Asterisk Ingyenes PBX rendszer
Elküldve: 2006. 09. 23. 16:18
Elküldve: 2006. 09. 23. 20:19
Idézet: iNTi - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 16:18
Arra gondoltam, hogy keresek egy jóhangú lányt, és felmondatom vele a szöveget. Egyik kedves ismerősömnek van egy elég komoly studiója, gondoltam ott fel lehetne venni az anyagot.
Az egész pakkot nincs szándékomban magyarítani, de örömmel vennék némi segítséget, hogy szerintetek melyek azok a fontos szövegek, amelyeket mindenképpen le kellene magyarítani.
Szivesen vennék egyszerűbb menüstruktúrát stb.
Ha jól sikerül, megosztom veletek...
Elküldve: 2006. 09. 23. 23:24
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 21:19
Az egész pakkot nincs szándékomban magyarítani, de örömmel vennék némi segítséget, hogy szerintetek melyek azok a fontos szövegek, amelyeket mindenképpen le kellene magyarítani.
Szivesen vennék egyszerűbb menüstruktúrát stb.
Ha jól sikerül, megosztom veletek...
Hát nem Te vagy az első aki ezt elhatározta, buktunk már bele páran.
A menürendszer végülis igények alapján alakul ki. Nekem a főmenürendszerem úgy néz ki, hogy híváskor köszöntöm, és közlöm mit hívott, ezekután közlöm, hogy milyen lehetőségek közül választhat, vagyis jön a menülista.
Igyekeztem úgy felbontani a hangokat, hogy többször is felhasználható legyen, és összeilleszthető legyen. Ezért érdemes ügyelni a hangsúlyra is. Pl. a köszöntés az univerzális, azt mindenhol használom. A "következő lehetőségek közül választhat" is univerzális mondat ugye egy menürendszerben. A menükben is ezt használom, és az ünzetrögzítő visszahallgatásakor is. Tehát érdemes megtervezni ezeket a szavakat, és mondatokat. Ugyanis pl. egy menürendszer átszervezésekor ha nem jól csinálod kezdheted újra digitalizálni a dolgokat. így meg a legrosszabb esetben is csak az egyedi menüpontokat kell felmondani újra.
A menüstruktúra az egy olyan dolog amit mindenki egyénileg alakít ki, ahhoz elég nehéz hangokat alakítani.
Nekem eddig bejött.
Elküldve: 2006. 09. 24. 19:53
Idézet: iNTi - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 23:24
A menürendszer végülis igények alapján alakul ki. Nekem a főmenürendszerem úgy néz ki, hogy híváskor köszöntöm, és közlöm mit hívott, ezekután közlöm, hogy milyen lehetőségek közül választhat, vagyis jön a menülista.
Igyekeztem úgy felbontani a hangokat, hogy többször is felhasználható legyen, és összeilleszthető legyen. Ezért érdemes ügyelni a hangsúlyra is. Pl. a köszöntés az univerzális, azt mindenhol használom. A "következő lehetőségek közül választhat" is univerzális mondat ugye egy menürendszerben. A menükben is ezt használom, és az ünzetrögzítő visszahallgatásakor is. Tehát érdemes megtervezni ezeket a szavakat, és mondatokat. Ugyanis pl. egy menürendszer átszervezésekor ha nem jól csinálod kezdheted újra digitalizálni a dolgokat. így meg a legrosszabb esetben is csak az egyedi menüpontokat kell felmondani újra.
A menüstruktúra az egy olyan dolog amit mindenki egyénileg alakít ki, ahhoz elég nehéz hangokat alakítani.
Nekem eddig bejött.
Köszönöm, a tippet, valóban rendesen le kell butítani a dolgot, és ha tényleg elegendő felmondani sima pc-n akkor talán még egyszerűbb lenne a dolog.
Elküldve: 2006. 09. 25. 16:17
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 20:53
Itt van néhány az Asterisk által is használt, meg úgy a VoIP rendszerekben általában használt codec-ek sávszélessége:
Idézet
* GSM - 13 Kbps (full rate), 20ms frame size
* iLBC - 15Kbps,20ms frame size: 13.3 Kbps, 30ms frame size
* ITU G.711 - 64 Kbps, sample-based Also known as alaw/ulaw
* ITU G.722 - 48/56/64 Kbps
* ITU G.723.1 - 5.3/6.3 Kbps, 30ms frame size
* ITU G.726 - 16/24/32/40 Kbps
* ITU G.728 - 16 Kbps
* ITU G.729 - 8 Kbps, 10ms frame size
* Speex - 2.15 to 44.2 Kbps
* LPC10 - 2.5 Kbps
* DoD CELP - 4.8 Kbps
Tehát mint látható picit túlzás lenne a stúdió minőség.
