HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN III - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN III

#2101 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 21. 11:40

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2010. 09. 21. 12:19

desktop gép esetén van valami előnye/hátránya a pci-os wlan kártyának az usb-sel szemben?

Annyi mindenképpen, hogy a PCI-os kártyát csak költségesebb antenna-hosszabbítással tudsz jobb vételre rávenni, míg az usb-stick-et egy filléres usb-hosszabbító kábellel át tudod tenni olyan helyre, ahol jobb a vételi lehetőség.

#2102 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 21. 16:07

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2010. 09. 21. 12:19

desktop gép esetén van valami előnye/hátránya a pci-os wlan kártyának az usb-sel szemben?

Foglal 1 slotot, gép rögtön árnyékolni is bírja, ellenben teljesítményben jobbat bír tolni.
Make love not Wor.

#2103 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 21. 16:08

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 09. 21. 12:40

Annyi mindenképpen, hogy a PCI-os kártyát csak költségesebb antenna-hosszabbítással tudsz jobb vételre rávenni,

Erre viszont lehet jobb nyereségű antennát rakni, ha csak hosszabbítod, akkor a toldás/mazzag már csak ront a minőségen.
Make love not Wor.

#2104 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 21. 18:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 09. 21. 16:08

Erre viszont lehet jobb nyereségű antennát rakni, ha csak hosszabbítod, akkor a toldás/mazzag már csak ront a minőségen.

A 2 m-es USB toldással a fej tudja a wlan átviteli sebességét.
Van USB fej külső antennacsatlakozási lehetőséggel.
A fej saját antennája reflektor elé állítva igen jó (nagynyereségü) antennává válik.
Én ha a gép USB hálózata nincs más eszközökkel halálbaterhelve, az USB-t javallom távoli vételre is.
Amúgy, ízlés dolga.

#2105 Felhasználó inaktív   Aramisz93 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 11:40

Lenne egy problémám: Tegnap raktam újra a Windows 7-et és nem tudok vele felmenni az itthoni vezeték nélkülire. Ez úgy néz ki, hogy nem rég lett bekötve egy új net, ami már jelszavas meg minden, de még használható pár napig a régi, ami nem volt semmilyen jelszóval védve. Most is azon vagyok. Arra simán csatlakozik, a másikra pedig képtelen. Pedig a jelszó biztos jó, és tegnapelőtt még feltudott rá csatlakozni. Azután raktam újra az operációs rendszert.

#2106 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 06. 04:53

Sziasztok!
Adott egy kollégiumi wifi hálózat, amelyre - állítólag - nem tudnak kapcsolódni Vista-s, Win7-es gépek (notebook-ok). Az autentikáció lemegy, de ip-t már nem kap a noti. A hálózat üzemeltetője szerint Acer és Toshiba gépeknél áll elő ez a hiba. Nem tudom, hogy tényleg márkafüggő-e a dolog, mert a rendszergazda szerint, egy alkalommal, mikor egy Toshibán a Vista-t Win XP-re csrélték, a hiba megszűnt. Ugyanakkor egy Vista-s IBM simán felment a hálózatra.
A hálózat üzemeltetője nem én vagyok, a lányom az egyik szenvedő alany egy Win7-es Toshiba Tecra-val. Ez a Toshiba itthon a Mikrotik-es RB433A-val problémamentesen működik.
Mit érdemes megnézni/beállítani? Hol kell intézkedni, router oldalon vagy a kliens laposokon?

szerk.: a lányom gépén ki van kapcsolva a tűzfal, így sem működik a dolog!

Szerkesztette: multibit 2010. 10. 06. 04:57 -kor

#2107 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 07. 21:51

Üzenet megtekintéseIdézet: multibit - Dátum: 2010. 10. 06. 05:53

Sziasztok!
Adott egy kollégiumi wifi hálózat, amelyre - állítólag - nem tudnak kapcsolódni Vista-s, Win7-es gépek (notebook-ok). Az autentikáció lemegy, de ip-t már nem kap a noti. A hálózat üzemeltetője szerint Acer és Toshiba gépeknél áll elő ez a hiba. Nem tudom, hogy tényleg márkafüggő-e a dolog, mert a rendszergazda szerint, egy alkalommal, mikor egy Toshibán a Vista-t Win XP-re csrélték, a hiba megszűnt. Ugyanakkor egy Vista-s IBM simán felment a hálózatra.
A hálózat üzemeltetője nem én vagyok, a lányom az egyik szenvedő alany egy Win7-es Toshiba Tecra-val. Ez a Toshiba itthon a Mikrotik-es RB433A-val problémamentesen működik.
Mit érdemes megnézni/beállítani? Hol kell intézkedni, router oldalon vagy a kliens laposokon?

szerk.: a lányom gépén ki van kapcsolva a tűzfal, így sem működik a dolog!

