Linksys WRT54G II
Elküldve: 2007. 09. 27. 18:59
A következő a problémám. Adott 4 db WRT54GL router DD-WRT v23 sp2 firmwarevel. Az egyikbe jön a t-kabel modem ami tovább dobja a netet. Ha erre a routerre felrakunk egy gépet UTP-n keresztül akkor elég sokszor lelassul a net. Néha 1-2 perc is mire bejönnek a lapok, olynok is amik tuti nagy sávszélel érhetők el. Ha a routert ujra indítom akkor egy darabig megy rendesen majd megint lelassul. Elvileg 20-50 nyitott szál közt van az aktív kapcsolat a router szerint, és más gép akkor nincs a hálón.
Ha a gépbe direkt kötöm a kábelt akkor semmi gond nincs folyamatosan gyors.
A net 8M sávszél.
Mi okozhat ilyen lassulást?
Elküldve: 2007. 09. 28. 08:20
Tegnap cizellált sz*pásban valák egy WRT54GL-el.
805-ös Cisco, bérelt vonali elérés, fix ip-vel. Srácok kérték, dobjak fel nekik valami vájárlessz ápét, lévén mindenki notebookkal nyomul, a hálózati felállás a lehető leg ad-hoc-abb!
Két órás, a szolgáltatóval folytatott előjáték után (rossz helyre volt kipatchelve a végpont, az a konnektor, ahova átraktam, hibás volt, illetve el volt írva pár adat a szolgáltatás paramétereiben...
Na, mondom, fasza, sz*r a zsír új router hibás, de láttunk már ilyesmit a tömeggyártás történelmében. No, behoztam reggel másik céghez, ahol ugyanilyen router van, config áttölt, másik router helyére berak, és lőn, a cucc kifogástalanul műxik, PDA-m connectel, drótos rész is ok! Navazze .... :confused:
Mivel itt mezei ADSL-en lóg a cucc, PPPoE-vel, ott meg egy Cisco 805 túloldalán static IP-vel, csak valami config mizériára tudok gondolni.
A basic config ugye egyszerű, static ip (xxx.xxx.xxx.x14) adott, subnet adott (255.255.255.252), gateway az ISP-s Cisco router felőlem eső interfésze (xxx.xxx.xxx.x13) szintén meg van adva, DNS-ek dettó - by ISP.
A Linksys DHCP-vel osztogatja a belső hálós IP-ket, a switchre felrakott notebook műxik. Egy valamire tippeltem, ami esetleg probléma lehet, hogy a Linksys "gateway" módban megy, és ugye a júzerek manuálja aszondja, hogy " If another router exists on your network, select Router mode." Viszont feltételezem, hogy ha ez lenne a gond, akkor a drótos rész se menne, másrész gondolom a wireless kapcsolat felépülne, csak nem látnék ki a netre. Nekem viszont "could'nt connect to wireless network" van, és létre sem jön a kapcsolat.
Valakinek valami ötlete, vagy rakott már fel valaki static ip-s eléréssel, ISP-s router mögé WRT54GL-t AP-nek?! Ismétlem: a cucc a másik helyen az áttöltött configgal teljesen korrektül megy! :confused:
Elküldve: 2007. 09. 28. 08:23
Elküldve: 2007. 09. 28. 08:24
Idézet: kuf - Dátum: 2007. szept. 28., péntek - 9:23
Nem emléxel, hogy "router" vagy "gateway" módban?
Elküldve: 2007. 09. 28. 10:40
Elküldve: 2007. 09. 28. 11:22
Idézet: kuf - Dátum: 2007. szept. 28., péntek - 11:40
Költői kérdés: ha ráeresztem Tomato-t kiváncsiságból, és neadjistem elk*rom a flesselést vagy csak egyszerűen nem jön be nekem a cuccos, a routert mennyire egyszerű feltámasztani / visszaflashelni?
Ugyanis masszívan garis még a kicsike, lévén három napos ...
Elküldve: 2007. 09. 28. 16:45
Idézet: Atomcsirke - Dátum: 2007. szept. 28., péntek - 12:22
Ugyanis masszívan garis még a kicsike, lévén három napos ...
Hi!
Nem akarlak lebeszélni a Tomato-ról, én inkább DD-WRT kedvelő vagyok. Van static IP-s DD-WRT-s GL router-em, frankón megy wlan-on is. A GL (szerintem) könnyen feltámasztható.
