HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 30. 14:48

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 20:41

Na most a realitás tényleg azt mutatja, hogy a diplomások könnyebben boldogulnak, mintha erről is linkeltem volna egy cikket nemrég.

Persze hogy könnyebben találnak munkát.
De Daihelyon-nak is igaza van.
Ugyanis ma diplomával tudsz csak megszerezni egy multinál egy lényegében 8 órában dolgozó betanított munkási pályát (ami mondjuk álnéven "fejlesztőmérnök").
Túlkínálat van, ez teszi a rendszer.

Ma annyit ér a diploma, mint régen az érettségi. Sajnos szakmai tudásban is realizálódik a rendszer, mert az oktatás szinvonalában is lecsúszik éppen oda a diploma, ahol hajdanán az érettségi volt.
Ennek megoldása természetesen nem a fizetőssé tételben keresendő.

Ez a nagy gond.
Az emberek nem gondolkoznak azon, hogy mégis hogy lehetne módosítani a rendszert. Hanem fecóék kitalálták, hogy legyen sarc, majd páran érveket keresnek, hogy hát a sarc miért is jó.
Nem a reform helyes útját keresik jópáran, hanem fecóék hülyeségének önigazolását.

Szerkesztette: Daedalus 2007. 04. 30. 14:51 -kor

Daedalus is the Internet

#302 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 14:49

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 21:02

igazad van, ha nincs munka, akkor a minimalber az alap. 6-8-(10)%-a. azaz tipikusan ma  harom es fel ezer Ft/ho.

Ezt elég sokan nem is tudnák fizetni magyarországon, hidd el.
Persze nehéz elképzelni azt amikor valaki egyik napról a másikra él, de van ilyen. Igen, ebben az országban.
Daedalus is the Internet

#303 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 30. 19:41

És? Ezért ne fizessen senki, nehogy valaki véletlenül nehéz helyzetbe kerüljön? Azért vigyük tovább a szocializmus paternalista ökörségét, elnézést, örökségét, mert úgysincs csegevarásan igazságos szociális rendszer a világon? Azért támogassák adón keresztül a társadalom alsóbb rétegei a felsőbb rétegek felsőoktatását, mert rövidtávon így onnan is könnyebbnek tűnik bejutni, mert jó érzés, hogy az állambácsi mindenkinek gondját viseli? 

Aki felvette a diákhitelt, és volt keze, lába, agya tanulni a felsőoktatásban, az hogyapicsába nem tud kifizetni havonta néhány ezer forintot? Egy hétvégén többet lehet megkeresni akármilyen aljamelóval. Egy-két nap alatt többet össze lehet koldulni.

Megfogadtam, hogy nem vitázok itt, mert tök felesleges időpazarlás balos demagógiával felvenni a kesztyűt, de ez már nagyon fájt.

#304 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 20:22

Idézet: special - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 19:41

Megfogadtam, hogy nem vitázok itt, mert tök felesleges időpazarlás balos demagógiával felvenni a kesztyűt, de ez már nagyon fájt.

Én a balos...  :Đ  :D  Special te megint annyit ittál, mint amikor a sikerre ítéltetett topikba írsz.  :Đ

Amúgy meg írásodból nagyon látszik, hogy elkényelmesedtél álomvilágodban. Kikellene nyitni a szemed.

Azt meg nem szabadna elfelejteni, hogy SOHA az életben nem jutott volna eszedbe a fizetős tandíj, ha fletóék nem k*rják el keményen azt amit nem kellett volna.
Ugye szépen belemosták az emberek agyába, hogy ez egy reform, ezért szükséges.
Holott korántsem, csak egy sarc a sok közül, amivel az ő (és megválasztóik) hibáit szeretnék kiküszöbölni.

A te rendszered úgy nézne ki, hogy a csecsemő gyerekeddel hitelt kellene felvetetni, hogy oviba járhasson. Aztán majd ovi mellett aljamunkából megkeresi, vagy apuci ha tudja kifizeti, vagy hát ahogy mondtad: koldulni (a gyermekkoldulás ma már nagy divat).
Vagy szóval magyarázd már el nekem special, hogy ha szerinted jogos és jó a felsőoktatás fizetőssé tétele, akkor miért ne lenne jogos a közép/alap oktatás fizetőssé tétele.
Vagy netán te is ragaszkodsz azon álltalad balosnak nevezett nézethez, hogy jó az hogy ha a gyerek ingyen jár az oviba.

