HWSW Informatikai Kerekasztal: Javaslatok, bírálatok modokról, modoknak III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Javaslatok, bírálatok modokról, modoknak III. Értékeld a témát: -----

#901 Felhasználó inaktív   Lulu64 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 26. 11:45

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 10:25

Errol meg nem hallottam... hogy is van ez? Tudsz ra peldat mondani?

Koszi,
Samott

Pl, ha megírom neked a címem mikor üzletelünk a bolhán és te azt beteszed nyilvánosba. (Tudom, hogy ezt is említi a szabályzat.)

Mondok mást is, esetleg váltunk pár privit egy témáról és megengedem, hogy beidézd azt nyilvánosba (bár ez mind1 ezesetben), de te azt egy teljesen más témába teszed be, engem lejárató szándékkal.

Igaz, hogy nem igazán gyakori példák, de az általad említett nyugodtan megteheti, nem volt túl pontos.
„Érintőlegesen a kör is csak egy pont...”

#902 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 11:47

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 10:25

Tudsz ra peldat mondani?

Pl. ha az író, vagy egy "harmadik fél" személyes adatai is szerepelnek a levélben.

SZERK.: Lulu megelőzött. :)

Szerkesztette: debaj 2006. 06. 26. 11:48 -kor

#903 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 06. 26. 15:50

Idézet: Lulu64 - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 12:45

Pl, ...

Te nem házigazda státuszban voltál még nem rég?  :think:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#904 Felhasználó inaktív   Lulu64 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 16:03

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 16:50

Te nem házigazda státuszban voltál még nem rég?  :think:

Igen voltam.

#905 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 06. 26. 16:32

Idézet: Lulu64 - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 17:03

Igen voltam.

De miért nem vagy?
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#906 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 17:59

Idézet: Lulu64 - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 12:45

Pl, ha megírom neked a címem mikor üzletelünk a bolhán és te azt beteszed nyilvánosba. (Tudom, hogy ezt is említi a szabályzat.)

Mondok mást is, esetleg váltunk pár privit egy témáról és megengedem, hogy beidézd azt nyilvánosba (bár ez mind1 ezesetben), de te azt egy teljesen más témába teszed be, engem lejárató szándékkal.

Igaz, hogy nem igazán gyakori példák, de az általad említett nyugodtan megteheti, nem volt túl pontos.

Ezek megintcsak a forumszabalyzat altal szabalyozott temak... probaljunk elvonatkoztatni a forumtol. Ha te kuldesz egy levelet valakinek (es abban szerepelnek szemelyes adataid - pl. a cimed), ha ezt pl. a blogjan lekozli a cimzett, akkor te feljelentheted, perelheted ot ezert? Es elitelnek, megnyerned azt a pert? Csak a jogi resze kerdeses... mert azon nincs vita, hogy az ilyesmi erkolcstelen dolog.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#907 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 18:06

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 18:59

Ha te kuldesz egy levelet valakinek (es abban szerepelnek szemelyes adataid - pl. a cimed), ha ezt pl. a blogjan lekozli a cimzett, akkor te feljelentheted, perelheted ot ezert?

Igen, de az már az adatvédelmi törvény hatálya alá esik.

#908 Felhasználó inaktív   Lulu64 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 18:21

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 18:59

Ezek megintcsak a forumszabalyzat altal szabalyozott temak... probaljunk elvonatkoztatni a forumtol. Ha te kuldesz egy levelet valakinek (es abban szerepelnek szemelyes adataid - pl. a cimed), ha ezt pl. a blogjan lekozli a cimzett, akkor te feljelentheted, perelheted ot ezert? Es elitelnek, megnyerned azt a pert? Csak a jogi resze kerdeses... mert azon nincs vita, hogy az ilyesmi erkolcstelen dolog.

Samott

A törvényi részről volt szó ezesetben, jeleztem az (is) tílthatja.

Igen, ebben a felállásban. A Ptk megfelelő szakasza(i) élnek. (Hogy mit érek vele, az más kérdés.)

#909 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 18:26

Ok.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#910 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 20:02

Idézet: Lulu64 - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 18:21

A törvényi részről volt szó ezesetben, jeleztem az (is) tílthatja.

