HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#181 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 16. 16:29

Idézet: Hasse - Dátum: 2006. Oct. 16., Monday - 15:26

Ez maximum a netto jövedelmének 16 %-a [korr: 16,7] (amiből 120 % ugye már bent van, mint bér utáni közteher), amit alacsony hozzáadott értékű fogyasztási cikkekre költ ahelyett, hogy nyaralna, szolgáltatásokat venne igénybe, vagy pl. a gyerekek jövőjére és a saját nyugdíjára takarítana meg célirányosan. Segélynek meg ott van azért alapból 1,08 M  évente, mert az persze jár az ilyen-olyan szociális jóléti társadalom egyre növekvő költségű finanszírozása mellett. ;)

ok elhiszem Neked hogy 16 százaléka. akkor is jóvaltöbbet bennthagy mint egy egy vagy kétgyerekes család , a 4 százaléknyi szol adó meg a tandíj többszörösét is kiteszi....

a nyaralás illetve a téli sielés az alap dolog, sajnálom hogy nem esett le :)
a sima hétköznapi szinten nézzük az egészet jó mert ott lehet kimutatni leginkább a fogyasztásbeli tevékenységet...

de felveszem a kesztyűt: 5+ gyereknek 5+ mobiltelefonelőfizetés, ha elviszik az egyik kocsit akkor meg ott a benzined... 5+ gyereknél naponta többször megy a mosógép, mosogatógép, 2+ fürdőszoba 3+ vécé stb.... +víz, +gáz, stb..

ps: segély honnan jött? mert onnantól hogy egyetemista a gyerkőc nincs családipótlék ha arra gondoltál... 

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 16. 17:03 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#182 Felhasználó inaktív   wlaszi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 16. 19:08

Ha valakinek módjában áll az aktuális HVG számhoz hozzáférnie, akkor ajánlom figyelmébe a 3. oldalon lévő "A tandíj védelmében" című olvasói levelet.

Sok tekintetben nem értek egyet a szerzővel, de kétségkívül ez az utóbbi időben általam olvasott leglogikusabb és legátgondoltabb finanaszírozási rendszer. Vitaindítónak mindenképpen jó :)

( Személy szerint a 4. pontját tekintem a legfontosabb felismerésnek:
"A fizetési feltétel a felvételi vizsgán öt évre eldől, függetlenül a hallgató további eredményeitől" )

(linkelni sajnos nemtudom a cikket, begépelni meg nincs lelki erőm...ezt nézzétek el nekem)

Szerkesztette: wlaszi 2006. 10. 16. 19:09 -kor

#183 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 16. 20:18

Idézet: fotel - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 18:18

Sokan képben vagytok, hogy hogyan is számolják ki azt, hogy ki mennyi ösztöndíjat kap, de azért leírom. A rendszer azt támogatja, hogy vegyél fel minél több tantárgyat (30 kreditnél többet) félévente, és ezeket csináld meg valahogy. Azonban a tanterven felül felvett tantárgyak haszna sokszor teljesen nulla, mégis leköt az előadás egy termet, adminisztrativ munkaerőté s persze magát az előadót is. Végeredményben az egyetem fizet azért, hogy felesleges dolgokat tanulj. Ha valaki megcsinálja atanterv tárgyait 4.5-ös átlaggal, az ugyanannyi ösztndíjat kap, mint aki több tárgyat mondjuk 3-as átlaggal. Melyiket kéne jutalmazni inkább?

Mivel nincs felső kredithatár, így mindenkinek érdeke plusz tárgyakat felvennie, ha ösztöndíjat akar kapni. Én is így tettem, nem tagadom. Ennek köszönhetem, hogy kapok egyáltalán ösztöndíjat.

