AMD Hammer - negyedik rész
Elküldve: 2006. 05. 30. 16:37
Elküldve: 2006. 05. 30. 16:52
Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 16:37
tok mindegy. te a viselkedeserol beszelsz, en meg a logikai architekturajarol. lodaded/unloaded - ez ekvivalens a cacheline hit/miss kerdeskorevel
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2006. 05. 30. 20:20
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 05. 30. 20:49
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 21:20
Hát én nem biztos, hogy pontosan értem az állításokat, de inkább csak arról van szó, hogy a DDR2 (persze a 800at leszámítva) a rossz késleltetési értékei miatt _elveszi_ a Hammertől az IMC által elérhető ultraalacsony latency nyújtotta előny nagy részét (márpedig ez jelentős érvágás, hiszen még az AMD is 20% (vagy több?) körülire tette a K7hez képesti clock-to-clock gyorsulásban az IMC részét, és csak mintegy 5-10% maradt az egyéb architekturális fejlesztéseknek)
Mivel az NGMA-ban nincs IMC, meg persze korábban egyik Pentiumban sem volt, így nincs is előny, amit el lehetne venni.
De nem biztos, hogy jól gondolom.
Elküldve: 2006. 05. 30. 20:59
Amúgy ezt meg nem is értem:
arról van ugye szó, hogy az első teszteknél a Conroe sima DDR-t használó A64el volt összeeresztve, erre mondtátok többen (elő is lehet keresni, akkor történt, amikor az a bizonyos első Anand-fél Conroe vs A64 teszt megjelent), hogy igen ám, de ez még nem az AM2!
Hát erre most az derült ki, hogy AM2vel nemhogy jobb, de inkább rosszabb a helyzet...
Elküldve: 2006. 05. 30. 21:12
-- a növekvő késleltetés érzékenyebben érinti az IMC-vel szerelt gépeket, mivel az alacsonyabb késleltetésbeli értékek arányaiban jobban romlanak, mint a chipsetes esetben.
-- ahogyan a processzorok sebessége egyre jobban elszakad a memóriachipekétől, valamint egyértelműen a többszálú felépítésé a jövő, a késleltetéssel szembeni tolerancia, annak elmaszkolásában szerzett jártasság egyre fokozódik, a kódokat igyekeznek sávszélesség vagy VE-korlátosság tenni. mint tudjuk, ilyen esetekben az IMC már elhanyagolható előny. a woodcrest egyébként fbd-t kap, amelynek lényegesen magasabb a sustained bandwidthje, mint a sima ddr2-nek.
Elküldve: 2006. 05. 30. 21:15
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 20:20
megfogja biza. ne feledd a prescott amellett hogy kazan lett, nagyon megtaltosodott a DDR2-tol!
Elküldve: 2006. 05. 30. 21:31
Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 21:12
-- ahogyan a processzorok sebessége egyre jobban elszakad a memóriachipekétől, valamint egyértelműen a többszálú felépítésé a jövő, a késleltetéssel szembeni tolerancia, annak elmaszkolásában szerzett jártasság egyre fokozódik, a kódokat igyekeznek sávszélesség vagy VE-korlátosság tenni. mint tudjuk, ilyen esetekben az IMC már elhanyagolható előny. a woodcrest egyébként fbd-t kap, amelynek lényegesen magasabb a sustained bandwidthje, mint a sima ddr2-nek.
keep in mind. sustained bandwith ws burst length ws RAM latency. jol lathato, hogy a RAM latency randan odabasz a lehetseges -sustained- bandwithnek is.

Eredemes elolvasni ujfenn hannibal cikket
Szerkesztette: SFIJ 2006. 05. 30. 21:31 -kor
Elküldve: 2006. 05. 30. 21:37
Elküldve: 2006. 05. 30. 21:46
Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 21:37
egyrol beszelunk. a DDR2 magasabb peak bw-t iger ugye "double data rate" de ezert cserbe a colckra nezve magasabb latencyvel buntet
Namost quad-core fan urak, azt ugye nem tetelezitek fel hogy a core-jaitok kesei mindig szepen libasorban szomszedos 64-teteket fognak kerni ugye. plauzibilisebb, hogy csapongani fognak, mint egy kamaszlany. Igy aztan ugye amig mindenki szepen be nem faultolja magat es az adatait a kesbe, addig lagzani fogunk mint allat
ceterum censeo: nem jo a DDR2-DDR3 fejlodesi ut, egyertelmu zsakutca.
Elküldve: 2006. 05. 30. 22:33
Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 17:17
Ezt komolyan mondod? Még az Intel is szív azzal, hogy nincs elég FB-DIMM a piacon és ami van az is nagyon drága, akkor hogyan tudnák a gyártósorok kielégíteni az AMD minimum 10x-es igényét? Az sem jó érv, hogy de "hát ha az AMD igényli, akkor biztos gyártanának", mert az Intel is igényelte és mégis el kellett halasztania a Bensley premierjét. Tehát a kapacitás egyértelműen korlátozza az FB-DIMM használhatóságát. De nem csak ez a gond, az is nagy baj, hogy az FB-DIMM többet fogyaszt és ráadásul lényegesen drágább. És egyelőre drága is marad még jó ideig (ellentétben a DDR-2-vel).