Ilyen minőség mellett felesleges erőlködni többel, mint egy mikrofon.
Elküldve: 2006. 09. 26. 15:50
Az X100P klón kártyákkal mi a tapasztalat?
Gondolkozom egy beszerzésén,de kicsit aggaszt, amit iNTi írt.
Másnak is előfordul, hogy "beragad", azaz nem rakja le néha a vonalat?
Illetve, tudtok olcsóbb megoldást egy FXO és egy FXS porttal is bíró asterisk összedobásához, mint valami
TDM400P 1-1 modullal?
Mondjuk X100P-hez hasonlóan, 1 portos FSX-t hogyan lehetne az asetriskhez kötni, hogy a meglévő telefonkészüléket is lehessen használni?
Elküldve: 2006. 09. 26. 20:51
Idézet: agyil - Dátum: 2006. szept. 26., kedd - 16:50
Az X100P klón kártyákkal mi a tapasztalat?
Gondolkozom egy beszerzésén,de kicsit aggaszt, amit iNTi írt.
Másnak is előfordul, hogy "beragad", azaz nem rakja le néha a vonalat?
Illetve, tudtok olcsóbb megoldást egy FXO és egy FXS porttal is bíró asterisk összedobásához, mint valami
TDM400P 1-1 modullal?
Mondjuk X100P-hez hasonlóan, 1 portos FSX-t hogyan lehetne az asetriskhez kötni, hogy a meglévő telefonkészüléket is lehessen használni?
Azért ez ennyire nem súlyos. Az X100P gyakorlatilag egy WinModem, analog alapokon. A modemnek fel kell ismernie ha a másik oldal leteszi a telefont. Ez ISDN-en nagyon egyszerű, hiszen akkor a központ a data csatornán küld egy információt, hogy a kapcsolat megszakadt. Analognál ilyen nincs. így jobb lehetőség híjján a rendszer a foglalt jelzés alapján ismeri fel azt, ha valaki letette a telefont. Ezt viszont nem tudja mindig felismerni. Ez a kártya hibája is, de a központoké is.
Ezen lehet kicsit hekkelni.
Másrészt azt ki kell emelnem, hogy ez nem csak az X100P-nek a hibája, hanem az összes analog alapu kártyának a nyűgje, mivel gyakorlatilag nem lehet tudni, hogy a másik oldal mikor teszi le a telefont. Analog modemeknél ez működik egymás között, mert ott ha a másik oldal bizonyos ideig nem szólal meg, akkor a kapcsolat nyugodtan halottnak tekinthető. Itt viszont ilyen nincs. így valszeg más analog alapu kártyáknál sem lehet sokkal biztosabb a megoldás.
Erre az igazán megnyugtató megoldás az lehet, ha ahol lehetséges, és van ISDN ott ilyen kártyákat használunk. Erre elsőkörben nekünk halandóknak a Capi 2.0 kompatibilis ISDN kártyák a jó megoldás. Ezek között is az aktív kártyák ami igazán jó megoldás lenne, de az sem a túl olcsó. Ami lényeges a kompatibilitás a capi illetve mISDN modulokkal.
Én most egy Winbond W6692 passzív ISDN kártyával próbálkozok majd meg, ez kompatibilis a Capi, és az mISDN modulokkal is, így beilleszthető az Asteriskbe, és ami nagy előnye volt, hogy 1000forintért vettem.
Elküldve: 2006. 10. 12. 01:49
Két dolog van. Régebben felmerült, hogy akik X100P kártyát használnak, volt akinek feltünt, hogy amikor elkezd kicsöngeni a hívónál a telefon, az Asterisk csak kb. 2 csörgés után kezd el dolgozni, és kezdi el a klienseket csörgetni (vagy felvenni a telefont). Engem is nagyon zavart, utána olvasgattam, és megtudtam miért van. Nem az X100P hibája, hanem a hívószám kijelzés miatt van. Az Asterisk amikor bejön egy hívás azonnal látja azt, csak vár a CID infóra, az első csörgés utánig vár, hogy az megérkezzen, ezért veszi fel csak a második csörgetésnél. Mivel nálam is az ISDN doboz analóg portjára van kötve az X100P, és a doboz analog portokon nem támogatja a hívószámkijelzést, ezért felesleges.
A zapata.conf-ban a usecallerid=no ra állítva nekem megoldódott a gond, az elsőcsöngésnél már fel is veszi az Asterisk, és már végzi is a munkáját. Tehát akiknél az ISDN doboz miatt nincs CID úgysem az analog portokon, azok szerintem nyugodtan megpróbálhatják kikapcsolni, és valszeg csodát fognak látni.
A másik, hogy már VoIP hálókból érkező hívásoknál is működik a hívószámkijelzés, sőt a NeoPhone hálózatán keresztül, ha a 21-es számon hívnak, akkor is működik nagyon szépen.