Le kell tesztelni USB stick-el, egy Atherosot és egy másmilyent választva.

#2108 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 08. 13:04

Köszönöm!
Eljuttatom a javaslatot az illetékeshez. Remélem lesz pénzmag a kütyükre!
Mi derülhet ki ezek segítségével?

#2109 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 11. 23:04

Sziasztok!

Van egy kihívás az életemben, nagyon frusztrált vagyok már miatta, de még megfogalmazni is nehéz:
- Adott egy ROUTER-AP-KLIENS topológia, az ap és kliens között kerek 100m van, optikai rálátással.
- AP: Airlive WL-5460AP (tehát G)
- Kliens hálókártya: TP-Link TL-WN350GD (tehát G)
- Mind az AP-n, mind a kliensen 3m antennakábel van (TP-Link), az antenna végén 5dbi botantenna (tehát sajnos nem irányított).
- A terület nagyon sűrűn lakott, az AP és a kliens is panelházban van, az AP és a kliens környékén is tucatnyi SSID-t látok.

Történet:
- Áprilisban beállítottam az eszközöket, addig forgattam a botantennákat, amíg nem stabilizálódott 11-18 mbit környékén a kapcsolat. Jó volt.
- Júniusban elfüstölt a kliens gépben az alaplap-táp párosítás, új (ugyanolyan) gépet tettem oda, de a kapcsolat legnagyobb megdöbbenésemre 0-5 megabitre csökkent.
- Odatettem a kliens hálókártyája helyett egy TP-Link 543-t AP módban, ugyanaz.
- Kicseréltem a kliens hálókártyát, ugyanaz.
- Csatornát váltottam 1-re, 11-re, 13-ra, ugyanaz.
- Jelenleg üde pillanatában meg van az 5 megabit, de néhány megabyte forgalom után MINDIG bomlik a kapcsolat, rendszerint nem is lehet újra kapcsolódni, csak másnap, amikor mindkét lakásban megtörtént a szokásos éjszakai áramtalanítás.
A mindennapi 2 perc internet meg elég kevés...
:-o

Szerintetek
- megbízhatatlanná vált az AP?
- alaplap elfüstölése hatással lehetett a fixre beszerelt 3m antennakábelre?
- a környéken más eszközök egyszercsak el kezdték zavarni a jelemet, és ez a változás csak egybe esett az alaplap elfüstölésével?
:blink:

Ti mit gondoltok?
Milyen teszteket kéne futtatnom?

#2110 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 03:34

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 12. 00:04

Van egy kihívás az életemben, nagyon frusztrált vagyok már miatta, de még megfogalmazni is nehéz:
- Adott egy ROUTER-AP-KLIENS topológia, az ap és kliens között kerek 100m van, optikai rálátással.

az antenna végén 5dbi botantenna (tehát sajnos nem irányított).

Ha szerestsz szopni, és nem panel, akkor minek kérdezel?
Make love not Wor.

#2111 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 04:43

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 11. 23:04

Sziasztok!

Van olyan, h jelszint és jelminőség, amit általában mutat a program.
Nagyon úgy tűnik, h valamelyik kütyüd leromlik, ha bemelegedik (vagy jelszintben, vagy jelminőségben (próbálkozz egy próbakészülékkel).
Egy erősen terhelt légtérben meg alap, h egyrészt a saját zavarvédettség növelése érdekében, másodszor környezetkímélésre irányított antennát használjon az ember.
Minimum, (az antennás fórumban bőségesen kitárgyalt) circle, bicircle antennát (persze, csak akkor csináld meg magad, ha precízen le tudod gyártani).

