Az lenne a kérdésem, hogy melyik külső digitalizáló tud együtt dolgozni a virtualdub-bal, vagyis ezzel a programmal digitalizálni. Akinek van valamilyen külső digitalizálója, az kipróbálhatná a kedvemért!
Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan II.
Elküldve: 2007. 09. 03. 14:52
Az lenne a kérdésem, hogy melyik külső digitalizáló tud együtt dolgozni a virtualdub-bal, vagyis ezzel a programmal digitalizálni. Akinek van valamilyen külső digitalizálója, az kipróbálhatná a kedvemért!
mail:muszkafree@freemail.hu
Elküldve: 2007. 09. 03. 18:34
Idézet: wpepi - Dátum: 2007. szept. 3., hétfő - 14:16
Nekem erre a célra Pinnacle DC30 Plus van melyet anno 160.000Ft áron vettem (akkoriban ez még nem is számított drágának).
Ahhoz, hogy a VHS-ből jó minőséget tudj készíteni igen komoly összegeket kell beleölnöd. Az igazán kiváló zajszűrés is csak hardware-es változatban létezik.
Úgytűnik megoldódott a gondom! Azért ha tudsz linkelj be légyszi egy 20000 körüli digitalizálót, lehet, hogy érdekelne. Egyébként én ezt a DV2000-et 26ért vettem és a múlthónapba még 19 volt. A Pctv stereo-mat cseréltem, mivel akkor számítástechnikai boltban ezt ajánlották, mint elsősorban jó amatőr digitalizáló (DV) és csak másodsorban Tuner. (Vannak kistestvérei PVR, TV2000, stb.) úgyhogy lehet tépem a hajam.
Szóval, behúztam Euro által ajánlott nyers filmfájlba. csak kíváncsiságból a fentebb említett konvertálóba egyenest. B*sssz, megcsinálta! A 10 perces anyag volt vagy 40 perc, de megcsinálta, sima Huffyuv kodek-ből! Bup, ifo, vobok. Nem hittem volna! 1x próbáldki. Semmi extra, csak VirtualDub, és konvert:))
Még jó hogy kísérletezgettem! Köszönök mindent, de ez a legegyszerűbb. Se pixel, se egyéb. Köszönöm!
Elküldve: 2007. 09. 03. 19:11
Idézet: LucifeTheReal - Dátum: 2007. szept. 3., hétfő - 19:34
Szóval, behúztam Euro által ajánlott nyers filmfájlba. csak kíváncsiságból a fentebb említett konvertálóba egyenest. B*sssz, megcsinálta! A 10 perces anyag volt vagy 40 perc, de megcsinálta, sima Huffyuv kodek-ből! Bup, ifo, vobok. Nem hittem volna! 1x próbáldki. Semmi extra, csak VirtualDub, és konvert:))
Még jó hogy kísérletezgettem! Köszönök mindent, de ez a legegyszerűbb. Se pixel, se egyéb. Köszönöm!
Az a TV tuner ami neked van meg a PCTV mind mezei software-es kártya ami azt jelenti, hogy csak egy digitalizáló chip van rajta semmi más. Ami VHS-re kiváló az a hardware-es capture eszközök. Ezek nem tartalmaznak TV tunert mert nem a TV vétel a feladatuk. Ezeknek az eszközöknek a legalsó úgynevezett belépő kategóriája az ADS Intsant DVD mely hardware-esen állít elő DV AVI-t. Ez ma kb. 20.000-26.000Ft körül van.
TV tuner felhasználásával nem lehet minőségi szinten VHS felvételeket digitalizálni mivel ezekből a kártyákból minden olyan kiegészítés hiányzik ami ilyen esetben kell. A TV tunerek fő funkciója a TV vétel és annak rögzítése. Persze tudnak az analóg bemeneten is digitalizálni de mivel nem tartalmaznak szinkronstabilizálást és illesztetlen bemenetekkel rendelkeznek nem lehet velük VHS-t korrektül elkészíteni. Arról nem is beszélve, hogy mivel itt minden csak software-esen történik ezért már a digitalizálás is gyengécske hiszen felesleges teljes sávszélességben digitalizálni mivel azt az irtózatos adatmennyiséget amúgy sem lehet átnyomni a buszon. Éppen ezért ezeknél a mezei software-es TV tuner kártyáknál a digitalizáló chip teljesítménye igazodik ahhoz ami a buszon átnyomható.
