Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)
Elküldve: 2006. 04. 05. 20:18
2MP superfine tömörítés, vagy 3MP fine tömörítéssel. Így azonosak kb a fájlméretek.
Elküldve: 2006. 04. 05. 20:32
de komolyan: egyre olcsóbbak a kártyák, nem érdemes ezen spórolni
a 2Mp már nagyon könnyen kevés lehet: csak akkor elég, ha megvágás nélkül úgy mehet nyomtatásra, ahogy van
Elküldve: 2006. 04. 05. 21:04
Idézet: Twelve - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 21:13
Igen, az lesz. Köszi szépen!
Az erkélyről sikerült lekapni, még nem láttam a környéken.
Sajnos nem volt elég hosszú telém hozzá
Elküldve: 2006. 04. 05. 22:47
Érdeklődő közöny

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
A skála még tűrné...

Alternatív sínhasználat

Itt már csak úszni lehet

Túlpart

Elküldve: 2006. 04. 06. 10:25
Különösen a villamossínes kép tetszik.
A vízmértékeset pedig megnézném színesben.
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."
#706 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 06. 12:05
Idézet: Twelve - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 21:18
2MP superfine tömörítés, vagy 3MP fine tömörítéssel. Így azonosak kb a fájlméretek.
Nem gondolod hogy akkor azonosan rosszak is? A tömörítéssel adatvesztés történik, ami részletvesztés is egyben.
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:08
az eredeti kerdesre egyebkent alapvetoen az a valasz, hogy visszakerdezek: mekkora nagyitasi meretre van szukseged? 10x15-os fenykepmeretnel a 2M kep 300dpi, aminel jobbat a digitalis laborok 99%-ban nem lehet elerni. ergo ha ennel nem kivansz nagyobbat, akkor a 2M a jo valasz. ha nagy kepet akarsz nagyitani (24x30 mondjuk), akkor a 2M mar 150dpi alatt lesz, igy ott mar "hianyozni fog" a plusz felbontas, meg ha valoban vesztesz is a tomoritesen. a ketto kozott (mondjuk 13x18) mar lehet ertelmes a kerdes, de ugye a 2M-et erdemes atmeretezni, azaz plusz munkad van vele, bar lehet, hogy jobb az eredmeny. ehhez mar probafelvetelt kell csinalni.
persze az okos hozzaallas az, hogy az adott kepnel dontod el, hogy mi legyen. mondjuk 2M-ben az atlag kepeket, es ha valami nagyon erdekeset latsz, akkor feljebb mesz a felbontasban. es persze vegig a legjobb tomoritesi minosegben, mert az nem art.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:24
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:35
és a mai árakon már tényleg nem gond kellően nagy kártyát venni
pár éve még szempont lehetett (illetve sok régi gép nem is kezelt pl 128M-nál nagyobb kártyát) ilyesmi, de ma már nem: mindig érdemes az elérhető legjobb minőséget választani
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:41
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 14:24
en meg orulok annak, hogy sikerult megtanulnom mar a fenykepezes kozben is kepet komponalnom, es nem az utomunkaban kell biznom, hogy kijojjon belole valami!
(no offense!)
Degeczi: Te folyamatosan RAW-ban fenykepezel?
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:43
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:52
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 15:43
Olyan témát kell keresni amit az adott eszközzel meg tudsz csinálni rendesen, ez a titok nyitja.
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:53
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 15:41
(no offense!)
Degeczi: Te folyamatosan RAW-ban fenykepezel?
igen!
óriási előnyei vannak: +-0,5FÉ-t bármikor teljesen büntetlenül lehet korrigálni; a fehéregyensúlyt az összes képhez Kelvinben adhatom meg (nem pontatlan PS játszadozással); kényelmes az erre kihegyezett utóföldolgozás; sokkal könnyebb optimális minőséget elérni, akár utószerkesztés nélkül is (csak egy jól kiválasztott RAW földolgozást kell ráengedni a képekre)
az utómunkával egyébként fölösleges élcelődni, mert van jópár olyan fölhasználás, amikor szóba sem jöhet gondos komponálás, fénymérés (akinek nincs még örökmozgó gyereke, pláne több, az majd megtudja
