HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik III.

#161 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:04

A digicam tesztelte régebben a Tokinát és a Canon 10-22-t is, összeraktam a két teszt képeit. Minden beállításhoz center és border kép tartozik, előbb center, alatta a border. Blendénél csak 8-ig mentem, 11-től felfelé már nagyon hasonló eredményt produkálnak. Szerintetek is jobb a Canon? Már írtam, hogy ezen két obi közül választanék, csak még el kellene dönteni, hogy melyiket. Hogy a digicam tesztképeiben mennyire lehet megbízni, azt nem tudom. Politikus szóhasználattal élve a hitelességüket sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. :D

Canon 10mm Tokina 12mm
Canon 14mm Tokina 16mm
Canon 18mm Tokina 20mm
Canon 22mm Tokina 24mm

Donphobos, kíváncsi lennék a véleményedre, miután ilyen alaposan kivesézted a nagylátókat, főleg, hogy az egyik a Tokina volt. Tudom, neked nem jó a 10-22, de kíváncsi vagyok, mit szólsz a képekhez?
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#162 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:24

Idézet: Wyco - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 15:03

Thnx Tokina 12-24/4 és Canon 70-200/4L
+ egy kis PS, de az 1500 képbe ami a masik két kt.-ben van nem nyultam bele.

Milyen szűrő volt a Tokinán? 1-2 helyen mintha tükröződnének a fényes dolgok.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#163 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:26

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 13:04

.
.
.

Donphobos, kíváncsi lennék a véleményedre, miután ilyen alaposan kivesézted a nagylátókat, főleg, hogy az egyik a Tokina volt. Tudom, neked nem jó a 10-22, de kíváncsi vagyok, mit szólsz a képekhez?

Végignéztem a képeket és úgy tűnik, hogy az EF 10-22 jobb választás. Petteri Sulonen is csinált egy összevetést, ő az 5D és 17-40 kombót szembesítette az általad megcélzott obival. Az biztos, hogy még nagylátóbb és elég jó lencse. 20D-n pedig egy no-brainer választás, ha van elég monéta rá.

Nekem úgy tűnik, hogy a képkivágások tág blendénél gyötrelmesek mindkét obival. F5.6-tól már felélednek, de igazából kell a minimum f8 a "jó" képhet. Ne feledjük, hogy extrém fókusztávon mozgunk, tehát nem lehet EF 50-es képet várni.

24 mm-en a Tokina lenyomja picit a Canon-t f8-on. Alatta veszít a sarkokban. Középen f5.6-on már csak picit vezet a Canon (más a megvilágítás, csalóka), f8-on pedig számomra nem mérvadó a különbség.

20 mm-en f4-en érdekes módon középen egyformák. A sarokban szerintem jobb a Tokina, de legalábbis egyforma. F5.6-on is hasonló a helyzet. És sajnálom a Canon-szurkolókat, de f8-os is :)

14 mm-en f4-en a Canon jobb középen és a szélen is. De megnézném, hogy jó lett-e az AF, mert esetleg egy MF hiperfokális távolságra itt segített volna. Szóval itt akár user error is lehet. F5.6-on jobb a Canon középen és szélen is. F8-on középen egyforma, szélen Canon jobb.

12 mm-en f4-nél középen Canon jobb, szélen Tokina jobb. F5.6-on középen egyformák, Canon kicsit vezet, a sarokban pedig picivel előz a Canon. F8-on a Canon nem bír már elhúzni, egyformák középen. A szélen pedig hangyányit erősebb az "ágyú".

Nekem az szűrődik le, hogy a Canon EF 10-22 nagyon erősen optimalizált a nagylátóra, hosszabb fókusztávon kicsit alulmarad. Viszont f8-tól kezdve már piszok kicsi a különbség, f11-en pedig biztosan minimális. Az AF/MF témát is érdemes feszegetni, egy rosszult megfogott AF nagyon sokat ront egy ilyen obinál. Érdemes gyakran MF-elni inkább szerintem, de legalábbis nagyon jól ki kell ismerni az AF viselkedését ilyen extrém fókusztávon is. Mert ugye az AF és a fénymérés wide-open történik, de akkor is borzasztó nagy a mélységélesség.