Elküldve: 2006. 10. 12. 10:24
segitsegre lenne szükségem:
1. SIP hívásnál 1-szer fel lehet hívni valakit, de hangup után másodszor már nem találja (no route to destination). Azaz nincs hangup csak a Dial nem 0 értékkel tér vissza és nem tudom mi az amivel visszatér. Ha tudnám, akkor raknék arra a számra egy Hangup-ot, ami lehet hogy megoldaná a problémát.
2. SIP INVITE üzenet átmegy, de mégis timeout jön vissza.
3.Nagyon nagy a késleltetés a beszédnél.
Kösz
Richárd
Elküldve: 2006. 10. 18. 15:40
Probálok éleszteni egy Trixboxot, szereztem egy Motorola chipes PCI modemet, ránézésre és a chip száma szerint(62802-51 QZ0015 E3L47-000) jónak kellene lenni, de nem tudom, hogy hogyan teszteljem le, hogy rendesen működik-e. A trixbox-nak a system infojában a következőnek ismeri fel:
Communication controller: Motorola Wildcard X100P
Annyi már most is tudok, hogy hiába györgetem a t-comos vonalat, nem veszi fel. Létre is hoztam 2 SIP-et, az inbond-ot is beállítottam, hogy az egyik SIP-re menjen, de semmi.
Egy gyors egyszerű teszt kellene, amivel gyorsan kiderül, hogy jó a kártya, vagy nem, vagy még tornázni kell a konfigokkal. (Olyanra gondolok, hogy bizonyos alap dolgokat feltétlenül be kell állítani mielőtt működésbe lép..stb.)
Köszi a segítséget előre is!
Elküldve: 2006. 10. 18. 16:40
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 15:40
Hiába csörgetem a vonalat..bocsi elirás volt!
Elküldve: 2006. 10. 20. 12:03
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 16:40
Probálok éleszteni egy Trixboxot, szereztem egy Motorola chipes PCI modemet, ránézésre és a chip száma szerint(62802-51 QZ0015 E3L47-000) jónak kellene lenni, de nem tudom, hogy hogyan teszteljem le, hogy rendesen működik-e. A trixbox-nak a system infojában a következőnek ismeri fel:
Communication controller: Motorola Wildcard X100P
Annyi már most is tudok, hogy hiába györgetem a t-comos vonalat, nem veszi fel. Létre is hoztam 2 SIP-et, az inbond-ot is beállítottam, hogy az egyik SIP-re menjen, de semmi.
Egy gyors egyszerű teszt kellene, amivel gyorsan kiderül, hogy jó a kártya, vagy nem, vagy még tornázni kell a konfigokkal. (Olyanra gondolok, hogy bizonyos alap dolgokat feltétlenül be kell állítani mielőtt működésbe lép..stb.)
Köszi a segítséget előre is!
Hát a Trixboxot még véletlen sem ismerem. Amit érdemes lenne megcsinálni:
Mivel ahogy nézem ez egy X100P kártya, ezért a ZAP interfacet fogja használni.
Első körben mint 1-es csatornát fel kell konfigurálni a kártyát. Ezt a zaptel.conf, és a zapata.conf-ban lehet megtenni. Ha ez megvan akkor az extension.conf-ban pl. a SIP kliens által használt contextbe lehet valami ilyet csinálni tesztelés képpen:
Dial(ZAP/1/${EXTEN})
Ezt a Trixbox admin felületén hogyan lehet megoldani, azt passzolom. Valószínűleg azért nem veszi fel a kártya a telefont, mert van nincs beállítva az asterisk-ben, vagy az a context amit használna a bejövő hívásokra üres.
Elküldve: 2006. 10. 20. 13:55
Idézet: iNTi - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 12:03
Szia Inti!
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat, megprobálkozom vele. A Trixbox az asterisk@home-nak az utódja.(Gondolom én, mert sehol nem tudtam letölteni komplett distribet, csak ezt.) CentOs linuxon Asterisx,FreePbx, stb.
Elküldve: 2006. 10. 20. 14:16
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 14:55
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat, megprobálkozom vele. A Trixbox az asterisk@home-nak az utódja.(Gondolom én, mert sehol nem tudtam letölteni komplett distribet, csak ezt.) CentOs linuxon Asterisx,FreePbx, stb.
Ahogy nézem az lesz.
A trixbox.org-on fejlécben ez van:
"What is trixbox? (formerly Asterisk @ Home)"
Mondjuk ez azon a dolgon nem változtat, hogy ismerem. Mivel az Asterisk@Home-ot sem ismerem. Nekem Debian-on fut, és a config fájlokat hekkelem.