Üdv: Szabi
Elküldve: 2007. 09. 29. 22:21
Elküldve: 2007. 09. 30. 11:55
Elküldve: 2007. 09. 30. 12:34
szerk:
Itt találtam egy leírást: http://www.wirelessforums.org/alt-internet...ender-1561.html
Ez tényleg ilyen egyszerű a WDS-sel? Csak azért kétkedem, mert távsegítségben kell majd elmagyaráznom egy laikusnak.
Szerkesztette: ion 2007. 09. 30. 13:17 -kor
Elküldve: 2007. 10. 01. 10:52
Elküldve: 2007. 10. 01. 15:03
Segítséget szeretnék kérni, mert lassan az idegösszeroppanás szélére kerülök...
Szóval:
Van egy Linksys WRT54GL routerem (nemrég vásároltam, mert azt hittem, hogy ez megoldja az alább leírt problémámat) egy Linksys WUSB11v4 USB-s hálózati adapterrel.
1. Ad-hoc jelleggel megszakad a WIFI kapcsolat. Valamikor sikerül javítással újraéleszteni, de valamikor csak a számítógép újraindítása oldja meg a dolgot.
2. A másik gond, hogyha szeretnék egy honlapra lépni, akkor várakozik 5-10 mp-t, majd hirtelen beugrik az oldal.
Mindkét probléma p2p alkalmazás futtatása mellett jelentkezik. A 1. az nem újkeletű, a 2. viszont csak mostanában jelentkezett az új routerrel.
Amiket már megpróbáltam:
- másik csatornára állítani a routert
- p2p alkalmazásban lecsökkentettem a kapcsolatok számát
Én valami windows-os dologra tudok gondolni, mert furcsa, hogyha újraindítom az op.rendszert, akkor egy darabig megint minden hibátlanul működik. Vagy pedig az USB-s adaptert kellene valami PCI-is WIFI kártyára cserélni (valahol olvastam itt a fórumon, hogy azok megbízhatóbbak).
Néha még olyan is előfordul, hogy amikor az op. rendszer betöltődött, akkor a tálcán a kapcsolat ikon azt mutatja, hogy IP cím lekérése, közben a kapcsolat teljesen működik és már rég lekérte az IP címet, csak az ikon nem vált át.
Remélem Valakinek lesz valami jó ötlete. Előre is köszönöm.
Elküldve: 2007. 10. 01. 15:13
Szerintem - ahogy irtad, p2p-t is hasznalsz -, az lesz a gond,h az alap fw egy bizonyos aktualis nyitott kapcsolati ertek utan mar nemt udja lekezelni a tobbit, esetunkben a www-t.
A masik, szemelyes tapasztalat (cafoljon meg mas, vagy erositsen meg), en rengeteget szoptam a wusb11-el. Ez ugye az a cucc, ami kb szappanosdoboz nagysagu, kis antennat lehet felhajtani az oldalan. Szeretem a linksys cuccokat, de ez csodakat muvelt, neha a sajat driverrel se telepult fel,
neha feltelepult, de nem latott semmilyen ap-t.
Elküldve: 2007. 10. 01. 15:26
Idézet: kuf - Dátum: 2007. okt. 1., hétfő - 16:13
Szerintem - ahogy irtad, p2p-t is hasznalsz -, az lesz a gond,h az alap fw egy bizonyos aktualis nyitott kapcsolati ertek utan mar nemt udja lekezelni a tobbit, esetunkben a www-t.
A masik, szemelyes tapasztalat (cafoljon meg mas, vagy erositsen meg), en rengeteget szoptam a wusb11-el. Ez ugye az a cucc, ami kb szappanosdoboz nagysagu, kis antennat lehet felhajtani az oldalan. Szeretem a linksys cuccokat, de ez csodakat muvelt, neha a sajat driverrel se telepult fel,
neha feltelepult, de nem latott semmilyen ap-t.
Igen, ez az az a szappanos doboz
SMC routerrel pl. semmi esetre sem volt hajlandó működni...
Tehát, akkor érdemes lenne kicserélnem a firmware-t...
Ezzel kapcsolatban kérdéseim lennének
- tomato, vagy ddwrt?
- menniyre bonyolult bekonfigolni ezekkel a firmware-kkel a routert? Csak, mert nem vagyok nagyon otthon sem hálózati, sem WIFI témában. Gyári firmwarrel alap beállításokat meg tudom csinálni (kapcsolat védelme, MAC cím klónózás, szűrés)
- vissza tudom-e a nem gyári vezérlőfelületen keresztül tölteni a gyári firmware-t (esetleges garanciális probléma miatt)
2. körben pedig vegyek egy rendes adaptert.