Az államnak mindenképpen normális kontrollt kellene finanszírozással tartania az oktatásban, nevelésben. Nem kell mondanom, hogy ez gazdaságilag mekkora megtérülést jelenthetne az országnak.
Az a nagy büdös helyzet, hogy ezt eddig is sz*rul csinálták, ráadásul most fletóék is elk*rták. Erre fletóéknak támadt az az ötlete (persze más ötletük sosem volt és nem is létezik), hogy hát akkor fizessen a paraszt, aki meg nem fizet megdöglik. Ők meg úgyis tudják fizetni.
Daedalus is the Internet

#305 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 20:31

Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 21:22

Vagy szóval magyarázd már el nekem special, hogy ha szerinted jogos és jó a felsőoktatás fizetőssé tétele, akkor miért ne lenne jogos a közép/alap oktatás fizetőssé tétele.

Az alap/középoktatás kötelező (16 éves korig legalábbis), a felsőoktatás viszont csak egy lehetőség.

#306 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 20:38

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 20:31

Az alap/középoktatás kötelező (16 éves korig legalábbis), a felsőoktatás viszont csak egy lehetőség.

Egyelőre
Daedalus is the Internet

#307 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 30. 21:41

Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 21:22

Én a balos...  :Đ  :D

Látod, még alapvető politológiai fogalmakkal sem vagy tisztában, tájékozottságod megragad a hazai tömegmédia szintjén. A Fidesz baloldali konzervatív párt, függetlenül attól, hogy "jobbos" címke alatt tárolja a köztudat.

Idézet

Special te megint annyit ittál, mint amikor a sikerre ítéltetett topikba írsz.  :Đ

Nyugodtan szólj, ha valamit nem értesz, segítek. ;)

Idézet

Amúgy meg írásodból nagyon látszik, hogy elkényelmesedtél álomvilágodban. Kikellene nyitni a szemed.

Én úgy elkúrtam a tavalyi évemet, hogy a februári adófizetést még most is nyögöm. Van milliós DH-tartozásom, nincs megtakarításom, a lakásbérlettel is elmaradtam, mert éppen nincs miből, mert mást is fizetni kellett. Sokszor kimerülésig dolgozom éjjel is (és bekaphatja, aki tudja miről van szó), péntekre rendszerint hulla vagyok. Ezzel együtt undorítónak találom, mikor embereket vinnyogni látok a nehéz helyzetről. Mert ez gyakorlatilag mindig azt jelenti, hogy szeretnék hárítani a felelősséget magukról, szinte vágynak rá, hogy máshol keressék a hibát. 

Idézet

Azt meg nem szabadna elfelejteni, hogy SOHA az életben nem jutott volna eszedbe a fizetős tandíj, ha fletóék nem k*rják el keményen azt amit nem kellett volna.
Ugye szépen belemosták az emberek agyába, hogy ez egy reform, ezért szükséges.
Holott korántsem, csak egy sarc a sok közül, amivel az ő (és megválasztóik) hibáit szeretnék kiküszöbölni.

Vajon miért van az, hogy pont azoktól érkezik rendszeresen ez az agymosásos vád, akik minden jel szerint már rég átestek rajta?

Idézet

A te rendszered úgy nézne ki, hogy a csecsemő gyerekeddel hitelt kellene felvetetni, hogy oviba járhasson. Aztán majd ovi mellett aljamunkából megkeresi, vagy apuci ha tudja kifizeti, vagy hát ahogy mondtad: koldulni (a gyermekkoldulás ma már nagy divat).
Vagy netán te is ragaszkodsz azon álltalad balosnak nevezett nézethez, hogy jó az hogy ha a gyerek ingyen jár az oviba.

Amíg nem látsz éles határvonalat a mindenkinek járó, sőt elvárt közoktatás, és a tudásintenzív területeken a munkaerőpiaci előnyért folyó felsőoktatás között, addig nem is fogod tudni mindenzt rendezni. Két okból sem lett volna megengedhető sosem a közpénzes felsőoktatás: mert korlátozottan igényelt, emiatt hozzáférhető, és ezért egyéni munkaerőpiaci előnyért folyik; és mert minden igyekezet ellenére a jobb társadalmi helyzetben lévők gyerekei tendenciózusan előnnyel indulnak ezért a korlátozott jószágért.

Vagyis nemcsak a jövedelemeloszlás egyenlőtlen a társadalomban, hanem ezzel korrelációban  az iskolázottság, jelen esetben a felsőoktatásban a társadalom felsőbb rétegei felül, az alsóbbak alulreprezentáltak. A felsőoktatás NEM közoktatás.

