Idézet: wpepi - Dátum: 2007. aug. 16., csütörtök - 18:23
Nem erről van szó. Itt nem csak az optikai eszközben lévő fw-t kell figyelembe venni mint a PC-k esetében hanem magát a software-t is ami a felvevőben van. Az asztali felvevőknél az írási sebesség kiválasztása nem úgy megy mint a PC esetében ahol is feldobja a program a legnagyobb sebességet aztán vagy elfogadod vagy nem. Itt a lemez paraméterei (MID, preferált sebességek és egyéb kalibrációs adatok) alapján lövi be az optimális írási sebességet. Ezért nem kell parázni. Azokat a lemezeket melyeket a felvevő támogat úgy írja meg ahogy az az adott nyersanyaghoz optimális. Persze ha olyan lemezt tuszkolsz bele amit nem támogat a felvevő akkor lehetnek írási gondok mert a software nem tud korrekt beállítást alkalmazni.
Szerk:
Az asztali DVD felvevők DVD-VIDEO, DVD-VR formátumot tartalmazó írható és újraírható DVD-k írására vannak kifejlesztve. Úgy gondolod, hogy a készüléket megalkotók nem gondoltak arra, hogy az írási sebesség milyen hatással van a lemez lejátszhatóságára?
A pc-s írókban is a meghajtó egy adott lemez médiakódja alapján határozza meg hogy milyen sebességnél hogyan kell azt megírni. (Feltéve hogy a firmware ismeri az adott médiakódot)És a meghajtó által az adott lemezhez támogatott sebesség is befolyásolja, hogy a program mekkora írási sebességeket ajánl fel.És attól függetlenül, hogy adott esetben egy meghajtó többféle sebességű írást is támogat, általában az alacsonyabb sebességű írás jobb eredménnyel jár.(akkor is ha megvannak az optimális paraméterek a magasabb sebességű íráshoz)
Én azt vettem észre hogy ez az író minden lemezt a ráírt max sebességen ír(a hangjából ítélve) Márpedig amikor megvettük, a 16x-os írás még viszonylag újdonság volt, és a korai 16x-os lemezek pld. PPéter tesztjeiben nem mindig muzsikáltak jól 16x-os írásnál.
Természeten itt nem arról beszélek , hogy az író nem tudja megírni a lemezt, vagy az nem lesz visszaolvasható. Viszont a tartósságban már lehetnek jelentős különbségek, mint ahogy abban is hogy egy gyengébb olvasó hogyan bírkózik meg velük.
A tervezésnél nyilván a többség igényeit veszik figyelembe, márpedig sokan nem írnak lassab sebességgel, ha azt veszik észre, hogy a gyorsabban megírt lemez is "működik". Ám engem az is érdekel hogy mondjuk 10-20 év múlva is lejátszhatóak legyenek a megírt korongok.
Nekem eddig hála valószínűleg a lassabb írási sebességnek eddig pld. még egyetlen írt cd-m sem romlott el az idők folyamán, pedig nem mindig csak a legkiválóbb lemezekre írtam.
Ma, 2008 márc 19.-án még semmi hír az amnesty international lapjain a tibetiek kínaiak általi terrorizálásáról.(kb. 14. óta tart) Ennyit érnek. És azok is, akik ezek után nem bojkottálják az olimpiát.