Én azt mondanám, hogy vess egy pillantást (akár kettőt is) a Petteri tesztje linkre. Itt van egy jó elemzés, még több croppal.

Ha belefér a keretbe és nem gond a változó apertúra, akkor Canon. Ez USM vélhetőleg (nem tudom most) és nagyon nagyot lát. Ráadásul biztos nem olyan kreténül van megoldva a sipkája, mint a Tokina esetén. Ott ugyanis egy sima guminak tűnő kis kupak van, amit gyakorlatilag a szellő is le tud fújni a helyéről. Tehát óvatosan kell bánni vele. Mondjuk az obi maga király, tehát ennek lehet örülni :-)

Remélem, hogy ez segít!
Üdv!
.
.
.

#164 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:45

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 12:26

Ráadásul biztos nem olyan kreténül van megoldva a sipkája, mint a Tokina esetén. Ott ugyanis egy sima guminak tűnő kis kupak van, amit gyakorlatilag a szellő is le tud fújni a helyéről. Tehát óvatosan kell bánni vele.

Az Obi sapkáját meg kell védenem!  :D Az nem a gyári volt, amit láttál, a gyári teljesen normális, rajta marad, olyan mint a többi Obihoz való... :D
Az a Hoya Slim Polárszűrő miatt kellett, mert amiatt nem megy rá a gyári sapka, ezért kellett rá vennem ezt a gumisapkát 2500 Ft-ért.... :mad: Kész röhej, hogy az 2,5k-ba kerül(t), de jobb, mintha nem lenne rajta semmi, és nem akartam folyamatosan le-fől csavargatni a polárt...

Szerkesztette: mtubi 2006. 06. 06. 13:46 -kor

#165 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:45

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:24

Milyen szűrő volt a Tokinán? 1-2 helyen mintha tükröződnének a fényes dolgok.

Hoya C. Pol. Wide.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#166 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:49

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 13:45

Az Obi sapkáját meg kell védenem!  :D Az nem a gyári volt, amit láttál, a gyári teljesen normális, rajta marad, olyan mint a többi Obihoz való... :D
Az a Hoya Slim Polárszűrő miatt kellett, mert amiatt nem megy rá a gyári sapka, ezért kellett rá vennem ezt a gumisapkát 2500 Ft-ért.... :mad: Kész röhej, hogy az 2,5k-ba kerül(t), de jobb, mintha nem lenne rajta semmi, és nem akartam folyamatosan le-fől csavargatni a polárt...

oké, akkor itt tévedtem. akkor tényleg minden a Tokina mellett szól az én esetemben :)

:up:
.
.
.

#167 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:54

Idézet: Wyco - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:45

Hoya C. Pol. Wide.

Ennél a képnél pl a tornyok réz bütykei látszódnak jobbra lent lissé halványabban. Itt pedig mintha a kersztből lenne több...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#168 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:27

Ma reggel én félkómába, melóba indulás előtt rákönyököltem egy, korábban csak nagyítónak használt 50 f1.9-es fujinon manuális optikába. A 20d épp a kezemben volt, rajta az 50-es fixxel és olvasgattam valahol, hogy ha szembefordítom a két optikát akkor használható egy kis makrós játékra. Csipás szemeim felé fordítottam hát az apparát keresőjét és az ötvenes elé tartottam a megfordított fujinont. Pár próbálkozás után 5.6-ra rekeszelve, majd vakut felrakva a következőt sikerült alkotnom:

Legyen inkább link, nem bírja lekicsinyíteni a hwsw. :)

Ezek után elkezdett foglalkoztatni a gondolat hogyan lehetne azt fixen odavarázsolni az ötvenes elejére. Nem látott valamelyikőtök egy 52-50 mm-es, szűrőmenetbe csavarható objektívfordítót vhol, akármilyen hirdetési felületen vagy ilyesmin ?

