HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#2161 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 02. 23. 20:03

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 18:58

sepcial. a C2D-ket, kulonosen az E6700-as modell-t fel lehet kinozni 4GHz-re, pontosabban nehany indoneziai gyartmanyt ami az ostya kozeperol szarmazik. a helyzet az, hogy iszonyat szor a max orajel, persze a specko szerinti rohogve megy.

Tovabbi nifokat a westlake/Pietrosz duotol nyerhecc :)

gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az intel képes lenne bármikor egy speed grade-del feljebb mozgatni az egész c2d portfóliót, és tudná tartani a volument. a kettőhöz valószínűleg teljesítményre optimalizált stepping és gyártás kellene, de a magas volumen miatt az is simán sikerülne nagy mennyiségben. kérdés, hogy erre mikor lesz szükség. szerintem az intelnek pontos képe van már a barcelona teljesítményéről, így lényegében a lépések nagyjából eldöntöttek. de még néhány hónap, mire kiderül.

#2162 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 24. 19:11

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 20:03

gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az intel képes lenne bármikor egy speed grade-del feljebb mozgatni az egész c2d portfóliót, és tudná tartani a volument. a kettőhöz valószínűleg teljesítményre optimalizált stepping és gyártás kellene, de a magas volumen miatt az is simán sikerülne nagy mennyiségben. kérdés, hogy erre mikor lesz szükség. szerintem az intelnek pontos képe van már a barcelona teljesítményéről, így lényegében a lépések nagyjából eldöntöttek. de még néhány hónap, mire kiderül.

nos mint irtam, a kihozatal lerontasa aran a 4GHz elerese lehetseges. Valahol itt van a jelen design plafonja. A processz fejlesztesevel es steppingekkel varhato szerintem is, hoy 1-2 even belul elerik a 4 GHz-t. De lehet, hogy ehhez nekik is be kell vezetni pl az immerziot.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2163 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 24. 19:51

és szigorúan 65 nanoról, és 1 éven belüli időtávról beszéltem.

#2164 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 24. 22:25

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. febr. 24., szombat - 19:11

nos mint irtam, a kihozatal lerontasa aran a 4GHz elerese lehetseges.

Ezt a mondatot nem értem. A kihozatal (yield) nem a működőképes per összes legyártott chip aránya? Azaz nem a yield a kérdéses, hanem hogy a legyártott _és_ működőképes chipekből vajon tudnának-e piaci mennyiségben 4 ghz-es példányokat szelektálni.

Szvsz _egyelőre_ nem (szerintem most piaci mennyiségben nagyjából 3,5-3,6 ghz-es Core 2 Xtreme-et tudnának kihozni), de ilyet itt nem is állított nagyon senki. Ellenben olyat pl. igen, hogy 2007ben lesz 3,0 ghz-es Core 2 Quad, és Darwin slide-jából úgy tűnik, az Intel szerint is lesz.

Valamint volt még szó 2007 _végére_ a Core 2 Duo valahol 4 ghz környékén fog járni (merthogy hoztam erről tavaly egy roadmap-et), de addig még eltellik háromnegyed év, és lesz 45 nanós Penryn.

Én már nagyon kiváncsian várom, hogy kiderüljön mit tud a K10 clock-to-clock és hogy milyen órajelen nyit és meddig fog a következő kb. 1 évben skálázódni (egyre "érdekesebb" roadmapeket látok..)
- - - -
amúgy yield: http://en.wikipedia....emiconductor%29

Szerkesztette: d n . r 2007. 02. 24. 22:28 -kor

#2165 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 00:48

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 24., szombat - 22:25

Ezt a mondatot nem értem. A kihozatal (yield) nem a működőképes per összes legyártott chip aránya? Azaz nem a yield a kérdéses, hanem hogy a legyártott _és_ működőképes chipekből vajon tudnának-e piaci mennyiségben 4 ghz-es példányokat szelektálni.

Kihozatalból többfélét különböztetünk meg, amiről te beszélzs, az a defekciós, SFIJ viszont vélhetően egyrészt arra utalhatott, hogy 4 GHz-en piacra dobható példány igen kevés lehet a jelenlegi termelésből, vagyis alacsony ezen SKU kereskedelmi yieldje, továbbá talán arra is utalt, hogy ha növelni akarják a magas órajelűek kihozalatát, akkor ahhoz a teljesítményre optimalizálják a gyártást, ami viszont az átlagos yield csökkenéséhez vezethet, ahogyan például a vékonyabb megcélzott kapuoxid, elektróda stb. esetében nagyobb a defekció valószínűsége, ahogyan a szivárgás miatt elvesztett példányok aránya is rohamosan nő. Valójában attól is függ, hogy mit ér el 65 nm-en az Intel, hogy mennyibe kerül az neki. Gyaníthatóan rohadtul nem szeretnének olyan process tweakelésbe fogni, mint amilyet az AMD folytat, inkább a 45 nanométerre összpontosítanak.

