Idézet: Jahno - Dátum: 2005. nov. 26., szombat - 1:12
Igazából mivel én csak Intelt adok el, és egy sem megy vissza gariba, így töknyóc mit arányosítunk, mert amíg Abitból sok megy vissza gariba, addig nincs miről pofázni, százalékosan meg darabra is több, oszt kész. De gondolom mindegyikből megfordul 1-2ezer darab a kezeid közt évente, aztán tudod miről beszélsz. Felőlem legyen.
De ugyanott gyártással már marhára nem értek egyet, teljesen külön kategória. Puzzle topikban is ezt írták valami noname gyártóra, hogy ugyaaz csinálja, mint a 3x drágább X. nevezetű cuccost. Nomost X. nevezetű cuccnál ha sokszor megfogok egy darabot, akkor nem kopik le, a darabok rés nélkül rendesen illeszkednek, valamint teljesen más a vágási formája is. Beismerem, hogy márkabuzi vagyok, de az a disztrib szívjo le, aki azzal érvel, hogy ugyanaz a futószalag. Egyiknél vagy 200szor is meg lehet fogni egy darabot, másiknál meg 3 fogás után lekopik a színezés.
Autóknál ugyanaez, nincs Rönó, nincs Audi, nincs semmilyen gyártó, mert ugyanonnan jön. Laptopot is Lenovo, Quanta, Compal, Clevo, Uniwill, estébé gyárt, érdekes módon Toshiba/IBM vonal nem megy vissza gariba annyit, mint az egyéb, amúgy ugyanazon a szalagon, ugyanolyan technológiával gyárott cuccok. Most akkor mi is van tulajdonképpen? Miért törik el a Mitac csuklópántja, ami amúgy elvileg OEM gyártója az összes cégnek, aztán miért nem törik el az IBMnek, Toshibának?
Ezt nekem 1.0 usernek sem fogod tuni megmagyarászni. Mert a kurvakibaszott Foxconn lap is elvileg Intel OEM beszállító, uyganaz a szalag, Intelen ezer kilméterről merek biost frissíteni pár perc alatt, Foxconnal meg órákat szívtam közvetlen közelben leizzadva párszor.
Szóval szar duma.
naszóval. nézzük ezt a foxconn-t aki az intelnek gyárt. az intel szépen megcsinálja a referenciadesign-t, hogy ezt kérem. az intel megkapja. no igen. mivel az intel lapok len lényegesen drágábbak mint a foxconn lapok, valahol be kell a foxconnak hozni a dolgokat. az intel lapjába teszi bele az elsőosztályú alkatrészt, míg ugynazon lapot kihozza foxconn néven is, de már másodosztályú alkatrészbázissal. ez még önmagában nem baj, mert a másodosztályú alkatrészbázis is garantálna 4-5 év stabil működést (ennyi ideig a lap nem lesz használatban) De jön a nonplusz ultra. A laphoz jár ugye egy BIOS. A BIOS-t az Ami vagy aPhoenix szállítja, jól hangolt paraméterezéssel. Csakhogy a Foxconn a "tuningőrület miatt" a végfelhasználó számára beállíthatóvá tesz olyan rendszerparamétereket, amit nagyon nem kéne a kezébe adni. Megkezdődik a CPU tuning, elkezdjük Húzni a processzort. A nagyobb freki már eleve megterhel a a processzor stabjait ( a TDP közel lineárisan nő a frekvenciával). Erre még tóljunk egy lapáttal, mer a nagyobb frekin való stabilitáshoz nagyobb betápfeszek tartoznak. Mint mondtam volt az intel számított valamit, designolt egy jó stab-ot. Csak ugye mi gyártottuk azt a stabot gyengébb alkatrészekből és az end júzer ez a már gyengébb stabot villamosan jól túl is terhelte. És akkor megy tovább: chipsethúzás, RAM-húzás. Ez mind-mind odabasz a staboknak. A chipset hűtése egy adott frekin megadott dissziőációra van tervezve, de a júzer eztis alaposan túlterheli. Ezek után nem kell csodálkozni, hogy hullanak a foxconn lapok mint a legyek.
Az abit lapokról is azt tudom mondani, hogyha mindent plug-and-play-re veszel a BIOS-ban, töltesz egy "load optimezd defaults"-ot, akkor az ilyen Abit lap 6 év alatt sem pusztítható el. De jön a 30%-os clcoktuning. a 20%-os fesztuning, indehhez batárnagy hűtőventillátorok. Jön a csiptuning meg a lóf@sztuning. Mivel mindenki aki abitot vesz "fukar", szándékosan két számmal kisebb processzort vesz a lapjába mint a volós igénye, aztán jól megkínozza azt. Ittis megjelent hogy vegyél 3Gigás procit, nem 3.2-eset és jól huzasd ki, lesz az akkor 3.2-es. a 2 processzormodell között valami nevettséges 6-7 ezer forintos árdifi van. De spóroljuk ezt meg, reszkírozzuk meg, hogy kinyírjuk alpot, mert "jó tuning lap, tutira bírja", hameg nem, akkor úgyis visszük gariztatni a lopt, aprocesszort meg esetleg a memóriákat is...
az intel lapok tehát nem eredendően jobbak, hanem más a felhasználók mentalaitása: aki intelt vesz, az nem szarakodik sufnituninggal, hanem mindenből megveszi azt amire szüksége van. És azért teszi ezt, mert a számítógépe munkaeszköz nem pedig drága yuppieknek szánt játékszer.