HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#581 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 17. 18:46

Kép

Idézet

Hey Guys,

I'm sitting in a keynote from AMD's Chuck Moore, and here is information on the next generation i.e. K8L.

0. Native quad core
1. Hypertransport up to 5.2GT/s
2. Better coherency
3. Private L2, shared L3 cache that scales up.
4. Separate power planes and pstates for north bridge and CPU
5. 128b FPUs - see 14,15
6. 48b virtual/physical addressing and 1GB pages
7. Support for DDR2, eventually DDR3
8. Support for FBD1 and 2 eventually
9. I/O virtualization and nested page tables
10. Memory mirroring, data poisoning, HT retry protocol support
11. 32B instead of 16B ifetch
12. Indirect branch predictors
13. OOO load execution - similar to memory disambiguation
14. 2x 128b SSE units
15. 2x 128b SSE LDs/cycle
16. Several new instructions

Szerkesztette: Asker 2006. 05. 17. 19:02 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#582 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 21:07

ez  a 'data poisoning' mi a rák lehet?  :think:
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#583 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 22:15

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 22:07

ez  a 'data poisoning' mi a rák lehet?  :think:

Ez nem valami eliras es valami Data Positioning akar lenni ?
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#584 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 22:36

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 23:15

Ez nem valami eliras es valami Data Positioning akar lenni ?

Biztos nem, mert a security jellemzők között van felsorolva.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#585 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 22:51

itten http://h71028.www7.hp.com/ERC/downloads/64...0processors.pdf le vanik írva csak a göcsög reader nem engedi kicopyzni text-ként a lényeget...  :reklamacio:

#586 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:07

Érdekes proci lesz ez a K8L. Az már tisztán látszik, hogy az AMD nem véletlenül nem aggódott az új generációs Intel procik miatt. Az AMD kimondottan jó irányban lépett előre ezzel a processzorral.

Van néhány tény ami figyelmet érdemel. Először is az összes prociban lesz L3 cache, ez kötelező része lesz a K8L-nek (önfényezésből leírnám, hogy ezt én előre megmondtam :D ). A második figyelemreméltó dolog, hogy a K8L megőrzi a K8 hihetetlen kiegyensúlyozottságát. Nem csak az előre tudható FP teljesítmény terén, hanem az integer müveletvégzés terén is nagyot léptek előre. Összességében 12-15%-os IPC javulás biztosan várható lesz (magonként számolva persze) az AM2-höz képest, de akár több is lehet. Ez elsősorban a meria és cache kezelésen múlik, mivel erről nem árultak el részleteket. Javulnak-e vajon az L1/L2 cache-ek paraméterei? Javulni fog-e a K8L-ben lévő memóriakezelő hatékonysága az AM2-höz képest (mert az egyelőre elég gyenguska)?

A - számomra - három legnagyobb durranás azonban máshol van elrejtve. Az első a magok és a memóriavezérlő független kikapcsolhatósága. Ez a laptop szegmensben hatalmas előnyt jelent majd a jelenlegi AMD mobil chipekkel szemben. A második a jelentősen javított RAS jellemzők és a socketek számának jobb skálázhatósága. Az AMD e két fejlesztésből jól láthatóan komolyan gondolja a RISC piacra történő betörést, azaz a 8-32 socketes gépek piacán a térnyerést.

A harmadik és szerintem a legjövőbemutató fejlesztés a coprocesszorok nagymértékű támogatása. Ezt az előnyt nem lehet eléggé hangsúlyozni szerintem. Az AMD ezen a téren úgy lépte le a konkurenciát, hogy azok köpni-nyelni nem tudnak. Mindenkivel szemben van legalább 2-3 év előnye. Az Intelnél először a CSI bevezetésekor tudnak hasonlót csinálni, de az legkorábban 2008 második felében várható (de könnyen lehet belőle 2009 is). A többiekről meg nem tudunk semmit. Az AMD egyrészt hatalmas marketing előnyre tesz szert, mivel a coprocesszorokról mindenkinek az Opteron fog eszébe jutni, ráadásul hatalmas programozói és fejlesztői trudás fog felhalmozódni mind a normál fejlesztőknél, mind a coprocesszor gyártóknál. Márpedig szerintem eléggé jól látható, hogy ez a technika az elkövetkező időkben hatalmas jelentőségű lesz. És ez a teljes szerver szektorra igaz lesz (mind a HPC, mind az "egyszerű" webszerverek piacára), de várhatóan a desktopon is előbb-utóbb tért nyer.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#587 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:14