Idézet

Én már nagyon kiváncsian várom, hogy kiderüljön mit tud a K10 clock-to-clock és hogy milyen órajelen nyit és meddig fog a következő kb. 1 évben skálázódni (egyre "érdekesebb" roadmapeket látok..)

Nem értem, miért annyira érdekes clock-to-clock, mivel úgy tűnik, a Core-nak stabil órajelelőnye lesz, architekturális és gyártástechnológiai okokból kifolyólag. A hírek szerint a négymagos 2,4-5 gigahertz körül vagy alatt nyit.

Idézet

ne sértegessük egymást.

#2166 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 11:25

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 25., vasárnap - 0:48

Nem értem, miért annyira érdekes clock-to-clock, mivel úgy tűnik, a Core-nak stabil órajelelőnye lesz, architekturális és gyártástechnológiai okokból kifolyólag. A hírek szerint a négymagos 2,4-5 gigahertz körül vagy alatt nyit.

?
Pedig egyszerű. Ha pl. az előny (érdekes alkalmazásokban) clock-to-clock 20% a K10 számára, akkor ha pl. 2,5 ghz-en nyit, akkor pont pariban lenne egy 3,0 ghz-es Kentsfield/Clovertown-nal.
Szóval rohadtul nem mindegy sem az, hogy az a 2,5 ghz az mondjuk inkább 2,3 ghz lesz-e, és az sem, hogy az a 20% az inkább 30 vagy inkább 10.
- - - -
Yield alatt pedig én eddig mindig azt értettem, amit Te defekciós yieldnek nevezel (a wikipedias szócikket csak azért hoztam, mert ott is így tesznek), számomra oké, hogy van kereskedelmi yield is, viszont innentől akkor sajna akkor ki kell írni, hogy az ember (jelesül SFIJ) melyikre gondol.

A többivel nincs vitám, szerintem is nyilván a 45 nanóra gyúr az intel, mint a 65 nanót reszelgeti.

#2167 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 12:31

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 25., vasárnap - 11:25

?
Pedig egyszerű. Ha pl. az előny (érdekes alkalmazásokban) clock-to-clock 20% a K10 számára, akkor ha pl. 2,5 ghz-en nyit, akkor pont pariban lenne egy 3,0 ghz-es Kentsfield/Clovertown-nal.

Ez elég kifordított logika. Ahhoz, hogy megtudjuk, mire képes a két gyártó, az azonos árazású, vagy a top modelleket kell összevetni egymással, az órajel érdektelen. A top Barcelonát a top Clovertownnal.

A clock-to-clock összehasonlításnak legfeljebb technikai/akadémiai elemzésként lehet értelme, egy valódi teljesítményösszevetésnél már nincs.

Idézet

Yield alatt pedig én eddig mindig azt értettem, amit Te defekciós yieldnek nevezel (a wikipedias szócikket csak azért hoztam, mert ott is így tesznek), számomra oké, hogy van kereskedelmi yield is, viszont innentől akkor sajna akkor ki kell írni, hogy az ember (jelesül SFIJ) melyikre gondol.

Mint mondtam, a kérdés, hogy milyen yield. nem hiszem, hogy egy postoló feladata lenne a értelmezéshez megfelelő háttértudás csatolása. SFIJ postja teljesen értelmes, nem kell odaírni semmit.

#2168 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 13:01

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 25., vasárnap - 12:31

Ez elég kifordított logika. Ahhoz, hogy megtudjuk, mire képes a két gyártó, az azonos árazású, vagy a top modelleket kell összevetni egymással, az órajel érdektelen. A top Barcelonát a top Clovertownnal.

Hú de nehezen érted meg...

Amire én (és még sokan) kiváncsiak vagyunk, az a top Barcelona és a top Clowertown egymáshoz képesti _teljesítménye_
Namost  ez ekvivalens annak ismeretével, hogy mekkora a teljesítmény clock-to-clock, illetve mekkorák lesznek a top órajelek.
Teccikérteni?

