Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 21:22
Én a balos... :Đ

Látod, még alapvető politológiai fogalmakkal sem vagy tisztában, tájékozottságod megragad a hazai tömegmédia szintjén. A Fidesz baloldali konzervatív párt, függetlenül attól, hogy "jobbos" címke alatt tárolja a köztudat.
Idézet
Special te megint annyit ittál, mint amikor a sikerre ítéltetett topikba írsz. :Đ
Nyugodtan szólj, ha valamit nem értesz, segítek.
Idézet
Amúgy meg írásodból nagyon látszik, hogy elkényelmesedtél álomvilágodban. Kikellene nyitni a szemed.
Én úgy elkúrtam a tavalyi évemet, hogy a februári adófizetést még most is nyögöm. Van milliós DH-tartozásom, nincs megtakarításom, a lakásbérlettel is elmaradtam, mert éppen nincs miből, mert mást is fizetni kellett. Sokszor kimerülésig dolgozom éjjel is (és bekaphatja, aki tudja miről van szó), péntekre rendszerint hulla vagyok. Ezzel együtt undorítónak találom, mikor embereket vinnyogni látok a nehéz helyzetről. Mert ez gyakorlatilag mindig azt jelenti, hogy szeretnék hárítani a felelősséget magukról, szinte vágynak rá, hogy máshol keressék a hibát.
Idézet
Azt meg nem szabadna elfelejteni, hogy SOHA az életben nem jutott volna eszedbe a fizetős tandíj, ha fletóék nem k*rják el keményen azt amit nem kellett volna.
Ugye szépen belemosták az emberek agyába, hogy ez egy reform, ezért szükséges.
Holott korántsem, csak egy sarc a sok közül, amivel az ő (és megválasztóik) hibáit szeretnék kiküszöbölni.
Vajon miért van az, hogy pont azoktól érkezik rendszeresen ez az agymosásos vád, akik minden jel szerint már rég átestek rajta?
Idézet
A te rendszered úgy nézne ki, hogy a csecsemő gyerekeddel hitelt kellene felvetetni, hogy oviba járhasson. Aztán majd ovi mellett aljamunkából megkeresi, vagy apuci ha tudja kifizeti, vagy hát ahogy mondtad: koldulni (a gyermekkoldulás ma már nagy divat).
Vagy szóval magyarázd már el nekem special, hogy ha szerinted jogos és jó a felsőoktatás fizetőssé tétele, akkor miért ne lenne jogos a közép/alap oktatás fizetőssé tétele.
Vagy netán te is ragaszkodsz azon álltalad balosnak nevezett nézethez, hogy jó az hogy ha a gyerek ingyen jár az oviba.
Amíg nem látsz éles határvonalat a mindenkinek járó, sőt elvárt
közoktatás, és a tudásintenzív területeken a munkaerőpiaci előnyért folyó felsőoktatás között, addig nem is fogod tudni mindenzt rendezni. Két okból sem lett volna megengedhető sosem a közpénzes felsőoktatás: mert korlátozottan igényelt, emiatt hozzáférhető, és ezért egyéni munkaerőpiaci előnyért folyik; és mert minden igyekezet ellenére a jobb társadalmi helyzetben lévők gyerekei tendenciózusan előnnyel indulnak ezért a korlátozott jószágért.
Vagyis nemcsak a jövedelemeloszlás egyenlőtlen a társadalomban, hanem ezzel korrelációban az iskolázottság, jelen esetben a felsőoktatásban a társadalom felsőbb rétegei felül, az alsóbbak alulreprezentáltak. A felsőoktatás NEM közoktatás.
Lefordítom magyarra, hogy te is értsd: a közpénzes felsőoktatásban a szegények finanszírozzák a jómódúak és gazdagok gyerekeinek felsőoktatását, akik magasabb társadalmi státuszhoz és fizetéshez jutnak majd, mint a kevésbé tehetősek gyerekei. Ez felrúgja az állami társadalmi szerepvállalás minden alapvető elvét, és a társadalmi egyenlőtlenségek erősítésének irányában hat az egész rendszer. Ennek annyira triviálisnak kellene lenni egy magát műveltnek tartó embernél 2007-ben, hogy fájdalmas szinte ciki leírni.
Idézet
Az államnak mindenképpen normális kontrollt kellene finanszírozással tartania az oktatásban, nevelésben. Nem kell mondanom, hogy ez gazdaságilag mekkora megtérülést jelenthetne az országnak.
Már láttuk eddig is, hogy működik ez. A felsőoktatást le kell választani az költségvetésről, a piaci mechanizmusoknak kitenni, és az állam társadalmi szerepvállalásának szellemében a deprivált helyzetű gyerekeket támogatni, hogy aki képes rá, az tudjon továbbtanulni.