Lefordítom magyarra, hogy te is értsd: a közpénzes felsőoktatásban a szegények finanszírozzák a jómódúak és gazdagok gyerekeinek felsőoktatását, akik magasabb társadalmi státuszhoz és fizetéshez jutnak majd, mint a kevésbé tehetősek gyerekei. Ez felrúgja az állami társadalmi szerepvállalás minden alapvető elvét, és a társadalmi egyenlőtlenségek erősítésének irányában hat az egész rendszer. Ennek annyira triviálisnak kellene lenni egy magát műveltnek tartó embernél 2007-ben, hogy fájdalmas szinte ciki leírni.

Idézet

Az államnak mindenképpen normális kontrollt kellene finanszírozással tartania az oktatásban, nevelésben. Nem kell mondanom, hogy ez gazdaságilag mekkora megtérülést jelenthetne az országnak.

Már láttuk eddig is, hogy működik ez. A felsőoktatást le kell választani az költségvetésről, a piaci mechanizmusoknak kitenni, és az állam társadalmi szerepvállalásának szellemében a deprivált helyzetű gyerekeket támogatni, hogy aki képes rá, az tudjon továbbtanulni.

#308 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 21:58

Special enyhén tévúton jársz, nem is tudom hogy jött ide Viktor és az egyéni szociális problémáid, de mindkettő távol áll tőlem, hála isten.
Itanic topik kapcsán nem merül fel kérdés, mert ott te vagy a helikopter. :)

Mindent értő special azt meséld el nekünk a pórnépnek, hogy mi lesz a sorsa, ha a jelenlegi színvonalú oktatási rendszernél abbahagyjuk az állami finanszírozást és a hallgatók finanszírozzák a tanulmányaikat.
Legyen így, feledkezzünk meg a tanulók anyagi gondjairól.
Meséld el nekem mi fog szerinted változni és miért, illetve, hogy ez miért jó.
Kiváncsian hallgatom.

Hozzászólásod másik fantazmagóriájára annyit tudnék mondani, hogy sajnos a magyar felsőoktatás már réges régen ledegradálódott a közoktatás szintjére, ha nem vetted volna észre. Bár úgy látszik, nem.
Meg kell nézni a magyar munkaerőpiacot, és hogy lényegében hányan dolgoznak felsőszintű végzettséggel a hátuk mögött betanított munkásként, végzettségüknek egyátalán nem megfelelő munkakörben.
Tudom ez az oktatás színvonalának következménye, de nem szabad elmenni emellett.
Daedalus is the Internet

#309 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 22:23

Na most a betanított munkás dolog az leginkább annak a következménye, hogy 2007 van, nagyon régen földművesből kellett sok, aztán melósból, most meg pl. közgazdászból és mérnökből. Aki alkalmazotti jogviszonyban gondolkodik, az úgyis betanított munkás lesz, kivéve talán az újságírókat és a politikusokat.

#310 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 22:31

(Az F betűs párt emlegetését meg hagyjuk már a francba, az ő iskolabezárásaikintegrációik az egyetlen kézzelfogható dolog, ami eddig ez oktatás területén történt.)

#311 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 03:29

a tandij kerdese nem eppen most jott elo. vezettek mar be kicsit, vontak vissza reszlegesen, stb, stb.. de voltakeppen az egesz rendszer rohadasa szamomra 94 tavaszan derult ki nagyon latvanyosan. az akkor partok elso emberei talan (vagy egy nappal korabban a masodemberek -- ilyen messzire en mar nem emlekszem) vitaztak talan a kozgazon, a TV nyilvanossaga elott. felmerult a felsooktatas is. mire mit nyog be MINDENKI? hogy meg tobb embert fogunk felvenni, ha nekunk szavazzatok meg a bizalmat. nem volt ott senki, aki az elitoktatas mellett allt volna ki. kesobb azutan ezt folytattak a foiskolak integraciojaval (nem lehet megengedni, hogy felkepzes legyen felkialtassal), ami most eleg furcsa helyzetet erdemenyez a bologniai rendszer BA kepzesi strukturajaban. kellenenek azok a foiskolai szakok, mint egy falat kenyer, de hol van az mar!
szoval hagyjuk mar ezt az aktualpolitizalast, a problema nem ma kezdodott, es teljes bizonyossaggal kijelenthetjuk, hogy a rendszer "megmentese" cimen hozott dontesek tulnyomoresze alapvetoen hibas volt, es politikai, abban az ertelemben, hogy rovidtavu tetszelgest kivant kivaltani a szavazokbol.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#312 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 07:23

Idézet: special - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 22:41

Látod, még alapvető politológiai fogalmakkal sem vagy tisztában, tájékozottságod megragad a hazai tömegmédia szintjén. A Fidesz baloldali konzervatív párt, függetlenül attól, hogy "jobbos" címke alatt tárolja a köztudat.
...