A capture eszközöknél az analóg bemenetekre nagy hangsúlyt fektetnek (illesztés, analóg oldali előszűrés). Továbbá mivel a VHS, S-VHS, Hi8 analóg rendszerek rögzítési technológiája nem teszi lehetővé a stabil szinkronjel visszaadást ami feltétele a jó minőségű digitalizálásnak ezért azoknál a capture eszközöknél melyeket eleve VHS, S-VHS, Hi8 feldolgozásra terveztek beépítenek szinkronstabilizátort (a drágább változatokba időalap korrektort). A drágább (100.000Ft feletti) eszközöknél már hardware-es zajszűrés is be van építve.
Idézet
Sajnos el kell, hogy szomorítsalak. Abban a számítástechnikai boltban ahol neked ezt a DV miatt ajánlották jó rászedtek, megvezettek. Ez a kártya nem készít DV-t mivel nem tartalmaz DV encoder chip-et. Ebben csak megy mezei Conexant CX2388x chip van azt annyi. Persze van DV felülete de ez csak egy mezei IEEE1394 felület melyre DV kamerát köthetsz de ettől még nem képes DV-t előállítani mert a DV kamerából eleve DV jön ki (a DV kamerákból sima másolással jön át az anyag digitálisan DV formátumban).
Egy olyan eszköz mely analóg jelből DV-t készít hardware-esen 40.000Ft felett van és nem tartalmaz TV tunert. (pld. Canopus ADVC 55)
Szerkesztette: wpepi 2007. 09. 03. 19:22 -kor
Elküldve: 2007. 09. 04. 23:20
Zsír.
Köszönöm, maradok ennél! Egyszer még bizti beszélünk. További minden jót kívánok!
Sziasztok!
Elküldve: 2007. 09. 07. 10:48
Érdekes, hogy az emberek nem nagyon akarják elfogadni, hogy jó minőségű VHS digitalizáláshoz komoly hardver eszközök kellenek.
Elküldve: 2007. 09. 07. 10:55
Idézet: NiCE - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 11:48
Érdekes, hogy az emberek nem nagyon akarják elfogadni, hogy jó minőségű VHS digitalizáláshoz komoly hardver eszközök kellenek.
Szerintem nem is láttak még olyat, hogy megfelelő eszközökkel és tudással mit lehet kihozni a VHS-ből
Elküldve: 2007. 09. 07. 14:07
Idézet: wpepi - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 11:55
Ez biztos
Én most veszek a JVC HR-S7600-asom mellé egy Panasonic NV-HS860-ast, állítólag még részletgazdagabb a képe mint a JVC-nek EDIT módban és a TBC is full frame ami benne van, úgyhogy teszt nemsokára indul. Ha érdekel, szúrok majd be ide képeket gyári és otthoni kazikról a 2 videót összehasonlítva.
Elküldve: 2007. 09. 17. 18:50
Egy olyan programra lenne szükségem amivel kb. 70 képből tudnék videó fájlt csinálni (.avi) úgy hogy minden egyes kép átmenethez tudjak valamiféle effektet hozzáadni.
Lécci segítsetek.
Elküldve: 2007. 09. 18. 06:09
Idézet: Hippo - Dátum: 2007. szept. 17., hétfő - 19:50
Egy olyan programra lenne szükségem amivel kb. 70 képből tudnék videó fájlt csinálni (.avi) úgy hogy minden egyes kép átmenethez tudjak valamiféle effektet hozzáadni.
Lécci segítsetek.
Erre bármilyen NL rendszerű editor program alkalmas. Behúzod a time line-ra a képeket és az átmenetekhez ráhózod a neked tetsző effektet. (definiálod az állóképek hosszát majd az egészet kijelölve ráhúzod a time line-ra)
De ott van még a Canopus Imagine mely direkt ilyen célra van kitalálva.
Elküldve: 2007. 09. 18. 11:29
Elküldve: 2007. 09. 18. 12:18
Idézet: Hippo - Dátum: 2007. szept. 18., kedd - 12:29
NL=Nonlinear
Elküldve: 2007. 09. 21. 13:53
Lenne pár kérdésem:
Nero 7-el / Nero Vision / konvertáltam, és dvd-re írtam egy avi filmet. Hogyan tudnám a filmet részekre osztani, hogy léptetni lehessen, mert jelenleg tekerni lehet?
És hogyan lehetne kicsit javítani a minőségen, és a hangon? Egyáltalán lehet?
Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Elküldve: 2007. 09. 24. 15:08
Idézet: NiCE - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 11:48
Wpepi, hadd tépjem már én is kicsit a hajad, meg bárkiét, aki tud segíteni
Szóval sok minden előtt vagyok. Kamerát tervezek vásárolni, ami valszeg egy Pana nvgs320-as lesz, ennyit még ki tudok szurkolni. A célom, hogy videót rögzítsek, vágjak, effektezzek PC-n, melyből szép DVD készülne (míly meglepő..). Nos abban kérném a segítségeteket, hogy a jelenlegi gépemet, mely egy majd 4 éves gép hogyan alakítsam át, hogy alkalmas legyen egy nem professzionális, de használható videószerkesztésre?
Milyen alaplap-proci-memória-(vinyó) csomagokat tudnátok nekem ajánlani erre a célra, úgy, hogy azért kenyérre is maradjon pénzem? Milyen alkotóelemeket kell még feltétlenül cserélnem?
Szoftveresen ajánlottak már nekem mindenfélét, legutóbb az Adobe premiere CS3-at. Honnan tudjam,hogy melyik a legjobb nekem? A 30napos próbaverziók a gyakorlat szerint elegek ahhoz, hogy képet kapjunk egy program tudásárólés a sajátomról?
Megköszönném a segítségeteket, a további kérdéseimért előre is elnézést kérek(
Elküldve: 2007. 09. 25. 13:07
Idézet: tesa - Dátum: 2007. szept. 24., hétfő - 15:08
Szóval sok minden előtt vagyok. Kamerát tervezek vásárolni, ami valszeg egy Pana nvgs320-as lesz, ennyit még ki tudok szurkolni. A célom, hogy videót rögzítsek, vágjak, effektezzek PC-n, melyből szép DVD készülne (míly meglepő..). Nos abban kérném a segítségeteket, hogy a jelenlegi gépemet, mely egy majd 4 éves gép hogyan alakítsam át, hogy alkalmas legyen egy nem professzionális, de használható videószerkesztésre?
Milyen alaplap-proci-memória-(vinyó) csomagokat tudnátok nekem ajánlani erre a célra, úgy, hogy azért kenyérre is maradjon pénzem? Milyen alkotóelemeket kell még feltétlenül cserélnem?
Szoftveresen ajánlottak már nekem mindenfélét, legutóbb az Adobe premiere CS3-at. Honnan tudjam,hogy melyik a legjobb nekem? A 30napos próbaverziók a gyakorlat szerint elegek ahhoz, hogy képet kapjunk egy program tudásárólés a sajátomról?
Nem írod, hogy milyen az a 4 évvel ezelőtti gép. A DV avi feldolgozás otthoni szinten nem kíván a -mai szemmel nézve - erős gépet. Egy négy évvel ezelőtt vásárolt mondjuk PIV-es gép 512 MB RAM-mal, átlagos videokártyával és HDD-vel megfelelő erre a célra. Esetleg a HDD kapaitást lehet szükséges növelni, ha a hely nem elegendő.
Szóval egyáltalán nem biztos, hogy a videozás miatt jelentősen át kellene alakítani.
Ami a szoftvereket illeti. Vannak a Pinnacle-nek, Adobe-nak, Canopus-nak és a Ulead-nek is egyszerűen kezelhető szerkesztő programjai. Ezek közül lenne célszerű kiválasztanod azt, amelyik a leginkább tetszik.
A 30 napos próbaverziók erre megfelelőek.
Elküldve: 2007. 09. 29. 12:14
Idézet: tesa - Dátum: 2007. szept. 24., hétfő - 15:08
Nem egészen osztom Rlaci véleményét a témában. Mivel a mai vágószoftverek többsége ami használható az megköveteli az SSE2-SSE3 cpu utasításkészletet ami a 4 évvel ezelötti gépekben még elég ritka volt szükség lehet új processzorra. A memória mindenképp minimum 1GB. Tapasztalatból mondom az alatt nemigen érdemes megpróbálni. A videókártyáról annyit, hogy pl.: egy premiere pro 2.0-nál de már az ez elötti verzóknál is a videókártyára hárul a vágóélőkép megjelenítése amire nem mindegyik alkalmas. 6600 v. x1650 ebben a kategóriában érdemes gondolkozzni. Mivel az ember aki vágni szertne általában DV-ben gondolkozik. Na most mivel ezek hatalmas fájlok lesznek( 21 perc=1 DVD) ezért a winchester mérete nem mindegy. Viszont annak a fordulatszáma sem mindegy 7200rpm-es mindenképp kell és ha valaki nem akar aggódni a hely miatt érdemes 2 320GB seagate v. WD winyót raid tömbbe kötni. Így a megfelelő sebbeség is meglesz. A lényeg, hogy sata-s legyen.