Amit a felsőoktatással szerintem kezdeni kéne:

-megszüntetni a költségtérítéses képzést
-eltörölni az általános ösztöndíjat
-szigorítani a szociális és egyéb támogatások odaítélését (ezzel a jogosan igénylők nagyobb összegekhez juthatnának)
-a homogén hallgatói csoportokon belül (azonos intézmény azonos karának azonos szakán azonos évfolyamán tanulók pl) tanulók a felvett tantárgyakra vonatkozó tanulmányi átlag alapján rangosorolásra kerülnének. Ez a rangsor nyílvános lenne (azaz lenne évfolyamelső, akinek a diplomája nyílván értékezebb lenne, ez lehetne egy jó motiváció is) és ez a rangsor lenne a hallgatói finanszírozás alapja. Aki rászoruló és ezt kétséget kizáróan igazolni tudja _de_ tehetséges az ingyen tanulhat. Aki a rangsor legrosszabb 15%-ban van az teljes pénzt fizet (jelenlegi költségtérítési szint, kb 7000e Ft/kredit) aki a legjobb 10%-ban van az nem fizet. A maradék 75%-os hallgatói tömeg pedig egy lineáris skála alapján járul hozzá a tanulmányaihoz.
-meg kéne tartani a fejpénz (állami normatíva, emiatt van az, hogy sok embert felvesznek és aztán kiszórják a többséget) is de csökkenteni kéne bizonyos szakok keretszámait

Így elsőre ennyi :)

Sőt továbbmegyek. Az extra tárgyakat meg sem kell tanulni, be sem kell járni. Elő köll venni a könyvet/puskát a zh/vizsgán és meg is van a normális jegy. Ez abszurd. BME-GTK KG évfolyamból van olyan, ahol 40%! van 5,0 felett!
Másik példa. Elbux egy sok kredites tárgyat. (fúró). Felveszed a következő félévben az alap 30asod mellé. Ha csak kettesre csinálod meg, már akkor is javít (5-6-7 kreditnél elég rendesen) az átlagodon, pedig egyszer már megvágtak belőle és most is csak egs-re gyártottad le. Mégis nagyobb lesz az "ösztöndíj" átlagod.

Persze kár a diákokat okolni, ha már ilyenkor elkezdik a kiskapukat keresni. Az egyetemeken múlna, hogy fél perc alatt értelmes öszöndíj rendszert csináljanak. Ebben csak a tantervben szereplő tárgyak szerepelnének és passz. Egyből kiderülne mik azok az "egyéb" tárgyak, amiket tényleg azért vesznek fel a diákok, mert érdekli őket és nem azért, mert "a koliszomszéd is akkora ötöst tolt a könyvből belőle, mint a ház." Szerintem a BME-n az ilyen bónusz tárgyak kétharmada megszűnne.

Eddig volt kredithatár, de most félévekre korlátozták az állami finanszírozást. Ez is ökörség. 300kreditet fizessen, egy darabbal se többet. Az elbukott kreditekért pedig vastag díjat kell szedni, de ezt már számtalanszor leírtam.

Továbbá ez a FER téma csak 1, azaz EGY lépés a sok közül amit meg kéne tenni. Önmagában szart se ér, mert ugye a rendszer pazarló, feleslegesen képez, feleslegesen ír ki termet felesleges órákhoz, feleslegesen rendel tanárt felesleges órákhoz.
Szoctám helyett meg kapjon magasabb diákhitelt az, aki ugy érzi rászorul. Egyből nem lenne tolongás.

Nem tudom még mit jelent ez a bolognai balhé, de elvi szinten jónak tűnik, hogy felvesznek x embert Bsc-re és csak x-y% mehet tovább Msc-re. Aztán ki tudja ebből is mi lesz.

#184 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 16. 21:13

Idézet: fotel - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 19:18

Mivel nincs felső kredithatár, így mindenkinek érdeke plusz tárgyakat felvennie, ha ösztöndíjat akar kapni. Én is így tettem, nem tagadom. Ennek köszönhetem, hogy kapok egyáltalán ösztöndíjat.

Mikor én a BME-re jártam, akkor volt felső kredithatár. Aki átlépte a 330-at, az elég keményen csengetett. 300 az alaptanterv, és +30-at tanulhatott ingyen.
Üdvözlettel:
Gabi

#185 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 16. 21:24

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. okt. 16., hétfő - 22:13

Mikor én a BME-re jártam, akkor volt felső kredithatár. Aki átlépte a 330-at, az elég keményen csengetett. 300 az alaptanterv, és +30-at tanulhatott ingyen.

