Idézet: fotel - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 18:18
Sokan képben vagytok, hogy hogyan is számolják ki azt, hogy ki mennyi ösztöndíjat kap, de azért leírom. A rendszer azt támogatja, hogy vegyél fel minél több tantárgyat (30 kreditnél többet) félévente, és ezeket csináld meg valahogy. Azonban a tanterven felül felvett tantárgyak haszna sokszor teljesen nulla, mégis leköt az előadás egy termet, adminisztrativ munkaerőté s persze magát az előadót is. Végeredményben az egyetem fizet azért, hogy felesleges dolgokat tanulj. Ha valaki megcsinálja atanterv tárgyait 4.5-ös átlaggal, az ugyanannyi ösztndíjat kap, mint aki több tárgyat mondjuk 3-as átlaggal. Melyiket kéne jutalmazni inkább?
Mivel nincs felső kredithatár, így mindenkinek érdeke plusz tárgyakat felvennie, ha ösztöndíjat akar kapni. Én is így tettem, nem tagadom. Ennek köszönhetem, hogy kapok egyáltalán ösztöndíjat.
Amit a felsőoktatással szerintem kezdeni kéne:
-megszüntetni a költségtérítéses képzést
-eltörölni az általános ösztöndíjat
-szigorítani a szociális és egyéb támogatások odaítélését (ezzel a jogosan igénylők nagyobb összegekhez juthatnának)
-a homogén hallgatói csoportokon belül (azonos intézmény azonos karának azonos szakán azonos évfolyamán tanulók pl) tanulók a felvett tantárgyakra vonatkozó tanulmányi átlag alapján rangosorolásra kerülnének. Ez a rangsor nyílvános lenne (azaz lenne évfolyamelső, akinek a diplomája nyílván értékezebb lenne, ez lehetne egy jó motiváció is) és ez a rangsor lenne a hallgatói finanszírozás alapja. Aki rászoruló és ezt kétséget kizáróan igazolni tudja _de_ tehetséges az ingyen tanulhat. Aki a rangsor legrosszabb 15%-ban van az teljes pénzt fizet (jelenlegi költségtérítési szint, kb 7000e Ft/kredit) aki a legjobb 10%-ban van az nem fizet. A maradék 75%-os hallgatói tömeg pedig egy lineáris skála alapján járul hozzá a tanulmányaihoz.
-meg kéne tartani a fejpénz (állami normatíva, emiatt van az, hogy sok embert felvesznek és aztán kiszórják a többséget) is de csökkenteni kéne bizonyos szakok keretszámait
Így elsőre ennyi

Sőt továbbmegyek. Az extra tárgyakat meg sem kell tanulni, be sem kell járni. Elő köll venni a könyvet/puskát a zh/vizsgán és meg is van a normális jegy. Ez abszurd. BME-GTK KG évfolyamból van olyan, ahol 40%! van 5,0 felett!
Másik példa. Elbux egy sok kredites tárgyat. (fúró). Felveszed a következő félévben az alap 30asod mellé. Ha csak kettesre csinálod meg, már akkor is javít (5-6-7 kreditnél elég rendesen) az átlagodon, pedig egyszer már megvágtak belőle és most is csak egs-re gyártottad le. Mégis nagyobb lesz az "ösztöndíj" átlagod.
Persze kár a diákokat okolni, ha már ilyenkor elkezdik a kiskapukat keresni. Az egyetemeken múlna, hogy fél perc alatt értelmes öszöndíj rendszert csináljanak. Ebben csak a tantervben szereplő tárgyak szerepelnének és passz. Egyből kiderülne mik azok az "egyéb" tárgyak, amiket tényleg azért vesznek fel a diákok, mert érdekli őket és nem azért, mert "a koliszomszéd is akkora ötöst tolt a könyvből belőle, mint a ház." Szerintem a BME-n az ilyen bónusz tárgyak kétharmada megszűnne.
Eddig volt kredithatár, de most félévekre korlátozták az állami finanszírozást. Ez is ökörség. 300kreditet fizessen, egy darabbal se többet. Az elbukott kreditekért pedig vastag díjat kell szedni, de ezt már számtalanszor leírtam.
Továbbá ez a FER téma csak 1, azaz EGY lépés a sok közül amit meg kéne tenni. Önmagában szart se ér, mert ugye a rendszer pazarló, feleslegesen képez, feleslegesen ír ki termet felesleges órákhoz, feleslegesen rendel tanárt felesleges órákhoz.
Szoctám helyett meg kapjon magasabb diákhitelt az, aki ugy érzi rászorul. Egyből nem lenne tolongás.
Nem tudom még mit jelent ez a bolognai balhé, de elvi szinten jónak tűnik, hogy felvesznek x embert Bsc-re és csak x-y% mehet tovább Msc-re. Aztán ki tudja ebből is mi lesz.