HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik III.

#481 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 20. 18:30

Sok helyre megy a válasz, válogassátok szét:)

(megjegyzem, nemsokára eladom a 17-40L-emet, tokkal, napellenzővel, fix 150e HUF, vagy ráfizetek 16-35/2.8L-ért...)

Zoom vs. fix olyan mint terepjárót versenyautóval összehasonlítani - lehet, de értelmetlen:)
a 70-200L-nek a minősége köszönöviszonyban sincs a sima EF 85-tel, legalábbis nagyrészt...
a zoomok lerekeszelve tudják a fixek minőségét, míg a fixek teljesen nyitva is az elvárt minőséget hozzák...

a fix objektíveket úgy tervezik, hogy kevés lencsetag mozogjon, így optikailag könnyebb, pontosabb eredményt lehet elérni, míg a zoomokban minden mozog, pár L-es zoom frontlencséjét kivéve...

például:
a fixeimmel szinte minden hétköznapi helyzetet megoldhatok, minőségben verik a zoomokat saját tartományokban, fényerőben pedig mindenképp...

Canon EF 20/2.8 USM fixet használok az EF 17-40/f4 L USM objektív mellett - logikus, hogy mikor a fényerő (koncert, esküvő) illetve minőség (stúdió, tájkép, belsőkép, városkép) a fontos, akkor fix, míg riporthoz a zoom

Canon EF 50/1.4 USM fixet használok az EF 24-70/f2.8 L USM objektív mellett: a fixet szintén stúdióban, tájrészlethez, koncerteken, míg a zoom turista objektív, illetve az esküvők templomi szakaszában, vagy riporthoz használatos... (lerekeszelve odavág a fixeknek, ráadásul 30cm a közelpontja)

Canon EF 100/2 USM fixet használok az EF 70-200/f2.8 L USM objektív mellett - ez a portréobjektívem, másra nem használom, de a 2-es fényerő mellett is szépen rajzol. A zoom a koncerteken, sporteseményeken kerül a gépre (gyors, pontos AF)...

Amúgy általában az egyik vázon a 17-40L, míg a másikon az 50-es fix van készenlétben - ez volt a jelenlegi felszerelésem két első tagja, velük nőttem össze:)

Akkor egy kicsit a 35 vs 35L-ről, azaz miért is drágább ennyivel a L-es jelzésű:
Páran tévhitben élnek az "L"-es és egyéb gyártók profi objektívjeivel kapcsolatban:
A pro üveg azt jelenti, hogy a fotós egyfajta garanciát vásárolt a gyártótól olyan dolgokra/hibák ellen, ami a kommersz kategóriájú termékeknél nagyobb arányban fordul elő.
Az pro obik vásárlói azért fizetnek 1.5×-3×-sokszor több pénzt mert így mentesülhetnek a kellemetlenségektől: pontosabb, gyorsabb, halkabb fókuszt kapnak, stabil építési minőséget, sok esetben fizikailag ellenállóbb szerkezetet, optikai hiányosságok ellen felvértezett technológiát...
A pro objektív 50e-nél több expó múlva is szolgálja a tulajdonosát és nem esik szét vagy nem hatványozódnak a gyengeségei.

ööö, egyelőre ennyi és a 17-40L eladó lesz - vagy már mondtam?:)

#482 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 18:39

Egészségedre. :) Én, mint mondtam nem magyarhonban óhajtok objektívet vásárolni.

Volt a kezemben több fix - Meglehet képminőségi szórásuk nagy, vagy az én szemem nem elég kritikus -  Még nem volt olyan aminek a képminősége szemmel láthatóan jobb lett volna mint a 2.8L-emé, ugyanakkor én rendszeresen szembesülök olyan feladatokkal amit lábzoommal nem lehet vagy nem lehet elég gyorsan megoldani, ugyanakkor a poros környezetben nem szívesen szorulnék cserélgetésre és egyelőre csak egy vázam van. Részemről ennyi a fix-zoom témában.

#483 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 18:44

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 18:39

Egészségedre. :) Én, mint mondtam nem magyarhonban óhajtok objektívet vásárolni.

Volt a kezemben több fix - Meglehet képminőségi szórásuk nagy, vagy az én szemem nem elég kritikus -  Még nem volt olyan aminek a képminősége szemmel láthatóan jobb lett volna mint a 2.8L-emé, ugyanakkor én rendszeresen szembesülök olyan feladatokkal amit lábzoommal nem lehet vagy nem lehet elég gyorsan megoldani, ugyanakkor a poros környezetben nem szívesen szorulnék cserélgetésre és egyelőre csak egy vázam van. Részemről ennyi a fix-zoom témában.

ez a kép szigorúan tesztfotó (horgászás közben készült), nincs semmilyen tartalmi értéke - ajánlom figyelmedbe a sapka varrásából kiálló szálakat - na ezt nemfogja soha a 70-200/2.8 L hozni még 2.8-on sem, pedig ez f2-vel van lőve...