A Corvinuson még most is így van.

#186 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 16. 22:46

Idézet: Capri - Dátum: 2006. okt. 16., hétfő - 15:15

Nekem egy szemeszterre szól az ösztöndíj nem 9 hónapra:) De úgy van ahogy fotel is írta, könnyen össze lehet szedni.
Sőt mivel a hallgatói normatíva nőtt, ezért mostantól megugrik az ösztöndíj összege is... Amivel együtt a szoctám is nő, amit általában a rossz helyzetűek kapnak..

Egyébként elrontottam, mert 11 hónap nem 9, 5+6 hónap az őszi és tavaszi félév. Így méginkább összehozható.

#187 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 16. 22:47

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. okt. 16., hétfő - 22:24

A Corvinuson még most is így van.

Aztán 360 volt egy darabig, most nekünk már nincs limit. Viszont az alsó határt visszahoznám, a 17 az teljesen korrekt volt anno, aki enynit nem tud megcsinálni, annak semmi keresnivalója nincs az Egyetemen.

#188 Felhasználó inaktív   corvusaze 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 22. 08:28

Hi!
Sokan azt mondják, hogy ez a tandíj kell, meg hogy nem sok, meg ilyenek. Lehet....
Számoljunk....
Én a SZE-től 300Km-re lakok! (JNSZ megye déli csücske)
Utazás: 1700Ft vonat (2.oszt diák) + BP.-i helyiközlekedés (oda) (heti 2x, kb.: 15200Ft/hó)
Kolesz: 6500Ft/hó (+hűtő+mikro+internet 3 személyre fejenként 1000Ft/hó)
Tandíj BSc max: 15700Ft/hó (10 hónapra szétosztva mert ugye erre fizetjük) (105e-157eFt/év a BSc)
Tankönyvek, jegyzetek: (félévre legyen kb. 60eFt és elosztjuk 5 felé) 12eFt
Kaja: 15000Ft/hó
Összesen: 65400Ft/hó (és nem buktunk meg semmiből, mert ugye akkor kreditet is kellene venni)

Ha diák hitelből a legmagasabb 30eFt/hó felveszi az ember, akkor se elég semmire, nappalisként pedig dolgozni szinte lehetetlen!

Ez egy évre 654000Ft/év és ha minden jól meg a 3,5éves képzést 2289000Ft-ból meg lehet úszni! :eek:

Mit szólnának azok akiknek államilag támogatott diplomájuk van és ki kellene csak a tandíjat ( vagy FER-t ) fizetniük utólag?

Üdv.
Tibi

#189 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 22. 18:46

Idézet: corvusaze - Dátum: 2006. okt. 22., vasárnap - 9:28

...nappalisként pedig dolgozni szinte lehetetlen!

Fura, vagyunk egy paran akik megis megoldottuk valahogy. Ha "kened vágod a számtechet, meg a hasonlókat" akkor a munkakeresessel se lesz problema... persze mentseg meg magyarazat mindig lesz.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#190 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 22. 18:52

Mit szólnának azok akiknek államilag támogatott diplomájuk van és ki kellene csak a tandíjat ( vagy FER-t ) fizetniük utólag?

Mármint a tiéd helyett, vagy a mellett? :evil2:

#191 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 22. 19:03

Hi!
Sokan azt mondják, hogy ez a tandíj kell, meg hogy nem sok, meg ilyenek. Lehet....
Számoljunk....
[...]

