. Ez nekem elég volt, nincs kitől elkapnom, nem leszek beteg. Kopp kopp, már sok sok ideje így van, amióta van influenza oltás, nem voltam influenzás...

#96 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 17. 15:11

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 20:30

Mivel a kézmosás nem segít az influenza ellen. Egy csomó minden ellen igen, de spec az influenza levegőben terjed.

Valóban. Levegőben is terjed, cseppfertőzéssel.
De azért nem egészséges, ha pl. a betaknyozott kilincsek (mert van aki a markába köhög-prüszköl) után kézmosás nélkül összefogdosod a személyes holmidat vagy eszel.
A kézmosás valamennyire csökkenti a fertőzés veszélyét.

#97 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 18. 19:41

Mégsem lehet beoltani a terhes anyákat meg a gyerekeket:

http://index.hu/belfold/2009/10/18/megsem_...lleni_oltassal/
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#98 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 19. 17:34

http://www.origo.hu/nagyvilag/20091019-h1n...cina-miatt.html
RDaneel_hu

#99 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 19. 17:35

:D Látom már index-en is kinn van a hír.
Fasza.

http://index.hu/kulfold/2009/10/19/ketsege...ezik_az_oltast/
RDaneel_hu

#100 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 16:40

H1N1 almát...

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#101 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 23:04

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 16:40

H1N1 almát...

Mi?
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#102 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 15:06

No, én most már két napja be vagyok oltva. Egyszerre adták be a Fluval AB-t és a Fluval P-t. Egyiket az egyik karba, másikat a másikba. Szóval nem habzik a szám, meg eddig még idegbénulást se kaptam.

Különben érdekes, hogy a sima influenza oltás helye fáj egy picit, a sertés helyén meg semmit de semmit nem érzek.

Remélem megmaradok most már.  :D

Amúgy a hétfőn még sehol nem lehetett kapni az oltást a patikákban, tegnap volt a hiradóban hogy csak most kezdik szállítani a patikáknak. Szóval még lehet kell 1 hét mire általánosan kapható lesz. Háziorvos csak akkor adja be, ami nála ha van, ha krónikus betegről van szó, egyébként receptre kell írja. Nekem is csak véletlen sikerült, hogy adtak belőle.

#103 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 00:24

Idézet: batagy - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 15:06

Amúgy a hétfőn még sehol nem lehetett kapni az oltást a patikákban, tegnap volt a hiradóban hogy csak most kezdik szállítani a patikáknak. Szóval még lehet kell 1 hét mire általánosan kapható lesz. Háziorvos csak akkor adja be, ami nála ha van, ha krónikus betegről van szó, egyébként receptre kell írja. Nekem is csak véletlen sikerült, hogy adtak belőle.

Akkor jövő héttől lehet simán bárkinek vásárolni a gyógyszertárban?

Egyik ismerős akart adatni idős rokonának, de a dokinak összesen 20 darabot adtak hetente (legalábbis ezt mondta neki a doktor), és azt a krónikus betegekre tartogatja.

#104 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 01:32

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 0:24

Akkor jövő héttől lehet simán bárkinek vásárolni a gyógyszertárban?

Egyik ismerős akart adatni idős rokonának, de a dokinak összesen 20 darabot adtak hetente (legalábbis ezt mondta neki a doktor), és azt a krónikus betegekre tartogatja.

Igen, csak krónikus betegeknak adják a sajátjukból.

De receptre bárki kaphat. Nem tudom mikor lesz patikában.

#105 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 02:23

Ez érdekes, hogy itt a világon másik oldalán júniusban és júliusban volt állandóan a hírekben a H1N1 és  minden beszélgetős műsorban erről beszéltek, hogy kell e a vakcina. Mostanra itt lecsengett és azt látom, hogy az otthoni hírekben meg a fórumokon most ugyan az van mint ami itt volt pár hónapja. Az egyik legnagyobb itteni napilap híroldalát nézem minden nap és nem emlékszem, hogy a fő hírek között egyáltalán meg volt e említve a H1N1 ezen a héten, viszont ha rákeresek akkor hat darab hír volt, de jól elrakták, hiszen nem is vettem észre ezeket.
Ilyen fejlécek voltak pl:
Obama declares swine flu emergency
Europe swine flu spreads, 'millions' infected in US
Swine flu is spreading faster and claiming new fatalities in Europe, health officials said, as the global death toll from the virus rose to nearly 5,000 victims and the US said millions had been...
Swine flu death toll nears 5,000
Novartis profit down 8% over nine months
Swiss pharmaceutical giant Novartis said on Thursday its nine-month net profit slid eight per cent to $US6.1 billion...

Két dologra gondolok, hogy vagy azért nem beszélnek róla, mert nem akarják már tovább riogatni a népet még ezzel is, hiszen a válság miatt épp elegen vannak bajban vagy pedig miután az itteni média riogató kampánya nem generált elég profitot ezért nem akarják továbbra is mindig a fő oldalon a híreket a gyógyszergyártók. Lehet csak nekem van ilyen összeesküvés elmélet a fejemben...

#106 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 06:10

Akkor volt új a dolog, még sertésinfluenza néven. Aztán volt némi csend, most azért vették elő mert kezdődne az oltás szezon, de sok a "'tisztázatlan" kérdés. Én kihagyom a szurit, már eldöntöttem.

#107 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 07:50

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 2:23

Ez érdekes, hogy itt a világon másik oldalán...

Járt onnét egy család mifelénk májusban. Körbeutazták a földet: Mexikó, USA, Anglia, Európa, Szingapúr.
A nyáron meg voltunk taknyosodva, ők is. Itthon ráfoghattam a szokásos parlagfűre, de az nem jár lázzal ugye..
http://www.flucount.org/
Van kb félmillió fertőzött, és van kb ötezer haláleset. Akik mind valami másba haltak bele.
Ez nem olyan járvány, ahol nemzetek haltak ki, mint régen, ez pánikkeltés.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#108 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 08:06

Idézet: csozsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 8:50

Ez nem olyan járvány, ahol nemzetek haltak ki, mint régen, ez pánikkeltés.

Ez nem az. Sokkal rosszabb, és szomoróbb. Ez színtiszta biznisz, a gyógyszergyártók, és az orvosok biznisze. Behülyítik a népeket, h hűha, a népek beveszik, és mint a birkák szaladnak oltatni, mert jaj.  :omg:
Az nevet utoljára, aki először üt.

#109 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 09:03

Akkor nem csak én gondolom úgy, hogy "csak" hiszti az egész. Nekünk legyen igazunk.

#110 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 30. 18:40

Idézet: batagy - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 0:04

Mi?

Há egyen egy almát. Hülye szóvicc.

Téma megosztása:

• (56 Oldal)
  • +
  • « Első