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 0:07

Van néhány tény ami figyelmet érdemel. Először is az összes prociban lesz L3 cache, ez kötelező része lesz a K8L-nek (önfényezésből leírnám, hogy ezt én előre megmondtam :D ).

Na, ez mégsem igaz így ebben a formában. Állítólag lesz dual-core verziója is és csak a high-end lesz 4 magos. Nagyon valószínűen a dual-core verziónak nem is lesz feltétlenül L3 cache, mivel oda már nem szükséges. De persze az összes 4 magosban ott fog figyelni az L3 cache kötelezően.

#588 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:17

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 23:07

Javulni fog-e a K8L-ben lévő memóriakezelő hatékonysága az AM2-höz képest (mert az egyelőre elég gyenguska)?

kifejtened ezt a gyanguska dolgot? eddig csak (vagy lett volna egy kivetel?) ddr2-400-as memoriaval "hajtott" teszteket lattunk, ahol annyi azert kiderult, hogyennek ellenere sem rosszabb, mint a ddr1-400-as verzio. ezt gyengecskenek nehez nevezni szerintem. ;)

a tobbiben, remelem Te is erzed, kicsit sok a fantazia! :D (nem baj amugy, en kedvelem a fantaziadus embereket..) ami persze nem jelenti azt, hogy esetleg nem fog igy tortenni, csak azert nem kene ugy fogalmazni, mintha a Te gepedben mar ott duborogne.. :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#589 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:24

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 0:17

kifejtened ezt a gyanguska dolgot? eddig csak (vagy lett volna egy kivetel?) ddr2-400-as memoriaval "hajtott" teszteket lattunk, ahol annyi azert kiderult, hogyennek ellenere sem rosszabb, mint a ddr1-400-as verzio. ezt gyengecskenek nehez nevezni szerintem. ;)

Anand már tesztelte 800 MHz-es memória beállítással is. Több okot is találtak már rá, de az biztos, hogy a DDR-2 memóriakontroller kevsébé jó lett, mint a DDR. Ennek oka nem csak a memóriavezérlő, elmagyarázták valamelyik fórumon, de már akkor sem értettem, most meg már arra sem emlékszem, amit megértettem.

Idézet

a tobbiben, remelem Te is erzed, kicsit sok a fantazia! :D (nem baj amugy, en kedvelem a fantaziadus embereket..) ami persze nem jelenti azt, hogy esetleg nem fog igy tortenni, csak azert nem kene ugy fogalmazni, mintha a Te gepedben mar ott duborogne.. :)

Nem tudom mire gondolsz ebben a részben. Ami feltevést tartalmaz az kizárólag a coprocesszoros rész, de ott is csak az, hogy a coprocesszorok nagy jelentőségűek lesznek az elkövetkező években. Ez vagy így lesz vagy nem. A többiben szerintem semmi spekuláció nincsen az kizárólag a már ismert tényeken alapszik.

Szerkesztette: hvuk 2006. 05. 17. 23:25 -kor

#590 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:38

az ilyen megfogalmazasokrol beszelek:
"A második figyelemreméltó dolog, hogy a K8L megőrzi a K8 hihetetlen kiegyensúlyozottságát. Nem csak az előre tudható FP teljesítmény terén, hanem az integer müveletvégzés terén is nagyot léptek előre."

ez MULTIDOBEN van konyorgom!! ;)

az Anandos cikket belinkelned? mert amire en emlekszem, ott kifejezetten 400-os ment a memoria!
a forum ma:

#591 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 0:38

az ilyen megfogalmazasokrol beszelek:
"A második figyelemreméltó dolog, hogy a K8L megőrzi a K8 hihetetlen kiegyensúlyozottságát. Nem csak az előre tudható FP teljesítmény terén, hanem az integer müveletvégzés terén is nagyot léptek előre."

ez MULTIDOBEN van konyorgom!! ;)

az Anandos cikket belinkelned? mert amire en emlekszem, ott kifejezetten 400-os ment a memoria!