(persze utána még sok kérdés van: árazás, roadmap, disszipáció, stb, de ezt most egyelőre hagyjuk)

_Semmire_ nem megyünk az ilyesfajta megállapításaiddal, hogy "Nem értem, miért annyira érdekes clock-to-clock, mivel úgy tűnik, a Core-nak stabil órajelelőnye lesz, architekturális és gyártástechnológiai okokból kifolyólag." , ha egyszer semmit nem tudunk arról, hogy (1) mekkora is pontosan ez a stabil órajelelőny (azaz mekkora a két összehasonlítandó termék órajele, amiből adódik az órajelkülönbség) és (2) ez mire elég (azaz mekkora a clock-to-clock teljesítmény)

Szerkesztette: d n . r 2007. 02. 25. 13:06 -kor

#2169 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 14:47

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 25., vasárnap - 13:01

Hú de nehezen érted meg...

Hú de magabiztosak vagyuuunk...

Idézet

Amire én (és még sokan) kiváncsiak vagyunk, az a top Barcelona és a top Clowertown egymáshoz képesti _teljesítménye_

Valahogy még mindig nem értem, akkor miért nem azokat akarod összehasonlítani.

Idézet

Namost  ez ekvivalens annak ismeretével, hogy mekkora a teljesítmény clock-to-clock, illetve mekkorák lesznek a top órajelek.
Teccikérteni?

Deja vu.

Hogy hogyan viszonyul egymáshoz két architektúra azonos órajelen, az alapvetően függ  a kódtól és az órajeltől. Két különböző architektúra nem ugyanúgy skálózdik az órajellel, lényegében a memóriakezelés, cache hierarchia stb. különbségei miatt,  és erre nyilvánvalóan hatással van a workloadnak is. Ráadásul a 20 százalékos lineáris extrapolációd több mint primitív.

Idézet

(persze utána még sok kérdés van: árazás, roadmap, disszipáció, stb, de ezt most egyelőre hagyjuk)

Márpedig ezeket sem hagyhatjuk, sem technikai, sem termékoldalról.

#2170 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 15:01

(1)

Idézet

Valahogy még mindig nem értem, akkor miért nem azokat akarod összehasonlítani.

Mert a clock-to-clock teljesítményösszevetéshez előbb lesz adatunk (mint ahogy az NGMA esetén is így volt ez kb. 1 éve) Kijönnek majd az első kalóz-tesztek, aztán az AMD által engedélyezettt "szűrt" preview tesztek, és utána még több hónap lesz a megjelenésig, amikor kiderül, végül is milyen órajeleken jön ki, mi lesz a roadmap, stb. (mint ahogy szintén így volt ez tavaly)

(2) De mivel úgy tűnik nehéz vasárnapod van, tudod mit, kezdjük előlről! :)

Én ezt írtam:

Idézet

Én már nagyon kiváncsian várom, hogy kiderüljön mit tud a K10 clock-to-clock és hogy milyen órajelen nyit és meddig fog a következő kb. 1 évben skálázódni

(Természetesen ahogy máshol írod, "nem hiszem, hogy egy postoló feladata lenne a értelmezéshez megfelelő háttértudás csatolása". Írok már ide pár éve, tudhatod, hogy lehet értelmesen beszélni a clock-to-clock-ról, mint ahogy ezt megtettük az elmúlt évben K8 és Core viszonylatban, vagy épp pár hete, mikor hvuk jósolt, és ha jól rémlik, Te pedig egészen egyetértettél.)
Te meg ezt írtad:

Idézet

Nem értem, miért annyira érdekes clock-to-clock, mivel úgy tűnik, a Core-nak stabil órajelelőnye lesz, architekturális és gyártástechnológiai okokból kifolyólag.

Szóval maradjunk annyiban, hogy engem érdekel a dolog (meg pl. hvuk-ot is, különben nem adott volna jóslatot a clock-to-clock teljesítményre pár hete), Te meg nem érted, hogy miért érdekes ez.
Hiába, sima ügy ez.  ;)

Szerkesztette: d n . r 2007. 02. 25. 15:23 -kor

#2171 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 15:51

Early testing on prototypes shows 42 percent greater performance than Intel's Clovertown on some kinds of computer calculations known as floating-point operations that are used heavily in generating computer images and graphics. AMD is not releasing its other comparative test results. And full-scale independent testing probably won't be available until July or so.

ferrás

#2172 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 16:50

old news.

#2173 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 22:38

dn.r, egy mérési ponttal nem sokra lehet menni, kivéve ha valaki képes az architektúra és a workload ismeretében a teljesítményt megtippelni. mint mondtam, különböző architektúrák máshogyan skálázódnak, ami a workloaddal is változik. erre példának hadd hozzam egy gyorsan összerakott táblázat eredményét, spec2000 mérések alapján (2006-ból nem volt elég opteronos adat).

