Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 13:04
.
.
.
Donphobos, kíváncsi lennék a véleményedre, miután ilyen alaposan kivesézted a nagylátókat, főleg, hogy az egyik a Tokina volt. Tudom, neked nem jó a 10-22, de kíváncsi vagyok, mit szólsz a képekhez?
Végignéztem a képeket és úgy tűnik, hogy az EF 10-22 jobb választás. Petteri Sulonen is csinált egy összevetést, ő az 5D és 17-40 kombót szembesítette az általad megcélzott obival. Az biztos, hogy még nagylátóbb és elég jó lencse. 20D-n pedig egy no-brainer választás, ha van elég monéta rá.
Nekem úgy tűnik, hogy a képkivágások tág blendénél gyötrelmesek mindkét obival. F5.6-tól már felélednek, de igazából kell a minimum f8 a "jó" képhet. Ne feledjük, hogy extrém fókusztávon mozgunk, tehát nem lehet EF 50-es képet várni.
24 mm-en a Tokina lenyomja picit a Canon-t f8-on. Alatta veszít a sarkokban. Középen f5.6-on már csak picit vezet a Canon (más a megvilágítás, csalóka), f8-on pedig számomra nem mérvadó a különbség.
20 mm-en f4-en érdekes módon középen egyformák. A sarokban szerintem jobb a Tokina, de legalábbis egyforma. F5.6-on is hasonló a helyzet. És sajnálom a Canon-szurkolókat, de f8-os is
14 mm-en f4-en a Canon jobb középen és a szélen is. De megnézném, hogy jó lett-e az AF, mert esetleg egy MF hiperfokális távolságra itt segített volna. Szóval itt akár user error is lehet. F5.6-on jobb a Canon középen és szélen is. F8-on középen egyforma, szélen Canon jobb.
12 mm-en f4-nél középen Canon jobb, szélen Tokina jobb. F5.6-on középen egyformák, Canon kicsit vezet, a sarokban pedig picivel előz a Canon. F8-on a Canon nem bír már elhúzni, egyformák középen. A szélen pedig hangyányit erősebb az "ágyú".
Nekem az szűrődik le, hogy a Canon EF 10-22 nagyon erősen optimalizált a nagylátóra, hosszabb fókusztávon kicsit alulmarad. Viszont f8-tól kezdve már piszok kicsi a különbség, f11-en pedig biztosan minimális. Az AF/MF témát is érdemes feszegetni, egy rosszult megfogott AF nagyon sokat ront egy ilyen obinál. Érdemes gyakran MF-elni inkább szerintem, de legalábbis nagyon jól ki kell ismerni az AF viselkedését ilyen extrém fókusztávon is. Mert ugye az AF és a fénymérés wide-open történik, de akkor is borzasztó nagy a mélységélesség.
Én azt mondanám, hogy vess egy pillantást (akár kettőt is) a
Petteri tesztje linkre. Itt van egy jó elemzés, még több croppal.
Ha belefér a keretbe és nem gond a változó apertúra, akkor Canon. Ez USM vélhetőleg (nem tudom most) és nagyon nagyot lát. Ráadásul biztos nem olyan kreténül van megoldva a sipkája, mint a Tokina esetén. Ott ugyanis egy sima guminak tűnő kis kupak van, amit gyakorlatilag a szellő is le tud fújni a helyéről. Tehát óvatosan kell bánni vele. Mondjuk az obi maga király, tehát ennek lehet örülni
Remélem, hogy ez segít!
Üdv!
.
.
.