Idézet
A szerverek meg tudják fizetni, de a desktopokban nem lehetne. A mobo és a CPU drágát pedig eléggé megdobná, a CPU-t legalább 5-6 dollárral (ez gyártási költség), az alaplapét is legalább ennyivel. Egy ilyen tervnek az OEM-ek egyértelmáen beintettek volna. És nyilván az AMD-nek sem lenne szimpatikus a megnövekedő gyártási költségek miatt.
Idézet
Itt kicsit elírtam. Illetve az előző bekezdésben írtam el, ott a DDR-800-ra gondoltam, azaz a 4-csatornás DDR-re. Itt pedig arra, hogy minden marad a régiben, azaz tovább használják a normál DDR-400-at. Bár végül is itt ezt írtam, az előzőnél írtam DDR2-t DDR helyett. De a fenti válaszom érvényes erre is.
Idézet
Tévedésben vagy több szinten is. Fless cikkéből az tűnik ki, hogy a a normál DDR memóriák a jobb DDR2-667-es memóriákkal vannak pariban, a gyengébb DDR2-667 memóriák ellen 1-2%-ot buknak átlagosan. Tehát azonos teljesítményt kb. azonos áron tudnak, a DDR talán egy kicsit olcsóbb, de nagy a szórás az árak között. A DDR2-800-ra nincs szükség az átlag DDR memória ellen. A legdrágább DDR2 pedig megveri a DDR40-at. Ha már a csúcsteljesítménynél járunk, akkor ezt illik megjegyezni.
Idézet
Miről beszélsz? :confused: Az AMD-t 1.5 évig nem zavarta az arcvesztés? Ne hülyüljél már, egyértelmúen nem ilyen szempontok döntöttek e mellett. Ha ilyen szempontók döntöttek volna, akkor megfogadták volna a tanácsodat és FB-DIMM-et használnának, mert messze az a legcoolabb dolog és akkor az Intelnél lenne az arcvesztés. Komolyan, néha nagyon gyerekes ötleteid vannak.
Továbbra sem értem: te most tényleg 1-2%-os performance veszteségen problémázol? Olyan veszteségen, ami ráadásul a top kategóriára még csak nem is igaz? A dolog egyszerűen nem így működik. Az AMD-nak optimális megoldást kellett találni az alábbi peremfeltételekre:
- teljesítmény ne legyen rosszabb (lényegesen) a jelenlegi rendszerek esetén, mint a 939-nél
- egyszerű rendszer legyen, költséghatékony
- ne növelje a gyártási költségeket
- ne okozzon tervezési és gyártási nehézségeket
- megfelelő legyen belőle az ellátás
- tetszen az OEM-eknek
A fenti szűrőkön egyedül a DDR-2 megy keresztül, bár még ő is elvérzik egy kicsit az első pontban, noha ez elsősorban a memóriavezérlő gyengeségnek köszönhető. Az összes többi sokkal jobban elvérzik valamelyik feltételen. A dolog nem úgy működik, hogy csak egy feltétel van: maximalizálni a teljesítményt. Millió processzor gyártásánál sokkal több szempontot kell figyelembe venni. Az arcvesztés ezen szempontok között - különösen ebben az esetben (mivel itt nincs is ilyen) - nem szerepel. Még a csíkszélességnél sem, pl. szerintem az Intel nem azért vezeti be gyorsan az új processt, hogy annak marketing értéke legyen és az AMD arcot veszítsen, hanem azért, mert ez az érdeke, mivel neki az azonos processze gyengébb.
Elküldve: 2006. 05. 30. 22:56
AM2-s processzorok sávszélessége

Update: Utólag látom, hogy az írási eredmények nagyon eltértek, szerintem más elven mértek. De ettől még igaz az állítás, ugyanis míg a 939-es procik ellen az EE-nek nagy fölénye van a sávszélességben (31%), addig az AM2 előnye csak kb. 5%. Tehát ez alapján az AM2 procik sávszélességének még jelentősen nőnie kell a jövőben. Ez amit piacra dobtak egy szükségmegoldás, valamit nagyon elkeféltek a memóriavezérlőnél. A várható kb. +30% sávszélesség többlet pedig azt jelenti, hogy a DDR2-vel szerelt rendszerek megverik a DDR-t.
Szerkesztette: hvuk 2006. 05. 30. 23:02 -kor
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:04
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 23:33
Már nem azért, de nincs is rá ugye szükség...
Sőt szerver-fronton sincs szükség rá a quad core megérkezéséig.
Úgyhogy a DDR2vel bőven ráértek volna a quad core-ig várni.
PS: azt csak Bogdán mondta, vagy Ti is úgy gondoljátok, hogy az AMDnél a 65 nano bevezetése a quad core-ral egy időben (vagy talán egy kicsivel előbb) fog történni?