Szerkesztette: RiCS 2006. 06. 06. 14:33 -kor

#169 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:33

Sziasztok!

Gyakorolgatok a vakuval és egyre inkább úgy érzem, hogy jó lenne egy grip a géphez. Ha portré üzemmódban akarom tartani a masinát, akkor annyira ki akarja csavarni magát a kezemből, hogy már figyelni kell rá. Elég nehéz a vakkantó, ráadásul magasan felette van a tengelynek, így jó nagy nyomatékkal küzd a fogásom ellen.

Azt már kinyomoztam, hogy a BG-ED3 kell a gépemhez, de nem látok sem az Adorama, sem a BHPhoto oldalán belőle. Valószínűleg azért, mert már jó régen kifutott. Találtam a KEH oldalán (Saen oldaláról nyomoztam ki, respect) három darabot is, de majdnem 150 dollár. Ez tényleg ilyen drága kütyü? Azt hittem, hogy olcsóbb.

Hol érdemes még ilyet nézni? A vakuval elég jó kis láncolatot indítottam el. Hogy tudjam hurcolászni vele a gépet, kell majd egy táska. Hogy fogni is lehessen, kell egy grip és egy oldalsó kapaszkodó pánt, mert így eléggé instabil. A gripen még gondolkozom, mert most nem fog kijönni az ára egy ideig.

De azért infót írjatok róla lécci!

Köszi előre is!
Üdv!
.
.
.

#170 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:40

Igen, a bg-ed3 kell hozzá. Elég ritka darab és eléggé jó áron szokott gazdát cserélni.

Amúgy mióta kicseréltem a 20d-re a 350d-t folyamatosan hiányolom a gripet, portéba fordítva a levegőt  markolászom, simán használva meg nem találom igazán kényelmesnek a fogását. Szerintem a grip ehhez is kötelező tartozék, pláne súlyosabb, még kézzel megtartható obikkal és vakuval...

Mostanában folyamatosan bújtam a hirdetéseket mert használt 20d-t kerestem de még ahhoz való gripet is csak egyet láttam magyarhonban. 10d-hez egy ismerős is keres gripet, de ő vaskalapos módon úgy gondolja hogy neki 15k-t ér a dolog és többet nem fog rászánni. Van egy olyan halovány érzésem hogy sosem fog kapni annyiért.

#171 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:50

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:26

.....

Ha belefér a keretbe és nem gond a változó apertúra, akkor Canon. Ez USM vélhetőleg (nem tudom most) és nagyon nagyot lát. Ráadásul biztos nem olyan kreténül van megoldva a sipkája, mint a Tokina esetén. Ott ugyanis egy sima guminak tűnő kis kupak van, amit gyakorlatilag a szellő is le tud fújni a helyéről. Tehát óvatosan kell bánni vele. Mondjuk az obi maga király, tehát ennek lehet örülni :-)

Remélem, hogy ez segít!
Üdv!

Köszönöm, én is a Canon felé hajlok, csak egyelőre nem tudom eldönteni, megéri-e a jóval magasabb ár. A Tokinát meg is tudnám venni, Canonhoz picit spórolni kellene még, de ez nem számít, ne a türelmetlenség döntsön.
Egyébként a Canon USM-es.

Idézet

Focus is very fast using Canon's ring-type USM motor, which also allows full time manual focusing without having to switch from "autofocus" to "manual" mode.