Elküldve: 2006. 10. 20. 16:57
Idézet: iNTi - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 14:16
A trixbox.org-on fejlécben ez van:
"What is trixbox? (formerly Asterisk @ Home)"
Mondjuk ez azon a dolgon nem változtat, hogy ismerem. Mivel az Asterisk@Home-ot sem ismerem. Nekem Debian-on fut, és a config fájlokat hekkelem.
Én is ezt szeretném később, de előtte "edzeni" szeretnék a Trixboxon. A freepbx-et nem ismered? Az most jobban segítene a teszteléshez, ha abban lévő beállításokra fordítanánk le ezt amit irtál. Van ennek is config editorja webes felületen, de itt ugy láttam össze vannak hurkolva (egy config más configokat include-ol az elején) a configok... kicsit belekeveredtem....
Elküldve: 2006. 10. 21. 00:19
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 17:57
Sorry, de részemről mindenféle GUI-val kapcsolatos kérdést passzolok, mint említettem nem igazán találkoztam egyikel sem.
A screenshoot-okat nézegetve a freepbx-ről, ott viszont van olyan menü, hogy trunks, és benne Add ZAP Trunk. Ott lenne érdemes első lépésként körülnézni, hogy az X100P-t be lehessen izgatni, szerintem.
Elküldve: 2006. 10. 21. 06:36
Idézet: iNTi - Dátum: 2006. okt. 21., szombat - 0:19
A screenshoot-okat nézegetve a freepbx-ről, ott viszont van olyan menü, hogy trunks, és benne Add ZAP Trunk. Ott lenne érdemes első lépésként körülnézni, hogy az X100P-t be lehessen izgatni, szerintem.
Ja , azt már megcsináltam, hozzádtam a zap trunkot 1-es csatornára raktam, Asszem a kártyával lesz gond, mert amikor a zaptel.conf-ba beirtam azt, hogy fxsks=1 , kidöglött az asterisk és nem is volt hajlandó ujraindulni... Megnéztem a logokat és az volt a gond, hogy nem tudta beállítani a kártyát 1-es csatornának.
Ez egy használt motorola modem kártya, adtam neki esélyt, de most rendeltem egy "igazit" az iaxtalk.com-ról. Azok klónok, de remélem nem lesz gond vele.
Inti, Neked nagyon köszönöm a segítséget, bocs, ha kicsit értetlenek tüntem, Ha megjön a kártya valószínüleg ismét fogok kérdezősködni, ha elakadok.
Elküldve: 2006. 10. 21. 20:40
Nemtudom mi a szakszeru neve, valszeg ezert nem boldogulok vele.
Olyat szretnek az asteriskel hogy telefonalni csak azutan lehessen
ha a user megad egy kodot/jelszot/azonositot/mittomenmit.
Magyarul felveszi a kezibeszelot, bepotyogi a titkos kodjat, aztan a telefonszamot, es tud telefonalni.
Merre induljak el? Mik a varazsszavak?
Koszi
PO
Elküldve: 2006. 10. 21. 23:47
Idézet: magician_hu - Dátum: 2006. okt. 21., szombat - 7:36
Ez egy használt motorola modem kártya, adtam neki esélyt, de most rendeltem egy "igazit" az iaxtalk.com-ról. Azok klónok, de remélem nem lesz gond vele.
Inti, Neked nagyon köszönöm a segítséget, bocs, ha kicsit értetlenek tüntem, Ha megjön a kártya valószínüleg ismét fogok kérdezősködni, ha elakadok.
Nekem is olyan klón kártyám van. Többé-kevésbé elégedett vagyok vele. Voltak kisebb anomáliák néha, de gyak. úgyérzem mostanra sikerült eljutnom oda, hogy ezek nagy része megszünt. Ráadásul kipróbáltam mostanában többször is szükség volt rá, egy LinkSys PAP2-es analóg adapteren faxkészülékről az Asterisk-en keresztül többször is küldtem már faxot, ugyhogy nyugodtan mondhatom, hogy ezt is bírja a kártya is, a rendszer is.
Elküldve: 2006. 10. 21. 23:54
Idézet: poperator - Dátum: 2006. okt. 21., szombat - 21:40
Nemtudom mi a szakszeru neve, valszeg ezert nem boldogulok vele.
Olyat szretnek az asteriskel hogy telefonalni csak azutan lehessen
ha a user megad egy kodot/jelszot/azonositot/mittomenmit.
Magyarul felveszi a kezibeszelot, bepotyogi a titkos kodjat, aztan a telefonszamot, es tud telefonalni.
Merre induljak el? Mik a varazsszavak?
Koszi
PO
Bár én eddig csak otthoni felhasnálásra csináltam, ezzel kapcsolatban elsőkörben én erre fele kezdenék körülnézni:
http://www.voip-info...Asterisk+agents
http://www.voipplane...cle.php/3633901

Súgó
A téma zárva.