Idézet: gxa - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 23:11
Nagyjából azért egyetértünk
De azért jobb ha tiszta: nekem nem a sebességhatárral mint olyannal van bajom, és tisztában vagyok azzal is hogy itthon ~40 éve volt "megtanulni" az embereknek hogy ami szabály az rossz, és ezt nem 10 év kiverni a fejekből. Azonban érdemes lenne legalább gyorsítani a folyamaton, ha legalább valami korreláció lenne a trafizás gyakorisága és az adott hely veszélyessége között. Amíg ilyen sok ellenpélda van, addig nem az csapódik le az átlag autósban, hogy a szabályok értem vannak, hanem az hogy ellenem. Biztos vagyok benne, hogy az is lendítene a dolgon, ha a közlekedés kordában tartása nem csak a trafizásból állna, hanem pl. az úton átsprintelő gyalogosok ("úgyis megállnak"), vagy akár a zebrán ezerrel átrongyoló autósok ("úgyis én vagyok az erősebb") elkapásából is. Ezek pl. a Móricz Zs. körtéren kifejezetten jót tennének, de biztosan van még ezer másik példa és helyszín is. Nem hiszem hogy ezek a dolgok nekem jutottak először az eszembe, viszont megvalósítva még sehol sem láttam őket.
Szóval amit én ma látok a rendőrségből az röviden: sok hűhó semmiért.

Fene tudja.
Én (bár a legrosszabb rémálmomban nevezzenek liberálisnak!!!!!) inkább úgy szeretném felfogni, hogy az emberek azért tartják be a szabályokat, mert rájöttek, hogy a nem betartásával árthatnak másoknak (és saját maguknak is nem utolsó sorban). És a szabályok (legalább nagyjának) betartásával megadják másoknak AZT, amit maguk is elvárnak másoktól. És szépen átmegy (menne) kölcsönösbe a dolog.
Ezzel szemben sokan ma, a 21. században is a szigorú diktatúrát tartják célravezetőnek, mindenkit büntetni, nevelni felnőttként, aki nem hajlandó behódolni a szabályoknak.
Kérdezném tisztelettel, miért szükséges 100.000 Ft-ig büntetni a nem megengedett helyen dohányzást? Nem egyszerűbb a dohányosnak FELFOGNI, hogy az egészségére ártalmas tevékenysége bár magánügy, de a káros következményét nincs joga másokra ráerőltetni?
Miért nem lehet megérteni, hogy ha felszállok a Metróra, akkor azért pontosan ugyanúgy fizetni tartozom, mintha egy moziba ültem volna be? Miért kell sokezres bírsággal fenyegetőzni?
Miért kell trafipaxolni az út szélén, soktízezres bírságokkal fenyegetőzni? Nem lehet FELFOGNI ép ésszel, hogy csakúgy mint más, mi is megdögölhetünk, ha nem ésszel, olyan sebességgel vezetünk, amit még lehet rendesen kontrollálni és az útviszonyok is nagy valószínűséggel elbírnak? Na meg a fizika is?
Miért van szükség szúrópróbaszerű szondázásokra gépjárművezetőknél? Nem lenne egyszerűbb betartani a szabályt, hogy ha vezetünk, akkor egy kortyot se, mert beledögölhetünk, amellett, hogy másokat is, akár egész családokat is kiírthatunk felelőtlen viselkedésünkkel?
Tényleg a demokrácia, a liberalizmus az, amit az országunk kiérdemelt 2006-ra?
Miért érzem azt, hogy még mindig a legsötétebb diktatúra eszközeivel lehet csak rendet tenni egyre több embernél, mert a jó szóból nem, csak a pofánvágásból értenek???