(Nem idézem be az egészet, csak jelezni akartam, hogy erre reagálok.)

Félreértés ne essék, én nem rinyálok (nem is akartam, főleg a helyzetem miatt), csak ráakarok világítani egy-két "apróságra".

Ha abban a formájában és úgy vezetnék be most a fieztős felsőoktatást, pontosan akkor lenne még jobb helyzetben a gazdagabb réteg és ezt kell észrevenni. Az nem megoldás, hogy egyik napról a másikra fizetőssé teszik az egészet, hanem az egészet kell átformálni. Ezért hadakozok most a tandíj ellen. Mert azoknak a nagyrésze, akik "jó módban" élnek nem kapna támogatást, mert olyan rohadt sokat keres a szüleje így azok nem lennének képesek felsőoktatásban részt venni, bármennyire is szeretnék. A mostani átalakítási modellel meg pont azok szorulnának ki, akik akarnának, tudnának, de pénz az nincs.
Nem egy, nem is két, hanem több közvetlen barátom és ismerősöm van, akik rájöttek, hogy ők másik szakra mennének át inkább, de még a mai ingyenes felsőoktatásban sem tudják megtenni (holott fel/átvennék őket), mert vagy az utolsó évet ki kéne fizetni (ami sok esetben "csak" 150e/félév) vagy a szülők nem engedik, mert csak (ez a nagy baj, ahogy írtam az idősebb (40<) korosztálynak gondolkodásbeli különbsége a realításokhoz képest).

Nem is ragoznám tovább a dologot. Reform kell, változás kell, de nem úgy, hogy bevezetjük a tandíjat és csókolom. Egy összeszedettebb program kéne ide, ami tényleg alapjaiban változtatja meg az oktatást és végre tényleg igazi értéket képviselene a papír, és nem csak dísz lenne. (Mert valahol, special, veled is egyet értek, sőt igen én is támogatnám az elképzelést, de ne így jöjjön létre, hanem átfogó reform kell.)
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#313 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 09:50

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2007. máj. 1., kedd - 8:23

Nem is ragoznám tovább a dologot. Reform kell, változás kell, de nem úgy, hogy bevezetjük a tandíjat és csókolom. Egy összeszedettebb program kéne ide, ami tényleg alapjaiban változtatja meg az oktatást és végre tényleg igazi értéket képviselene a papír, és nem csak dísz lenne. (Mert valahol, special, veled is egyet értek, sőt igen én is támogatnám az elképzelést, de ne így jöjjön létre, hanem átfogó reform kell.)

Most a reform keretében három dolgot kell megvalósítani:
- A finanszírozásban a központi költségvetés szerepe csökkenjen
- A felek (mindkettő) érdekeltek legyenek a minél hatékonyabb oktatásban (hatékony = minél kisebb ráfordítással minél több adóbevétel vagy egyéb társadalmi haszon elérése)
- Anyagi okok miatt ne szoruljanak ki az átlagnál tehetségesebbek

A Bokros féle vitaanyag (ami jelentősen túlmutat az ismert kormányzati elképzeléseken) mindhárom pontnak ennek többé-kevésbé megfelel vagy próbál megfelelni, nyilván távol áll a tökéletestől, de nem rémlik, hogy jobbat hallottunk volna.

#314 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 10:02

De lehet sorba rendezni felvételi ponthatár vagy a három éve végzettek átlagos fizetése szerint az azonos (vagy hasonló) szakokat és fejpénzt csak az első háromnak adni, ehhez még az íróasztaltól sem kell fölállni.

#315 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 00:57

Idézet: KergeK@csa - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 21:57

A fix számokat nem engedném.
Pl. egy műszaki szakon az átlag az 1-2-3 körül van, humánon meg leggyakrabban 3-4 felett.
Tehát humánszakon (akikből amúgy is túl sok van), majdnem mindenki államilag támogatott lenne, műszaki irányokon meg 5-10%.