Tokina mellett szól az árán kívül, hogy állítólag 18-20 mm-től full frame vázon is használható (de ilyen nekem egyhamar nem lesz, nem is kell), persze így "kvázi fix" obi lesz belőle, annyira kicsi lesz a zoomtartomány, na meg a szél minősége is erősen kérdéses.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#172 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 15:18

Azert azt nezd meg hogy ring v full USM, mert ha csak ring akkor az nem lesz egy 70-200-as sebessége...
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#173 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 15:18

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:27

Nem látott valamelyikőtök egy 52-50 mm-es, szűrőmenetbe csavarható objektívfordítót vhol, akármilyen hirdetési felületen vagy ilyesmin ?

fotomozaik utolso oldalan. de most nem talalom az ujsagot, ugyhogy nem tudok tobb infot adni. :(

(honnan van neked egyebkent ilyen objektived? es hogy mersz egy ilyen kincset holmi kisformatumra elpazarolni?? :D)

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 06. 15:19 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#174 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 18:18

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 15:27

Elárulnád, mi a fene ez és mekkora? :confused:

De jól néz ki! :lollypop:

Egyébként makró elé érdemes további fordított obit varázsolni, vagy megette a fene valamiért?

szerk... ööööö, telefonjoy, nem? :think:

Szerkesztette: alvaro 2006. 06. 06. 18:19 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#175 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 18:57

Sztem ránézésre ez egy 6230-as joystickjának a közepe. Szal kb 1*1 cm.

#176 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 20:15

oldalsó fogó pánt engem is érdekelne, hogy magyarba hol lehet kapni, nm nagyon láttam eddig sehol :(

Szerkesztette: happy-boy 2006. 06. 06. 20:17 -kor

#177 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 20:43

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:50

Köszönöm, én is a Canon felé hajlok, csak egyelőre nem tudom eldönteni, megéri-e a jóval magasabb ár. A Tokinát meg is tudnám venni, Canonhoz picit spórolni kellene még, de ez nem számít, ne a türelmetlenség döntsön.
Egyébként a Canon USM-es.

Tokina mellett szól az árán kívül, hogy állítólag 18-20 mm-től full frame vázon is használható (de ilyen nekem egyhamar nem lesz, nem is kell), persze így "kvázi fix" obi lesz belőle, annyira kicsi lesz a zoomtartomány, na meg a szél minősége is erősen kérdéses.

hát, azt a full-frame dolgot nem erőltetném egy ilyen obival. Wizard csinált 1.3x-es vázon képet, érdekes volt az is... :)

full-frame gépen még a legjobb obik is gyengélkednek, oda leginkább jó minőségű fixek vagy űberzúmok kellenek. legalábbis imho.

üdv!
.
.
.

#178 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 15:18

fotomozaik utolso oldalan. de most nem talalom az ujsagot, ugyhogy nem tudok tobb infot adni. :(

(honnan van neked egyebkent ilyen objektived? es hogy mersz egy ilyen kincset holmi kisformatumra elpazarolni?? :D)

Alkalomadtán megkeresnéd azt a fotomozaikot ? :)

A fujinont olcsón vásároltam valahonnét, de bevallom már a házát le is operáltam (a lencsetagok masszívan össze vannak illesztve a házon belül), hogy könnyítsek az 50-es AF motorjának megnövekedett terhén.

A gomb egy nokia 6230i középső gombja.

#179 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:33

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 11:53

korábban írta valaki, hogy Pocket Bouncer fényterelőket valahol lehet kapni ama "utángyártottat" ami nem 7600 mint az optiformba hanem olcsóbb. az hol is van?

br. 3840
http://www.awp.hu/termek.php?i=1479

vagy a torzsasztalon azt hiszem vadaszg is gyártott ilyet. nem emlékszem mennyiért adja)
------------
szerk.:
megtaláltam. :)
http://bouncer.mindenkilapja.hu/

Szerkesztette: eszpe 2006. 06. 06. 22:21 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#180 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 06. 21:35

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 22:20

Alkalomadtán megkeresnéd azt a fotomozaikot ? :)

Engem is érdekelne egy ilyen cuccos 55mm-ben. :)
RiCS, mennyit kellett cropolnod a képből? Nekem 75-300 + fordított 18-55 esetén a képnek kb a fele marad, a többi kívül fekete. Fordítva (vázon a kitobi, előtte a fordított 75-300) meg sem mertem próbálni.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.