Adam.K, ez talán pont az amit szeretnél csinálni/csináltál. Hátha találsz benne valami újat:
http://www.provu.co.uk/pdf/sipura/spa_back..._2x_spa3000.pdf
Erre a doksira a sipurák call back lehetőségeit kutatva bukkantam. De mivel még most sem tudom, hogy egyáltalán a sipurák tudnak-e call back funkciót, megköszönném ha Te vagy valaki aki tudja, elmondaná hogy lehet-e ilyet, és ha igen, hogyan.
Mondok egy életszerű példát erre. Itthon van ugye interneteted meg egy sipurád, és van egy buster előfizetésed amivel egy csomó országba ingyen tudsz telefonálni. Ehúztál nyaralni Spanyolba, ahol csak egy PSTN vonalad van. Szeretnél telefonálni (nyilván jó lenne ingyen), no meg miért ne használd a busteres előfizetésedet ha már van. Mit tudsz csinálni? Felhívod az otthoni számodat, és a dobozodon keresztül telefonálsz már busterről. No igen, de hol az ingyenesség, hisz Mo.-ig fizetned kell a nemzetközi hívást. Ekkor jönne jól az, hogy hazatelefonálsz, és a kis dobozod azt mondja a caller ID alapján: nicsak nicsak, ez Adam kis gazdim az apartmannjából, biztos telefonálni szeretne valahova. Nosza hívjuk csak vissza, mert ha én hívom, az ingyen van. És visszahív, Te meg kapsz egy dial tone-t, ahonnan már telefonálhatsz máshova szintén busteren keresztül, vagy akár az otthoni PSTN-edet használva.
Nos, tud ilyet a sipura?
Megjegyzés:
adam.k, a fenti példa nem konkrétan Rólad szólt, hisz tudom egyrészt Te soha nem lennél buster előfizető ("
A javaslatod, mi szerint telefonaljak ilyen szolgaltatokon at, eleve ki van zarva.")
másrészt meg nem lehet hogy Spanyolo.-ban csak PSTN legyen mert akkor mi van a VoIP-al? ("
De akkor hol a voip az egeszben? Miert jo nekem ezzel foglalkozni?")
Najó, ez most már valóban kötekedés lenne, kérlek ne vedd komolyan nem akarlak cikizni. Egyébként is ma "jó" napom van

csak azt szerettem volna tudatni, hogy a fenti példa bárminemű valós vagy vélt egyezése a valósággal csakis és kizárólag a véletlen műve lehet
Visszatérve a reagálásodra. A rendszereddel kapcsolatban azon kívül, hogy két sipurából áll és ezeken keresztül callthrought-ot valósítol meg ide-oda, a teljes kép még nincs bennem kialakulva olyan szinten, hogy átfogóan átlássam a rendszerednek a Te konkrét helyzetedbe való ültetését. Még hiányzó képek és kérdőjelek vannak a fejemben.
"Azzal vadolsz (amugy neha jogosan), hogy bonyolultan mondok el dolgokat (mert neha tenyleg). De ha nem irok le mindent szorol szora, mar belekotsz."
Ezt elsimerem, ilyen ez egy nagy hibám, hogy sokszor a legapróbb részletekis érdekelnek. Sokszor a feleségem is ha mond valamit, nem érdekel, mondom mondja azt az egy mondatot ami a lényegről szól. De ha meg valami nagyonis érdekel, akkor sokszor már nem is maga a lényeg érdekel, hanem a hozzá tartozó összes körülmény. Ki mondta? mirefel mondta? hol találkoztál vele? hogy jött ez szóba? hol történt mindez? ki volt még ott? hány óra volt? stb. stb.
Hétvégén szívesen elbeszélgetnék Veled a rendszerről, hogy világossá váljanak az olyan megfogalmazódott kérdéseim mint: kinek a Mo.i PSTN vonalát használjátok, a Tiedet, másét, vagy mindig átállítjátok azéra aki ott tartózkodik? de ha annak a személynek otthon nincs netje és/vagy sipurája? Vagy a cég PSTN-ét használjátok? de akkor mindenkinek a mellékére külön sipurát teszel aki oda kiment?;
Ki fizeti ott az internetet, szétosszátok arányosan?; Te 3 hetet, a többiek 3-4 hónapot vannak ott (jun-szept). A többi üres 8 hónap alatt miért is van kihasználva egész évben a VoIP?
"Es mivel a voip rendszert tobben hasznaljuk, gyakorlatilag egesz evben folyamatosan hasznalva van." ;
A tűzfal Linux, te állítod be. Ez azt jelenti, hogy egész évben megy egy gép, fogyasztva az áramot?...
Én nem tudom, lehet én vagyok a tökkelütött hogy ezekre a részletekre kiváncsi vagyok, de amíg az ehhez hasonló kédések csak kérdőjelek nálam, logikailag nem tudom helyrerakni, nem látom át reálisan.
Feltettél egy kérdést is, válaszolok:
"call back-es GSM gatewayek,"
ez remek dolog, ez biztosan mukodik is. De akkor hol a voip az egeszben? Miert jo nekem ezzel foglalkozni? A hivasokat hogyan lehetne elszamolni egymas kozott?
Az első részre azt tudom mondani, ha megoldásokat keresel valamire, értem én hogy for fun, de nem bizots hogy ragaszkodnod kell egyfajta úthoz, ha lehet másképpen/egyszerűbben is.
A második részre: nyilván arra értettem, hogy kérsz egy másik sim kártyát a cégtől, amit beleraksz a gsm adapteredbe. A cégnek nem fog többe kerülni semmi, mert az arról kezdeméynezett hívások is feléd mindvégig ingyenesek lesznek, Neked csak a roaming fogadási díjat kell fizetned. De ne feledjük, hogy ez a megoldás arra született, amikor valóban annyira mobil akarsz lenni, hogy a tenger mellől is fogadhass és kezdeményezz hívásokat (amikoris VoIP közbeiktatása esetén járulékos költségek adódnának: prepaid mobil, ottani PSTN kihívás köbeiktatása, stb.)
Szerkesztette: Buksika 2006. 06. 23. 12:55 -kor