Remélem tudtam segíteni.
Elküldve: 2007. 09. 29. 14:23
Idézet: Bagaba - Dátum: 2007. szept. 29., szombat - 13:14
Remélem tudtam segíteni.
SSE2 4 évvel ezelőtt is volt a P4-ekben tehát ez nem volt ritka akkoriban.
Ha nincsenek extra igények akkor 512MB is elég.
Idézet
Nézz meg egy Premiere 6x programot és csodálkozz. 512MB RAM-al tökéletesen megy
Idézet
Idézet
Elárulnád, hogy miért? DV-re a sima ATA100/133 is tökéletes. Minek a SATA?
Elküldve: 2007. 09. 29. 15:00
Idézet: wpepi - Dátum: 2007. szept. 29., szombat - 14:23
Ha nincsenek extra igények akkor 512MB is elég.
Nézz meg egy Premiere 6x programot és csodálkozz. 512MB RAM-al tökéletesen megy
Elárulnád, hogy miért? DV-re a sima ATA100/133 is tökéletes. Minek a SATA?
Kedves Wpepi. Ha jobban elolvasod azt a kérdést amire én válaszoltam ott a kérdés feltevője egy árva szóval nem mondta ilyen típusu gépről van szó. Tehát ha estleg egy vmilyen amd s462 processzora van abba például nincs meg. De tovább megyek SSE3 az akkori p4-esekben nem volt pedig mostanság már az alapkövetelmény. Az 512 Mb memória pedig csak akkor elég, hogyha csak szétvágod az anyagot és egymásután rakod. De ha már raksz rá 1 plusz videósávot pl.: feliratot, zenét vagy netalántán kedved szottyan megeffektezni akkor már édeskevés. De a megvágott anyag renderelésénel sem jön rosszul a plusz memória. Sata-s vinyóra meg a hozzáférés miatt van szükség ha netalántán nem dv-ben tárolnád és tömöríted akkor gyorsabb legyen a hozzáférés miközben kódolod. A Premiere hatos szériájához annyit fűznék hozzá, hogy nagyon régi. Namost esetünkben az úriember most kezdené el a vágás tanulását és tapasztalatból mondom nem egy öreg programot fog választani amin ezt teheti hanem a lehetőségeihez mérten a legújabbat!!!
Arra a kérdésedre, hogy minek 320 Gb szintén ott a válaszom. egy 2 órás anyag DV-ben közel 20 Gb. Esetleg ha családi nyaralásról készít videót nembiztos, ogy csak 2 órát rögzít hanem ennek a többszörösét. Meg még annyi, hogy a premiere pro sorozatában már a program a videóbehívása után közvetlenül készít egy saját hangformátumot pluszban amit szintén nem Mb-ban mérünk. Ja teszem hozzá ehez sem árt ha több memóriánk van mint 512 aminek közel a felét egyébként is lefoglalja a Windows!
Szerkesztette: Bagaba 2007. 09. 29. 15:06 -kor
Elküldve: 2007. 09. 29. 15:49
Idézet: Bagaba - Dátum: 2007. szept. 29., szombat - 16:00
Arra a kérdésedre, hogy minek 320 Gb szintén ott a válaszom. egy 2 órás anyag DV-ben közel 20 Gb. Esetleg ha családi nyaralásról készít videót nembiztos, ogy csak 2 órát rögzít hanem ennek a többszörösét. Meg még annyi, hogy a premiere pro sorozatában már a program a videóbehívása után közvetlenül készít egy saját hangformátumot pluszban amit szintén nem Mb-ban mérünk. Ja teszem hozzá ehez sem árt ha több memóriánk van mint 512 aminek közel a felét egyébként is lefoglalja a Windows!
Áruld el kérlek, hogy mért lenne ma alapkövetelmény az SSE3 mezei SD DV azaz a 25Mbps sávszélességű DV esetén? A DV 2GHz feletti P4 esetén már valósidőben szerkeszthető. Egy HT-s 2.4GHz (800MHz FSB) P4 esetében akár 4 layer is könnyen kezelhető valósidőben Canopus Edius 3-al.