Igen, ebben a felállásban. A Ptk megfelelő szakasza(i) élnek. (Hogy mit érek vele, az más kérdés.)

A Ptk. valóban él. Csak éppen mely szakaszai vágnának ide?

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#911 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 20:06

Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 18:06

Igen, de az már az adatvédelmi törvény hatálya alá esik.

Nem, és ennek semmi köze az adatvédelmi törvényhez.

Az adatvédelmi törvény adatkezelésről beszél, az pedig hivatalos szerv által magán- és kevésbé magánszemélyek adatainak felhasználása.

#912 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 20:08

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 21:06

Az adatvédelmi törvény adatkezelésről beszél, az pedig hivatalos szerv által magán- és kevésbé magánszemélyek adatainak felhasználása.

Ezt a hivatalos szervet honnan vetted? Emlékeim szerint adatkezelés a centrum kft, a spammer adatbázis, az ügyfélnyilvántartás és még ezer más dolog, ami távolról sem hivatalos szerv.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#913 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 20:11

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 21:06

Ha egy adatot felhasználsz, az nem kezelés?

#914 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 20:47

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 20:08

Ezt a hivatalos szervet honnan vetted? Emlékeim szerint adatkezelés a centrum kft, a spammer adatbázis, az ügyfélnyilvántartás és még ezer más dolog, ami távolról sem hivatalos szerv.

Emlékeid nem csalnak, az enyémek is csak kicsit.

Idézet

# adatkezelés:
az alkalmazott eljárástól függetlenül a személyes adatok gyûjtése, felvétele és tárolása, feldolgozása, hasznosítása (ideértve a továbbítást és a nyilvánosságra hozatalt) és törlése. Adatkezelésnek számít az adatok megváltoztatása és további felhasználásuk megakadályozása is;

A törvény valóban nem beszél már hivatalos szervekről, és ez jól is van így. Ennyi az én memóriám csalása.

#915 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 23:25

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 21:47

Emlékeid nem csalnak, az enyémek is csak kicsit.

A törvény valóban nem beszél már hivatalos szervekről, és ez jól is van így. Ennyi az én memóriám csalása.

Értem, és köszönöm a pontosítást :)

Így viszont az én olvasatomban Drum mondása áll. :)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#916 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 06:50

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 23:25

Értem, és köszönöm a pontosítást :)

Így viszont az én olvasatomban Drum mondása áll. :)

Ez az olvasat az, ami vitatható. Maga az a tény, hogy két magánember beszélgetését adatvédelmi törvény örve alá akarjátok söpörni, valami beteges dolgot  - nem, ne személyesen neked szólót érts ebben a jelzőben - takar. Az 1984 betegségét, amit magatokra rántotok vele. Saját magatok teljesítitek be a könyv vízióját.

A törvény való(já)ban azért készült, hogy az egyén szabadságát megvédje a többek szabadosságától. De, ha két ember - akár egymással civakodó - kapcsolatára is rá akarjátok húzni, akkor azzal - nem csak számomra - a törvény céljának és értelmének meg nem értését sugalljátok.

Itt - és máshol is persze :) - sokszor elhangzik a tiétektől eltérő véleményre, hogy az szélsőséges. Ugyanakkor nem veszitek észre, hogy bizonyos dolgoknak - és most nem tudom meghatározni pontosabban, marad a "bizonyos dolgoknak" - a betű szerinti értelmezése - ami legtöbbször egyirányúan kerül elő, mindig az tartson be valamit betűhíven, aki nem én vagyok, "én tudom, hogy ott mennyivel lehet menni... én tudom, hogy az a tábla ott hülyeség... én tudom, hogy ezek mindig..." - csak éppen a lényeget, az együttműködés igényét és lehetőségét zárja ki.

Két ember beszélgetése, levelezése nem adatbázis. Ha én megnevezek valakit, akkor nem "sértem" személyiségi jogait. Ha úgy nevesítem, hogy a neve mellé teszem a cselekményét is, akkor is legalább két dolog lehetséges:

- igazat mondtam, tehát... :)
- nem mondtam igazat, tehát rágalmaztam. Ebben az esetben jogilag Ptk. a jóhírnév megsértéséért vagy károkozásért, ami még mindig ugyanaz, kicsit fokozva. De sehol adatvédelmi törvény. Az nem erre van.