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:12
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 23:56
Ezt most honnan linkelted? Mennyin futottak a memóriák? Már nem azért, de ilyen kulcsinformációk nélkül ennek a grafikonnak zéró értelme van (és még linket sem adtál...)
Szerkesztette: d n . r 2006. 05. 30. 23:16 -kor
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:21
Idézet: d n . r - Dátum: 2006. máj. 31., szerda - 0:12
Szintetikus sávszélességtesztnél (főleg olvasásánál) kiküszöbölődik a latency hatása, úgyhogy (azonos szélességet feltételezve) a frekvencia számít ugye, márpedig a Pentium EE nél az FSB 1066, nem? (feltételezve, hogy szinkronban fut a meóriával. Bár ha jól látom, van EE tuning is.)
Ezt most honnan linkelted? Mennyin futottak a memóriák? Már nem azért, de ilyen kulcsinformációk nélkül ennek a grafikonnak zéró értelme van (és még linket sem adtál...)
Igyál kávét.
Az EE DDR2-800-on ment 5-4-4-13-as időzítésekkel, tehát rosszabbal, mint az AM2-es rendszerek 4-4-4-10-e. Ennek ellenére verte 30%-al a 939-et, míg az AM2 csak 5%-al.
Igen, ez szintetikus benchmark. Valóban kiküszöbölődik a hatás, de a +30-40% ingyen (tehát a latencyt nem rontó) szintetikus sávszélesség jelent legalább +5% valós teljesítmény pluszt, bizonyos esetekben akár sokkal többet is. Na, ez a plusz hiányzik jelenleg az AM2-es rendszerekből és ez az a bizonyos plusz, ami szerintem később jelentkezni fog.
Az FSB csak 64 bites, míg a memória 128, nem? De tök mindegy, a lényeg a memória sávszélesség, az meg ugyanakkora.
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:34
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 31., szerda - 0:21
Az EE DDR2-800-on ment 5-4-4-13-as időzítésekkel, tehát rosszabbal, mint az AM2-es rendszerek 4-4-4-10-e. Ennek ellenére verte 30%-al a 939-et, míg az AM2 csak 5%-al.
Igen, ez szintetikus benchmark. Valóban kiküszöbölődik a hatás, de a +30-40% ingyen (tehát a latencyt nem rontó) szintetikus sávszélesség jelent legalább +5% valós teljesítmény pluszt, bizonyos esetekben akár sokkal többet is. Na, ez a plusz hiányzik jelenleg az AM2-es rendszerekből és ez az a bizonyos plusz, ami szerintem később jelentkezni fog.
Az FSB csak 64 bites, míg a memória 128, nem? De tök mindegy, a lényeg a memória sávszélesség, az meg ugyanakkora.
Közben már rájöttem, hogy ezzen a grafikonon NINCS ddr2-es A64, ezt csak az Intel EE miatt hoztad...
Csak éppen fölösleges volt :Đ
A PH! AM2 tesztjéből kiderül, hogy hiába növelik a memóriaórajelet jelentősen (ddr2-533 -> ddr2-800), a mért sávszélesség alig nő, pedig az elméleti ugyebár a másfélszerese.
(ráadásul így is alig haladja meg a sima DDR-400at)
Hát bizony-bizony, úgy tűnik az A64 IMC-jét nem a magas memóriaórajelekhez alakították ki...
(nyilván valahol kell lennie egy szűk keresztmetszetnek)
Szerkesztette: d n . r 2006. 05. 30. 23:41 -kor
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:37
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 31., szerda - 0:21
Te is igyál kávét!
Az FSB viszont quad pumped, míg a memória csak duplázott. Tehát laapesetben tökéletesen szinkronban fut.
PS: gondolom az A64nél azzal a bizonyos "visszaosztással" lehet a gebasz. De ezt majd valaki olyan megmondja, aki jobban tisztában van a technikai részletkérdésekkel.
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:41
Idézet: d n . r - Dátum: 2006. máj. 31., szerda - 0:34
Neked a kávé már nem elég, menj aludni!
Pont erről beszélek. És nem csak én, hanem nagyjából a hardver fórumokon netező érdeklődő emberek jó része. Valamit elcseszett az AMD az AM2 memóriavezérlőjében. Az AMD ráadásul év elején tervezte újra, mert nem is működött tökéletesen. Lehet, hogy a gyors javítást csak a teljesítmény drasztikus csökkentésével tudták megoldani.
Az viszont a Blikk magazin szintje, hogy az AMD a magas órajelek valamiféle elvi határt jelentenének. Például azért sem igaz, mert a DDR2-800 pont akkora órajelen jár, mint a DDR-400.
Elküldve: 2006. 05. 30. 23:44
Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 31., szerda - 0:41
?
Ez most nekem nem világos.
A ddr2-800 nem 400 mhz valódi órajelen fut?
Míg a ddr-400 pedig 200 mhz-en?

Súgó
A téma zárva.