Itt nyilván a tervekről beszélek (bár már bizonyos infók szerint tape-out-oltak). A tervek pedig már múlt időben vannak készen. A tervekből az látszik, hogy mind az FP, mind az int teljesítményt fejlesztették. Ráadásul még a fejlesztések hatását is elég jól lehet tudni, mivel a Conroe is kb. hasonló dolgokban fejlődött. Úgyhogy ebben a spekuláció max. annyi, hogy ha az AMD csődbe megy, akkor nem lesz K8L. De ennyi spekulációt azért engedjél meg nekem, jó? :D

Anandtech cikk

Szerkesztette: hvuk 2006. 05. 17. 23:43 -kor

#592 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 17. 23:53

koszonom a cikket! mintha ez nem lett volna meg itt megemlitve. ezert emlekeztem en a masik, regire!

es elolvasva sem ertem, miert nevezed gyengenek. :) a szintetikus meresek mind latancyben(!) mind savszelessegben hatalmas elorelepest mutattak. ok, a jatekok kevesbe fuggtek tole (de hat azok az overclocked ddr1-re sem mutattak tulzo lelkesedest..) ebbol mas alkalmazasokra (iroda-multimedia-szerver-hpc) nehez kovetkeztetest levonni. max annyit, hogy ahol szukseg van gyors memoriara, ott tovabbra is tarolhat az AMD.. ;)
a forum ma:

#593 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 00:29

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 17., szerda - 23:17

a tobbiben, remelem Te is erzed, kicsit sok a fantazia! :D

szerintem belefér. special olvtárs a foxtont kész tényként kezelte itanic esetében, egészen addíg, amíg ki nem derült, hogy nem működik. na akkor kezdett a dolog kellemetlenné válni :D hvuk ujaban amd fronton kezd special egészséges ellenpólusává váni, ami nem baj! kiegyensúlyozottabbá válik az alfórum. mondjuk és szkepitikus vagyok már ami az IMC egyszerre DDR és FB-DIMM kompatibilitását illeti. a core-ok lelövöldözése sem trivi annyira.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 05. 18. 00:32 -kor

#594 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 08:30

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 0:53

es elolvasva sem ertem, miert nevezed gyengenek. :) a szintetikus meresek mind latancyben(!) mind savszelessegben hatalmas elorelepest mutattak.

Ugyanazt a cikket olvastuk? :confused:

Latency javulás: 12%, ez ok, szép eredmény.
Everest write: +28.6%, ez már gyenge, figyelembe véve, hogy az elvi sávszélesség duplázódott
Everest read: +13.3%, ez meg siralmas

Még jobban látszik a szitu, ha az elméleti maximumhoz mérjük, azaz kihasználtságot, hatékonyságot nézünk.
Write: 30% DDR-nél, 20% DDR-2-nél
Read: 64%(!!) DDR-nél, 36% DDR-2-nél

Jól látható, hogy meg sem közelíti ugyanazt a hatékonyságot, mint amit DDR-nél produkált. Biztos vagyok benne, hogy a K8L-nél ezek az értékek lényegesen magasabbak lesznek, közel dupla akkora eredményeket fogunk látni, mint DDR-nél (mondjuk +70-80%-ot a jelenlegi +20-30%-hoz képest).

#595 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 08:32

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 1:29

szerintem belefér. special olvtárs a foxtont kész tényként kezelte itanic esetében, egészen addíg, amíg ki nem derült, hogy nem működik. na akkor kezdett a dolog kellemetlenné válni :D hvuk ujaban amd fronton kezd special egészséges ellenpólusává váni, ami nem baj! kiegyensúlyozottabbá válik az alfórum. mondjuk és szkepitikus vagyok már ami az IMC egyszerre DDR és FB-DIMM kompatibilitását illeti. a core-ok lelövöldözése sem trivi annyira.