LINK

Camera Make: Canon
Camera Model: Canon EOS 20D
Image Date: 2006:01:14 14:25:09
Flash Used: No
Focal Length: 50.0mm
CCD Width: 22.48mm
Exposure Time: 0.0040 s (1/250)
Aperture: f/2.0
ISO equiv: 100
White Balance: Auto
Metering Mode: Matrix
Exposure: aperture priority (semi-auto)

Szerkesztette: G_ArchAngel 2006. 08. 20. 18:52 -kor

#484 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 18:47

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 19:01

Szombaton tragikus hirtelenséggel elhunyt a szigetobim, így bigmával lőttem végig pár kispályás focimeccset. :(
A zoomgyűrű 100mm körül beszorul, visszafelé 35-ig megy. Minden expo kísérletre Err99. A helyszínen nem vettem észre, vagy azóta romlott tovább a helyzet, de most már valami zörög is benne. Járt már így valaki?

A javítás miatt keresd meg Csurgó Lászlót. (Nika/Studioline)
Ha jól emlékszem, ő csinálta meg WiZARD Bloodhound Gang koncerten megtört szigetobiját. (akkor fejlődött ki a hwsw fotós szlengben a szigetobi elnevezés a 28-135 IS-re) :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#485 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 18:53

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 18:44

ez a kép szigorúan tesztfotó (horgászás közben készült), nincs semmilyen tartalmi értéke - ajánlom figyelmedbe a sapka varrásából kiálló szálakat - na ezt nemfogja soha a 70-200/2.8 L hozni még 2.8-sem, pedig ez f2-vel van lőve...

LINK

...  :cool:

Következő téma ?

#486 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 18:56

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 18:53

...  :cool:

Következő téma ?

Átkozzuk a Canont, hogy miért nem lett olyan a 30D, mint a D200 vagy miért nem ad ki olcsóbb, akár 8 mpixeles (like 1D) fullframe vázat félmilla alatt?:)

#487 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 20. 19:11

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 19:47

Ha jól emlékszem, ő csinálta meg WiZARD Bloodhound Gang koncerten megtört szigetobiját. (akkor fejlődött ki a hwsw fotós szlengben a szigetobi elnevezés a 28-135 IS-re) :)

Az elnevezés eredetét tudtam, a mester nevét/cégét nem. 250m-re lakom tőlük, csak a munkaidejük ne esne bele az enyémbe. Köszönöm.
RiCS: nem garis már.

Szerkesztette: gazdi 2006. 08. 20. 19:13 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#488 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 19:11

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 18:47

Ő javította sikeresen a 80-400-as tokinámat is.

#489 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 20:03

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 15:55

Valahogy az ára is úgy van képezve, és a vásárlóközönség is ez a réteg: A képminőségre igényes hobbifotósok amatőrök egyik alap objektíve, bagóért. Azonfelül, ha belegondolok műteremben akár munkára is lehetne használni.

Mikor egyszer sikerült műteremben fényképeznem, akkor a50/1.8-at használtam és meg kell mondjam, nagyon jól produkált. Próbálkoztam a 70-300-al is, de annak nagyon kevés volt a fény :(
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#490 Felhasználó inaktív   csövike 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 21:51

Hali!

Szerintetek mi történhetett a 300D-mel,ha nem tud fokuszt találni, szal előre megy a motor meg vissza, de nem áll be az élességre, kézivel joh, egyik képről a másikra történt? Meg az tűnt fel, h ugy tartom a gépet (meg az utso két képen is) halványan be van szürkülve a kép.

Előre is kösz a válaszokat!
byez

#491 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 22:16

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 19:44

ez a kép szigorúan tesztfotó (horgászás közben készült), nincs semmilyen tartalmi értéke - ajánlom figyelmedbe a sapka varrásából kiálló szálakat - na ezt nemfogja soha a 70-200/2.8 L hozni még 2.8-on sem, pedig ez f2-vel van lőve...

LINK

én azért lehet megpróbálnám mellétenni a 70-200at :)
így magában, kép nélkül lehet sokmindent mondani...

