Idézet: Necros - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 18:29
Cadaver barátunk már szépen össze is foglalta a dolgokat.

Pár dolgot mondanék:
1. Unreal
Én is csak 2000 környékén játszottam vele, a grafika tehát nem nyűgözött le, de a többi nagyon jó volt.
Az elején a lezuhanó börtön-hajó, villódzó neon fények, olvasgatni lehet a logokat, hogy mi is történt a hajóval... Aztán a bolygó: KÖRNYEZET. Volt környezet. Addig csak ilyen-olyan sci-fi akciójátékok voltak, növényzetnek nyoma sem volt. Itt igen. Puzzle-k. Ez sem volt előtte. Non-lineáris pályák. Kár hogy nem 1996-ban játszottam én is vele... Thief az később volt, mint az Unreal.
2. Prey: játsszunk vele először. Aztán értékeljük. Szerintem az egyetlen NAGYON NAGY hibája a Doom motor. Én a Cry Engine-t választottam volna.
3.Quake: buta lövöldözés. A Q4-ben legalább van sztori, érdekes fordulatokkal. Csak a vég sz@r.
4.FEAR: ahogy Cadaver írta. Sokatmondó trailer. Sokatmondó demo. Nulla játék. Kb 3 féle helyszín(főleg irodák és lepukkant raktárak, repetitív level design, ugyanazok az ellenfelek minden sarkon.
A beígért ijesztgetés sehol. A vége nem rossz, de kicsit zavaros volt nekem. Különben is: nevenincs főhős(FEAR operative...) vagy, első missziódon beküldenek oda, ahova a főnökeid sem mernek menni, stb. Bár legalább kiderül, miért te mész oda (a végén).
A katonával nem lehet azonosulni, ergo beleélés nulla. NPC-k élettelenek.
A csapattagok legbensőségesebb kijelentése az, hogy: "You don't fuck around, do you?"
A "fő szereplők":
A dagadt fickó unszimpatikus, jellegtelen. ("Don't be such a fucking lapdog.")
Alice Wade: rád se tojik, kísérd már el a kijáratig ugyan, aztán jól elszökik. Nem is szól semmi értelmeset. Teljesen jellegtelen karakter ő is.
Harlan Wade: unszimpatikus, de nem is igazán kelt érdeklődést a játékosban. A szokásos őrült tudós , de annak is gyenge.
Genevieve: na, ő csak rádión teszi tiszteltetét. Nehogy már meg kelljen rajzolni...
Paxton Fettel érdekesebb, de nincs benne semmi logika. Alma meg az ijesztő kislány, de nem is ijesztő
a játékban. A végtelen folyosókon el lehet aludni. Legalább szörnyek lennének... A cyberninja-k is csak kétszer teszik tiszteletüket.
Magyarul: a FEAR egy innen-onnan összelopkodott(bevallottan a Kör és Matrix) tákolmány, a sztoriból (a rádión keresztül) a háttérzaj miatt semmit se lehet hallani, dögunalom. Sótlan. Az a baj, hogy a FEAR nem old-school. Egyáltalán nem.
De akkor meg minek írok ennyit róla? :Đ
5.Doom3: na, ez az old-school shooter. Igazi reflexjáték, zsigeri horror-akció. Amit ígért, az meg is tartotta. Jó közepes, semmi több.
6.Far Cry: a grafika remek, de hangulat pár pálya után elmúlik. A sztori itt szó szerinte NULLA. Végtelen számú szinten keresztül lövöldözni a katonákat...

A szörnyek dobnak rajta, sokat, de kevés a szörnyes pálya.
Half-Life 2: tényleg overrated, túl lett lihegve, de attól még nagyon jó FPS. És tényleg forradalmi.
A fizika páratlan, ahogy a SiN-ben is az lesz. Más játék sehol sincs ilyen téren, ragdoll, azt kész, csókolom. A HL2-ben a fizika nem csak egy gimmick: komoly puzzle-k épülnek rá, a gravity gunnal a lehetőségek végtelenek. Nézz meg pár modot. Pl. Garrys mod vagy SourceForts. Még csak annyit róla, hogy Ravenholm-ban 1-2 órát töltöttem el azzal, hjogy egy szobát kétféle festékkel befestettem. Mert ezt is lehet.
De pl. a járművek (főleg a buggy, a legunalmasabb pályán, a Highway 17 en) kicsit erőltetettek, csak azért, hogy legyen ez is benne. A buggyval több ugratós rész lehetett volna(lásd NOLF2 skier), nem csak 1. Nekem Ravenholm sem nagyon tetszett. Nem volt ijesztő abszolút.
A sztori Big Brother, egy kis idegen invázióval megspékelve. A végére lesz értelme igazán. Majd a 4 epizód végére.
Szerintem a HL2-ben ami verhetelen, az nem a fizika mégsem, hanem a HANGULAT. Amikor először találkozol Alyx-szel, odaadja a Gravity Gun-t, elül egy állványra, és dobálod azt a golyót Dog-nak...
mintha a parkban játszana az ember a kutyával. Elképesztő. A digitális színészek(mert azok) figyelnek rád, a szemükkel követnek, félelmetes. Csak a rebel alkalmi csapatok nem sikerültek jól. Az AI s túl jó. De nem lehet minden tökéletes.
Idézet
Mennyiségre mentek a minőség helyett. Hiába pakolják tele mindenfélével a játékmenetet, ha egyszerűen nem érzem, hogy nekem mennem kell előre. A történet silánysága, az hogy nincs célom, nem igazán buzdít, hogy menjek tovább.
Ez baromság. Pont a sztori miatt érdemes előre haladni. A Far Cry meg a FEAR meg a Doom meg a többi az, ahol nem motivál semmi.
Idézet
De engem a sztori rész is érdekelne. Mert szerintem ennyiből állt.
Ajánlom a teljes sztorit, mindkét rész sztorija nagyon sok mindent megmagyaráz, a Valve írója Marc Laidlaw is hitelesnek tartja.
http://members.shaw.ca/halflifestory/
A Deus Ex nagyon jó, de azért nem kell isteníteni. Engem az zavart, hogy alig van benne akció, ezért tetszett jobban a második rész. Folyton a sunnyogás unalmas. Thief dettó. AOE3 meg csak egy átlagos játék.(Bár nem is FPS.)
Szerintem a HL1-et nem lehet überelni. Moziszerű, tökéletesen immerzív, tényleg TE vagy a főszereplő, változatos, eredeti(bár az Alienből vették az ihletet, de pl. az elektromos kutya nem semmi), igazi kihívás, mind a puzzle-k, a főellenségek, vagy a platformer részek tekintetében. Az egyik kedvencem a longjump a Xen-en, szikláról sziklára a levegőben. Nagyon nehéz, de ha az ember megcsinálja, annál
nagyobb a játékélmény. A kiegészítők meg nagyon jók lettek. Ugyanaz a történet, több szemszögből...
Hatalmas.
Röviden ennyit az FPS-ek evolúciójáról.
Szerkesztette: spidey 2006. 05. 03. 19:36 -kor