Itt is kérdeznék ám, hogy nehog yjól érezd magad
- milyen márkát
- USB, vagy PCI?
Túl sokat már nem szeretnék költeni a dologra :Đ
Nagyon köszönöm a segítséget
Ui.: most levettem a kapcsolatok számát 100-ra. Mintha jobb lenne a dolog... (kopp-kopp)
Még egy kérdés:
A routernek meg lehet adni, hogy a www-nek magas prioritást adjon a p2p-vel szemben?
Tudom, hogy erre elég jó program a cfos/cfosspeed, de ezzel a LAN-os nettel nem sikerült belőnöm (UTP kábel jön be a lakásba. Gyakorlatilag olyan, mint egy kábelTV-s net, csak nincs még modem sem a lakásban.
Szerkesztette: - Jim74 - 2007. 10. 01. 15:29 -kor
Elküldve: 2007. 10. 01. 15:35
A gyari fw-ben is van valamilyen QoS asszem,de a Tomato, ddwrt komolyabb ebben. Ettol fuggetlen sztem egyik megoldas sem tokeletes, en mindig az adott programban korlatozok, pl utorrent-ben max 400k..
Az fw-ket ide/oda tudod cserelni, az,h melyik tetszik,teljesen egyeni, en meg 2 eve, amikor az elso wrt-met vettem, kiprobaltam a ddwrt-t es hyperwrt-t (tomato elodje), akkor nekem a ddwrt fagyott es instabil volt, onnantol kezdve hyperwrt-t -> tomatot hasznaltam/ok a mai napig.
Termeszetesen ettol fuggetlen a ddwrt azota rengeteget fejlodott, sot tobb dolgot tud, en egyedul azert maradtam a tomatonal, mert nincs semmilyen olyan funkcio,ami kellene,de nincs meg benne. Ill sztem atlathatobb a menuje, de ez is egyeni, kinek mi tetszik dolog.
Az usb-s cucc attol fugg, h mire hasznalod. ha noti,akkor elso korben minipci (ha van foglalat), ha nincs, akkor pcmcia, vegul usb.
Elküldve: 2007. 10. 01. 15:49
Idézet: kuf - Dátum: 2007. okt. 1., hétfő - 16:35
A gyari fw-ben is van valamilyen QoS asszem,de a Tomato, ddwrt komolyabb ebben. Ettol fuggetlen sztem egyik megoldas sem tokeletes, en mindig az adott programban korlatozok, pl utorrent-ben max 400k..
Az fw-ket ide/oda tudod cserelni, az,h melyik tetszik,teljesen egyeni, en meg 2 eve, amikor az elso wrt-met vettem, kiprobaltam a ddwrt-t es hyperwrt-t (tomato elodje), akkor nekem a ddwrt fagyott es instabil volt, onnantol kezdve hyperwrt-t -> tomatot hasznaltam/ok a mai napig.
Termeszetesen ettol fuggetlen a ddwrt azota rengeteget fejlodott, sot tobb dolgot tud, en egyedul azert maradtam a tomatonal, mert nincs semmilyen olyan funkcio,ami kellene,de nincs meg benne. Ill sztem atlathatobb a menuje, de ez is egyeni, kinek mi tetszik dolog.
Az usb-s cucc attol fugg, h mire hasznalod. ha noti,akkor elso korben minipci (ha van foglalat), ha nincs, akkor pcmcia, vegul usb.
Azt hiszem kicsit félreérthetően fogalmaztam, sorry :Đ
Szóval nem notebook-ról van szó, hanem normál asztali gépről, csak nem volt kedvem szétfurkálni a lakást.
Nem ragaszkodom az USB-s cucc-hoz, a gépben elfér a PCI-is, ha az jobb, szerinted/szerintetek.
Az a gondom, hogyha korlátozom az adott programban a sebességet, akkor is jelen vannak a fenti hibajelenségek.
Elküldve: 2007. 10. 01. 18:01
Elküldve: 2007. 10. 01. 18:44
Idézet: dewfah - Dátum: 2007. okt. 1., hétfő - 19:01
Igen, ezt én is így hallottam.
Kuf: felraktam a Tomatot. A gyári fw után eléggé nehezen találtam meg a dolgokat, de most már azzal az fw-vel muzsikál a net
Köszi a segítséget, majd meg látjuk mi lesz hosszútávon

Súgó
A téma zárva.