#2112 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 07:15

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 12. 00:04

- A terület nagyon sűrűn lakott, az AP és a kliens is panelházban van, az AP és a kliens környékén is tucatnyi SSID-t látok.
- Csatornát váltottam 1-re, 11-re, 13-ra, ugyanaz.
- a környéken más eszközök egyszercsak el kezdték zavarni a jelemet, és ez a változás csak egybe esett az alaplap elfüstölésével?

Első kérdés, hogy ha már van rálátás, miért nem irányított antennát használsz? 100m azért már elég nagy távolság, hogy érdemes legyen erre váltani.

Lehet az eszköz is hibás, de nem ártana megnézni, hogy a két végpontnál milyen csatornák viszonylag szabadak. Mindet érdemes átnézni, hogy hol a legjobb a jel, mert mivel átfedés van a csatornák közt, akár egy telített vagy erősen sugárzó szomszédos csatorna is bezavarhat.

#2113 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 08:42

Uhh, ezt jól megkaptam!
3-ból 3-an vettétek le rólam a keresztvizet, mert az ingyen rendelkezésre álló antennával próbálkozom.
Oké, fogok gyűjteni még a nagymama-projektre, és veszek két irányított antennát, ígérem.

Az azért igen furcsa, hogy egy hónapig klafa, azután meg nem klafa...
Ajánlanátok valami progit, amivel meg lehet nézni, hogy mi minden és milyen csatornán és milyen erősséggel van a közelben?
Az AP közvetlen szomdszédságában például van gy Netgear nevű ssid, full 5 rovatkás jelerősséggel...

De teljesen igaz, védeni illik mások környezetét nekem is, le fogom cserélni irányított antennára!

#2114 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 13:27

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 12. 08:42

Uhh, ezt jól megkaptam!
3-ból 3-an vettétek le rólam a keresztvizet, mert az ingyen rendelkezésre álló antennával próbálkozom.
Oké, fogok gyűjteni még a nagymama-projektre, és veszek két irányított antennát, ígérem.

Nem az antenna ingyenségével van a baj.
Láttam gusztusos kis házi parabolát, amelynek a fókuszában egy botantenna volt.

#2115 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 18:30

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 12. 10:42

Ajánlanátok valami progit, amivel meg lehet nézni, hogy mi minden és milyen csatornán és milyen erősséggel van a közelben?
Az AP közvetlen szomdszédságában például van gy Netgear nevű ssid, full 5 rovatkás jelerősséggel...

De teljesen igaz, védeni illik mások környezetét nekem is, le fogom cserélni irányított antennára!

inSSIDER
- az ingyen rész az AP-kat szedi csokorba
- sok zséből még vehetsz is tőlük kütyüt, amivel analizálhatod a rádiótartományt, hátha találsz valami érekeset.

van még valami másik progi, ami pedig térképen színezi neked, melyik AP hol mennyire jó (persze előtte valami térképformájú jpeget etetni kell vele)

#2116 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 21:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Claude Leon - Dátum: 2010. 10. 12. 18:30

inSSIDER
- az ingyen rész az AP-kat szedi csokorba

Uhh, ez nagyon klafa!
Rögtön kidobta, hogy a túlerősített Netgear a szomszédban 11-es csatornán tolja, míg én a vele átlapoló 13-ason.
Azonnal elmenekültem a 4-esre (mert az 1-esen és a 6-oson is vannak).
Holnap megnézem, hogy jobb-e így a 100 méteres antennakapcsolatom.

Gyula!
Teljesen jó ötlet a fabrikálás, de mire mindent beszerzek hozzá, addigra már vehetek 4000 forintért egy 9 decis irányítottat.
Vagy nem?
Az van tehát, hogy ötletem sincs, hogy mit szerezzek be hozzá...
:-)

De meg kell oldani az irányítást, valóban.

#2117 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 13. 12:09

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 12. 23:48

Uhh, ez nagyon klafa!
Rögtön kidobta, hogy a túlerősített Netgear a szomszédban 11-es csatornán tolja, míg én a vele átlapoló 13-ason.
Azonnal elmenekültem a 4-esre (mert az 1-esen és a 6-oson is vannak).
Holnap megnézem, hogy jobb-e így a 100 méteres antennakapcsolatom.