Legtöbbször persze fülemile per. És fülemile pert bakóval eldönteni, az bizony aránytévesztés. (Már a fülemileper is az. :( )

#917 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 07:46

:think: De hát én csak azt nyilatkoztam, hogy ha én magánlevélben valakinek elküldöm a lak/postacímem és magántelefonszámom, akkor ezeket az adatokat az engedélyem nélkül nem teheti közzé nyilvánosan. Mert pl egy blogba berakni már nyilvános közzététel, nem?. :think:

szerk.: Egyébként úgy tudtam - lehet, rosszul -, hogy az adatvédelmi törvény nem az adatbázisokat védi, hanem az adatokat attól függetlenül, hogy azokat hogyan s miképp tartják nyilván. Ha én mondjuk 10 fórumozótól emailben elkérem a címét és a telefonszámát, majd módosítás nélkül ezeket a leveleket megőrzöm, az már adatkezelés? És ha igen, van e különbség 10, 10 000, vagy  1 ilyen email tárolása között? Ha van, mi és miért?

#918 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 08:33

Idézet

Ez az olvasat az, ami vitatható.

Idézet

E törvény célja annak biztosítása, hogy személyes adatával mindenki maga rendelkezzen,

Idézet

adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a személyes adatok gyûjtése, felvétele és tárolása, feldolgozása, hasznosítása (ideértve a továbbítást és a nyilvánosságra hozatalt) és törlése.

Ezen nincs mit vitatni.

Idézet

Ha én megnevezek valakit, akkor nem "sértem" személyiségi jogait. Ha úgy nevesítem, hogy a neve mellé teszem a cselekményét is, akkor is legalább két dolog lehetséges:

... nyugodtan szétrúghatják a segged a bíróságon.

#919 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 08:40

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 7:50

Ez az olvasat az, ami vitatható. Maga az a tény, hogy két magánember beszélgetését adatvédelmi törvény örve alá akarjátok söpörni, valami beteges dolgot  - nem, ne személyesen neked szólót érts ebben a jelzőben - takar. Az 1984 betegségét, amit magatokra rántotok vele. Saját magatok teljesítitek be a könyv vízióját.

A törvény való(já)ban azért készült, hogy az egyén szabadságát megvédje a többek szabadosságától. De, ha két ember - akár egymással civakodó - kapcsolatára is rá akarjátok húzni, akkor azzal - nem csak számomra - a törvény céljának és értelmének meg nem értését sugalljátok.

Itt - és máshol is persze :) - sokszor elhangzik a tiétektől eltérő véleményre, hogy az szélsőséges. Ugyanakkor nem veszitek észre, hogy bizonyos dolgoknak - és most nem tudom meghatározni pontosabban, marad a "bizonyos dolgoknak" - a betű szerinti értelmezése - ami legtöbbször egyirányúan kerül elő, mindig az tartson be valamit betűhíven, aki nem én vagyok, "én tudom, hogy ott mennyivel lehet menni... én tudom, hogy az a tábla ott hülyeség... én tudom, hogy ezek mindig..." - csak éppen a lényeget, az együttműködés igényét és lehetőségét zárja ki.

Két ember beszélgetése, levelezése nem adatbázis. Ha én megnevezek valakit, akkor nem "sértem" személyiségi jogait. Ha úgy nevesítem, hogy a neve mellé teszem a cselekményét is, akkor is legalább két dolog lehetséges:

- nem mondtam igazat, tehát rágalmaztam. Ebben az esetben jogilag Ptk. a jóhírnév megsértéséért vagy károkozásért, ami még mindig ugyanaz, kicsit fokozva. De sehol adatvédelmi törvény. Az nem erre van.

