Sziasztok,
Nekem van egy egész jó X-aktám

. Hónapok óta tart és még nem fejtettem meg most sem. Segítséget szeretnék kérni tőletek... :confused:
A gép:
- ASUS P4P800 Deluxe alaplap
- P4 3Ghz
- 2x 512MB DDR 400Mhz Samsung Ram (dualban mennek)
- Sapphire Atlantis Radeon 9600 256MB DDR, passzív hűtés
- Coolink 450W táp
- Samsung SyncMaster 959NF monitor, használt felbontás 1280x1024 @ 100Hz
- Windows XP
A hiba:
Nem is tudom, hogyan írjam le

. Szóval, tudjátok van az vibrálás amit szabad szemmel is látsz, mikor a monitor 75HZ-en megy, vagy alatta. Nos, nekem egy hasonló jött elő, de ez nem 'olyan', szóval nem úgy vibrál, hanem másképpen. Zavarja a szemed de nem fárad el tőle, a frissítési frekvencia nem csökken.
A hiba lépései (2-3 naponként kerül az újabb fokozatba):
- először enyhén vibrál, és csak akkor ha valami videokaris dolgot elindítok (pl. játék). Semmitevési állapotban nem vibrál.
Ahogy a monitoron megjelenik a vibrálás, úgy kezd villogni a házon a power led is...de csak az, semmi más. Az alaplapi nem villog.
- a monitor már mindig vibrál, ha bebootolt a gép, azonnal kezdi is.
- ez a fokozat már durvább, a vibrálás egyre erősebb és már távolról is látni.
- a gép bizonyos időközönként kifagy, általában akkor, ha videokártya igényes alkamazás megy.
- végső stádium

, a gép azonnal kifagy mihelyt bebootolt a windows, vagy esetleg megpróbálok valamit elindítani. Max 5 percem van, utána fagyás jön. A vibrálás már annyira erős, hogy szabályszerűen megőrülök tőle.
A házon a power LED szinte diszkózik, szünet nélkül villog, de nem szabályszerűen mint a sárga jelzőlámpa, hanem mint aki nem kap elég áramot.
A hiba megoldására tett próbálkozások:
- tápegység: elvittem beméretni, hibátlanul működik.
- memória: memtest lefutott, nincs hiba.
- monitor: kipróbáltuk másnál, hibátlan (egyébként sem lehet baja, mert egy monitor hibától nem fagyna ki a gép és nem pislákolna a power led...)
- videokártya: nincs ötletem, hogy mit csináljak vele
Ha szétszedem a gépet, kiszedem a modulokat, és utána összerakom, akkor bizonytalan ideig (max 3 hétig) a hiba elő sem jön, se LED pislákolás, se monitor vibrálás. De még csak egy másodpercre sem!! Aztán egyszer csak, egyik percől a másikra gondol egyet és megint elkezdi az első fokozattal. Utána szépen jön a többi, ahogy írtam.
Kicseréltem a tápot amíg az eredetit elvittem beméretni. Csere után a gép tökéletesen ment... akkor azt hittem, hogy a tápnak van baja, elég egyértelműnek tűnt. De miután megtudtam a mérés eredményét akkor kissé elbizonytalanodtam... de nem cseréltem vissza, vártam mi lesz. És nem hiába, mert a hiba az új táppal is előjött

. Úgyhogy visszatettem a Coolinket.
Gondoltam akkor lássuk a modulokat egyesével, kezdtem a memóriával, csak azt szedtem ki, semmi mást nem. Megcseréltem őket a slotban. Hoppá, megint jó lett

. Aztán megint elromlott. Így cserélgettem a ramokat, amikor előjött a hiba, rögtön megpiszkáltam és el is múlt.
De most már a hibamentes állapot nem tart 3 hétig... max 5-6 napig. És most már elegem is van belőle...

. Igazából mi a fene magyarázat van arra, hogy megcseréled a ramokat a slotokban és utána jó lesz a gép egy ideig?
Szóval, mit csináljak:
- kidobjam a ramokat a fenébe

- vagy nem ártana előbb a videokártyát megszemlélni, hátha azzal van baj? Ha igen, akkor hogy teszteljem? Sajnos nem tudom nélkülözni 3 hétre amíg valaki teszteli...
Nekem nagyon ramgyanús az egész, persze lehet más baj van, csak nem látom.
Elnézést a hosszú hozzászólásért...

, a segítségeteket pedig előre is köszönöm.
Szerkesztette: Croaton 2007. 03. 12. 14:00 -kor