Elküldve: 2006. 04. 06. 14:55
Idézet: saen - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 15:52
Jó
Pl. ott van az egy-két lappal ezelőtti macskás képem. Lassan "kúsztam" felé, több kép is készült, de elértem az optikai zoom végére, meg arra a pontra, ahonnan ha továbbmennék, a macs megrettenne és elszaladna.
Vagy: nagymamádnak se mondhatod a nyolcvanadik születésnapján, hogy "nagyi, bontsd már ki még egyszer az ajándékodat, kicsit alulexponáltam az előbb, meg ferde is lett picit.
Szerkesztette: debaj 2006. 04. 06. 14:58 -kor
Elküldve: 2006. 04. 06. 15:05
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 14:43
termeszetesen. de az eredeti, altalam idezett mondatod _altalanosan_ irta le, hogy nalad a 4M-bol 2-3 marad szinte mindig a vegere. nem a kivetelekrol, hanem az altalanossagokrol beszeltem. es aki akarattal leveszi a felbontast, hogy tobb ferjen a kartyara (aki tudatosan csinalja, ott nincs is gond vele, sot!), az ilyen helyzetekben nyugodtan felveheti a felbontast is, nem?
saen: ne legy igazsagtalan, az is az adott technikai eszkoz jo kihasznalasa, ha magasabb felbontasban csinalja az ember a kepet, es utolag vag!
Elküldve: 2006. 04. 06. 15:14
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 14:53
Idézet
Idézet
Idézet
Elküldve: 2006. 04. 06. 15:35
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 16:14
ismerem az elonyeit. az en gepenem nincs is mas. de egy turistagepen butasag lenne mindig, minden esetben raw-t hasznalni! (es kihagytal meg egy elonyt: ha nem 3x8 bites a gep A/D konvertere, akkor a nagyobb szinmelysegbol kovetkezoen az atmeretezeshez is tobb informaciod lehet.)
Ahogy mondod!
pont ez a D70 előnye: nem nagyok (6M körüli) a RAW-k, veszett gyorsan bánik velük, az egyetlen érezhető lassulás csak folyamatos sorozatfölvételnél lenne - de olyanra nincs szükségem (pár képes sorozatoknál pedig még nincs lassulás JPG-hez képest)
Egyébként pont fordítva látom: butaság lenne szándékosan korlátozni a lehetőségeim, és elfogadni a kamera gyengébb képességű földolgozását - olyan felvételeknél, amiket esetleg esélyem sincs megismételni!
mondom: fölhasználás kérdése
ha előre gondosan beállított képekről lenne szó, mindez nem lenne annyira lényeges
dehát a legritkább esetben készítek pl tájképet, többnyire az aprónépet lövöm
itt pedig olyasmiben is nagyon sokat jelent a RAW, h a napfényben becsillant szőke haj beégése is elkerülhető (szó szerint valóban nem emeltem ki, h itt 12 bites jelet tárol a RAW, de az expozíció korrigálást első helyen említettem - és azt ez teszi lehetővé. Átméretezésnél őszintén szólva nem értem, miért számítana)
sajnos a kompakt gépek többségénél használhatatlanul lassú (és nagy) a RAW, így ott természetesen én sem használnám - de a legjobb fölbontást és legkisebb tömörítési arányt mindenképp!
(hacsak nem tudja vki biztosan előre, h semmiképp nem lesz szüksége nagyobb nagyításra, sem egy részlet kiemelésére - de egy otthoni fölhasználó ritkán indul így neki. Mondjuk egy hirdetésszervező már igen)
Elküldve: 2006. 04. 06. 16:00
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 15:35
Idézet
ne ringasd magad abrandokba: mi nem vagyunk atlagfelhasznalok.
Elküldve: 2006. 04. 06. 16:06
Elküldve: 2006. 04. 06. 16:16
Idézet
Szerintem ez hibás felfogás. Ha elindulok fotózni akkor tudom, hogy milyen témában fogok alkotni és az ahhoz szükséges felszerelést fogom magammal vinni. Ha távolban feltűnik egy kis mókus és nincs nagy obi, akkor meg nem állok neki olyan képeket lőni (és erre időt pazarolni) amiről tudom, hogy úgysem lesz kielégítő minőség, hanem folytatom azt amiért mentem. Olyan felszerelést úgysem tudsz (mégha nyersz a lottón akkor sem) összerakni ami mindig minden helyzetben jó lesz, valamilyen kompromisszumot mindig kell kötni. A jó fotós attól lesz jó, hogy azokat a képeket "üldözi" amit meg tud csinálni, mégha az néhány elszalasztott lehetőséget is jelent út közben.

Súgó
A téma zárva.