Kicsit el vagy tájolódva. Pl. kajára biztosan többet költ az ember havonta, mint 15kpénz, jegyzetre meg 60000 HUF/félév, háááát... Maradjunk annyiban, hogy évente 10kpénz sokkal reálisabb összeg. Másrészt az utazást is elegánsan felülbecsülted, akinek minden héten van ideje hazautazni, az nyugodtan el is mehet dolgozni :)
Harmadrészt meg éppen most hoztad ki, hogy nem a tandíj miatt lesz drága az egyetemista élet még akkor sem, ha a lehetséges legmagasabb díjat fizeted ki. Gratulálok az öngólhoz! :D

#192 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 00:22

Idézet: corvusaze - Dátum: 2006. okt. 22., vasárnap - 8:28

Hi!
Számoljunk....
Utazás: 1700Ft vonat (2.oszt diák) + BP.-i helyiközlekedés (oda) (heti 2x, kb.: 15200Ft/hó)
Tandíj BSc max: 15700Ft/hó (10 hónapra szétosztva mert ugye erre fizetjük) (105e-157eFt/év a BSc)
Összesen: 65400Ft/hó (és nem buktunk meg semmiből, mert ugye akkor kreditet is kellene venni)

Ha diák hitelből a legmagasabb 30eFt/hó felveszi az ember, akkor se elég semmire, nappalisként pedig dolgozni szinte lehetetlen!

Ez egy évre 654000Ft/év és ha minden jól meg a 3,5éves képzést 2289000Ft-ból meg lehet úszni! :eek:

Üdv.
Tibi

A tankönyvek vásárlása helyett ajánlom a nagyszerű könyvtárakat, valamint az igen olcsón dolgozó önikszolgáló fénymásoldákat :D A 60k meg rengeteg még akkor is ha mindenből zsírújat veszel, bár nem tudom milyen szakról van szó. Persze simán el lehet költeni ennyit jegyzetre, de ha speciel bejársz az órákra, lehet ki sem kell nyitnod pár tárgyból a "könyvet". Meg ugye létezik sok helyen netes segédanyag is, továbbá felsőbbévesek árulják olcsóbban a jegyzetet, stb.

Nem tudom mi értelme van hetente hazamenni, kivéve, ha otthon kell dolgozni. Ha meg hazamész, akkor felnyalábolsz egy heti kaját és máris van értelme és jobb is, mint a sarki kínai macskafőzde :)

Ha otthon pölö volt egy adsl neted, akkor azt lemondod (8-10k) és sokkal nagyobb sávszélt kapsz az egyetemen szaré-hugyé.

A legtöbb diákmunka alkalmi és ugyan finoman szólva sem fizetik túl a diákokat, valamit mindig lehet találni. Persze nem úgy, hogy a színed elé járulnak a munkaadók az ajánlataikkal ;)

De ez mind olyan dolog, aminek utána lehet nézni még az egyetem kiválasztása előtt, így az is lehet egy szempontrendszer, hogy mennyire tudsz megélni az adott városban/egyetemen.

#193 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 02:13

Hi!
Számoljunk....

Üdv.
Tibi

Fél évre 60000 a könyv? Ez valami vicc gyerekek? Én 3 év alatt nem költöttem 10000-et se....Milyen szak ez? Ha azt mondod informatika, elsírom magam. :D
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#194 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 11:16

Idézet: Samott - Dátum: 2006. okt. 22., vasárnap - 19:46

Fura, vagyunk egy paran akik megis megoldottuk valahogy. Ha "kened vágod a számtechet, meg a hasonlókat" akkor a munkakeresessel se lesz problema... persze mentseg meg magyarazat mindig lesz.

Samott

Szép dolog nagyon, hogy sokan még tudnak mellette dolgozni! :respect:
De nem ez az alap.

Az elmúlt két évben:
Én többnyire 8-16h-ig voltam suliban, hétfőtől péntekig. Ez azt jelenti, hogy 5-kor, vagy 6-kor keltem és este 6-ra értem haza hullafáradtan egész héten, és akkor még nem csináltam semmit ezenkívül. Ezután még készülés, tanulás másnapra, meg persze más teendőm is lett volna. Persze nemegyszer még jártam tanárhoz 20 vagy 21h-ra. Szóval olyan 5-től vagy 6-tól 11-ig, vagy 12h-ig be volt osztva minden percem. Valahogy nem éreztem úgy, hogy még lett volna időm dolgozni mellette. Mondjuk ott volt a hétvége, de az meg arra volt jó, hogy tanuljak, meg segítsek szüleimnek, esetleg kipihenjem magam.