Az alábbi oszlop a következőket mutatja:  (Woodcrest 2,66/Opteron revF 2,6) - (WC 2.0/Opteron 2.0), vagyis hány százalékpont az eltérés a két mérési pontnál a WC és az Opteron relatív teljesítménye között, speccpu2000 altesztek alatt. Látható, hogy van, ahol hasonlóanskálázódik a két architektúra, van, ahol egyáltalán nem. Ennek magyarázata az eltérő memóriaalrendszer és kezelés, beleértve a cache-eket. Ahol pozitív, ott a WC, ahol negatív, ott az Opteron skálázódott jobban. (a WC Windows Server 2003-at, az Opteron SUSE-t futtatott. holnap berakom hivatkozásokkal együtt, ha kell). SPEC2006 alatt ennél is nagyobb lenne a szórás, a WC eredményei alapján.

164.gzip  2,42
175.vpr 8,1
176.gcc -16,23
181.mcf 34,68
186.crafty 3
197.parser 14,85
252.eon 2,9
253.perlbmk 6,29
254.gap -0,02
255.vortex 3,4
256.bzip2 7,53
300.twolf 22,74

168.wupwise  -8,75
171.swim -47,86 <-- itt anomáliát látok, a WC semmit nem gyorsult
172.mgrid -1,29
173.applu -8,55
177.mesa 1,14
178.galgel 9,37
179.art 35,45
183.equake -16,21
187.facerec -0,89
188.ammp 2,51
189.lucas -2,84
191.fma3d -6,34
200.sixtrack 3,7
301.apsi -3,49

#2174 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 23:36

Két dolog:

(1) Továbbra sem értem, hogy gondoltad, hogy ez a mondatod bármire is válasz lehet:
"Nem értem, miért annyira érdekes clock-to-clock, mivel úgy tűnik, a Core-nak stabil órajelelőnye lesz, architekturális és gyártástechnológiai okokból kifolyólag.

(2)Alapvetően pedig mindent lehet a használhatatlanságig bonyolítani... :) 2 oldallal ezelőtt nem értem, miért nem merültek fel ugyanezen problémák...

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. febr. 10., szombat - 21:24

De rendben, hvuk már a buzz-on megtette a konkrét jóslatait clock-to-clok, kiváncsi vagyok "special" mennyire számítasz? (4 magos a 4 magossal szemben, 1 CPU. A skálázódás majd egy másik kérdés)

Idézet: hvuk

Na jó, megteszem tippjeimet.

1-utas eset:
TPC-C: kb. egál
SPECint: kis Woodcrest győzelem
SPECfp: 15% előny a K10-nél

2-utas eset:
TPC-C: 0-10% előny a K10-nél
SPECint: 0-10% K10 győzelem
SPECfp: 20% előny a K10-nél

4-utas eset:
TPC-C: ~10-15% előny a K10-nél
SPECint: 10-15% előny a K10-nél
SPECfp: 25-30% előny a K10-nél

Ez a jelenlegi Intel chipsettel értendő 4 magos procik esetén.

Idézet: special

nincs elég info a fejemben, de szerintem ez nagyjából reális lehet, mondhatni óvatos becslés.  :)

Azaz lám, meg lehetett ezt a kérdést válaszolni! És persze, hogy ez csak egy nagyon durva modell, de hát nem véletlenül nem készítünk ugye (mint az egyik tanmesében) 1:1 méretarányú térképet sem az országokról :)

#2175 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 26. 00:03

1) már kifejtettem. az órajel irreleváns tényező, mi több, két architektúra viszonya az órajellel is szignifikánsan változik. erre hoztam példát ez előbb. ráadásul jelentős, ~20%-os órajelkülönbség várható.

2) ezzel nem cáfolsz semmit, legfeljebb felhívod a figyelmem, hogy nem vagyok elég meggondolt. nem baj, ezen már megszoktam ezt a viselkedést ezen a fórumon.

#2176 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 26. 09:15

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 26., hétfő - 0:03

az órajel irreleváns tényező [...] ráadásul jelentős, ~20%-os órajelkülönbség várható.

nem kivanok beleszolni nemes vitatokba, de azert jeleznem, hogy ez, ebben a formaban nem tul ertelmes mondat. bizonyara mast szerettel volna irni.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2177 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 26. 09:37

nem a víz a hibás, ha a kacsa nem úszik.

#2178 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 26. 09:54

szep bolcselet. ettol meg szerintem hibas marad az a mondat. de vegulis nekem mindegy, tolem maradhat igy is. csak azutan ne csodalkozz, ha d n.r belekot..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2179 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 26. 10:12

én ezen a fórumon már régóta nem szoktam csodálkozni. :)

#2180 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 26. 10:32

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 26., hétfő - 10:12

én ezen a fórumon már régóta nem szoktam csodálkozni. :)

Most csak e miatt a depresszív időjárás miatt írsz ilyesmiket, ugye?  ;)

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.