Inkább akkor úgy, hogy a Top 25-30% legyen ingyenes. A többi utólag fizetősen tanulhasson.
És ha kimegy külföldre, akkor mi van? Ugyanaz, amikor van hiteled banknál, de kimész külföldre: ugyanúgy fizetned kell attól függetlenül, hogy hol vagy.

Külföld: ma már mindenféle apró dolog miatt megtalálnak (bl. büntetőcédula), vagy meg fognak, nem hinném, hogy pont a tandíj lenne kivétel. Minden oklevélben szerepel a kiadó intézmény. Külföldre fölvesznek, be kell mutatni a papírt --feltéve, ha bemondsára nem hiszik el a "summa cum laude" minősítést :) --, megnézni, ki a kiadó és levélben tájékoztatni, hogy az ön "XY diákját" munkába állítottam.
----------
rohamkocka

#316 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 01:00

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 22:53

Ott vannak még azok, akik,
- Nem végzik el az adott szakot.
- Elvégzik, de nem a szakmájukban helyezkednek el (pl. elmennek minimálbérért raktárosnak.)
- Elvégzik, de szürkén dolgoznak.
- ...

- Időarányos visszafizetteés.
- Erre tényleg nincs megoldás, miért választotta pont azt a szakot (pl. kohómérnök) ha jól láthatóan nem leszünk nehézipari bázis. Így járt...
- APEH
----------
rohamkocka

#317 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 01:09

Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 15:42

Nálunk a szakátlag olyan 2.3 volt. Én minden félévben ennél egy jeggyel minimum jobb voltam.
A végére olyan 80% lemorzsolódott.
Vannak olyan szakok ahol 4.0 körül van a szakátlag (és nem azért mert zsenik járnak oda).
Itt mit csinálnál?

Egy kicsit más téma:
Tovább ugyanez a gond a gimnáziumokkal is.
Neves gimnáziumok, 4.8-as osztályátlagok év végén, mégis segghülye diákok. Másik iskolában ugyanolyan képességű diákok, 3.0-ás osztályátlag.
Vannak helyek ahol presztízst csinálnak abból, hogy ővüké legyen a legmagasabb osztályátlag. Aztán ott a szart sem tudnakra 4-est adnak, a makogásra meg 5-öst.
Szerintem megoldás az online letölthető hétről hétre változó központi dolgozatrendszer bevezetése lenne központi javítókulccsal.

A középiskola ebből a szempontból tényleg nem ad objektív képet.

Erre a szakátlagos dologra a térítések differenciálása lenne a megoldás, pl. így:

adva van intézmény M és N szakkal, ebből M szakosok 4,4-gyel N szakosok 2,1-gyel viszik a legjobbat. Adott tízmillió forint, ebből fejenként 100 000 akarnak adni, hogy a legjobbak jól éljenek, ez 100 embert jelent, így veszek innen is onnan is 50 embert. És máris átléphető az osztályátlag. Ha valahol nagy a torlódás, pl. M szakon 3,8-nál, és még belefér az ötvenbe, akkor arányosan csökken a pénzük, hogy minde elférjenek a kosárban, vagy csikarnak innen-onnan pénzt, hogy tartsák a 100 000-et. Túl nagy aránytalanságnál sajnos bukik a dolog (pl. 70 fő M szakos 4,4-nél, bár ilyesmire nem nagyon láttam példát)
----------
rohamkocka

#318 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 20. 20:47

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. ápr. 27., péntek - 10:28

http://www.es.hu/pd/...annel=AGORA0719

Az aláírás nélkül is kitalálható, hogy mit csinál a válaszoló, de ebben is akadnak értelmes gondolatok.
---

A "tehetséges szegények" beazonosítása baromi nehéz, nekem ötletem sincs rá. Az biztos, hogy a papírral igazolt jövedelem nem alkalmas rá. Egy deprivált gyerek a főiskola/egyetem közelébe sem jut, az ő felzárkóztatásukat a közoktatásban kéne megoldani.

Továbbá probléma van a tanulmányi teljesítmény mérésével is. A jelenlegi kreditrendszer nem lenne rossz, csak iszonyat mértékben felhigul a tárgyak a szabadon választhatók sorával. Szájhagyomány útján terjed minden évben, hogy miket érdemes felvenni, mert baromi könnyű teljesíteni. Az előmenetelhez szükséges tárgyakből bőven elég lenne indexet gyártani és máris nem lenne húsz ember 5.0 feletti átlaggal egy évfolyamon, ami nyilván nonsense. Az is, hogy az egyszer elbukott tárgy ismételt teljesítése is számít... hol itt az ösztönzés?