Mostanra kicsit változott a helyzet, mostmár talán lenne rá egy kis időm. De örülök, hogy nem vagyok még erre rászorulva.

#195 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 11:22

Idézet: Ndrew - Dátum: 2006. okt. 23., hétfő - 12:16

Mondjuk ott volt a hétvége, de az meg arra volt jó, hogy tanuljak, meg segítsek szüleimnek, esetleg kipihenjem magam.

Az elso gepemre a penzt hetvegen irodabutorokat "asztaloskodva" kerestem meg... ;) Mit tanulsz, hogy ennyire le vagy terhelve? En legrosszabb esetben 14:00-kor kint voltam a sulibol... az elso evet leszamitva, mert az tenyleg huzos volt, de ahhoz kepest a tobbi mar laza volt...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#196 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 11:46

Idézet: Samott - Dátum: 2006. okt. 23., hétfő - 12:22

Az elso gepemre a penzt hetvegen irodabutorokat "asztaloskodva" kerestem meg... ;) Mit tanulsz, hogy ennyire le vagy terhelve? En legrosszabb esetben 14:00-kor kint voltam a sulibol... az elso evet leszamitva, mert az tenyleg huzos volt, de ahhoz kepest a tobbi mar laza volt...

Samott

Mérnök-infó. :Đ Végülis az első év volt a leghúzosabb.
Mostmár picit lazábbra vettem a helyzetet. :Đ

#197 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 13:12

Idézet: Ndrew - Dátum: 2006. okt. 23., hétfő - 12:46

Mérnök-infó. :Đ Végülis az első év volt a leghúzosabb.
Mostmár picit lazábbra vettem a helyzetet. :Đ

És melyik suliban ennyire nehéz a mérnök-infó?
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#198 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 14:07

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2006. okt. 23., hétfő - 14:12

És melyik suliban ennyire nehéz a mérnök-infó?

Nemcsak a tanulás, bejárás. Egyéb nehézségek.
Persze ha valaki akar dolgozni biztosan megteremti a lehetőséget rá, csak azt akartam ezzel mondani, hogy az első két évemben nekem nem lett volna rá sok felesleges időm, energiám. Nem úgy alakult se a suli, se a körülmények. Mondjuk ha rákényszerültem volna, biztos lett volna rá megoldás.

Meghát gondolom hülye is vagyok. :Đ

#199 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 18:02

Idézet: Samott - Dátum: 2006. okt. 22., vasárnap - 19:46

Samott

Ahogy megoldjuk most is. :)

#200 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 18:09

Hi!
Számoljunk....

Üdv.
Tibi

Nos...

Utazni kellhet, oké, abból nem feltétlenül kell lefaragni. Bár lehet ritkítani, de ez családi dolog. -3e
Kolesz annyi, amennyi.
Tandíj a legrosszabb esetben ennyi.
Tankönyv, jegyzet: soha, egyetlen félévben nem tudtam volna ennyit elkölteni az elmúlt 4 évben, pedig volt olyan tárgyam, amihez 11e volt a könyv. Szóval, ha a felének a harmadát vesszük, még akkor is vígan be lehet szerezni minden jegyzetet "valahogy". :) -10e
A kaján sokat filóztam. 15e/hó, ez 750/nap. Ennyiből Pesten is simán el lehet lenni, akkor is, ha mindennap veszel meleg ételt. De nem veszel, mert viszel otthonról minimum két napra valót. Úgyhogy ezt is nyugodt szívvel meg lehet felezni. ~ -7e

Így már "csak" ~45e. 30e a diákhitel, 15e pedig összesen 30 óra munka egy diákszervezetnél, havonta. Ez napi átlag másfél óra. :) De ha mondjuk gyorsan összetákolsz magadnak egy közel felsőfokú szintet egy használható idegen nyelvből, akkor a 30 óra alatt nem 15e-t, hanem 45e-t keresel. Így már a diákhitelt sem kell felvenned és pénzed is van. :)

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.