Gyula!
Teljesen jó ötlet a fabrikálás, de mire mindent beszerzek hozzá, addigra már vehetek 4000 forintért egy 9 decis irányítottat.
Vagy nem?
Az van tehát, hogy ötletem sincs, hogy mit szerezzek be hozzá...
:-)

De meg kell oldani az irányítást, valóban.

Megvan a térképészeti csomag:
Ekahau HeatMapper

Mielőtt panelt vennél, alaposan olvass utána a tapasztalatoknak, olvastam ilyesmiben cifrákat (persze azért általában jobbak lehetnek a házibarkácsnál).
esetleg nézz itt körbe: http://www.wlan-ok.hu/home.php?cat=16

#2118 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 13:52

Sziasztok!

Az irányított antenna beszerzése folyamatban van, megfogadtam a tanácsotokat.

Addig is, amíg ide nem ér, megmértem a kliens-környéki hálózatok erősségét, a múltkori AP-környéki hálózatmérések sikerén felbuzdulva.
Nos, itt mintha bonyolultabb lenne a képlet, itt nem látok egy darab egyértelműen szabad és kívánatos tartományt sem, ahova menekülhetnék.
Ti milyen csatornára próbálnátok a helyemben átvinni a 'mckay hálózata' fantázianevű hálózatot?
Csatolt fájl  inssider.png (130,08K)
Letöltések:: 22
Annál is inkább kérdezem, mert próbából rákapcsolódtam egy jóval közelebbi, nem titkosított routerre, mely a fenti ábrán 'default' néven fut, és azt tapasztaltam, hogy ugyanaz a jelenség: nagyjából két percig klafa a kapcsolat, aztán megszakad és nincs tovább net!
Gyönyörő, 2-3ms pingek vannak a 'default'-ra, de ugyanakkor a csomagvesztés 7%-os!!!
Őrület!
De legalább tudom, hogy nem a 100m-re lévő AP-val van a bibi, hanem valami a helyszínen.
Kikapcsoltam a vezeték nélküli telefont a lakásban, így mintha jobb lenne, de hát három tucat szomszédnál úgyse tudom megtenni ezt...
Hogy lehetne kinyomozni, hogy mi zavarhat be?

És nem, nem azért feszegetem-e kérdést, mert szeretek szopni (ahogy Jahno gondolta), hanem mert például két ismerősöm is van, akiknél alkalmanként megfordulok, és hasonló gondokkal küzdenek a saját lakásukon belül, a saját gépük és routerük között, pár méteren! Teljesen érthetetlen módon 1-2% csomagvesztés van, pedig mind a routert, mind a hálókártyát kicseréltem már nekik, mindkét helyszínen. Valami bezavar náluk is. De mi? Mi zavarhatja meg így a wifit?
Tudom, Gugli a barátunk. Találtam is mindenféle oldalakat, ahol szeretik szidni a mikrót, a plazmatévét, a telefonokat, de konkrét mérés nélkül ezek tippek csupán.
Hogy lehet wifit gyógyítani???

Ha volt már korábban erről szó, akkor bocsi persze...

Szerkesztette: mckay 2010. 10. 25. 13:54 -kor

#2119 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 26. 11:01

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 25. 15:52

Sziasztok!

Az irányított antenna beszerzése folyamatban van, megfogadtam a tanácsotokat.

Addig is, amíg ide nem ér, megmértem a kliens-környéki hálózatok erősségét, a múltkori AP-környéki hálózatmérések sikerén felbuzdulva.
Nos, itt mintha bonyolultabb lenne a képlet, itt nem látok egy darab egyértelműen szabad és kívánatos tartományt sem, ahova menekülhetnék.
Ti milyen csatornára próbálnátok a helyemben átvinni a 'mckay hálózata' fantázianevű hálózatot?
Csatolmány inssider.png
Annál is inkább kérdezem, mert próbából rákapcsolódtam egy jóval közelebbi, nem titkosított routerre, mely a fenti ábrán 'default' néven fut, és azt tapasztaltam, hogy ugyanaz a jelenség: nagyjából két percig klafa a kapcsolat, aztán megszakad és nincs tovább net!
Gyönyörő, 2-3ms pingek vannak a 'default'-ra, de ugyanakkor a csomagvesztés 7%-os!!!
Őrület!
De legalább tudom, hogy nem a 100m-re lévő AP-val van a bibi, hanem valami a helyszínen.
Kikapcsoltam a vezeték nélküli telefont a lakásban, így mintha jobb lenne, de hát három tucat szomszédnál úgyse tudom megtenni ezt...
Hogy lehetne kinyomozni, hogy mi zavarhat be?