Azért itt a fórumon jó néhány nálam elvakultabb AMD fan van. Nyilván én is némi rózsaszínű ködfüggönyön át látom az AMD eredményeit, mint ahogy special is hasonlón keresztül nézi az Intel és elsősorban az Itanium kilátásait. A Cellről már nem is beszélve. Bocs special, ezt nem hagyhattam ki. :p :D

#596 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 08:50

"Ugyanazt a cikket olvastuk?"
:)
igen, en ezekrol a szamokrol beszeltem. en sohasem hittem azt, hogy a ddr2-800 mindenben 2x gyorsabb lenne, mint a dd1-400. en nem azt neztem, hogy mekkora az elvi kihasznaltsag, hanem azt, hogy mennyit javult az elozohoz kepest! es e szerint azert ez egy tetszetos lepes. es valahogy az a gyanum, hogy ennel sokkal jobb nem lesz. (csak egy tipp.)
a forum ma:

#597 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 09:08

Ez biztos nem igaz. Ha igaz lenne, akkor hatalmas bajban lenne a számítógépes ipar. Ha az elvi sávszélesség duplázása 10-30% közti plusz gyakorlati sávszélességet jelentene, akkor a 8 magos oprocesszorok úgy lesznek sávszélesség korlátosak, hogy csak nézünk (mert ugye akkor a DDR-3 is csak ennyi pluszt jelentene - maximum).

De biztos nem igaz. Egyrészt tele lenne a sajtó ezzel, de legalábbis a fórumok biztosan. Másodszor pedig jól látszik, hogy az AMD nagyon szép DDR kihasználtságot tudott elérni, nem hiszem, hogy lényegesen rosszabbat, mint az SDR-nél. Semmi okot nem látok rá, hogy miért ne lehetne megközelítőleg hasonlóan jó kihasználtságot elérni  DDR-2 alatt.

#598 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 09:45

ok, ez az en, teljesen erzesre "bemondott" velemenyem. en elvi szinten maximum +50%-ra tippelnem a valtozast (ahogy mellesleg az sd->ddr sem volt tul fenyes am!)

es nagyon kivancsi lennek a tobbiek velemenyere is.

(OFF: mellesleg ki mondta, hogy az ipar nincs nagy gondban, es hogy a 8 magos processzorokkal nem lesz gond? ebbol talan nem kene kiindulni. ;) a 10GHz-es Netburst-re sem mondtak elore, hogy elvi hiba van benne.. pedig szerintem lehetett elore tudni.)
a forum ma:

#599 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 10:00

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 10:45

ok, ez az en, teljesen erzesre "bemondott" velemenyem. en elvi szinten maximum +50%-ra tippelnem a valtozast (ahogy mellesleg az sd->ddr sem volt tul fenyes am!)

Az Athlon 64 3200+ 754-es tokozásban 96%-át használta ki az elvi memória sávszélességnek olvasáskor. Ha tehát as váltás nem volt fényes, akkor gondolom az SDR memóriánál magasan 100% fölötti volt a kihasználtság. :confused:

Még mielőtt az integrált memóriavezérlőre fognád (ami tényleg segít persze), leírom, hogy a 3200+-os Barton is 2880 MB/sec-et tudott, ami még mindig kereken 90%-os kihasználtság. Egyszóval halvány dunsztom sincs, hogy mi a fészkes fenéről beszélsz. Nem kellene utánanézni a dolgoknak, mielőtt határozott és felkiáltójellel alátámasztott véleményt formálsz valamiről? :(

Kép

Kép

Bocsi, hogy a konkurenciától tettem be a képeket. :D

Szerkesztette: hvuk 2006. 05. 18. 10:01 -kor

#600 Felhasználó inaktív   Darwin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 10:24

Turion64 X2 teszt (francia nyelvű)
Egyelőre úgy néz ki a Core Duo trónfosztása elmarad.

Szerkesztette: Darwin 2006. 05. 18. 10:29 -kor

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.