Szerkesztette: WiZARD 2006. 08. 20. 22:17 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#492 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 22:20

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 20:11

Az elnevezés eredetét tudtam, a mester nevét/cégét nem. 250m-re lakom tőlük, csak a munkaidejük ne esne bele az enyémbe. Köszönöm.
RiCS: nem garis már.

már nem ott dolgozik. van egy kis "műhelye", ott lehet felkeresni. (Zugló)
20-9816539 a telefonszáma.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#493 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 23:13

Most jöttem vissza a reggeli fotózásból, tényleg szép rajza van a kis 50-esnek. Röhej, hogy már több mint egy éve megvan, de nem használtam makrózáson kívül semmi másra.  :bolond: 2.8-as rekesznél készítettem pár portrét, valamint pár képet 8assal.
2.8nál néha félre fókuszált, pár képnél nem találta el az élességet, de a többinél nagyon jó képe van. A 8as rekesszel készült kép viszont brutál élesnek hat és a rajza is remek! :)
Majd ezután többet használom.

(mégiscsak jó valamire ez a fórum... :D )

#494 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 21. 07:00

Idézet: csövike - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 21:51

Hali!

Szerintetek mi történhetett a 300D-mel,ha nem tud fokuszt találni, szal előre megy a motor meg vissza, de nem áll be az élességre, kézivel joh, egyik képről a másikra történt? Meg az tűnt fel, h ugy tartom a gépet (meg az utso két képen is) halványan be van szürkülve a kép.

Előre is kösz a válaszokat!
byez

Segédtükör probléma lehet szegényben. Irány a szerviz, és kb 15k-ba fog fájni.

#495 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 21. 07:20

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 23:13

Most jöttem vissza a reggeli fotózásból, tényleg szép rajza van a kis 50-esnek. Röhej, hogy már több mint egy éve megvan, de nem használtam makrózáson kívül semmi másra...

Nekem Mk1-esem van, használat közben én nem találkoztam nála túl sok félrement fókusszal, pedig jellemzően F4 vagy tágabb rekesszel használom. Szóval szvsz erre nem jellemző a pontatlan fókusz.

#496 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 21. 07:32

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. aug. 21., hétfő - 8:20

Nekem Mk1-esem van, használat közben én nem találkoztam nála túl sok félrement fókusszal, pedig jellemzően F4 vagy tágabb rekesszel használom. Szóval szvsz erre nem jellemző a pontatlan fókusz.

Szép is lenne a 20D f/2 alatt bekapcsoló érzékenyebb középső fókuszmezőjével.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#497 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 21. 08:10

Javarészt 350d-n használtam, amióta megvan a 70-200 inkább az a favorit. Mondjuk Bogyesznek 30d-je van.  :think:

Szerkesztette: RiCS 2006. 08. 21. 08:15 -kor

#498 Felhasználó inaktív   csövike 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 21. 09:01

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. aug. 21., hétfő - 6:00

Segédtükör probléma lehet szegényben. Irány a szerviz, és kb 15k-ba fog fájni.

Garanciás még 1 kemény hónapig. Ugyhogy küldöm is vissza, azt mondta nekem a pali, hogy csak akkor csinálják garban, ha nem elhasználodás vagy kezelési hiba...

Még egy olyan kérdés, hogy nekem a modosított firmware van fent, csak nem azzal kellene kiküldeni, hol találom meg az eredetit?

thx
byez

Szerkesztette: csövike 2006. 08. 21. 09:04 -kor

#499 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 21. 09:09

Idézet: saen - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 12:08

Olvastam, illetve sok más könyvet is ami hasonlókat ír és a saját tapasztalatom is ezt támasztja alá. Nekem okésnak tűnnek a képek is, bár nem nagyon értem mire akarsz kilyukadni :)

Nem tudom pontosan leírni, elmagyarázni. Lerajzolni jobban le tudnám, mire gondolok. Lehet, hogy kiderülne, hogy valójában ugyanarról beszélünk.  :think:

#500 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 21. 09:22

Idézet

és te azért veszel objektívet, mert azt mondják, hogy az mindenkinek kell?

Aha, tökre. Mindent azért veszek.  :cool:  De most remélem ez nem kötözködés volt, különben fej vagy gyomor :)  :box2:

Komolyra fordítva, én portrét nagyon szeretek vele fotózni, olyan 2-2.8-4-es rekeszen maximum. Megdöbbentő az élessége. Olyan 5.6 felett nem is szeretem használni. Sőt, tájképet is csináltam vele, szeretem a látószögét. Ez nálam 75mm-nek felel meg, ezzel személyt lehet úgy fényképezni, hogy nem kell tőle túl távol menni (a nagyobb tele ezért olyan izé szerintem).

Jó a közelpontja is, én vettem rá 7e ft-ért egy makro előtét lencsét (a múltkor írtam is), olyan szép makrókat lehet vele csinálni, hogy hü meg ha.

Idézet

nekem sincs 50/1.8-am, és nem is hiányzik...

Egyszer próbáld ki. Egy próbát megér.

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.