És nem, nem azért feszegetem-e kérdést, mert szeretek szopni (ahogy Jahno gondolta), hanem mert például két ismerősöm is van, akiknél alkalmanként megfordulok, és hasonló gondokkal küzdenek a saját lakásukon belül, a saját gépük és routerük között, pár méteren! Teljesen érthetetlen módon 1-2% csomagvesztés van, pedig mind a routert, mind a hálókártyát kicseréltem már nekik, mindkét helyszínen. Valami bezavar náluk is. De mi? Mi zavarhatja meg így a wifit?
Tudom, Gugli a barátunk. Találtam is mindenféle oldalakat, ahol szeretik szidni a mikrót, a plazmatévét, a telefonokat, de konkrét mérés nélkül ezek tippek csupán.
Hogy lehet wifit gyógyítani???

Ha volt már korábban erről szó, akkor bocsi persze...

:))))
Mindegy, az a két n-es tp-link a 4,9-en úgyis széjjelcseszi az egész tartományt (az inSSIDer be sem rajzolta) -70db magasságban, mivel gondolom 40 MHz-s szélességben üzemelhetnek, szemben a 20MHz-s g-vel.
(4:2-6, 9:7-11, elég hektikus spektrummal, szerintem ezek közül az egyik tehetett be a megszokott frekvenciádon)

Érdekes volna ugyanezt végigmérni az ellenoldalon is (AP), az időgrafkont is nézd.

Nem is figyeltem korábban, hogy mindkét oldal 3m-en toldva, az összesen barátilag is -6db, az már egy szokásos botantennát semlegesít is.
Láthatod a görbéken hogy elkelne egy kis jelszint emelés, mert így elvész a jeled tömegben.
(irányított antenna, esetleg mindkét oldalra, ha megoldható)
Addig is botantennát a szórása miatt, rálátásnál, mindenképp síkra merőlegesen szokás használni.
Ha nincs rálátás, csak próbálkozás marad, a visszaverődéseket a valószínűtlenségi faktor ismeretében lehet jósolni :)

Esetleg, akármilyen jó cucc az az 5460, az egészet inkább n-re cseréld, nem a sávszélessége, hanem az átdolgozott jelfeldolgozás miatt. (persze a sávszélesség egy része is ebből táplálkozk)
Ha van módod kölcsönkérni, akkor egy próbát az is megér.
(lehet, hogy most hájpnak hangzik, de tp-link741ND+722N(ez USB/levehetőantennás:) ) kijön 9k-ból, bár más megközelítés, mint az irányított antenna)

szerk:
Azért azt az ekahaut is beizzíthatnád, ha már 3m mozgástérrel lógatod az antennát, találhatsz egy nyugodtabb pontot, esetleg kiderülne, milyen irányban lehetnek az n-esek, hogy abból az irányból földelt csirkeráccsal árnyékold az antennáidat.
(szigorúan függőleges botantennával mérj)

Szerkesztette: Claude Leon 2010. 10. 26. 11:08 -kor

#2120 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 26. 12:30

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2010. 10. 25. 14:52

Őrület!

két ismerősöm is van, akiknél alkalmanként megfordulok, és hasonló gondokkal küzdenek a saját lakásukon belül, a saját gépük és routerük között, pár méteren! Teljesen érthetetlen módon 1-2% csomagvesztés van,

Szobán belül az 1-2% is néha sok, annak mennie kell. Rendes eszközzel meg akármi, VKP bewlanozta a repterek, pedig ott volt mikró, lokátor, vizipipa, meg nem kevés gép, oszt még a 2.4-esek is gyakorlatilag kb. csomagvesztés nélkül mentek. 100 méterre meg lapantenna és kész.

A zavaró eszközök meg a csatornák néha elmennek vudud varázslat szintjéig, van mikor egy trafóház, vagy bármi letérdelteti, de azért ez nem annyira jellemző.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.