Legtöbbször persze fülemile per. És fülemile pert bakóval eldönteni, az bizony aránytévesztés. (Már a fülemileper is az. :( )

Sajnos a magyar nyelvtan nem definiálja, hogy egy felsorolásnál ést vagy vagyot kell érteni (azt egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy a jogtudomány definiálja valahol, nem értek hozzá) innentől kezdve csak magában a nyilvánosságrahozatalban is megvalósul az ott leírt eset (nekem legalábbis logikusnak tűnik ilyenkor vagyot odaérteni), ergo ide tartozik. (Persze ha nagyon akarom, az összes többi is ráerőltethető egy darab emilre, amit még segít is az ,,alkalmazott eljárástól függetlenül'' kitétel. De az valóban erőltetés :) )

Egyébként pedig ne haragudj, de erősen csúsztatsz, vagy legalábbis terelsz. Egyrészt nagyon szép eszmefuttatás volt arról, hogy mi milyen egyoldalúak, meg szemellenzősek és főként kettős mércével rendelkezők vagyunk, de ennek biza semmi köze nem volt a témához, szal azt ott a mindenféle 1984es, kétségkívül jól hangzó dologgal együtt hagyjuk :)

Szó nincs itt sem csetepatéról, sem rágalmazásról. Nem nevesítésről beszéltünk, hanem személyes adatokról. Itt arról van szó, hogy mondjuk üzletelsz a bolhán valakivel, aki ezután nyilvánosságra hozza a címed, telszámod mondjuk. Ez bizony ide esik be, mert máshol nincs neki helye, viszont azt ugye érezzük, hogy mégiscsak nem jó ez így (legalábbis én érzem). A törvény a egyén szabadságát nem a többek, hanem a többiek szabadosságától védi, legalábbis szerintem.

Persze abban egyetértünk, hogy ez lehetőséget ad tyúkperekre is, de ezért nem veheted el a lehetőségét annak, hogy a nem tyúkper jellegű eseteket kezelni lehessen (mert ha nem itt, akkor hol kezeled őket?). Egy fórumon pedig azt hiszem nem baj, ha ennek egyértelműsítéssel elejét vesszük, és az eset tyúkperségétől függetlenül nem hagyjuk.

Egyébként is, ha az összes olyan részt kihagyjuk a jogból, ami ilyen kicsinyes dolgokra lehetőséget ad, hát nem sok marad belőle. A lényeg az volna, hogy ésszel éljünk a kapott jogainkkal, mert én bizony el tudok képzelni olyan esetet, amikor ez nem tyúkper, de a te definíciód szerint nem tartozik ide.

Just my $0.02

Szerk: kis javítgatás

Szerkesztette: kroozo 2006. 06. 27. 08:46 -kor

#920 Felhasználó inaktív   ikriszta 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 11:46

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 11:58

Azért, hogy ne fusson egyszerre két topic.

Nem értem, miért kell kérni azt, hogy (ha már rendhagyó módon újrázódnak a topicok) rendesen legyen megcsinálva. Nem értem, miért veszed úgy, hogy ti tesztek nekem szívességet. Nem értem, miért kell személyeskedni, amikor csak kérek valamit. Nem értem, miért kell felháborodni. Nem értem, miért nem lehet rendesen megcsinálni. A vásár kettőn áll most is.

Teljesen békés hangvétellel jöttem ide. Amikor házigazda lettem, akkor is teljesen korrekt módon meg tudtam beszélni ikrisztával az újranyitási dolgot. Ehhez képest te állandó jelleggel támadsz engem, bármiért is fel merem emelni a hangom. Nem értem, miért.

Húúú, nem értem mi ez a kirohanás.  :think:
Nem volt egyezményesen lefektetve semmi arra nézve, hogy a topik végére ki teszi be az új topikra mutató linket. Volt amikor mi csináltuk meg volt amikor a mod vagy hg aki ezt bezárta.
Nem hiszem, hogy ez akkora munkát jelentene, hogy ilyen felháborodottan kellene ide írni.  :think:
Amikor az új topikot megnyitotta Bia nem írtunk párhuzamosan a másik topikba is.
Bia elfelejtette a másik végére betenni a linket, de nem hiszem, hogy ettől összedőlt az ég.
Egyszerűbb lett volna, ha itt megkéred Biát, hogy tegye be vagy megcsinálod magad, szerintem.  ;)
Az élet egy rajz radírgumi nélkül.    Ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el.   Ne ess kétszer ugyanabba a hibába! Kövess el újakat! 
A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.