A felsőoktatásban egész egyszerűen túl sok olyan gyerek van, akit vagy a szülei erőszakoltak egyetemre (mert az most a trendy vagy apuka/anyuka az ő korában nem tudott bejutni), vagy ő nem tudott magával mit kezdeni, ezért beiratkozott valahova +3/5 év újabb hawaiira. Ez nem lenne baj, csak az állami helyeken répázók hesszelését más fizeti.
Továbbá még papír alapon sem nézték a szociális helyzetet a felvételnél. Ahogy a gázártámogatás is járt villa és medence fűtéshez, úgy a jómódú gyerekek is vidáman ingyen tanulhattak, ha jól csinálták akár 1,5 diplományit is.

#319 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 21. 09:46

Idézet: Yoisten - Dátum: 2007. máj. 20., vasárnap - 21:47

A "tehetséges szegények" beazonosítása baromi nehéz, nekem ötletem sincs rá.

Rendesen ez soha nem lesz megoldva, lévén maga a diák könnyen tud vagyontalan és jövedelemtelen lenni, minimális szint az APEH-en keresztüli jövedelemigazolás jó kis vagyonosodási vizsgálatokkal megtűzdelve.

Idézet

Továbbá probléma van a tanulmányi teljesítmény mérésével is. A jelenlegi kreditrendszer nem lenne rossz, csak iszonyat mértékben felhigul a tárgyak a szabadon választhatók sorával. Szájhagyomány útján terjed minden évben, hogy miket érdemes felvenni, mert baromi könnyű teljesíteni. Az előmenetelhez szükséges tárgyakből bőven elég lenne indexet gyártani és máris nem lenne húsz ember 5.0 feletti átlaggal egy évfolyamon, ami nyilván nonsense. Az is, hogy az egyszer elbukott tárgy ismételt teljesítése is számít... hol itt az ösztönzés?

Pl. mehet az eddigi kreditátlag, a szigorlati és államvizsga tárgyak ötszörös súllyal számítanak. Az ismételt teljesítés az jó, ha számít, az ösztönzés az, hogy tovább kell tandíjat fizetni ha elsőre nem megy. A 15-70-15 felosztás viszont szerintem kevés, én raknék be vagy öt sávot szigorúan tanulmányi alapon, hogy az átlagos képességűeknek is legyen értelme teljesíteni.

#320 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 21. 21:09

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. máj. 21., hétfő - 10:46

Rendesen ez soha nem lesz megoldva, lévén maga a diák könnyen tud vagyontalan és jövedelemtelen lenni, minimális szint az APEH-en keresztüli jövedelemigazolás jó kis vagyonosodási vizsgálatokkal megtűzdelve.

Pl. mehet az eddigi kreditátlag, a szigorlati és államvizsga tárgyak ötszörös súllyal számítanak. Az ismételt teljesítés az jó, ha számít, az ösztönzés az, hogy tovább kell tandíjat fizetni ha elsőre nem megy. A 15-70-15 felosztás viszont szerintem kevés, én raknék be vagy öt sávot szigorúan tanulmányi alapon, hogy az átlagos képességűeknek is legyen értelme teljesíteni.

Emlékeim szerint nem a diák, hanem a családja anyagi helyzetét vizsgálják, kérnek jövedelemigazolást, stb. Durva példa, de szerintem egy mobiltelefon+viselt farmer ára alapján kevesebb hibával jobb közelítést lehetne kapni az anyagi helyzetről :)

Az ismételt teljesítés megmondom miért nem jó.
Van ugye egy határ, ami fölött adnak ösztöndíjat.
1. félévben megcsinál 25kreditnyit 3-asra, egy 5kreditesből cerka. 2,5ös súlyzott átlaga lesz.
A 2. félévben megcsinálja az alap 30at szintén 3asra, de mellé meg ezt a bukottat is mondjuk szintén hármasra. Így már 3,5 lesz az átlaga.
Ha 3,0 felett osztanak stexet mindkét félévben, akkor az elsőben evidens, hogy nem kap, de a másodikban igen. Míg ha rendesen megcsinálja elsőre hármasra, akkor kétszer van 3,0-ja és egyszer sem kap ösztöndíjat.

Továbbá valóban le kéne szűkíteni az össznépi puskázás/berántást, mert baromi nem motiváló, hogy tanulással csít nélkül nehezebb elérni azt a szintet mint két szerencsés behúzással.

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.