Idézet
Ezt honnan veszed?
pld. 512MB RAM-al felszerelt 2.4GHz HT-s P4 esetén a Canopus Edius is vígan muzsikál. Feliratozhatsz, 2D/3D átmeneteket használhatsz, alkalmazhatsz filtereket, felrakhatsz több layer-t is és természetesen mindezt valósidőben minden hardware-es gyorsítás nélkül pusztán software-esen.
Idézet
Felesleges a SATA. Egy jobb minőségű ATA HDD bőven teljesíti azt ami ide kell. pld. a Hitachi Deskstar ATA133 HDD-k belső adatátvitele (media transfer rate) 800Mbps felett van.
Idézet
Réginek régi de ma is tökéletesen használható. Egyébként a Premiere mostani változatai (a CS3-al bezárólag) igencsak erőforrás zabálóra sikeredettek és ennek ellenére sem képesek mindent valósidőben elvégezni. Ha megnézed a Canopus termékeit ott már évek óta minden megy valósidőben külön hardware-es gyorsítás nélkül.
Szerk:
Csak megjegyzem, hogy tavaly simán minden munkámat el tudtam végezni 512MB RAM-al Canopus Edius3 alatt. Pedig volt, hogy 5 layer-t kellett felpakolnom.
Ja és 2003 nyarán vett 2.4GHz HT-s (800MHz FSB) P4 procit használok Abit IC7 alaplappal és nincs SSE3 csak SSE2 de ennek ellenére eddig nem volt olyan amit ne tudtam volna elvégezni.
Persze annak aki HDV-ben szeretne nyomulni annak valóban kell a bika gép. De ott már egy mai kétmagos is kicsi mivel az érdemi munkához Dual Xeon kell. Itt már valóban kell a RAID meg a nagy kapacitás. Én anno a P4 előtt 850MHz PIII-al és Premiere 6-al végeztem a DV-s utómunkát és nem volt gondom.
Szerkesztette: wpepi 2007. 09. 29. 16:09 -kor
Elküldve: 2007. 09. 29. 16:17
Idézet: wpepi - Dátum: 2007. szept. 29., szombat - 15:49
Ezt honnan veszed?
pld. 512MB RAM-al felszerelt 2.4GHz HT-s P4 esetén a Canopus Edius is vígan muzsikál. Feliratozhatsz, 2D/3D átmeneteket használhatsz, alkalmazhatsz filtereket, felrakhatsz több layer-t is és természetesen mindezt valósidőben minden hardware-es gyorsítás nélkül pusztán software-esen.
Felesleges a SATA. Egy jobb minőségű ATA HDD bőven teljesíti azt ami ide kell. pld. a Hitachi Deskstar ATA133 HDD-k belső adatátvitele (media transfer rate) 800Mbps felett van.
Réginek régi de ma is tökéletesen használható. Egyébként a Premiere mostani változatai (a CS3-al bezárólag) igencsak erőforrás zabálóra sikeredettek és ennek ellenére sem képesek mindent valósidőben elvégezni. Ha megnézed a Canopus termékeit ott már évek óta minden megy valósidőben külön hardware-es gyorsítás nélkül.
Szerk:
Csak megjegyzem, hogy tavaly simán minden munkámat el tudtam végezni 512MB RAM-al Canopus Edius3 alatt. Pedig volt, hogy 5 layer-t kellett felpakolnom.
Ja és 2003 nyarán vett 2.4GHz HT-s (800MHz FSB) P4 procit használok Abit IC7 alaplappal és nincs SSE3 csak SSE2 de ennek ellenére eddig nem volt olyan amit ne tudtam volna elvégezni.
Asszem nemigazán fogunk dűlőre jutni mivel te csak a Canopus Ediussal példálózol ami tapasztalatom szerint kevesebbet tud a mostani Premiereknél. Én a Premiererrel dolgozok és azt tudom, hogy amikor 6-8 multi-kamerás sávot használok akkor édeskevés az a rendszer amit te feltüntettél! Nézd meg az enyémet azzal most tudom mondani, hogy megfelelő teljesítménye van ahoz, hogy dolgozzak vele. Ajánlom próbáld ki, hogy egy videón csinálsz színkorrekciót, erre viszel egy blueboxsávot egy feliratot, plusz zenét megvágod és átmeneteket raksz bele. 100% tudom neked garantálni, hogy nem fogod tudni megjeleníteni valós időben rendesen.
Ui.: Én az Adobe termékekre esküszök Canopusból csak a ProCoder-t használom rendszeresen viszont azt már a kezdetektől.

Súgó
A téma zárva.