Idézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 25. 15:52
Sziasztok!
Az irányított antenna beszerzése folyamatban van, megfogadtam a tanácsotokat.
Addig is, amíg ide nem ér, megmértem a kliens-környéki hálózatok erősségét, a múltkori AP-környéki hálózatmérések sikerén felbuzdulva.
Nos, itt mintha bonyolultabb lenne a képlet, itt nem látok egy darab egyértelműen szabad és kívánatos tartományt sem, ahova menekülhetnék.
Ti milyen csatornára próbálnátok a helyemben átvinni a 'mckay hálózata' fantázianevű hálózatot?
inssider.png
Annál is inkább kérdezem, mert próbából rákapcsolódtam egy jóval közelebbi, nem titkosított routerre, mely a fenti ábrán 'default' néven fut, és azt tapasztaltam, hogy ugyanaz a jelenség: nagyjából két percig klafa a kapcsolat, aztán megszakad és nincs tovább net!
Gyönyörő, 2-3ms pingek vannak a 'default'-ra, de ugyanakkor a csomagvesztés 7%-os!!!
Őrület!
De legalább tudom, hogy nem a 100m-re lévő AP-val van a bibi, hanem valami a helyszínen.
Kikapcsoltam a vezeték nélküli telefont a lakásban, így mintha jobb lenne, de hát három tucat szomszédnál úgyse tudom megtenni ezt...
Hogy lehetne kinyomozni, hogy mi zavarhat be?
És nem, nem azért feszegetem-e kérdést, mert szeretek szopni (ahogy Jahno gondolta), hanem mert például két ismerősöm is van, akiknél alkalmanként megfordulok, és hasonló gondokkal küzdenek a saját lakásukon belül, a saját gépük és routerük között, pár méteren! Teljesen érthetetlen módon 1-2% csomagvesztés van, pedig mind a routert, mind a hálókártyát kicseréltem már nekik, mindkét helyszínen. Valami bezavar náluk is. De mi? Mi zavarhatja meg így a wifit?
Tudom, Gugli a barátunk. Találtam is mindenféle oldalakat, ahol szeretik szidni a mikrót, a plazmatévét, a telefonokat, de konkrét mérés nélkül ezek tippek csupán.
Hogy lehet wifit gyógyítani???
Ha volt már korábban erről szó, akkor bocsi persze...

)))
Mindegy, az a két n-es tp-link a 4,9-en úgyis széjjelcseszi az egész tartományt (az inSSIDer be sem rajzolta) -70db magasságban, mivel gondolom 40 MHz-s szélességben üzemelhetnek, szemben a 20MHz-s g-vel.
(4:2-6, 9:7-11, elég hektikus spektrummal, szerintem ezek közül az egyik tehetett be a megszokott frekvenciádon)
Érdekes volna ugyanezt végigmérni az ellenoldalon is (AP), az időgrafkont is nézd.
Nem is figyeltem korábban, hogy mindkét oldal 3m-en toldva, az összesen barátilag is -6db, az már egy szokásos botantennát semlegesít is.
Láthatod a görbéken hogy elkelne egy kis jelszint emelés, mert így elvész a jeled tömegben.
(irányított antenna, esetleg mindkét oldalra, ha megoldható)
Addig is botantennát a szórása miatt, rálátásnál, mindenképp síkra merőlegesen szokás használni.
Ha nincs rálátás, csak próbálkozás marad, a visszaverődéseket a valószínűtlenségi faktor ismeretében lehet jósolni
Esetleg, akármilyen jó cucc az az 5460, az egészet inkább n-re cseréld, nem a sávszélessége, hanem az átdolgozott jelfeldolgozás miatt. (persze a sávszélesség egy része is ebből táplálkozk)
Ha van módod kölcsönkérni, akkor egy próbát az is megér.
(lehet, hogy most hájpnak hangzik, de tp-link741ND+722N(ez USB/levehetőantennás:) ) kijön 9k-ból, bár más megközelítés, mint az irányított antenna)
szerk:
Azért azt az ekahaut is beizzíthatnád, ha már 3m mozgástérrel lógatod az antennát, találhatsz egy nyugodtabb pontot, esetleg kiderülne, milyen irányban lehetnek az n-esek, hogy abból az irányból földelt csirkeráccsal árnyékold az antennáidat.
(szigorúan függőleges botantennával mérj)
Szerkesztette: Claude Leon 2010. 10. 26. 11:08 -kor